Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

47Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote babyslaapzak test 2022. Hier stellen we alle babyslaapzakken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste babyslaapzak voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een slaapzak voor baby’s wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een babyslaapzak is het alternatief voor gewone babydekens. Het voorkomt dat je baby zijn of haar eigen hoofdje met het deken bedekt en zorgt voor optimale bewegingsvrijheid.
 • Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen uit zomerslaapzakken, winterslaapzakken, all-season slaapzakken, romperzakken en slaapzakken met voeten.
 • Doorslaggevende criteria zoals de gebruikte materialen, de grootte, de afwerking, het ontwerp en de verzorgingsvoorschriften moeten in acht genomen worden bij de aankoop van een babyslaapzak.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een babyslaapzak koopt

Wat is een babyslaapzak en wat zijn de voordelen ervan?

De babyslaapzak wordt vooral consequent gebruikt bij pasgeborenen en zuigelingen, maar hij is ook een veilig en comfortabel alternatief voor baby’s ouder dan 1 jaar.

alternatief omdat de slaapzak het kussen en het gewone dekbed volledig vervangt. Dit is omdat het garandeert dat de baby altijd goed bedekt is zonder in zijn bewegingsvrijheid beperkt te worden.

Een babyslaapzak biedt een doeltreffende bescherming tegen oververhitting en daardoor een lager risico op plotselinge sterfte bij baby’s. Vooral in de eerste levensmaanden zijn baby’s nog niet in staat hun lichaamstemperatuur zelfstandig te regelen.

Warmte wordt echter via het hoofd afgegeven, en daarom moet het ‘s nachts vrij blijven. Anders dan onder een deken kan de baby zich er tijdens de slaap niet onder wikkelen of zelfs maar zijn hoofdje eronder begraven. De gevreesde warmteophoping wordt zo vermeden.

 • Doeltreffende bescherming tegen oververhitting
 • Betrouwbare bescherming tegen onderkoeling
 • Voldoende bewegingsvrijheid
 • Gevoel van veiligheid

Evenzo biedt een babyslaapzak betrouwbare bescherming tegen onderkoeling. De baby kan zich niet vrij bewegen en blijft daardoor de hele nacht behaaglijk warm.

De afgesloten ruimte van een slaapzak biedt je baby een gevoel van geborgenheid, dat lijkt op dat in de baarmoeder. Dit zorgt ook voor een aangenaam kalme en rustgevende slaap.

Tip: Elke baby is individueel en voelt temperaturen dus anders aan. Terwijl tere baby’s sneller bevriezen, zijn grotere baby’s vaak beter bestand tegen de kou. Sommigen beginnen zelfs snel te zweten. Het is daarom belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat je baby het comfortabel heeft. De beste manier om dit te doen is door twee vingers in de halsuitsnijding te steken bij de nek. Als de huid koud is, kan je baby het koud hebben. Als het warm of zelfs vochtig is, is je baby aan het zweten. Dit betekent dat het te warm is. Een rood hoofd is ook een teken hiervan.

Afhankelijk van het seizoen passen we onze slaapkleren aan. In de winter moeten ze ons lekker warm houden, terwijl ze in de zomer wat luchtiger mogen zijn.

Wat betreft kleding voor je baby tijdens het slapen, geldt: hoe warmer het is, hoe minder je baby moet dragen (onder de slaapzak).

In het koudere seizoen kun je je baby kleden in een pyjama met lange mouwen of een rompertje met lange armen, terwijl je op warme dagen beter een rompertje of pyjama met korte mouwen kunt kiezen. De slaapzak wordt hierover aangetrokken, bijna als een ander kledingstuk, dat ook gekozen moet worden naar gelang het seizoen.

Welk materiaal is het juiste?

Het materiaal, d.w.z. alle gebruikte stoffen (ook de voering), en ook de ritssluitingen en andere applicaties, moeten getest zijn op schadelijke stoffen en bestand zijn tegen zweet en speeksel.

Je herkent producten van hoge kwaliteit aan een zegel dat een voorafgaande test op onschadelijkheid bevestigt. Ademend vermogen is ook een kwaliteitskenmerk dat niet alleen in de zomer van belang is.

Waar moet ik op letten als het om comfort gaat?

Comfort is de alfa en omega. Let erop dat er geen storende naden of lapjes zijn, vooral op de rug. Voor een comfortabele slaap in de aanbevolen rugligging moet de rug een zo glad mogelijk oppervlak bieden. Maar ook anders mogen er geen onregelmatigheden in het materiaal zitten die de gevoelige huid van de baby kunnen irriteren.

Ongecompliceerde hantering wordt gegarandeerd door een ritssluiting die helemaal rond loopt en waarmee het voetgedeelte snel en gemakkelijk geopend kan worden.

Wist je dat een slaapzak je baby kan frustreren?

Maar ondanks de duidelijke voordelen hebben slaapzakken ook enkele nadelen: Het kind is tenminste gedeeltelijk niet in staat vrij te schoppen, wat hem kan frustreren en zo tot huilbuien kan leiden. En als hij het te warm krijgt, kan hij zijn situatie niet op eigen kracht veranderen.

Welke aspecten spelen een belangrijke rol als het om veiligheid gaat?

Wat veiligheid betreft is het belangrijk na te gaan of de applicaties kunnen losraken of dat er linten of koorden zijn die een wurgrisico vormen (vooral ‘s nachts). De arm- en halsuitsnijding moeten aangepast zijn aan de grootte van je baby, d.w.z. nooit te strak, maar ook niet te wijd, zodat je baby niet per ongeluk door een opening kan glippen.

Tip: Een peervormige pasvorm is ideaal: de slaapzak moet goed tegen het bovenlichaam aanliggen en, voor optimale bewegingsvrijheid, naar onderen toe verder taps toelopen.

Om te voorkomen dat je baby zich bezeert, moet de rits idealiter met stof bedekt zijn, d.w.z. niet blootliggen.

De babyslaapzak moet precies om de baby passen, d.w.z. dat hij niet te strak of te los mag zitten. Ook moet erop gelet worden dat er geen losse riemen of koordjes weghangen die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. (Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten babyslaapzakken zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er vijf verschillende soorten babyslaapzakken:

 • Zomerslaapzak
 • Winterslaapzak
 • All-season slaap zak
 • Rompelzak
 • Slaapzak met voetjes

Je moet je niet te veel laten beïnvloeden door de termen zomer en winter, want welke soort slaapzak de juiste is, hangt grotendeels af van de kamertemperatuur. Daarom is het raadzaam een temperatuurmeter in de slaapkamer van de baby te installeren.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende soorten.

Wat is de definitie van een zomerslaapzak en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De zomerslaapzak is super geschikt voor warme temperaturen. De baby moet behaaglijk ingepakt zijn, maar niet zweten. Deze modellen zijn gemaakt van lichte, dunne katoenen stoffen en hebben meestal geen voering of mouwen. Dit voorkomt ophoping van warmte.

Voordelen
 • Dunne, lichte stof
 • Ideaal voor winderige dagen
 • Ongecompliceerd te hanteren
Nadelen
 • Niet geschikt voor het koudere seizoen
 • Minstens een ander model vereist

Zomerslaapzakken zijn bijzonder ongecompliceerd te hanteren. Omdat ze geen mouwen hebben, maar alleen bandjes, is het gemakkelijker om ze je baby aan te doen. Ze drogen ook snel en zijn dus snel weer klaar voor gebruik.

Wat is de definitie van een winterslaapzak en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De winterslaapzak is knus, warm en zacht. Het is ideaal voor koudere dagen en nachten. Een dikke voering (b.v. dons) geeft uitstekende warmte, zodat je baby niet hoeft te bevriezen.

Voordelen
 • Dik, warm en behaaglijk
 • Zacht gevoerd
 • Hoogwaardige stoffen en vulmaterialen
Nadelen
 • Lange droogtijd
 • Hogere prijs

Voor deze modellen worden materialen van hoge kwaliteit gebruikt, daarom zitten ze in het hogere prijssegment. Bedenk voor het hanteren dat dikke slaapzakken als deze een lange droogtijd nodig hebben als ze niet in de droogtrommel kunnen of als je geen droogtrommel hebt.

Wat is de definitie van een all-season slaapzak en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Deze meerdelige combinatieslaapzakken zijn seizoen-onafhankelijk. Door verschillende modificaties kan de all-season slaapzak zowel in koelere als iets warmere kamertemperaturen gebruikt worden. Dit model bestaat meestal uit een binnen- en een buitenzak, die apart of over elkaar gedragen kunnen worden.

Voordelen
 • Individuele combinatiemogelijkheden van de afzonderlijke componenten
 • Seizoen-onafhankelijk
 • Geen andere slaapzakmodellen nodig
Nadelen
 • Duurt langer om aan te trekken

De lichte binnenzak is geschikt voor de zomer. Tijdens de overgangsperiode is de dikkere buitenzak ideaal, en in het koelere seizoen kunnen beide delen gecombineerd worden. Er zijn ook modellen waarbij de mouwen apart losgemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld bij warmere temperaturen.

De all-season slaapzak is dus – zoals de naam al doet vermoeden – een product dat het hele jaar door gebruikt kan worden. Dit is heel praktisch, want je bespaart geld op de aanschaf van een tweede, seizoen-specifiek slaapzakmodel.

Wat is de definitie van een rompertas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De romperzak is een speciale vorm van babyslaapzak. Het is vooral geschikt voor pasgeboren baby’s tot de leeftijd van zes maanden. Als de romperzak over de luierbroekjes van de baby getrokken wordt tot onder de oksels, geeft hij een knus gevoel van veiligheid en geborgenheid, net als in de baarmoeder. Een brede elastische tailleband garandeert een stevige houvast zodat niets kan afglijden.

Voordelen
 • Gevoel van geborgenheid en veiligheid
 • Ongecompliceerd te hanteren
 • Kan ook overdag gebruikt worden
Nadelen
 • Kan maar een beperkte tijd gedragen worden
 • Niet geschikt voor actieve baby’s
 • Elastische tailleband moet precies passen
 • Niet geschikt voor koude temperaturen

Als vervanging voor “gewone” babykleertjes kan het zakje de hele dag gebruikt worden. Het is voldoende als je baby er een rompertje of rompertje onder draagt en eventueel een maillot. Zo hoef je je baby niet steeds te verschonen.

Tip: Wees je ervan bewust dat de elastische tailleband oncomfortabel kan zijn voor je baby om te dragen als hij of zij last heeft van koliek en een opgeblazen buik, wat vooral in de eerste levensmaanden vaak voorkomt.

Wat is de definitie van een slaapzak met voeten en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Door hun grotere bewegingsdrang voelen vooral grotere kinderen zich niet (of niet meer) prettig in klassieke slaapzakmodellen. Daarom werd deze vorm van peuterslaapzak ontwikkeld. Door de speciale vorm en de geïntegreerde voetopeningen kan het kind rechtop staan en zich vrij bewegen, ook met de slaapzak aan.

Voordelen
 • Bewegingsvrijheid
 • Kan lang voor het slapengaan worden aangetrokken
Nadelen
 • Voeten krijgen het koud (sokken nodig)
 • Warmte ontsnapt
 • Risico op struikelen

Kinderen die al kunnen lopen stellen deze vrijheid bijzonder op prijs. Bijzonder positief is het feit dat de slaapzak enige tijd voor het bedritueel aangetrokken kan worden. Als het kind moe wordt, hoeft het niet eerst verschoond te worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om babyslaapzakken te vergelijken en te evalueren

Welke slaapzak is het beste voor mijn baby? Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn er enkele factoren die je kunt gebruiken om het grote assortiment objectief te beoordelen.

Samengevat zijn dit de volgende producteigenschappen:

 • Kleur
 • Materiaal
 • Onderhoudsvoorschriften
 • Maat / leeftijdsadvies
 • Mouwen
 • Open en sluiten

In de volgende paragrafen kom je meer te weten over de afzonderlijke aspecten, zodat je de productaanbiedingen beter kunt vergelijken. Dit zal het je gemakkelijker maken het juiste model voor jou en je baby te vinden.

Kleur / materiaal / onderhoudshandleiding

Voor de vervaardiging van babyslaapzakken worden vooral dunne katoenen stoffen of badstof gebruikt. Ze zijn slijtvast, duurzaam, huidvriendelijk (ook geschikt voor mensen met een allergie!) en nemen veel vocht op. Badstof wordt vaak als binnenvoering gebruikt omdat het zweet bijzonder goed kan absorberen. Dit verhoogt het draagcomfort voor je baby en is dus ook heel geschikt voor warmere dagen.

De dikkere wintermodellen zijn meestal zacht gevoerd, soms zelfs met dons en veren. Deze slaapzakken zijn echter in het hogere prijssegment. Bovendien moet je opmerken dat vulmaterialen zoals veren of wol iets veeleisender verzorgingsvoorschriften hebben. Ze kunnen vaak alleen op 30 graden gewassen worden en zijn niet geschikt voor de droger.

Een goede babyslaapzak overtuigt daarom in de eerste plaats doordat hij gemakkelijk te onderhouden is, d.w.z. gemakkelijk schoon te maken. Katoen voldoet uitstekend aan dit criterium, want slaapzakken van dit materiaal verliezen hun kwaliteit niet, zelfs niet na heel vaak wassen.

In de regel zijn de meeste modellen geschikt voor 40 graden machinewas. Sommige zijn zelfs wasbaar tot 60 graden. Dit is de ideale temperatuur om optimale hygiëne te garanderen.

Tip: Als je slaapzakmodel niet tot 60 graden wasbaar is, is het aan te bevelen om naast het gewone wasmiddel ook een speciale hygiënespoeling te gebruiken.

Veel modellen zijn ook geschikt om in de droogtrommel te drogen. De resulterende kortere droogtijd kan een grote opluchting zijn in het dagelijks leven. Toch is het raadzaam om altijd minstens één slaapzak achter de hand te hebben.

Maat / leeftijdsadvies

De aan de leeftijd aangepaste maat en een goede pasvorm zijn enorm belangrijk om niet alleen het praktische gebruik van de slaapzak te garanderen, maar ook de veiligheid tijdens het dragen. Het meest doorslaggevende criterium voor het bepalen van de optimale maat is de halsuitsnijding.

Precies één vinger van een volwassene moet tussen de hals van de baby en de halslijn van de slaapzak passen.

Opgelet: Een te grote of te kleine maat kan gevaarlijk zijn voor je baby!

Om de juiste lengte van de babyslaapzak te bepalen, helpt de volgende vuistregel je:

Lichaamshoogte – hoofdhoogte + 10 = lengte van de slaapzak

Idealiter is er 10 tot 15 cm extra beenruimte (waarmee in de formule al rekening gehouden is!). Dit geeft je baby voldoende ruimte om zich te bewegen. Een nog langere, of grotere, vrije ruimte zou een negatief effect hebben op de warmteregulatie.

De lichaamswarmte van je baby zou niet voldoende zijn om zo’n grote ruimte te vullen, zodat hij of zij sneller zou afkoelen. Het is daarom heel belangrijk, niet alleen voor het comfortklimaat, dat je eerst nadenkt over de juiste maat, voordat je de juiste slaapzak voor je baby koopt.

In de tabel hieronder vind je alle relevante informatie over de meest voorkomende maten.

Lengte slaapzak Leeftijdsadvies Geschikt voor: Lichaamsgrootte. Geschikt voor: Gewicht
56 cm 0 – 3 maanden 48 – 56 cm 2 – 4,5 kg
70 cm 0 – 6 maanden 56 – 68 cm 4 – 8 kg
90 cm 6 – 18 maanden 68 – 89 cm 8,1 – 13 kg
110 cm 12 – 36 maanden 76 – 101 cm 10 – 18 kg
130 cm 3 – 6 jaar 101 – 116 cm k. A.
150 cm 6 – 10 jaar 116 – 140 cm n. A.

Hoezen / Openen en sluiten

De juiste sluitingstechniek is belangrijk om ze gemakkelijk te kunnen hanteren. Er zijn tweerichtingsritsen of eenvoudige ritsen die idealiter van beneden naar boven opengaan. Ze lopen meestal door het midden of naar de zijkant.

Sommige modellen scoren zelfs punten met een vergrendelingsmechanisme dat voorkomt dat de ritssluiting door de bewegingen van het kind zelfstandig opengaat. Als comfortabel hanteren belangrijk voor je is, moet je ervoor zorgen dat het hele voetgedeelte gemakkelijk geopend kan worden. Deze functie maakt het ‘s nachts verschonen van luiers veel gemakkelijker.

Slaapzakken met mouwen zijn geschikter voor koudere temperaturen, maar uiteindelijk hangt dit af van de dikte van de stof. De all-season modellen bestaan meestal uit een dunnere binnentas met lange mouwen en een dikkere buitentas met riemen.

Anderen overtuigen met mouwen die naar behoefte uitgenomen kunnen worden. Om veiligheidsredenen moeten de armsgaten van slaapzakken met riemen – net als de hals – voldoende ruimte hebben voor een vinger van een volwassene.

Tip: Als je niet zeker weet of je een model met of zonder mouwen moet kiezen, is het beter een model met bandjes te kiezen, dat meer flexibiliteit biedt. Je kunt de kleren die je baby onder de slaapzak draagt variëren, afhankelijk van de temperatuur, zodat ze meer of minder isolatie bieden.

Wetenswaardigheden over babyslaapzakken

Hoe is de slaapplaats van een baby in de loop van de tijd veranderd?

In de tijd van onze moeders werden baby’s nog onder dikke donzen dekens in de wieg te slapen gelegd. Ledikanten werden versierd met nesten en luifels, en bij elk bezoek van de oudtante breidde de verzameling knuffels zich uit, die dan het bed met de baby deelden.

In die tijd was het aantal kinderen dat plotseling en op onverklaarbare wijze stierf alarmerend hoog. Intussen is er veel onderzoek gedaan naar het onderwerp “sudden infant death syndrome”. Studies hebben aangetoond dat de juiste slaapomgeving voor het kind een optimale luchtcirculatie mogelijk maakt en zo een belangrijke bijdrage tot preventie kan leveren.

Het is nu bijvoorbeeld bekend dat een baby niets meer nodig heeft dan een bed met een behoorlijke matras, en een goed passende slaapzak om in te slapen. Het is ook belangrijk dat de kamertemperatuur in de slaapkamer niet hoger wordt dan 18 graden.

De slaapzak voorkomt dat de baby zijn eigen gezicht bedekt door te bewegen tijdens de slaap. Het bevordert ook een gezonde en veilige rugligging. Voor een comfortabele en zorgeloze slaap is de babyslaapzak de eerste keus.

Beeldbron: Pixabay.com / adiretoriaeventos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies