Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

30Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Heb je een gevoelige huid en worstel je met onzuiverheden? Of zelfs neurodermatitis of psoriasis? Dan moet je Aleppo zeep eens proberen. Aleppo zeep is heel zacht voor je huid en voorziet haar van waardevolle verzorgende stoffen. Maar wat zijn de verschillen en hoe kun je de beste Aleppo zeep voor jou vinden?

In onze Aleppo zeep test 2023 tonen we je de beste en hoogste kwaliteit zepen uit verschillende categorieën. We geven je ook belangrijke achtergrondinformatie en nuttige tips. Of je nu geïnteresseerd bent in Aleppo zeep met olijfolie of met laurierolie, je vindt hier de beste Aleppo zepen op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De voornaamste ingrediënten van Aleppo zeep zijn olijfolie en laurierolie.
 • Aleppo zeep is ontstaan in Syrië en het recept dateert uit de 8e eeuw v. Chr. De zeep wordt zelfs in de Bijbel genoemd. Aleppo zeep wordt ook nu nog traditioneel met de hand gemaakt.
 • Aleppo zeep kan gebruikt worden voor gezichtsreiniging, maar ook voor scheren, haren wassen en andere doeleinden.

Aleppo zeep: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Aleppo zeep koopt

Waar komt Aleppo zeep vandaan?

Het land van herkomst van Aleppo zeep is Syrië. Zoals de naam van de zeep doet vermoeden, komt hij uit het noorden van Syrië, namelijk uit Aleppo. In Syrië wordt de zeep ook wel “Sapun Ghar” genoemd. De laatste jaren werd de productie verplaatst wegens politieke omstandigheden. De produktie-installaties werden verplaatst uit de oude stad. Velen zijn nu in Libanon gevestigd.

Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt?

De productie voor Aleppo zeep begint gewoonlijk in november en eindigt in maart. Nadat de natuurlijke zeep in de Tradition Conscious zeepmolens gemaakt is, wordt hij gedroogd. De gestapelde zeep wordt in een geventileerde kluis zes tot negen maanden bewaard.

Naarmate de zeep droogt, verhardt de toplaag en zo wordt de kleur van de zeep ook lichter. In de kern van de zeep is Aleppo zeep altijd een weelderig groen. De kern is elastischer dan het verkleurde oppervlak van de natuurlijke zeep.

Wist je dat Aleppo zeep op de grond wordt gekookt? Ze worden dan ook op de vloer in de gewenste vorm gesneden en met het bekende stempel gestempeld.

Wat zijn de ingrediënten van Aleppo zeep?

De productie van Aleppo zeep is een van de oudste methoden om zeep te maken. De natuurlijke zeep bestaat hoofdzakelijk uit olijfolie en laurierolie. De laurierolie werkt refaterend en hydraterend. Hoe hoger het aandeel in de zeep, hoe groter het effect. Olijfolie, daarentegen, heeft een hoog vitamine E gehalte en voorkomt zo rimpels.

Waarvoor wordt Aleppo zeep gebruikt?

Gezichtsreiniging

Voor de dagelijkse gezichtsreiniging kun je veilig Aleppo zeep gebruiken. De natuurlijke zeep uit Aleppo is bijzonder geschikt als make-up remover. De zeep is heel zacht voor de huid en hydraterend door de ingrediënten.

Aleppo Seife auf Teller mit Bürste

Aleppo zeep is gemakkelijk te herkennen aan zijn karakteristieke bruine kleur. (Image source: pixabay.com / jackmac34)

Je kunt het schuim van Aleppo zeep ook als masker gebruiken. Laat de zeep gewoon 5 minuten intrekken en was hem dan af. Daarna kun je een gezichtscrème op de huid aanbrengen. Deze behandeling laat je huid intens stralen.

Scheren

Aleppo zeep heeft zeer goede glijdende eigenschappen. In combinatie met water geeft het een romig schuim. Dit betekent dat je het zonder scheerschuim kunt stellen. Je brengt het schuim direct op je huid aan. De korte blootstelling aan het schuim verzacht je huid, waardoor je je gemakkelijker schoon kunt scheren

Om ervoor te zorgen dat de zeep werkzaam blijft en langer meegaat, moet je hem altijd op een droge plaats bewaren. Zeepbakjes zijn hier ideaal voor. Zo kan overtollig water weglopen.

Je haar wassen

Voor je je haar met natuurlijke zeep wast, moet je eerst de zeep verdelen. Je hoeft er maar een klein stukje af te snijden met een mes. Er zijn twee manieren om de zeep aan te brengen: Of je wrijft de Aleppo zeep tussen je handen en masseert het op je hoofdhuid, of je brengt het direct op nat haar aan tot het schuimt.

Let er bij het uitspoelen op dat je de zeep goed uitspoelt, zodat er geen resten in het haar achterblijven. Je kunt ook af en toe een zuurspoeling gebruiken om de kalk uit je haar te verwijderen. Je hoeft je haar niet opnieuw uit te spoelen, de geur verdwijnt na het drogen

Andere toepassingen van Aleppo zeep

Je kunt je voorraad zeep het beste in je garderobe bewaren. Ten eerste is de kast donker en droog. Aan de andere kant kan de geur van de laurierbladeren je kleren langer fris houden. Fresh Aleppo zeep is bijzonder effectief tegen motten, zodat je geen gaten in je kleren krijgt. Als je eenvoudige vlekken uit je kleren wilt krijgen, is Aleppo zeep een goed huismiddeltje.

Hoeveel zal Aleppo zeep me kosten?

De prijscategorie voor Aleppo zeep begint bij 9 €. Hier is de zeep niet alleen per stuk verkrijgbaar, maar ook in dozen met verschillende zepen. Om de zuiverheid van de natuur te bewaren, wordt vaak afgezien van plastic verpakking.

Is Aleppo zeep veganistisch ?

In het traditionele kookproces is het technisch niet mogelijk synthetische additieven te verwerken. Bovendien worden de natuurlijke zepen vrij van dierlijke producten vervaardigd en zijn ze dus 100% veganistisch.

Is Aleppo zeep aan te bevelen om puistjes te bestrijden?

Eerst en vooral moet je bedenken of je een vette, droge, normale of gemengde huid hebt. Afhankelijk van je huidtype kun je de categorieën in de online winkel als leidraad gebruiken. Als je een droge huid hebt, is Aleppo zeep ideaal voor jou. Het droogt je gezicht niet uit en is hydraterend.

Omdat de zeep ook geen conserveringsmiddelen bevat, hoef je niet bang te zijn dat hij je huid schaadt. De laurierolie in Aleppo zeep is antibacterieel en werkt actief tegen acne en puistjes. Aleppozeep is echter niet per se aan te bevelen voor de vette huid, want hij bevat veel olie.

Kan Aleppo zeep neurodermatitis, rosacea of psoriasis genezen?

Als je lijdt aan neurodermatitis, rosacea of psoriasis, weet je hoe cruciaal de ingrediënten in je huidverzorging zijn. In principe kan laurierolie allergieën veroorzaken. In Duitsland is dit ingrediënt niet toegestaan in lichaamsverzorgingsproducten. De vette olie uit de ontpitte vruchten, die in Aleppo zeep zit, is echter minder irriterend dan de etherische olie.

Hoe meer laurierolie in de zeep, hoe waardevoller de Aleppo zeep.

De laurierolie is vochtinbrengend en heeft een antibacteriële werking. Dit is vooral goed voor de schrale en droge huid. In combinatie met de olijfolie is de zeep heel voedend en werkt hij tegen uitslag. Je kunt erfelijke ziekten niet genezen met de zeep, maar je kunt wel je symptomen verminderen. Het is belangrijk dat de Aleppo zeep geen allergenen bevat.

Is Aleppo zeep slecht voor mijn huid en haar?

Aleppo zeep is 100% plantaardig. Het bevat ook geen dierlijke toevoegingen of conserveringsmiddelen. Er worden geen kunstmatige geur- of kleurstoffen gebruikt in het productieproces, en er worden geen schuimstabilisatoren gebruikt. Dit betekent dat Aleppo zeep op geen enkele manier schadelijk is voor huid of haar.

Kan ik Aleppo zeep zelf maken?

Aleppo zeep hoeft niet langer uit de Syrische stad te komen. Je kunt experimenteel aan de slag gaan en het zelf maken. Ook al is het proces wat tijdrovender, het kan bijzonder interessant zijn voor kinderen, bijvoorbeeld. Vooral bij het maken van het loog moet je ervoor zorgen dat je een veiligheidsbril en handschoenen draagt. Het zuivere loog is bijtend. Wat je nodig hebt:
Dosering Ingrediënt
80ml Olijfolie
20ml Lorbeerolie
afhankelijk van de beschrijving op de verpakking Natriumhydroxide (je kunt het in elke apotheek kopen)

Bereiding

 1. Smelt oliën en vet samen
 2. Bereid een loog met natriumhydroxide en laat het afkoelen
 3. Meng het loog en het oliemengsel met een mixer tot een pasta
 4. Giet het mengsel in een vorm en laat 24 uur rusten.
 5. Snijd de zeep en laat 4 weken drogen

Besluit: Welke soorten Aleppo zeep zijn er en welke is geschikt voor jou?

We maken onderscheid tussen twee soorten Aleppo zeep

 • Aleppo zeep met laurierolie en olijfolie
 • Aleppo zeep met olijfolie

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen de Aleppo zeep te vinden die het beste bij je past.

Aleppo zeep met laurierolie en olijfolie

Aleppo zeep is 100% duurzaam, want de laurierolie en olijfolie zijn natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten. Bij gebruik is de zeep zeer zuinig en voordelig in tegenstelling tot in de handel verkrijgbare shampoos. Een stuk zeep van 200 g gaat tot een jaar mee Toch duurt het wassen van je haar met Aleppo zeep langer. Je moet je haar grondiger wassen, zodat alle zeepresten eruit gespoeld zijn. Als dit niet het geval is, moet je eerst een zure spoeling mengen.

Voor de zure spoeling hoef je maar een eetlepel citroensap of biologische azijn toe te voegen aan 1 liter koud water

Voordelen
 • is heel zuinig
 • biologisch afbreekbaar
 • zuinig in gebruik
 • veelzijdig
Nadelen
 • lange transportroutes
 • zeep moet droog bewaard worden
 • haren wassen kost meer tijd

In vochtige badkamers moet je er altijd voor zorgen dat de zeep ook droog bewaard wordt. Niettemin heeft het het voordeel dat het veel industriële producten kan vervangen. Vooral op reis is het prettig om maar één Aleppo zeep in je koffer te hebben in plaats van douchegel, shampoo en gezichtsreiniger.

Aleppo zeep gemaakt van olijfolie

Natuurlijk is er ook Aleppo zeep die van zuivere olijfolie gemaakt wordt. Door geen laurelolie te gebruiken, heeft de groene zeep geen speciale geur. Maar de olijfoliezeep is goedkoper.

Voordelen
 • gunstige prijs
 • geschikt voor mensen met een allergie
Nadelen
 • bijna reukloos
 • geen verzorgingseigenschappen van laurier

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Aleppo zeep te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om Aleppo zepen te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikte en doeltreffende zeep te kiezen. Samengevat zijn dat:

 • Olijfolie
 • Laurierolie
 • Zeepkern
 • Land van herkomst
 • Hoeveelheid
 • Verpakking

In het volgende kun je lezen wat elk criterium inhoudt en waarom het zinvol is om een zeep op basis van de criteria te kopen of niet.

Olijfolie

Het belangrijkste ingrediënt van Aleppo zeep is olijfolie. Hoewel het maar een gewoon huismiddeltje is, heeft het een groot effect. Olijfolie heeft zeer waardevolle bestanddelen die vooral belangrijk zijn om te hydrateren. Door het hoge gehalte aan vitamine E wordt je huid soepel. Het bestrijdt rimpels en maakt je huid elastischer.

Hoe hoger het gehalte aan olijfolie, hoe geschikter het is voor vet haar.

Als je last hebt van een schrale en droge huid, hydrateert en desinfecteert olijfolie.

Laurierolie

Hoe hoger het aandeel laurierolie, hoe hydraterender de Aleppo zeep is. Niettemin heeft laurierolie nog meer eigenschappen dan die tot nu toe getoond zijn. Want net als olijfolie is het antibacterieel. Doordat het antiseptisch is, heeft het een positief effect op de gezondheid en conditie van je haar en huid.

haartype aandeel laurierolie
droge huid 35%
normale huid 4% tot 15%

In de volgende tabel kun je zien welke Aleppo zeep met hoeveel laurierolie voor jou geschikt is:

Zeepkern

Omdat de buitenste schil van de zeep tijdens het drogen verkleurd, heeft dat weinig betekenis voor de kwaliteit van de Aleppo zeep. Omdat de binnenkant van de zeep tijdens het rijpingsproces onaangeroerd blijft, kun je de zuiverheid van de zeep beter beoordelen.

Het droogproces laat de kern van de zeep zacht en groen. Maar als de grootte van de pit opvallend groot is, kun je aannemen dat voor de zeep synthetische ingrediënten gebruikt werden. Als de Aleppo zeep tijdens de opslag bij je thuis lichter wordt, hoef je je geen zorgen te maken over kwaliteitsverlies.

Hoe langer de Aleppo zeep bewaard wordt, hoe fijner het schuim zal zijn.

Land van herkomst

Door de onrust in Syrië zijn veel fabrieken uit Aleppo gevlucht. Om de overgebleven zeepfabrieken te steunen, moet je erop letten dat de stukken zeep uit Aleppo komen.

Alepposeife neben Fläschen und Blatt und Korb

Aleppo zeep is veelzijdig en schaadt de huid niet dankzij de zuiver natuurlijke ingrediënten. (Image source: 123rf.com / 39656530)

Veel mensen verdienen hun brood met de verkoop van Aleppo zeep, en daarom moet je ze steunen.

Hoeveelheid

Aleppo zeep heeft een heel lange weg afgelegd naar Duitsland. Om de reis de moeite waard te maken, is het aan te raden verschillende bar soaps te kopen. Door een grotere hoeveelheid te kopen, is het ook veel goedkoper dan ze afzonderlijk te kopen.

Verpakking

Om de duurzaamheid te bevorderen en de zuiverheid van natuurlijke zeep te bewaren, is het raadzaam plastic te vermijden. Door de papieren verpakking kan de Aleppo ook beter drogen en is hij veel verser.

Interessante feiten over Aleppo zeep

Wanneer werd zeep uitgevonden?

Aleppo zeep is een van de oudste zepen ter wereld. Het recept ontstond in de 8e eeuw na Christus in Aleppo, een stad in het noorden van Syrië. Tot op de dag van vandaag wordt de zeep traditioneel met de hand gemaakt.

Wist je dat zelfs de oude Grieken en Romeinen laurierzeep gebruikten voor lichaamsreiniging en huidverzorging? Met een hoog gehalte aan linolzuur en vitamine A en E, en de mineralen kalium, magnesium en calcium, is de zeep een goed middel voor de vette of geïrriteerde huid.

Hoe werd Aleppo zeep vroeger verdeeld?

Vanuit de zeepstad Aleppo werd zeep eerst over het hele land verspreid, waardoor de productie zich over groter Syrië verspreidde. Door de kruistochten werd Aleppo zeep over het hele Middellandse-Zeegebied verspreid. In de 12e eeuw werd kwarkzeep zo populair dat het een vast onderdeel van de hygiëne werd.

Behalve Aleppo zeep werd ook kunstnijverheid in de 15de eeuw wijd verbreid. Daarom werd het in de meeste huishoudens vervangen door Marseilles zeep.

Komen alle Aleppo zepen tegenwoordig uit Aleppo?

Door de burgeroorlog is de productie vele malen geminimaliseerd. Veel productieplaatsen zijn niet meer in Aleppo. Om de zeepproducenten in Syrië te steunen, moet je er als consument op letten dat de zeep uit Syrië komt.

Tegenwoordig wordt de zeep Aleppo zeep genoemd, vanwege de ingrediënten en de manier waarop hij is samengesteld. Bovendien is het uiterlijk met de groene kern doorslaggevend.

Beeldbron: 123rf.com / 18256468

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies