Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Strakke, gladde benen zijn al lang een trend en horen gewoon bij de zomer. Alleen al in Duitsland verwijdert 75 procent van de vrouwen regelmatig het haar op hun benen. Scheren is de meest gebruikelijke methode om haar te verwijderen.

Maar je kunt ook fouten maken en jezelf zelfs verwonden en infecties oplopen. Om je te helpen de perfecte gladde benen te krijgen, hebben we alle belangrijke informatie en tips over het scheren van je benen in dit artikel op een rijtje gezet.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Scheren is de populairste methode om lichaamshaar te verwijderen. Alternatieven voor scheren zijn harsen, sugaring, epileren, of ontharingscrèmes.
  • Het zijn vooral vrouwen die hun benen regelmatig scheren. Veel atleten hechten echter ook veel waarde aan geschoren benen, omdat dit een aantal positieve bijwerkingen heeft.
  • Een goede scheerbeurt kan ongeveer 30 minuten duren. Bij het scheren moet je op een paar dingen letten om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Definitie: Wat betekent scheren?

Scheren is het gebruiken van een scheermes, een elektrisch scheerapparaat of een recht scheermes om specifiek lichaams- of gezichtshaar te verwijderen. In tegenstelling tot epileren of harsen wordt het haar alleen afgeknipt en niet met de hele wortel verwijderd.

Sommige mensen scheren om hun haar in model te brengen, anderen willen gezichts- of lichaamshaar helemaal verwijderen. Of je je vaak scheert of niet hangt af van je generatie en de tijd, want schoonheidsidealen en percepties veranderen.

Achtergrond: Wat je moet weten over het scheren van benen

Er zijn talloze methoden om je benen te ontharen, maar scheren is de populairste. Geen enkele andere methode geeft je zo snel en gemakkelijk gladde benen als scheren. In dit artikel leggen we uit waar je nog steeds rekening mee moet houden om een perfect resultaat te krijgen.

Wie moet zijn benen scheren?

In principe is het aan ieder mens zelf of hij zijn benen scheert of niet. Het hangt allemaal af van je eigen schoonheidsideaal of hoe je je prettiger voelt.

In de regel zijn het vooral vrouwen die hun benen scheren, want het haar van mannen hoort bij hun mannelijke uiterlijk.

Wie zijn benen scheert hangt vooral af van het bestaande schoonheidsideaal. Maar uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf beslissen. (Image source: 123rf.com / 110472527)

Toch zijn er ook uitzonderingen die hun benen om een specifieke reden scheren. De uitzonderingen zijn wedstrijdsporters die hun benen om allerlei redenen scheren. Vooral wielrenners en zwemmers scheren hun benen om regelmatige massages comfortabeler te maken, of om eventuele schaafwonden van de huid beter op te ruimen.

Een studie heeft ook aangetoond dat zwemmers zonder lichaamshaar een beter resultaat behalen dan hun behaarde concurrenten. Dit concurrentievoordeel wordt nu ook gebruikt door voetballers, triatleten, wegwielrenners en bodybuilders.

Hoe lang duurt het scheren van een been voor het haar teruggroeit?

Het is niet mogelijk om precies te zeggen hoe lang een been scheren duurt, want hoe snel het haar teruggroeit verschilt van persoon tot persoon. Grofweg kun je zeggen dat het haar na twee tot drie dagen weer aangroeit.

Wist je dat haar sneller groeit in de zomer? De tijd van het jaar speelt ook een rol bij hoe vaak je je scheert.

In de wintermaanden groeit het haar minder snel dan in de zomer, wanneer door lagere temperaturen de temperatuur stijgt. Daarom kun je in de zomer beslist vaker naar het scheermes grijpen dan in de winter.

Maar sommige mannen moeten zich zelfs twee keer per dag scheren om een gladde huid te hebben. Omdat je, in tegenstelling tot andere ontharingsmethoden, alleen de uiteinden van de haartjes die uit de huid steken afknipt, duurt scheren het minst lang.

Hoe lang duurt het om je benen te scheren?

Hoe lang het duurt om je benen te scheren, hangt helemaal af van hoe nauwkeurig en zorgvuldig je het doet. Want hoe dichter je je benen scheert, hoe langer het duurt. In principe kon je je benen heel snel scheren, zonder gereedschap behalve een scheermes, binnen drie tot vijf minuten.

Het resultaat zal echter niet erg bijzonder zijn, laat staan goed voor de huid. Een goede scheerbeurt, met voldoende aandacht en zorg voor de huid, kan wel 30 minuten duren. Maar daarna zijn je benen zacht en glad.

Hoe vaak moet je je benen scheren?

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag hoe vaak je je benen moet scheren. Dit komt omdat het vooral afhangt van hoe je je voelt. Je moet je zo vaak scheren als je vindt dat het nodig is.

Sommige mensen scheren hun benen elke dag om geen stoppels te hebben. Voor anderen is één of twee keer per week scheren voldoende.

Welk scheermes is het beste voor het scheren van benen?

De vraag welk scheermes het beste is, hangt af van hoe je je voelt. De verschillende scheermesjes geven allemaal een goed resultaat, maar ze hebben ook allemaal verschillende voor- en nadelen. Om je te helpen het perfecte scheermes voor je te vinden, hebben we de verschillende soorten scheermessen op een rijtje gezet, met hun voor- en nadelen.

Scheerapparaat Voordelen
Nat scheerapparaat Kosteffectief Kan direct met de douche gecombineerd worden Zeer grondig Hulpmiddelen zoals scheerschuim zijn nodig Langer meegaanHuidirritaties en snijwonden kunnen voorkomen
Droog scheerapparaat Comfortabel Verwondingsgevaar is zeer gering Geschikt voor de gevoelige huid Niet erg grondig Duurzaam niet zo lang

Zoals je ziet, zoals je ziet hebben beide opties voor- en nadelen die je persoonlijk moet afwegen. We raden aan een droog scheermes te gebruiken, vooral als je een gevoelige huid hebt, want dat is veel zachter voor de huid.

Hoe ver moet je je benen scheren?

Natuurlijk is het aan jou waar je je benen scheert. In principe beslis je alleen welke delen van je lichaam je wel of niet wilt scheren. Vooral de dijen hebben vaak heel fijn of weinig haar en worden daarom vaak weggelaten.

Als je echter je hele benen wilt scheren om je prettiger te voelen, kan dat ook. Zoals eerder gezegd hangt het scheren helemaal af van je eigen voorkeur en hoe je je voelt.

Je benen scheren : 8 tips en trucs voor vrouwen en mannen

Scheren zonder huidirritatie, vlekken of wondjes is vaak niet gemakkelijk. Vooral met de huid wordt bij het scheren heel vaak geen rekening gehouden, zodat ze snel gevoelig en geïrriteerd kan raken. Om je te helpen een geïrriteerde huid te voorkomen, hebben we 8 tips op een rijtje gezet voor de beste scheerbeurt.

Exfoliëren voor het scheren

Exfoliëren voor het scheren kan je huid voorbereiden op de stress die je te wachten staat. Het verwijdert overtollige, dode huiddeeltjes, waardoor opnieuw gegroeid haar gemakkelijker aan de oppervlakte kan komen.

Exfolieer voor het scheren om ingegroeide haartjes te voorkomen en de huid te hydrateren. Als je een bijzonder gevoelige huid hebt, kun je het beste een pauze van twee dagen inlassen tussen scrubben en scheren. Zo voorkom je onnodige belasting van de huid.

Gebruik warm water tijdens het scheren

Als je warm water gebruikt tijdens het scheren, gaan je poriën openstaan en komen de haartjes verder naar buiten. Dit maakt het nog gemakkelijker om het haar te scheren.

Om het scheren te vergemakkelijken, moet je je onder stromend warm water scheren. (Image source: 123rf.com / 73547666)

Om dit effect na het scheren om te keren, spoel je je benen daarna af met koud water. Dit zal de poriën weer sluiten en voorkomen dat vuil, zweet en andere werkzame stoffen in de open poriën terechtkomen.

Vervang het mesje regelmatig

Voor de beste scheerbeurt moet je je mesje regelmatig vervangen. Na ongeveer vijf tot tien scheerbeurten moet je een nieuw mesje gebruiken, want het oude wordt na verloop van tijd dof en versleten. Alleen met een echt scherp mesje kun je nauwkeurig snijden en puistjes, roodheid en zelfs infecties voorkomen.

Gebruik hulpmiddelen

Om het beste resultaat te bereiken, gebruik je tijdens het scheren hulpmiddelen zoals scheerschuim, scheergel of scheerolie. Vooral scheerschuim is ideaal om de huid voor te bereiden op het scheren.

Wist je dat je conditioner ook als alternatief voor scheerschuim kunt gebruiken? Net als scheercrème verzacht conditioner de huid en de haartjes, zodat het scheermesje soepel over de huid glijdt.

Als je tijdens het scheren een van deze producten gebruikt, bescherm je de gevoelige huid tegen verwonding en irritatie. Je moet echter voorzichtig zijn met de hoeveelheid die je gebruikt, want te veel van het goede kan het scheermesje verstoppen.

Scheer tegen de haargroeirichting

in In tegenstelling tot andere delen van het lichaam groeit het haar op de benen niet helemaal uit zijn voegen. Daarom is het gemakkelijk de richting van de haargroei te bepalen. In de regel loopt het altijd van boven naar beneden.

Om ingegroeide haren te vermijden en een zo goed mogelijk resultaat te bereiken, moet je je van onder naar boven scheren. Dit is de enige manier om het haar op te tillen en het zo kort mogelijk af te knippen. Als je van de voeten naar het bovenlichaam scheert, vermijd je stoppels en huidirritatie.

Scheer in korte delen

Scheer ook niet van de enkel tot de knie in één streep. Het is beter om in korte secties te scheren, zodat je geen haartjes mist. Na elke haal moet je het scheermes afspoelen, zodat het weer vrij is en goed verder kan scheren.

Koude schok voor gevoelige en droge huid

Als je de neiging hebt een gevoelige en droge huid te hebben, doe je je huid geen plezier met scheren. Daarom moet je extra goed opletten dat je alle reeds genoemde tips opvolgt. Een andere tip voor jou is de koude schok.

Spoel na het scheren je benen af met koud water om de poriën te helpen sluiten. Dit is vooral nuttig voor de gevoelige huid om huidirritatie of droogheid te voorkomen.

Gebruik na het scheren een vochtinbrengende crème

Scheren belast en droogt de huid uit, dus je moet extra aandacht besteden aan het hydrateren van je huid na het scheren. Daarom raden we aan na elke scheerbeurt een vochtinbrengende crème te gebruiken.

Zorg ervoor dat de moisturizer die je gebruikt een heel mild product is.

Te sterk geurende bodylotions hebben de neiging de huid eerder te irriteren dan te voeden. Als je je huid hydrateert, voorkom je jeukende plekken en je huid wordt meteen elastischer en gladder.

Conclusie

Samengevat is scheren een goede manier om lichaamshaar te verwijderen, vooral beenhaar. Scheren is niet alleen goedkoop, maar ook heel gemakkelijk en snel. Dit is precies waarom scheren de populairste methode is om haar te verwijderen.

Met onze tips en trucs moet ook jij in staat zijn het perfecte resultaat van gladde en soepele benen te bereiken. Zorg dat je al onze tips opvolgt en je zult zeker puistjes, roodheid en huidirritatie vermijden.

Beeldbron: 123rf.com / 70076123

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies