Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

81Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote ballenbad test 2022. Hier stellen we alle ballenbaden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste ballenbad voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ballenbad wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een ballenbad stimuleert je kind op veel verschillende manieren
 • Kogelbaden kunnen verdeeld worden in het klassieke kogelbad, het kogelbad met schuimvulling en het Meditap kogelbad
 • Er zijn veel interessante toevoegingen waardoor het ballenbad nooit verveelt

Ballenbad: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ballenbad koopt

Waneer is een ballenbad geschikt voor mijn kind?

In principe zodra je kroost zelf rechtop kan zitten en, idealiter, de eerste pogingen doet om te kruipen en te staan. Als je kind nog te klein is en nog niet zelfstandig kan staan, lijkt ons een ballenbad nog niet zinvol. Eerst en vooral zal de pretfactor nog niet al te groot zijn en ook heel kleine kinderen kunnen gemakkelijk in een diep ballenbad wegzakken zonder dat ze zichzelf zelfstandig kunnen helpen.

Of je nu groot of klein bent – iedereen heeft plezier met een ballenbad! (Image source: pixabay.com / 3D_Maennchen)

Je vindt bij veel fabrikanten een leeftijdsaanbeveling van 3 jaar. De reden die vaak gegeven wordt is dat er verstikkingsgevaar is. De ballen zijn echter meestal erg groot en kunnen gewoonlijk niet door baby’s of peuters worden ingeslikt. Natuurlijk hangt het altijd af van het individuele geval en hoe groot de ballen eigenlijk zijn. In de regel zijn deze waarschuwingen echter alleen bedoeld voor de veiligheid van je kind en moeten ze gewoon vermeld worden. In principe kan wel gezegd worden dat kinderen vanaf ongeveer 8 maanden veel plezier beleven aan ballenbaden.

Kan een ballenbad mijn kind helpen?

En hoe! Van motoriek tot tellen en sorteren tot creativiteit. Dus ravotten in een ballenbad is niet alleen erg leuk, het helpt ook bij de ontwikkeling van je kind. Natuurlijk is een ballenbad bijzonder goed voor de zintuiglijke ontwikkeling. De ballen, die er in veel verschillende vormen kunnen zijn, stimuleren de tastzin en ook het evenwichtsgevoel.

Het vaak ongelijke oppervlak dat de ballen vormen, moedigt je kind aan beter te balanceren. Bovendien beginnen veel kinderen de vaak kleurrijke ballen op kleur te sorteren of doen zelfs hun eerste pogingen tot tellen. Als je kind al kan tellen, wordt hier gericht gewerkt aan het begrip van hoeveelheden en wiskundige vaardigheden.

Het is ook wetenschappelijk bewezen dat felle kleuren de creativiteit van je kind stimuleren en bevorderen. Als laatste worden ballenbaden zelfs voor therapiedoeleinden gebruikt, omdat ze niet alleen als speelgoed beschouwd worden, maar door de ballen ook zachte massagefuncties bieden en kinderen kunnen helpen zich te ontspannen.

Niet alleen voor kinderen. Een ballenbad voor dieren is helemaal niet ongewoon. (Image source: pixabay.com / CoKel)

Wat kost een ballenbad?

Er is niet één prijs. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van het materiaal waarvan het ballenbad gemaakt is en hoe groot het is of hoeveel ballen erin zitten. Daarom is de prijsklasse hier niet bijzonder klein en varieert van €40 tot €600. Kleine ballenbaden met een diameter van ca. 90 cm van schuim zijn er in de prijscategorie vanaf ca. 40€, waarbij de ballen meestal niet inbegrepen zijn.

Als je een all-round pakket wilt, kun je rekenen op een prijs vanaf ongeveer € 60. Ook hier stijgt de prijs echter snel naarmate het ballenbad groter is of hoe meer ballen je wilt hebben.

Grootte Prijsklasse
Klein ballenbad van ca. 40€ tot 100€
Groot ballenbad van ca. 200€ tot 600€

Als je leeft volgens het motto “hoe groter, hoe beter”, zijn de prijzen aanzienlijk hoger. Hier moet je rekenen op prijzen vanaf ongeveer 200€. Hiervoor krijg je echter ook een ballenbad met een afmeting van 190 x 125 cm. Ook hier hangt het, zoals reeds gezegd, af van het gebruikte materiaal en de afwerking. Een veel robuuster ballenbad met een bredere en uiterst stabiele rand in een vergelijkbare maat kost gemakkelijk rond de €600.

Als het geheel je te duur is, maar je wilt toch de wens van je kind in vervulling laten gaan, kun je ook veel tweedehands ballenbaden bemachtigen voor een veel lagere prijs.

Wat zijn de alternatieven voor het ballenbad?

Als het ballenbad, om welke reden dan ook, niets voor jou en je kind is, zijn er prachtige alternatieven. In het volgende gedeelte vind je een ruw overzicht van de mogelijke alternatieven voor een ballenbad.

Producttype Kenmerken
Kastanje bad Het kastanje bad staat heel dicht bij het klassieke kogelbad. Het enige verschil is dat de inhoud gevuld is met kastanjes. Dit product is bijzonder duurzaam.
Zwembad Als je thuis al een zwembad hebt, hoef je niet apart een ballenbad te kopen. Blaas hem eenvoudig op, vul hem met ballen en weg ben je!

Beslissingsrubriek: Welke soorten ballenbaden zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je je kind een ballenbad wilt geven, kun je in principe onderscheid maken tussen drie soorten ballenbaden

 • klassiek ballenbad
 • Kogelbad met schuimvulling
 • Meditap ballenbad

Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en afhankelijk van wat je op het oog hebt, is één soort bijzonder geschikt voor je. Om je beslissing wat gemakkelijker te maken, moet het volgende gedeelte je helpen.

Wat zijn de kenmerken van het klassieke ballenbad en wat zijn de voor- en nadelen?

Het klassieke ballenbad is meestal een ballenbad van schuim met plastic ballen. Het materiaal kan echter ook iets anders zijn en van plastic gemaakt zijn. Een klassiek ballenbad heeft het voordeel dat het vaak het goedkoopst is vergeleken met de andere soorten. Hier kun je je dus voor betrekkelijk weinig geld vermaken.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Ruimtebespaarder
Nadelen
 • Niet milieuvriendelijk
 • Kan schadelijke stoffen bevatten

Je kunt het ballenbad niet alleen in het vierkant of rond krijgen, maar zelfs als hoekversie. Vooral als er plaatsgebrek is maar je je kind deze wens niet wilt ontzeggen, is het klassieke ballenbad als hoekversie bijzonder geschikt voor je. De plastic ballen worden hier echter als een nadeel genoemd. Ieder kind weet inmiddels dat plastic niet bepaald milieuvriendelijk is. Plastic kan ook schadelijke stoffen bevatten. Omdat kinderen ook graag op voorwerpen kauwen, worden plastic ballen meestal niet gespaard. Je moet daarom altijd op de waarschuwingen van de fabrikant letten.

Wat zijn de kenmerken van een ballenbad met schuimvulling en wat zijn de voor- en nadelen?

Het ballenbad met schuimvulling is een bijzonder interessant alternatief voor het klassieke ballenbad met plastic ballen. De schuimvormen zijn er in de vorm van ballen, driehoeken, vierkanten of nog ongebruikelijker vormen. Veel mensen weten dat de inhoud van het ballenbad vaak gebruikt wordt door kleine schurken om hun lange werpkunsten te testen. Helaas wordt de vreemde vaas een doelwit in het proces. Maar omdat de schuimvormen uiterst licht en zeer zacht zijn, bieden ze nauwelijks genoeg kracht om breekbare voorwerpen te breken.

Voordelen
 • Weinig kans op vernieling
 • Licht
 • Zacht
 • Stil
Nadelen
 • Snelle defecten
 • Slechte hygiëne

Een ander voordeel is dat de schuiminhoud nauwelijks geluid maakt. Als je kinderen in het ballenbad ravotten, merk je er bijna niets van. Dit betekent: evenveel plezier voor de kleintjes – meer ontspanning voor de ouders! Heel lichte en zachte materialen hebben echter vaak het nadeel dat ze gemakkelijker breken en gebreken vertonen. Als ze bijvoorbeeld te wild spelen, kan de ene of de andere vorm scheuren. Bovendien is de hygiëne niet al te hoog. Bacteriën houden er vooral van zich in het schuim te nestelen en, als het al lukt, kunnen de schuimvormen alleen oppervlakkig schoongemaakt worden.

Wat onderscheidt een kogelbad van Meditap materiaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Meditap werd speciaal ontwikkeld met liefde voor de natuur. Het is een soort kunstleer en kent een groot aantal toepassingen. Het populaire materiaal heeft zich ook bewezen voor kogelbaden. Omdat de Meditap vrij is van PVC, is hij ook perfect geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. PVC zit vaak in kunststoffen en is bijzonder gevaarlijk voor heel jonge kinderen, en daarom is er nog steeds veel kritiek op kunststoffen.

Voordelen
 • Vrij van PVC
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Lange levensduur

Bovendien is Meditap gemakkelijk schoon te maken dankzij het gladde oppervlak en ziet er ook heel elegant uit. Van het materiaal wordt ook gezegd dat het zeer duurzaam en veerkrachtig is en dat het in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ballenbaden te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken bij je beslissing om een ballenbad te kopen. De criteria die je kunt gebruiken om kogelbaden te vergelijken zijn o.a.

 • Duurzaamheid
 • Schadelijke stoffen
 • Uitrusting

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Je zou des te blijer moeten zijn te vernemen dat veel fabrikanten juist dit punt ter harte nemen. Niettemin zijn er, zoals op elk gebied, nog steeds zwarte schapen als het gaat om duurzaamheid in ballenbaden. Je moet er dus op letten dat fabrikanten vermelden waar hun materialen vandaan komen. Gecontroleerde biologische teelt heeft hier de hoogste prioriteit.

Als het ballenbad met de hand gemaakt is, is er niet alleen veel liefde in gestoken en is je ballenbad uniek, maar is er ook rekening gehouden met het milieu. Als je er niet van houdt de kleine lettertjes te lezen, kun je eenvoudig op zoek gaan naar zegels en etiketten. Schuim moet beslist getest worden en de ballen moeten een CE markering hebben, wat een belangrijk test- en veiligheidsmerk is. Idealiter zijn de ballen niet van plastic.

Onthoud: Wat goed is voor het milieu is ook goed voor je kind.

Schadelijke stoffen

Duurzaamheid en schadelijke stoffen gaan hand in hand. Zoals eerder gezegd vormen vooral plastic ballen een gevaar voor je kind. Sommige gevaarlijke additieven worden vóór de produktie aan plastic toegevoegd om esthetische effecten te bereiken. Deze komen echter meestal na een tijdje los en komen in ons milieu terecht en, onder andere, ook op of in het menselijk lichaam. Stoffen waar je, in het belang van je kind, beslist voor moet oppassen zijn

 • Polypropyleen (PP)
 • Polyethyleen (PE)
 • Polyvinylchloride (PVC)

Uitrusting

Een ballenbad hoeft niet altijd minimalistisch gehouden te worden. Er zijn veel verschillende toevoegingen die het ballenbad nog leuker maken. Eerst en vooral is het natuurlijk van belang te weten of de ballen al bij de levering inbegrepen zijn of dat ze apart moeten worden gekocht. Een ander voorwerp dat als uitrusting telt is een glijbaan die ingebouwd kan worden. Deze zijn in bijna elke speelgoedwinkel verkrijgbaar. Je hebt ook geen expertise nodig om het te bevestigen.

De glijbaan wordt eenvoudig met een uiteinde in het ballenbad geplaatst, zodat hij stevig op de vloer staat. Het andere uiteinde steekt uit het ballenbad. Plezier is gegarandeerd voor je kinderen! Een tent is ook een van de speeltjes. Je kunt dit in bijna elke speelgoedwinkel kopen en het moet voor elke maat verkrijgbaar zijn. Zet eenvoudig een tent op het ballenbad en maak hem vast. Je kind kan zich hier nog meer terugtrekken en zijn fantasie de vrije loop laten.

Wetenswaardigheden over het ballenbad

Hoe je de ballen goed

kunt wassen Nu je kind elke dag met het ballenbad bezig is, wil je er natuurlijk voor zorgen dat er niet te veel ziektekiemen en bacteriën in het ballenbad komen. In principe is het schoonmaken van de ballen heel eenvoudig. Je hoeft niet elke bal afzonderlijk te wassen, zoals je waarschijnlijk denkt, maar kunt ze handig als volgt schoonmaken

 • Koop een groot wasnet
 • Vul het wasnet met zoveel mogelijk ballen en sluit het goed af
 • Doe het wasnet inclusief de ballen in je wasmachine
 • Start de wascyclus op maximaal 30 graden
 • Kies het zachte programma!

Het wasnet voorkomt dat alle ballen in de wasmachine rondvliegen en veel lawaai veroorzaken.

Hoe maak ik het frame van een ballenbad schoon?

Als de ballen schoongemaakt zijn, ontbreekt natuurlijk nog het frame. Dit is ook heel gemakkelijk schoon te maken. Om dit te doen heb je simpelweg nodig

 • een zacht wasmiddel
 • een vochtige doek

En het ballenbad is in een mum van tijd schoon!

Beeldbron: pixabay.com / Peggy en Marco Lachmann-Anke

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies