Onze selectiecriteria
Welkom op onze grote anijs test 2022. Hier presenteren we alle anijszaadjes die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste product voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je anijszaad wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste anijs: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je moet behandelen voor je anijszaad koopt
- 4 Beslissingsrubriek: Welke soorten anijs zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 4.1 Wat zijn de voordelen en nadelen van het consumeren van hele anijszaadjes?
- 4.2 Wat zijn de voor- en nadelen van het consumeren van gemalen anijszaad?
- 4.3 Wat zijn de voor- en nadelen van het consumeren van anijsolie?
- 4.4 Wat zijn de voordelen en nadelen van het consumeren van anijs-tinctuur?
- 4.5 Wat zijn de voor- en nadelen van het consumeren van anijs-eau-de-vie?
- 5 Koopcriteria: Gebruik deze feiten om anijszaad te vergelijken en te beoordelen
- 6 Wetenswaardigheden over anijs
- 7 Verder lezen: Bronnen en interessante links
Belangrijk om te weten
- Anijszaad heeft een uitgesproken dropsmaak en wordt in veel verschillende gerechten en dranken gebruikt.
- De zaden staan ook bekend om hun sterk gezondheidsbevorderende eigenschappen en werken als een natuurlijk geneesmiddel tegen allerlei ziekten.
- Anijszaad, steranijszaad en venkelzaad zijn verschillende planten, hoewel ze erg op elkaar lijken qua smaak.
Beste anijs: Onze selectie
Gids: Vragen die je moet behandelen voor je anijszaad koopt
Wat zijn anijszaadjes?
In de groei bereikt anijs een hoogte van 10 tot 60 cm. De bloeiperiode is van juni tot september. De plant heeft aromatische bladeren en stengels die als kruid gebruikt kunnen worden. De zaden zijn klein, bruingrijs en licht gewelfd.
Anijszaad heeft een zoethoutsmaak die zoet, mild kruidig en zeer aromatisch is. Anijszaad is een van de oudst bekende zaden en de anijsplant wordt in Egypte al minstens 4.000 jaar gekweekt.
De oude Romeinen hingen vermoedelijk anijsplanten boven hun bedden om nare dromen te voorkomen. Anijszaad werd toen al als middel gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en epileptische aanvallen af te weren.
Ingrediënten van anijs?
Ingrediënten | Eenheid |
---|---|
Calorieën | 23 kcal |
Eiwit | 1 g |
Koolhydraten | 3 g |
IJzer | 1 g |
Anijszaadjes zijn rijk aan voedingsstoffen. De zaden zijn een uitstekende bron van mineralen en bevatten calcium, ijzer, koper, kalium, mangaan, zink en magnesium. Ze zijn ook een uitstekende bron van veel belangrijke B-complex vitamines, zoals pyridoxine, niacine, riboflavine en thiamine. Het kruid bevat ook goede hoeveelheden antioxidante vitamines zoals vitamine C en vitamine A.
Gebruik van anijs
Anijszaad wordt veel gebruikt in de Turkse, Italiaanse, Duitse, Indiase en Mexicaanse keuken. De zaden worden ook gebruikt in zuivelproducten, gelatine, vlees, vis, snoepgoed, als ademverfrisser en in baksels. Anijszaad wordt vaak als thee geconsumeerd.
Het extract wordt ook gebruikt voor alcoholische sterke dranken zoals anisette, Griekse ouzo en Turkse raki. Bij de fabricage van cosmetica wordt anijs vaak gebruikt als geurstof in zepen, crèmes, parfums en zakjes.
Gezondheidseffecten van anijszaad?
Antibacteriële werking
Anijsolie heeft bewezen antiseptische eigenschappen. Inname van de olie helpt bacteriële infecties te bestrijden en bevordert een snellere wondgenezing.
Maagklachten en winderigheid
Anijszaadjes zijn vooral bekend om hun gunstige spijsverteringseigenschappen. De zaden worden gebruikt om spijsverteringsstoornissen zoals winderigheid, maagpijn en misselijkheid te behandelen. Anijszaad heeft een krampstillende werking. Deze werking ontspant de spieren van de darmen en verlicht winderigheid en krampen.
Bij verkoudheid en hoest
Anijszaad als thee is uitstekend voor de behandeling van bronchiale klachten, hoest en slijm, en ook voor verstopping van de luchtwegen.
Verlicht menstruatiekrampen en helpt tijdens de menopauze
Anijsolie heeft de eigenschappen van oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Daarom verlicht het veel hormonale problemen bij vrouwen. In het bijzonder vermindert anijsolie menstruatiekrampen. Op dezelfde manier verlicht het innemen van anijsolie de symptomen van de menopauze. Andere toepassingen zijn de behandeling van toevallen, nicotineverslaving, slaapstoornissen (slapeloosheid) en astma. Bovendien worden anijszaadjes gebruikt als olie voor uitwendige behandeling van huid en haar.
Bijwerkingen van anijs
Anijszaad heeft dezelfde oestrogene werking als sommige anticonceptiepillen. Het samen innemen van anijs met anticonceptiepillen kan daarom de werkzaamheid van anticonceptiepillen verminderen.
Anijs-preparaten die oraal ingenomen worden, kunnen matige tot ernstige allergische reacties van het spijsverteringskanaal en de luchtwegen veroorzaken. Zulke reacties kunnen misselijkheid, braken, diarree, piepende ademhaling of kortademigheid zijn.
Als je deze bijwerkingen ervaart, moet je onmiddellijk dringende medische hulp inroepen. Als ze niet behandeld wordt, kan een ernstige allergische reactie fataal zijn. Anijszaad wordt ook beschouwd als een oestrogeen voedingsmiddel.
Gebruik geen anijs als je een ziekte hebt die verergert door blootstelling aan oestrogeen (borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of baarmoederfibroom). Verder is het niet wetenschappelijk bewezen of het innemen van anijs tijdens de zwangerschap of borstvoeding veilig is.
Bestaat er een anijs-intolerantie?
Mensen die ook een allergie voor berkenstuifmeel hebben zijn ook allergisch voor anijs. Dit heet een kruisallergie.
Geneesmiddelen kunnen helpen tegen een anijs-allergie. Toch moet je als allergiepatiënt overmatige consumptie vermijden.
Waar kan ik anijs kopen
- amazon.de
- alnatura-shop.de
- vom-achterhof.de
- grubauer.de
- bremer-gewuerzehandel.de
- mein-kraeuterparadies.de
Alle anijszaadjes die we presenteren zijn voorzien van een link naar ten minste een van deze winkels.
Wat zijn de alternatieven voor anijszaad?
Anijs en ster
anijs Hoewel steranijs en anijszaadjes “anijs” in hun naam hebben, zijn ze niet verwant. Ze voegen echter een gelijksoortige scherpe zoethouttoets toe aan gerechten. Echte anijs behoort tot de peterseliefamilie.
Steranijs daarentegen komt uit zijn eigen botanische familie, Schisandraceae. Steranijs is de stervormige vrucht van een boom, een lid van de magnolia familie. Steranijs heeft zijn culinaire en botanische wortels in China.
Je moet opmerken dat steranijs een veel sterkere smaak heeft dan anijszaad. Als je in een recept anijs vervangt door steranijs, gebruik dan ongeveer de helft van de hoeveelheid steranijs.
Anijs en venkel
Hoewel ze ongeveer hetzelfde smaken, zijn venkel en anijs twee verschillende plantensoorten. De botanische naam van anijs is Pimpinella anisum, terwijl de botanische naam van venkel Foeniculum vulgare is. Beide planten behoren echter tot de Apiaceae familie.
Zowel venkel- als anijszaad zijn bronnen van een essentiële olie die anethol heet, en die verantwoordelijk is voor hun smaak en die van andere specerijen zoals steranijs en kruiden zoals dragon. Beide zaden hebben dezelfde zoethoutachtige smaak. Waarbij de smaak van anijs iets scherper is.
Anijs en karwij
Beide behoren tot de Apiaceae familie, wat betekent dat ze verwant zijn. Het zijn echter twee verschillende planten en hun zaden hebben verschillende eigenschappen.
Anijszaad en karwijzaad verschillen in smaak. Karwij is even aromatisch en kruidig, maar biedt aardse tonen met een vleugje bitterheid. Daarom is komijn een hoofdbestanddeel in de meeste currygerechten. De zaden worden gebruikt in hartige recepten zoals chili, stoofpot, vlees, vis en groenten.
Beslissingsrubriek: Welke soorten anijs zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je anijs wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven waaruit je kunt kiezen:
- hele anijs
- gemalen anijs
- anijsolie
- anijstinctuur
- anijsbrandewijn
Anijs in zijn verschillende variëteiten heeft voordelen en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je anijs voor wilt gebruiken, is een andere soort geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.
Wat zijn de voordelen en nadelen van het consumeren van hele anijszaadjes?
Echte anijs is een plant in de peterseliefamilie en produceert kleine zaadjes met een sterke, zoethoutachtige smaak. Je kunt de zaden kopen in winkels, apotheken of online winkels. Anijszaad kan als specerij in veel gerechten gebruikt worden.
Anijszaad wordt ook gebruikt als specerij voor veel kerstkoekjes, waaronder de populaire Zwitserse Chräbeli.
Wat zijn de voor- en nadelen van het consumeren van gemalen anijszaad?
Je kunt gemalen anijszaad kopen in winkels, apotheken of online winkels. Een andere mogelijkheid is om de zaden zelf thuis te malen.
Helaas vervliegt de smaak van gemalen anijszaadjes snel. Daarom raden we aan hele anijszaadjes te kopen en ze thuis zelf te malen.
Wat zijn de voor- en nadelen van het consumeren van anijsolie?
Anijsolie is veelzijdig. Je kunt het gebruiken als huid- en/of haarverzorgingsmiddel. Anijsolie kan ook gebruikt worden als kamerolie. Van anijsolie wordt gezegd dat het een psycholgisch genezend effect heeft. Het kan depressie verlichten en slapeloosheid bestrijden.
Directe toepassing op de huid kan allergische reacties veroorzaken. Anijsolie heeft hetzelfde effect als steranijsolie. Beide oliën lijken zo sterk op elkaar wat hun werkzame bestanddelen betreft, dat er vaak geen verschil gemaakt wordt.
Wat zijn de voordelen en nadelen van het consumeren van anijs-tinctuur?
Anijstinctuur kan ook op vele manieren gebruikt worden. Het wordt echter vooral gebruikt als huidverzorgingsmiddel of als smaakmaker voor voedsel. De tinctuur wordt na een tijdje troebel, maar dit beïnvloedt de werkzaamheid niet.
Na lang onderzoek ontdekten we dat er niet veel leveranciers van anijstincturen zijn.
Wat zijn de voor- en nadelen van het consumeren van anijs-eau-de-vie?
Van anijs gemaakte gedistilleerde dranken zijn er in veel verschillende soorten. Anijszaad wordt gebruikt voor de bereiding van Griekse ouzo, Turkse raki, Italiaanse sambouka, maar ook van anisette, anijsschnaps.
Koopcriteria: Gebruik deze feiten om anijszaad te vergelijken en te beoordelen
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele anijszaadjes.
- Ingrediënten
- Bewaren
- Houdbaarheid
- Verpakking
- Oorsprong
- Kwaliteitszegel
In de volgende alinea leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke koopcriteria.
Ingrediënten
Zoek voor je koopt precies uit welke anijszaadjes je koopt. Het moeten 100 % zuivere anijszaadjes zijn, zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen. Bovendien moeten de zaden afkomstig zijn van zuiver biologische teelt, zonder gebruik van genetische manipulatie.
Bewaren
- Zowel hele anijszaadjes als gemalen anijszaadjes moeten in lichtdichte potten bewaard worden.
- Anijsolie moet buiten het licht en op een koele plaats bewaard worden.
- Het is ook niet aan te raden de olie in de koelkast te bewaren, want de werking wordt erdoor aangetast.
- Anijstinctuur moet tegen direct zonlicht beschermd worden en beneden 25 °C bewaard worden.
- Anijsbrandewijn bewaar je best bij kamertemperatuur en buiten het bereik van direct licht.
Houdbaarheid
De houdbaarheid van anijs hangt vooral af van hoe je het bewaart. De onderstaande waarden zijn algemene gemiddelden als anijszaad op de juiste manier bewaard wordt.
Anijssoort | houdbaarheid | |
---|---|---|
Hele anijs | 3 jaar | |
Gemalen anijs | 6 maanden | |
Anijsolie | 36 maanden | |
Anijstinctuur | 24 maanden | |
> | Anijsgeest | 6 maanden |
De smaak van gemalen anijs vervalt binnen 6 maanden en moet daarom binnen deze periode worden geconsumeerd.
Verpakking
Anijszaad kun je kopen in een dichte glazen pot of in een afsluitbaar zakje. Het is belangrijk dat de verpakking luchtdicht is en de zaden tegen direct licht beschermt. Let bij het kopen van anijszaad ook goed op de etikettering.
De Latijnse naam voor anijszaad is Pimpinella anisum. Venkel en anijs worden in de winkel vaak met elkaar verward, of het zijn steranijs (Illicium verum). Daarom is het belangrijk op de Latijnse naam van anijs op de verpakking te letten.
Herkomst
Anijs wordt gekweekt in Turkije, Egypte, Spanje, Rusland, Italië, India, Griekenland, Noord-Afrika, Argentinië, Malta, Roemenië en Syrië. Anijszaad wordt vooral uitgevoerd uit Turkije, maar vooral uit Egypte en Spanje. De kwaliteitsverschillen tussen anijszaad van verschillende herkomst zijn niet significant.
Kwaliteitszegel
De kwaliteit van anijszaad hangt in het algemeen niet af van de herkomst ervan.
De kleur en vorm van de vruchten zijn belangrijke kwaliteitskenmerken van anijszaad. Als de vruchten bijzonder groot en helder zijn, is de kwaliteit ook beter.
Anijszaad van biologische landbouw wordt voorzien van een kwaliteitszegel. Deze zegels zijn op de verpakking gemerkt met een EC biologisch zegel, EU biologisch zegel. Deze zegels geven aan dat de zaden van gecontroleerde teelt afkomstig zijn.
Wetenswaardigheden over anijs
Hoe bereid ik anijsthee?
Anijsthee kan bereid worden met hele anijszaadjes. Om het te maken giet je heet water over ongeveer 1 theelepel gebroken anijszaadjes en laat het afgedekt 10-15 minuten staan. Tenslotte moet je de drank door een theezeefje halen. Natuurlijk kun je ook theezakjes met anijssmaak kopen. Natuurlijk is het aan jou om te beslissen welke thee je het lekkerst vindt.
Anijs voor baby’s en kinderen
Anijs is geschikt voor consumptie door de meeste baby’s en kinderen, mits in matige hoeveelheden ingenomen. In het algemeen is het gebruik van anijszaad erg populair bij baby’s. De zaden verlichten hevige buikpijn en ook de hik.
Anijszaad voor paard en hond
Anijszaad is veilig voor huisdieren om op te eten. Anijszaad wordt vaak “kattenkruid voor honden” genoemd. Een te hoge dosering kan echter tot maagklachten leiden. Anijszaad kan ook aan paardenvoer worden toegevoegd om de spijsvertering van het paard te bevorderen. Hier moet men echter ook letten op de juiste dosering.
- Voor pony’s is 15 g voldoende voor de dagelijkse behoefte.
- Grote paarden kunnen tot 30 g per dag consumeren.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
https://www.nutrition-and-you.com/anise-seed.html https://www.thespruceeats.com/what-is-anise-995562 https://www.healthline.com/nutrition/anise https://eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/gewuerze/anis https://draxe.com/anise-seed/ https://www.apotheken-umschau.de/heilpflanzen/anis https://allergien.de/anis-allergie/ xm