Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

40Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

132Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote alpaca knuffel test 2023. Hier stellen we alle alpaca knuffels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste alpaca knuffel voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een alpaca knuffel wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Alpaca knuffels zijn schattige knuffeldieren in de vorm van een alpaca. Ze zijn gemaakt van pluche of van echte alpacawol.
 • Alpaca knuffels van alpacawol zijn meestal duurder dan de pluche versie. Deze variant is echter in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.
 • Bovendien is het ook mogelijk een alpaca knuffel te laten maken naar je eigen ideeën over materiaal, grootte en fabricagemethode. Zo krijgt je lieveling een echt uniek stoffen vriendje.

Alpaca knuffel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een alpacaknuffel koopt

Wat is een alpacaknuffel?

Een alpacaknuffel is, zoals de naam al zegt, een knuffel in de vorm van een alpaca. De alpaca, is een vorm van kameel die oorspronkelijk uit de Zuid-Amerikaanse Andes komt en vooral voor zijn wol gefokt wordt.

De alpacavezel is een zachte en zijdeachtig glanzende natuurlijke vezel. Vergeleken met schapenwol is het warmer, fijner en heeft het een lager vetgehalte. (Image source: unsplash.com / Paz Arando)

Zoals bij alle kameelsoorten wordt de lichaamsbouw van alpaca’s gekenmerkt door langgerekte, slanke poten, een lange, dunne hals en een kleine, driehoekige kop. Alpaca knuffels, zijn schattige knuffels in de vorm van een alpaca. Je kunt kiezen tussen een alpacaknuffel van echte alpacawol of een alpacaknuffel van pluche.

Voor wie is een alpacaknuffel geschikt?

Een alpacaknuffel is geschikt voor jong en oud. Als je een schattige knuffel zoekt, weg van teddyberen en dergelijke, is een alpaca knuffel precies wat je zoekt.

Naast mama en papa zijn knuffels de belangrijkste verzorgers die een baby of peuter kan hebben. Of het nu bij het slapengaan is, bij het eten of op de kleuterschool, het lievelingsknuffeldier is meestal bij hen. (Image source: unsplash.com / Barrett Ward)

Alpaca knuffels zijn zowel geschikt als knuffels in eigenlijke zin en als schattige decoratieve accessoires. Afhankelijk van het materiaal en de grootte zijn er ook alpaca knuffels die geschikt zijn voor baby’s vanaf de geboorte.

Hoeveel kost een alpacaknuffel?

Hoe groter het knuffeldier, hoe hoger de prijs. Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende alpaca knuffels. Afhankelijk van het materiaal, de afwerking en de afmetingen, variëren de kosten. Het gamma ligt tussen ca. 12 en 120 euro. In principe zijn alpacaknuffels van alpacawol beduidend duurder dan een vergelijkbare variant van pluche. Goedkope, kleinere alpacaknuffels van pluche koop je al voor 12 euro.

Een kleinere alpacaknuffel van echte alpacawol begint bij ongeveer 30 euro. Individuele stukken in opdracht beginnen rond de 25 euro. Afhankelijk van het materiaal en de maat zijn er ook modellen in deze reeks die tussen 50 en 120 euro kosten.

Type Maat Prijs
Alpaca knuffel van pluche 20 cm ca. 12-20 €
Alpaca knuffel van pluche 30 cm ca. 20-30 €
Alpacaknuffel van pluche 50 cm ca. 30-45 €
Alpacaknuffel van alpacawol 20 cm ca. 30-40 €
Alpacaknuffel van alpacawol 30 cm ca. 45-55 €

Waarom zijn knuffels belangrijk voor kinderen?

Een knuffel is vaak de beste vriend van je lieveling. Als er geen speelkameraadje in de buurt is, kan je kleine lieveling het pluchen vriendje een rol toebedelen en bepaalde handelingen en gesprekken uit het dagelijkse leven naspelen.

Elk kind zou een knuffel moeten hebben. Vooral bij het in slaap vallen zijn de diertjes echt belangrijk. (Afbeelding bron: pixabay.com/Myriams-Fotos)

Knuffels fungeren vaak ook als overgangsobjecten en vormen een schakel tussen de binnen- en buitenwereld van je lieveling. Ze maken de overgang mogelijk van de eerste relatie met mama naar verdere relaties.

Voor je kind is een knuffel een persoon met een persoonlijkheid.

Het verliezen van de geliefde knuffel zou je kind erg verdrietig maken. Daarom raden we je aan altijd je favoriete knuffeldier bij de hand te hebben als vervanging.

Welke alternatieven zijn er voor een alpaca knuffel?

Er zijn veel verschillende alternatieven voor een alpaca knuffel, in veel verschillende vormen en kleuren. Van miniatuurknuffels tot XXL knuffels en gepersonaliseerde fantasiedieren, alles is verkrijgbaar.

Er zijn verschillende categorieën knuffels. Afhankelijk van de leeftijd van het kind moet bij de keuze van het juiste knuffeldier met verschillende criteria rekening gehouden worden.

De volgende tabel is bedoeld om je een kort overzicht te geven van de verschillende knuffelcategorieën.

Type Beschrijving
Knuffelspeelgoed voor baby’s Knuffelspeelgoed voor baby’s moet bijzonder zacht zijn en mag geen harde plastic onderdelen of andere kleine onderdelen hebben die gemakkelijk los te maken zijn. De knuffel moet ook vrij zijn van schadelijke stoffen, want baby’s stoppen bijna alles in hun mond.
Knuffels voor peuters Moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als knuffels voor baby’s. Omdat ze meestal overal mee naar toe genomen worden, moeten ze robuust zijn om hogere spanningen te kunnen weerstaan.
Verzamelobjecten Deze knuffels worden meestal door volwassenen verzameld en er wordt niet mee gespeeld, maar ze worden in vitrines of op speciale planken gezet. Vanwege hun ouderdom en eventuele zeldzaamheid brengen verzamelknuffels vaak zeer hoge prijzen op.

Besluit: Welke soorten alpaca knuffels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een alpaca knuffel wilt kopen, zijn er twee soorten waar je uit kunt kiezen:

 • Alpaca knuffel van pluche
 • Alpaca knuffel gemaakt van alpacawol

Wat zijn de voor- en nadelen van pluche alpaca knuffels?

Pluche alpaca knuffels zijn er in alle denkbare vormen, kleuren en maten. Omdat ze meestal industrieel vervaardigd zijn, moet je vooral letten op materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen.

Voordelen
 • Geschikt voor baby’s en peuters
 • Machinewasbaar op 30 graden
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren
Nadelen
 • Vaak vervuild met schadelijke stoffen
 • Gevaar van slecht vakmanschap
 • Gemakkelijk ontvlambaar

Omdat de meeste pluche alpaca knuffels op een zacht programma op 30 graden gewassen kunnen worden, zijn ze geschikt om vanaf de geboorte mee te knuffelen en te beminnen. Maar let op: Hoe pluiziger het stoffen vriendje, hoe groter het risico van ontvlambaarheid.

Wat zijn de voordelen en nadelen van alpaca knuffels van alpacawol?

Een alpaca knuffel van alpacawol is een uiterst getrouwe versie van een echte alpaca. In tegenstelling tot gewone wol is alpacawol vrij van lanoline en daarom zeer aan te bevelen voor mensen met een allergie.

Voordelen
 • Hypoallergeen
 • Meestal duurzaam en eerlijk geproduceerd
 • Vrij van schadelijke stoffen
Nadelen
 • Ongeschikt voor baby’s
 • Slecht wasbaar
 • Zeer duur

De meeste alpaca knuffels van alpacawol zijn duurzaam en eerlijk geproduceerde unieke exemplaren. Precies iets voor kleine alpaca fans. Omdat ze moeilijk schoon te maken zijn en niet in de wasmachine gewassen mogen worden, zijn alpaca knuffels van alpacawol meer geschikt voor oudere kinderen dan voor baby’s.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om alpaca knuffels te vergelijken en te beoordelen

We hebben de belangrijkste criteria op een rij gezet die je kunt gebruiken om alpaca knuffels te vergelijken:

 • Materiaal
 • Verwerking
 • Wasbaarheid /reiniging van de vacht
 • Ontwerp

Materiaal

Als je een knuffel koopt, let er dan op dat het materiaal getest is op schadelijke stoffen. Industrieel geproduceerde knuffels hebben meestal meer kans om verontreinigd te zijn met schadelijke ingrediënten zoals koolwaterstoffen, weekmakers of nonylfenolen. Ga daarom liever voor biologisch zacht speelgoed. Deze zijn iets duurder dan de gewone knuffels, maar ze garanderen vrijheid van schadelijke stoffen. Bij het vullen van de kleine gevulde vriend moet je erop letten dat er geen harde of scherpe vreemde voorwerpen in zitten.

De romp van het knuffeldier moet gemakkelijk met je handen samengeknepen kunnen worden.

Als knuffels kleine deeltjes zoals korrels of piepschuim balletjes als vulmateriaal hebben, moeten die bedekt zijn, zodat de kleine deeltjes niet door een opening in de naad of door het materiaal zelf naar buiten kunnen komen.

Vakmanschap

Bij het kiezen van een knuffel moet je ook letten op de kwaliteit van het vakmanschap. Controleer de naden om er zeker van te zijn dat geen afzonderlijk aangenaaide delen per ongeluk door je kleine lieveling kunnen worden ingeslikt.

Zorg ervoor dat het scheurvast is!

Een knuffel moet bestand zijn tegen het trekken aan de armen of benen door je kind tijdens het stoeien of spelen. Bovendien mogen aangenaaide delen niet losgescheurd worden wanneer een kracht van 90 newton (overeenkomend met ongeveer 9 kg) wordt uitgeoefend.

Controleer niettemin welke ingrediënten de vulling van de knuffel bevat, voor het geval je kind erin slaagt de naad open te scheuren of de knutselschaar voor verkeerde doeleinden gebruikt. Vooral peuters hebben de neiging het materiaal uit te kiezen en in hun mond te stoppen.

Wasbaarheid / schoonmaken van de vacht

Vooral bij knuffels voor baby’s moet je erop letten dat het materiaal gemakkelijk te onderhouden en wasbaar is, want je baby zal de knuffel hoogstwaarschijnlijk in zijn mond stoppen. Alpaca knuffels van alpacawol zijn daarom eerder ongeschikt voor baby’s, omdat ze moeilijk te wassen zijn en daarom meer geschikt voor oudere kinderen of voor decoratieve doeleinden. De gemakkelijkste en meest wasbare materialen voor knuffels zijn badstof en pluche. Na het wassen kun je de vacht van de knuffel gemakkelijk weer in vorm borstelen met een zachte borstel.

Design

Knuffeldieren zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Er is een pluche replica van elk dier, niet alleen van de klassieke teddybeer. Er zijn geen grenzen aan kleuren, vormen en maten. Zelfs je favoriete jeugdhelden uit films en televisie zijn verkrijgbaar als knuffelbeesten.

Zelfgenaaide of gehaakte knuffels, gepersonaliseerd met de naam van je lieveling, zijn ook niet ongewoon en worden door verschillende fabrikanten aangeboden. Bij alpaca knuffels heb je ook de keuze tussen kleurrijke, felgekleurde alpaca knuffeldieren of natuurgetrouwe modellen die veel meer op de echte alpaca lijken.

Wetenswaardigheden over alpaca knuffels

Hoe was ik knuffels?

In principe kun je je pluchen vrienden wassen in de wasmachine, met de hand of, helaas, in sommige gevallen helemaal niet. We hebben wat handige tips en trucs samengesteld om ze in de wasmachine te wassen. Dus voordat je je geliefde lieveling een bad in de wasmachine geeft, moet je de volgende dingen overwegen

 1. Materiaalcontrole: Wasbaar zacht speelgoed heeft een etiket waarop staat hoe en bij welke temperatuur je het kleine stoffen rondje in de wasmachine kunt wassen.
 2. Voorbereiding: Eerst moet je alle batterijen, losse onderdelen of kleding uit de knuffel verwijderen. Eventuele gaatjes in de vacht moet je dichtmaken met naald en draad.
 3. Bescherming: Om mogelijke vlekken te voorkomen, moet je zacht speelgoed altijd apart wassen en in een wasnet of kussensloop doen.
 4. Wasmiddel: Gebruik een mild wasmiddel of wolwasmiddel om de vacht van je schattige pluchen vriend niet te veel te belasten. Gebruik geen wasverzachter. Als je geen mild wasmiddel of wolwasmiddel bij de hand hebt, kun je ook haarshampoo gebruiken.
 5. Drogen: Drogen in een droogtrommel wordt alleen aanbevolen als er een overeenkomstige aantekening op het wasetiket staat. We raden je aan het uit direct zonlicht te houden en geen haardroger te gebruiken om het sneller te laten drogen. Geef de knuffel een paar dagen de tijd om helemaal te drogen.

Beeldbron: pixabay.com/ii7017

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies