Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

27Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Een massage afspraak is waarschijnlijk een aantekening in ieders agenda die gepaard gaat met anticipatie. De afspraak is echter niet regelmatig mogelijk, zowel om financiële als om tijdsredenen. Een acupressuurmat kan optimaal als alternatief overwogen worden. De behandeling door middel van druk op verschillende naaldpunten op het lichaam maakt spanning los en draagt zo bij tot ontspanning.

Eenvoudig en ongecompliceerd, op elk moment van de dag vanuit het comfort van je eigen huis. In onze acupressuurmatten test 2023 vergeleken we criteria als grootte, aantal naalden, materiaal en reiniging om je een overzicht te geven van de aangeboden acupressuurmatten. We leggen ook uit wat een acupressuurmat is en hoe die je kan helpen om ontspannen en evenwichtig te worden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De acupressuurmat wordt ook wel yantra mat, naaldmat of fakir mat genoemd. Alle termen verwijzen naar dezelfde structuur en werking van de mat.
  • De ontwikkeling van de acupressuurmat komt uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Net als bij acupunctuurtoepassingen werken de plastic punten van de acupressuurmat door druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam.
  • Het gebruik van een acupressuurmat stimuleert de bloedsomloop en ontspanning van de spieren. Dit kan bijvoorbeeld spanning verlichten, spijsverteringsproblemen verbeteren, de kwaliteit van de slaap verhogen of stress reguleren.

Acupressuurmatten: Onze selectie

Acupressuurmatten: koop- en beoordelingscriteria

Je kunt de volgende criteria gebruiken om uit te zoeken welke eigenschappen van een acupressuurmat voor jou van belang zijn. Je vindt er onder andere tips voor het bepalen van de juiste maat acupressuurmat.

De genoemde criteria staan in het volgende hoofdstuk en helpen je bij het nemen van beslissingen. Beginners zullen ook informatie vinden die de moeite waard is voor hun eerste aankoop.

Maat

Acupressuurmatten zijn er in verschillende maten. De standaardmaat is tussen 65 en 75 cm lang. De breedte van een acupressuurmat is tussen 40 en 50 cm.

Een XL acupressuurmat biedt de mogelijkheid van een behandeling van het hele lichaam.

Behalve de standaardmaten van de matten, bieden sommige fabrikanten ook overmaten aan. De XL acupressuurmatten zijn geschikt voor mensen langer dan 180 cm. Door het grotere oppervlak vanaf een lengte van 130 cm, heeft de mat een breder toepassingsgebied.

De XL versie is niet alleen geschikt voor langere mensen, maar ook voor iedereen die meerdere delen van het lichaam tegelijk wil behandelen. Als je de mat alleen voor bepaalde delen van het lichaam wilt gebruiken, zoals de rug, onderrug of benen, is een standaard maat voldoende.

Aantal naalden

De naalden van de acupressuurmat zijn aan de mat bevestigd in de vorm van cirkelvormige naaldrozetten. Gemiddeld zijn er tussen de 6.000 en 6.500 naalden. Hoe meer naalden er op de mat zijn, hoe beter de druk van de naaldrozetten over het lichaam verdeeld wordt.

Zo kunnen zowel beginners als gevorderden een mat kiezen volgens hun persoonlijke gevoeligheid voor pijn. Acupressuurmatten met een aantal tussen 8.000 en 10.000 naalden zijn geschikt voor beginners. Gevorderden kunnen modellen kiezen met ongeveer 4.000 naalden voor een intensiever effect.

Materiaal

Een acupressuurmat bestaat uit een gevulde stoffen bekleding met naaldpunten die in de vorm van naaldrozetten gerangschikt zijn. De stoffen bekleding kan van natuurlijke vezels gemaakt zijn, zoals katoen of linnen. De vulling van de mat bestaat uit kokosvezels of schuim.

De rangschikking van de naaldpunten is meestal in de vorm van lotusbloemen.

De naaldrozetten zijn plastic plaatjes met individuele acupressuurnaalden. ABS plastic wordt gebruikt omdat het uiterst veerkrachtig is. De plastic uiteinden moeten glad zijn, zodat scherpe randen niet tot verwondingen leiden.

De duurzaamheid van de gebruikte materialen hangt af van de fabrikant. Op het eerste gezicht blijkt dit uit de prijs. Kostbare producten zijn meestal gemaakt van duurzame organische materialen en recycleerbaar plastic.

Schoonmaken

De stoffen bekleding van de mat moet afneembaar zijn. Mensen liggen meestal met hun blote huid op de Acurpress mat, dus regelmatig schoonmaken is aan te bevelen. Vanwege de plastic naaldrozetten raadt de fabrikant meestal aan om de stoffen bekleding met de hand te wassen. In het algemeen moeten bij het schoonmaken de aanwijzingen van de fabrikant gevolgd worden. Als de acupressuurmat door de fabrikant ontworpen is om in de wasmachine te worden gereinigd, moet het programma voor zacht wassen gekozen worden. Het is ook aan te bevelen de mat apart te wassen. Dit komt omdat de plastic uiteinden van de naaldrozetten ander textiel zouden kunnen beschadigen.

Acupressuurmat: Veel gestelde vragen en antwoorden

Dit gedeelte geeft antwoord op veel gestelde vragen over acupressuurmatten. Wat is een acupressuurmat, voor welke delen van het lichaam kan ik hem gebruiken, waar kan een acupressuurmat me bij helpen en waar moet ik rekening mee houden als ik hem gebruik.

Wat is een

acupressuurmat?

De ontwikkeling van de acupressuurmat is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De acupressuurwerking verwijst naar de stimulatie van verschillende lichaamspunten die geacht worden invloed te hebben op het welzijn en de functionaliteit van ons lichaam.

akupressurmatte-test

De naaldpunten van een acupressuurmat geven druk op bepaalde lichaamspunten en lijken zo op een massage-effect. (Image source: carjens / Pixabay)

De naaldpunten, die van kunststof zijn, oefenen druk uit op bepaalde lichaamspunten. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en de spieren ontspannen zich. Dit leidt tot een beter zuurstof- en voedingsstoftransport in het lichaam en kan zo een positief effect hebben op de lichaamscellen en de regeneratie bevorderen.

Het gebruik van een acupressuurmat kan ook bijdragen tot een betere slaapkwaliteit, stress verminderen en helpen bij angst en depressie. Dit komt omdat de beginnende ontspanning het lichaam in staat stelt zowel stress-regulerende hormonen als gelukshormonen te produceren.

Welke soorten acupressuurmatten zijn

er? De meest gebruikelijke soort acupressuurmat is voor de rug. Hoofd- en nekkussens worden meestal aangeboden in een set, in combinatie met een rugmat. Voetmatten zijn apart en aanvullend te koop.
Art Voordelen Nadelen
Acupressuurmat in set met hoofd/nekkussen Bovendien kan het hoofd- en nekgebied behandeld worden / Helpt bij hoofdpijn en migraine. Kan alleen liggend gebruikt worden, meestal verkrijgbaar in een set met een rugmat.
Rug / hele lichaam Kan gebruikt worden voor het ruggebied, maar ook in buikligging. Groot toepassingsgebied voor armen, billen en benen. Ongeschikt voor transport door de afmetingen.
Feet Klein, compact en mobiel voor onderweg. Kan alleen staand gebruikt worden.

Verschillende modellen acupressuurmatten zijn geschikt, afhankelijk van het toepassingsgebied. Het is echter ook mogelijk de voetmat te hergebruiken als bolster, of de rugmat als voetmat te gebruiken.

  • Hoofd/nek/schouders: Een kussen of nekrol is bijzonder geschikt bij spanning in het nekgebied en bij hoofdpijn en migraine. Als er geen kussen bij de levering inbegrepen is, kan de rugmat ook voor dit doel gebruikt worden. Je kunt de rugmat oprollen of een opgerolde handdoek onder de rugmat leggen in de nek/schouderzone.
  • Rug / hele lichaam: Rug- of hele lichaam matten die ook de billen, dijen of onderbenen omvatten helpen bij spanning, pijn en vermoeide benen. De wervelkolom wordt ontlast, de spieren losgemaakt en de bloedsomloop gestimuleerd. Gebruik van de mat in buikligging kan helpen bij spijsverteringsproblemen en menstruatiepijn. Het kan ook angst in de borststreek verlichten en paniekaanvallen voorkomen.
  • Voeten: Acupressuurmatten voor de voeten zijn vergelijkbaar met de toepassing van een voetreflexmassage. Geschikt om ‘s morgens het zenuwstelsel te stimuleren en de dag vol energie te beginnen, of om regeneratie te bevorderen, krampen te verlichten en te ontspannen na een inspannende dag.

Als je de tijd op de acupressuurmat voor het hele lichaam wilt gebruiken, is een set acupressuurkussens, een oversized acupressuurmat voor het hele lichaam en een extra voetmat een goed idee.

Hoe gebruik ik een acupressuurmat?

Het aanbrengen van een acupressuurmat voor het hoofd, de nek en de rug gebeurt meestal liggend op de vloer met blote huid. Als het oppervlak zacht is, is de druk van de naaldpunten minder.

De duur van de toepassing moet ongeveer 20 minuten zijn.

Beginners kunnen beginnen met 5 minuten liggen en dan opvoeren. De inwerktijd op de mat kan heerlijk gecombineerd worden met meditatie-oefeningen of autogene training voor ontspanning.

akupressurmatte-test

Voor het slapen op de acupressuurmat gaan liggen kan de kwaliteit van de slaap verbeteren door ontspanning. (Image source: Free-Photos / Pixabay)

De acupressuurmat kan ook in buikligging gebruikt worden. Omdat het voorste deel van het lichaam gevoeliger is, is het raadzaam een licht topje te dragen of een doek op de mat te leggen en voorzichtig te wennen aan de naaldpunten.

Als je op de acupressuurmat ligt, ondersteun je jezelf met je handen naast de mat in plaats van op de mat.

Als je een acupressuurmat voor de voeten gebruikt, is het aan te bevelen hem minstens 5 minuten te gebruiken. Je kunt ‘s morgens of ‘s avonds op de mat staan. Bij alle varianten, maar vooral bij de voetmat, moet aandacht besteed worden aan slipweerstand.

Hoeveel kost een acupressuurmat?

Het verschil in prijs komt vooral door het aantal naaldrozetten, de grootte en de gebruikte materialen, maar niet door de manier waarop het werkt.

Type Prijsklasse
Acupressuurmat standaard formaat vanaf 65 x 40 cm vanaf 10 euro
Acupressuurmat vollichaam vanaf 130 x 50 cm vanaf 40 euro

De prijsinformatie heeft betrekking op de lengte van de acupressuurmat. De prijzen variëren naargelang de materialen die de voorkeur genieten. De keuze van de mat hangt ook af van het gewenste toepassingsgebied en de lichaamsgrootte van de persoon.

Welke neveneffecten kunnen optreden bij het gebruik van een acupressuurmat?

Over het algemeen is het aan te bevelen de mat ongeveer 20 minuten te gebruiken. Omdat gebruikers individueel gevoelig zijn voor pijn, moet de behandelingsduur langzaam opgevoerd worden. Als de drukpunten pijn beginnen te doen, moet je de behandeling onderbreken.

De applicatie mag niet gebruikt worden op verwondingen, wonden die nog niet genezen zijn en littekens. Hetzelfde geldt voor de behandeling van gebieden met grote moedervlekken. Het is raadzaam het gebruik van de acupressuurmat van tevoren met een arts te bespreken.