Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

39Onderzochte producten

69Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bordspel test 2022. Hier presenteren we alle bordspellen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste bordspel voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een bordspel wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • Een gezelschapsspel is de juiste keuze als je een leuk en onderhoudend tijdverdrijf zoekt voor het gezin of een avond met vrienden.
  • Goedkope bordspellen zijn er voor minder dan 25 euro. Voor dure bordspellen moet je meestal 50 euro of meer begroten.
  • De bekendste uitgevers van spellen zijn: Hasbro, Kosmos, Schmidt Spiele en Ravensburger. Bekende en populaire spellen zijn Monopoly, Risk, Cluedo en Activity.

Beste Bordspel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bordspel koopt

Op onze pagina hebben we de beste bordspellen van verschillende soorten volgens onze criteria voorgesteld. We hebben de bordspellen in verschillende categorieën verdeeld, zodat je een geschikt spel voor je kunt kiezen. Deze gids vat de belangrijkste informatie over bordspellen samen.

Wil je weten hoe de bordspellen verschillen en voor wie welk spel beter bij je past, kijk dan eens naar het overzicht van de verschillende bordspellen. Aan het eind leggen we de koopcriteria uit, zodat je het juiste spel kunt kiezen.

Wat is een bordspel?

Een gezelschapsspel is een spel waarbij het spelverloop zich afspeelt op een bord of speelbord en de spelers hun zetten doen met de kaarten, dobbelstenen of ander materiaal. Het voordeel van een bordspel is dat meerdere mensen aan het spel kunnen deelnemen, maar er zijn enkele spellen die ook voor één persoon speelbaar zijn (de meeste zijn puzzelspellen).

Een uitstekende manier om je vrije tijd door te brengen zijn gezelschapsspelletjes, die al vele eeuwen over de hele wereld populair zijn.

Het is geen wonder – de eerste volledige verslagen van gezelschapsspelen werden in de 13de eeuw gemaakt. Wat nog interessanter is, is dat het oudste gezelschapsspel beschouwd wordt als het Koninklijke Spel van Ur, het dateert van 2000 v. Chr. Tegenwoordig hebben we een grote hoeveelheid gezelschapsspellen die een geliefd tijdverdrijf voor jou en je gezin zullen zijn.

Welke merken bordspellen zijn erg bekend en populair?

Bordspellen worden gemaakt door vele bedrijven, die ook wel speluitgevers genoemd worden. Hier is een lijst van de belangrijkste merken volgens ons. Hasbro is waarschijnlijk een van de bekendste spellenuitgeverijen van allemaal. De internationale spelhit Monopoly wordt ook door de firma uitgegeven.

Bovendien heeft de Hasbro Shop een enorm assortiment spellen, waaronder een of twee hoogtepunten voor kinderen vanaf drie jaar. Overigens heeft de Amerikaanse spellenfabrikant zijn hoofdkwartier aan de oostkust in de mooie staat Rhode Island.

Van daaruit veroveren de spelletjes, gezelschapsspelletjes, gezelschapsspelletjes, kinderspelletjes, educatieve spelletjes, puzzels en speelgoed de wereld. Met Star Wars, Monopoly of Risk heeft Hasbro Spieleverlag al een of twee prijzen gewonnen. Kosmos Spieleverlag is een van de meest succesvolle spellenproducenten in Duitsland.

Vooral als je je kinderen duurzaam wilt stimuleren op het gebied van de natuurwetenschappen, is dit precies de juiste plaats voor jou. De verscheidenheid aan producten in de Kosmos Winkel wordt aangevuld met kinder- en jeugdboeken, zodat je zeker iets geschikts voor je kinderen vindt. De meeste gamers in Duitsland zijn waarschijnlijk wel bekend met Schmidt Spiele Verlag.

De firma is een van de bekendste en populairste fabrikanten van spellen in heel Duitsland. Ook de uitvinding van “Mensch ärgere dich nicht” is terug te voeren op deze spelgigant. Dit gebeurde al in 1907 en sindsdien is het spel een echte klassieker geworden die in geen enkele spellenverzameling mag ontbreken en in veel huishoudens te vinden is.

Sindsdien is het assortiment Schmidt Spiele bordspellen in de Schmidt Spiele Online Shop sterk uitgebreid en heeft het ook veel geweldige familiespellen te bieden. De Ravensburger uitgeverij uit de stad Ravensburg is een van de bekendste spellenuitgevers uit Duitsland, die ook over de hele wereld bekend is.

Bovenal zijn de puzzels en verf-door-nummers spellen van Ravensburger een echte hit, en niet alleen kinderen zijn er enthousiast over. Of het nu gaat om gezelschapsspelletjes, gezelschapsspelletjes, kinderspelletjes of leerspelletjes van hout, de fabrikant lonkt beslist met een zeer veelzijdig assortiment.

Ravensburger AG werd in 1883 opgericht en haalt nu een jaaromzet van enkele honderden miljoenen euro’s. Dit spreekt voor de kwaliteit van de spellen van Ravensburger Spieleland, die je ook tweedehands voor een goede prijs kunt kopen bij een of twee online winkels.

Hoe kun je bordspellen goed verzorgen en beschermen?

Als je nog lang van je bordspelschatten wilt genieten, dan moet je ze beslist goed opbergen. Net als bij boeken is te veel vochtigheid vergif voor je bordspellen.

Vooral de spellendozen kunnen snel beschadigd raken. Te veel druk en de vette vingers van de spelers beloven ook niet veel goeds voor je bordspellen.

Maar vooral als je een echt klassiek spel hebt gekocht of een Spel van het Jaar, dat zo spannend is dat je het eigenlijk nog jaren en generaties lang zou kunnen spelen, zou zo’n beschadiging erg jammer zijn.

Wist je dat het Duits Team Kampioenschap Bordspellen (DMMIB) sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt?

In het begin konden teams zich kwalificeren door puzzels op te lossen, maar sinds 1991 worden kwalificatietoernooien gehouden in verschillende Duitse steden. Sinds 2001 is het ook mogelijk je te kwalificeren via een online toernooi.

Bescherm je bordspellen

Bovendien kunnen veel bordspellen ook tweedehands voor goed geld verkocht worden. Maar hoe meer beschadigd de doos van je bord- en kaartspellen is, hoe lager de doorverkoopwaarde zal zijn. Daarom moet je al je spellen zorgvuldig verzorgen en opbergen.

We willen je graag precies vertellen hoe je dit kunt doen. Je hoeft niet zo veel moeite te doen om je bordspellen voldoende te beschermen, als je maar bij elke afzonderlijke fase van het spel goed oplet. Natuurlijk is het vaak zo dat je chips, snoep of ander voedsel eet terwijl je spelletjes speelt. Maar dit is niet goed voor de speelkaarten.

Je kunt vooral de vette hapjes weglaten of je handen telkens met een vochtige doek schoonmaken voor je weer aan de beurt

bent. Maar er is een veel eenvoudiger manier. Je gasten kunnen het immers nogal onbeleefd of pietluttig vinden als je op een spelletjesavond op zo’n procedure aandringt. Daarom is het beter om de juiste kaartomslagen te kopen.

Deze zijn van plastic en kunnen je speelkaarten voor een kleine prijs beschermen. Speelkaarthulzen zijn op het Internet in verschillende maten verkrijgbaar, zodat ze waarschijnlijk ook bij je spel passen.

Kaartspellen zoals skat of pokerkaarten worden soms zelfs aangeboden in een variant waarbij de kaarten al met een plastic laagje bedekt zijn, zodat je er helemaal geen extra moeite voor hoeft te doen.

Brettspiel

Bordspellen zijn geschikt voor meerdere personen. Bij een bordspel speelt het spelproces zich af over een bord en doen de spelers hun zetten met dobbelstenen, kaarten of andere materialen. (Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com)

Zonnestralen zijn niet goed voor bordspellen

Voldoende bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon is ook belangrijk als je goed voor je bordspel wilt zorgen. Dit komt omdat de kleur van de kaarten of het karton kan verbleken als ze te lang in de brandende zon worden bewaard.

Een ander probleem met blootstelling aan zonlicht is dat de hele plank zelfs lelijk kan verbuigen. Tenslotte zijn er veel bordspellen die vastgeplakt zijn.

Bij blootstelling aan de hitte van de zon kan de lijm dan zacht worden en de plank kromtrekken. Gelukkig is dit omkeerbaar. Als je de plank gewoon weer in de zon legt, warmt de lijm weer op. Weeg de plank dan plat met boeken of andere zware voorwerpen en hij zal weer recht zijn.

Vermijd te veel druk

Veel spelliefhebbers stapelen hun spellen gewoon op elkaar. Je moet er echter op letten dat de spellendozen van verschillend gewicht en stevigheid zijn. Bovendien zijn de dozen van de spellen van de verschillende fabrikanten meestal niet even groot, wat het opbergen nog moeilijker maakt.

Er zijn sommige bordspellen waarvan de dozen alleen van heel dun karton gemaakt zijn en daardoor erg breekbaar zijn. Maar zelfs met steviger spellendozen moet je bedenken dat de bijzonder zware spellen altijd onderop de spellenstapel thuishoren.

Anders zou je van bovenaf te veel druk uitoefenen op de spelen beneden. Als je wilt, kun je de spellendozen ook van binnen verstevigen of online geschikte plastic dozen zoeken. Om te voorkomen dat de spelstukken, dobbelstenen en co. te wild rondvliegen in de doos of hem zelfs van binnenuit beschadigen, kun je verschillende plastic zakken gebruiken.

Het is ook het beste om spellen liggend op te bergen, want zo is de kans kleiner dat de afzonderlijke onderdelen rondvliegen. Met behulp van deze nuttige tips zul je lang van je spellen kunnen genieten. Spellen zijn veel beter beschermd in een afgesloten kast dan op een open plank.

Je moet je bordspellen beschermen tegen: hoge druk, vocht (zoals bij het opbergen in een kelder), vette vingers en zonlicht (grote hitte).

Besluit: Welke soorten bordspellen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bordspellen verschillen volgens verschillende soorten, gebaseerd op het spelproces en het doel. Op onze site verdelen we ze volgens de soorten die hieronder vermeld staan. De meeste gezelschapsspellen zijn gezelschapsspellen, zoals Monopoly, Risk, Uno enz.

Zelfs de gezelschapsspelletjes worden onderscheiden in strategiespelletjes, rollenspellen, familiespelletjes en kaartspelletjes. Het is altijd moeilijk gezelschapsspelletjes van andere gezelschapsspelletjes te onderscheiden. We noemen gezelschapsspelletjes leuke activiteiten voor vrienden en het hele gezin.

Wist je dat de langste schaakpartij 16 jaar duurde?

Het was een correspondentieschaakspel, de zetten werden per brief naar de ander gestuurd. Het spel werd gespeeld tussen F. E. Brenzinger uit New York en Dr. K. Brenzinger uit Pforzheim van 1859 tot 1874.

De tweede categorie zijn kinderspelletjes, die tot gezelschapsspelletjes behoren maar geschikt zijn voor jonge kinderen. Zulke gezelschapsspellen zijn gericht op het leerproces en zijn niet zo moeilijk en ingewikkeld in vergelijking met andere gezelschapsspellen. Organiseer je een groot feest bij jou thuis, maar heb je geen idee hoe je je gasten en vrienden zult vermaken?

Dan staan er gezelschapsspelletjes voor je klaar! Deze gezelschapsspelletjes zullen voor groot vermaak zorgen. Een grote menigte gasten is essentieel voor gezelschapsspelletjes. En laatste categorie van de bordspellen op onze site zijn puzzelspellen.

Vergeleken met andere bordspellen kunnen deze alleen gespeeld worden. Het hoofddoel van puzzelspelletjes is niet alleen een leuke bezigheid, maar ook het leerproces, het oplossen van puzzels en quizzen. We verdelen puzzelspellen in drie soorten: Behendigheidsspelletjes, Puzzels en Benen spelletjes.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om bordspellen te vergelijken en te evalueren

Hoeveel tijd heb ik om het spel te spelen?

Voordat je een gezelschapsspel koopt, moet je nagaan hoeveel tijd je aan het spel wilt besteden. Je moet er rekening mee houden dat sommige bordspellen tot een uur duren en andere iets meer tijd in beslag nemen. Ook is het mogelijk dat de winnaar niet op één avond bekend is. Je moet dus nadenken over de speeltijd voor je het juiste spel kiest.

Hoeveel mensen spelen mee?

Het aantal spelers is een belangrijk criterium voor je als je een bordspel koopt. Sommige spellen kun je met z’n tweeën spelen, zoals schaken. Voor andere heb je een groter aantal mensen nodig – zoals Monopoly, dat geschikt is voor 4-6 personen.

Wat is het verhaal achter het spel?

Elk spel heeft zijn geschiedenis en oorsprong. Sommige werden gemaakt door wereldberoemde fabrikanten, zoals Kosmos, Hasbro of Ravensburger. Andere zijn gebaseerd op beroemde boeken en films, zoals The Lord of the Rings of Harry Potter. Elk van deze is heel boeiend en uniek. Houd hier rekening mee bij je keuze.

Moeilijkheidsgraad van het spel: is het spel te ingewikkeld voor mij?

Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden in bordspellen. Het hangt af van het spelproces dat erachter zit, hoe ingewikkeld de spelregels zijn of met hoeveel spelelementen er gespeeld wordt. Dit geldt vooral voor kinderen: niet alle bordspellen zijn geschikt voor kleintjes.

Let bij het kopen op de beschrijving van het bordspel, want daar staat altijd informatie over welke moeilijkheidsgraad het spel heeft (de toegestane leeftijd is een goede aanwijzing voor de moeilijkheidsgraad).

Wat betekent “Spel van het Jaar”?

Deze spelprijs is erg belangrijk in de Duitstalige landen en is ook wereldwijd bekend. De beste bord- en kaartspellen worden voor deze kwaliteitsprijs geselecteerd. Zulke titels laten de klanten zien dat het gezelschapsspel uitstekend is en dit kan ook de aankoopbeslissing beïnvloeden. Zo werd in 2015 Colt Express van Ludonaute het Spel van het Jaar.

Interessante feiten over bordspel

De geschiedenis en oorsprong van bordspellen

Spelen zit in het bloed van de mens. In tegenstelling tot de meeste dieren spelen wij ook als volwassenen nog graag en vaak. Naast de alomtegenwoordige computerspelletjes zijn ook bordspelletjes nog steeds populair en veel gebruikt. Hun grote voordeel is de gezelligheid die automatisch ontstaat als ze samen spelen.

Of het nu in het gezin is of met vrienden, gezelschapsspelletjes spelen versterkt het gevoel van saamhorigheid.

Maar hoe zijn deze spellen eigenlijk ontstaan en sinds wanneer strijden mensen om de overwinning op borden en met kaarten?

Eerste gezelschapsspelletjes

De eerste gezelschapsspelletjes werden gespeeld met eenvoudige en vrij verkrijgbare materialen. Een speelveld werd in het zand geschilderd en stokken, stenen en schelpen werden als speelstukken gebruikt.

Uit het oude Egypte is een spel bekend dat Senet heet, en dat al op een vast bord gespeeld werd en beschouwd wordt als de voorloper van het spel Backgammon. Het doel van Senet was om bepaalde gebieden van het bord te bezetten. En voor zover bekend zaten twee tegenstanders tegenover elkaar om de overwinning te behalen.

Het molenspel werd ook in het oude Egypte gespeeld. De precieze spelregels volgens welke het spel in die tijd gespeeld werd zijn niet bekend, want er zijn alleen spelplannen gevonden die in de dakplaten van een tempel waren ingemetseld, wat betekent dat het molenspel meer dan 3000 jaar oud is.

Schaken

Schaken wordt ook wel het koningsspel genoemd en geniet een bijzonder hoge reputatie, waardoor het opvalt tussen alle gezelschapsspellen. Dit spel ontstond waarschijnlijk in India rond 500 AD. In die tijd was het vooral een oorlogsspel en de typische beginopstelling van de stukken kan geïnterpreteerd worden als een verwijzing naar de Indiase legers van die tijd.

In de Arabische wereld werd schaken toegankelijk voor de adel en ook geleerden van allerlei pluimage speelden graag deze intellectuele sport. Het koningsspel werd in deze periode ook onderwerp van literatuur. In de Middeleeuwen verspreidde het schaakspel zich ook over Europa.

De adel en vooral de ridders brachten menig lange winteravond door met het spelen van het spel. En ook in deze periode was het spel populair als thema voor minnezang en poëzie en werd het zelfs gebruikt als een vergelijking om de wereld en haar orde te verklaren.

De spelregels waren daarentegen nog veel moeilijker en langdradiger dan het moderne schaakspel.

De moderne regels, die van het koningsspel een dynamisch en snel spel maakten, werden wijd verbreid in de 14e en 15e eeuw. Daardoor steeg het bordspel weer in populariteit. De nieuwe regels maakten het mogelijk een partij te winnen door een listige opening en bevorderden zo het ontstaan van een wetenschap van schaakstrategieën.

In de 18e eeuw waren er beroepsspelers die hun brood verdienden met schaken. De eerste gedocumenteerde schaaktoernooien werden in de 19e eeuw gehouden. Aanvankelijk werd de tijdslimiet overdadig gebruikt, maar de invoering van een tijdslimiet leidde tot een nieuwe mogelijkheid om een schaakpartij te verliezen, namelijk door de tijdslimiet te overschrijden.

En met de oprichting van de Wereldschaakorganisatie in uiterlijk 1924 was de moderne vorm van het Koningsspel ontstaan, die we nu nog steeds kennen en die ook de digitale variant met schaakprogramma’s omvat.

Dobbelspelletjes

Dobbelspelletjes hebben een lange traditie en waren al populair in de Romeinse tijd. Dit waren vaak gokspelletjes die serieuze aangelegenheden konden worden, hoewel ze niet om geld gespeeld werden.

De situatie was anders bij de Germaanse stammen, die bij een dobbelspel al hun bezittingen konden verliezen. Dit is ook de reden voor het uitgebreide verbod in de Middeleeuwen.

Tegenwoordig zijn verschillende dobbelspelletjes erg populair. Het aantal spelers en dobbelstenen kan sterk variëren. De dobbelstenen zelf kunnen ook verschillen in het aantal zijden of de gebruikte motieven. Dit leidt tot een grote variantie in moderne dobbelspellen.

Kaartspelen

Geleerden nemen aan dat de eerste kaarten al in de eerste eeuw in Oost-Azië werden gemaakt. Er is echter geen bewijs van hen tot de 12e eeuw. In Europa speelden ze pas vanaf de 14de eeuw een steeds belangrijkere rol.

In 1367 werden kaarten verboden en het ‘gebedenboek van de duivel’ genoemd. Net als dobbelstenen waren kaartspelen populair om voor geld te spelen.

Het systeem van vier verschillende pakken kaarten bestond al in de Middeleeuwen, maar in die tijd waren er verschillende systemen met verschillende symbolen. Tegenwoordig wordt het gewone systeem van harten, klaveren, ruiten en schoppen gebruikt voor veel verschillende spellen. Daarnaast zijn er echter veel verschillende kaartspellen die totaal verschillende vormen en opdrukken hebben.

Moderne gezelschapsspelletjes

In de 20e eeuw ontstond de grote verscheidenheid aan gezelschapsspelletjes die we nu kennen. Tegenwoordig zijn er veel moderne klassiekers ontworpen, waartoe bijvoorbeeld de volgende spellen behoren: Monopoly, Schnappt Hubi, Doe het rustig aan, Niemand is perfect.

Een belangrijke ontwikkeling voor de grote populariteit van gezelschapsspellen was ook de Spiel des Jahres (Spel van het Jaar) prijs, die sinds 1979 wordt uitgereikt. Deze prijs maakte het gemakkelijk om een bijzonder goed spel te kiezen voor een spelletjesavond zonder veel tijd te verspillen aan onderzoek.

Moderne gezelschapsspellen bieden de juiste activiteit voor elke smaak en leeftijd. Er zijn de traditionele kaartspellen, dobbelspellen en bordspellen, maar ook vele mengvormen.

De materialen variëren even sterk als het aantal mogelijke spelers. Er zijn spellen die je in een paar minuten kunt spelen en andere die je meerdere uren kunt spelen. Er is dus voor elke wens een geschikt gezelschapsspel.

Spielfiguren auf Spielplan

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen, naast plezier maken. Dit geldt vooral voor gezelschapsspellen. (Foto: geralt / pixabay.com)

Niets spreekt tegen het uitspreiden van een picknickkleed in een grote huiskamer en het recreëren van dat heel speciale “openlucht” gevoel door te spelen. De ervaring leert dat vooral kinderen blij zijn met speelkameraadjes om hen wat af te leiden van de ergernis van een afgelast uitstapje.

Welke prijzen worden er toegekend aan spellen?

De titel “Spel van het Jaar” wordt sinds 1979 toegekend. Het is een prijs voor Duitstalige bord- en kaartspel-noviteiten. De prijs is ‘s werelds belangrijkste prijs voor niet-elektronische spellen en wordt daarom ook wel beschouwd als de “Oscar voor bordspellen”! We tonen je de prijswinnaars van de afgelopen jaren:

Jaar Spel Auteur Uitgever Aantal spelers Leeftijd
2011 Qwirkle Susan McKinley Ross Schmidt 2-4 vanaf 08
2012 Kingdom Builder Donald X. Vaccarino Queen Games 2-4 vanaf 08
2013 Hanabi Antoine Bauza Abacusspiele 2-5 vanaf 08
2014 Camel Up Steffen Bogen Eggertspiele/Pegasus Spiele 2-8 vanaf 08
2015 Colt Express Christophe Raimbault Ludonaute 2-6 10+
2016 Codenames Vlaada Chvátil Czech Games Edition/Heidelberger Spieleverlag 2-8 14+
2017 Kingdomino Bruno Cathala Pegasus Spiele 2-4 08
2018 Azul Michael Kiesling Next Move 2-4 08

Beeldbron: Pixabay.com / pcdazero

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies