Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Deze keer hebben we het over dinosaurus speelgoed, gemaakt voor kinderen die dol zijn op deze prehistorische en spannende reptielen, die ook nieuwsgierigheid, fascinatie en verwondering opwekken.

We vertellen je over de verschillende soorten dinosaurussen, ontworpen voor verschillende leeftijden, smaken en budgetten. We informeren je ook over hun belangrijkste voordelen en belangrijke aspecten bij de aanschaf van dit vermakelijke product.

Aan het eind van het artikel kom je meer te weten over de belangrijkste eigenschappen van dit speelgoed, dat de fantasie van kinderen stimuleert en hen in staat stelt een wereld van avontuur, plezier, magie, mysterie en leren na te bootsen. Mis het niet!
Belangrijk om te weten

 • Dinosaurus speelgoed wordt gekozen door kinderen van verschillende leeftijden, want deze reptielen wekken belangstelling en aantrekkingskracht op bij de jongsten. Met dit speelgoed maken kinderen verhalen, stellen vragen, onderzoeken en leren nieuwe dingen over deze dieren.
 • Er zijn verschillende soorten dinosaurusspeelgoed, aangepast aan verschillende leeftijden en interesses. Zo zijn er onder meer realistischer ogende dinosaurussen, elektronische dinosaurussen, opgezette dinosaurussen, uitneembare dinosaurussen en pakketten met verschillende reptieleenheden.
 • Om het meest geschikte dinosaurus speelgoed voor je kind te kiezen, moet je rekening houden met zijn leeftijd, zijn smaak en belangstelling, en de materialen van het product. Je moet ook vooraf controleren of het aan de overeenkomstige veiligheidsmaatregelen voldoet.

Beste Dinosaurus Speelgoed: Onze selectie

Koopgids

Het belangrijkste doel van deze koopgids is dat je de meest relevante eigenschappen kent van het product dat je overweegt te kopen. Daarom zullen we het hebben over dinosaurusspeelgoed, hun belangrijkste voordelen, en hun minder gunstige kanten.

Dinosaurussen stimuleren de fantasie van kinderen. (Foto: tubarelli0 / pixabay.com)

Wat is dinosaurusspeelgoed en wat zijn de voordelen ervan?

Dinosaurussen zijn prehistorische dieren die voor jong en oud uiterst aantrekkelijk zijn, en daarom heeft de speelgoedindustrie talloze varianten van dit reptiel gemaakt, zodat kinderen zich kunnen uitleven en hun fantasie kunnen ontwikkelen door te spelen met spannende en exotische wezens.

Hoewel deze mysterieuze dieren altijd al de aandacht van kinderen hebben getrokken, is met de film Jurassic World de verkoop van dinosaurusspeelgoed enorm toegenomen, en verschenen er nieuwe modellen, maten, texturen en formaten, aangepast aan elke smaak en stijl.

Het grootste voordeel van dinosaurusspeelgoed is dat het kinderen in staat stelt verhalen te scheppen en zich een andere wereld voor te stellen waarin ongelooflijke en raadselachtige wezens voorkomen die nog nooit eerder gezien zijn. Ze wekken ook belangstelling en nieuwsgierigheid op; daarom onderzoeken en leren ze op een leuke manier.

Voordelen
 • Ontwikkelen verbeelding
 • Verbeteren aandacht
 • Genereren nieuwsgierigheid
 • Stimuleren emotionele ontwikkeling
 • Helpen socialisatie
Nadelen
 • Sommige zijn erg hard
 • Kunnen jongere kinderen pijn doen
 • Kunnen agressief spel aanmoedigen

Realistisch, opgezet, bouw-, elektronisch, of verpakt dinosaurusspeelgoed – waar moet je op letten?

De vijf belangrijkste soorten dinosaurusspeelgoed zijn realistisch uitziend dinosaurusspeelgoed, elektronisch dinosaurusspeelgoed, opgezet dinosaurusspeelgoed, constructiespeelgoed en kleine dinosauruspakketten. Hieronder bespreken we de bijzonderheden van elk, zodat je het beste voor je kind kunt kiezen.

Realistisch dinosaurus speelgoed. Deze dinosaurussen zien er, zoals hun naam al doet vermoeden, heel realistisch uit en lijken op prehistorische reptielen. Ze zijn meestal gearticuleerd, en hun fysionomie is heel precies en gedetailleerd; ze hebben ook een zeer geslaagde textuur met poreus reliëf.

Pluche dinosaurusspeelgoed. Deze poppen zijn bedoeld voor jongere kinderen, want het materiaal is zacht en knisperig, en de realistische dinosaurussen kunnen hen afschrikken. Ze worden ook gekozen door meisjes die deze reptielen leuk vinden, maar liever zachtere, vriendelijkere eigenschappen hebben.

Dinosaurus bouwspeelgoed. Deze dinosaurussen zijn erg leuk en stimulerend, want ze ontwikkelen vindingrijkheid en handigheid. Kinderen (niet zo jong) moeten de gedemonteerde stukken van het reptiel, of zijn skelet, in elkaar zetten en weer opbouwen.

Elektronisch dinosaurus speelgoed. Deze dinosaurussen zien er heel realistisch uit, en bevatten batterijen waarmee ze geluiden kunnen maken zoals soortspecifiek gebrul, uit zichzelf kunnen lopen, of lichtjes aan kunnen doen.

Pakket kleine dinosaurussen. Dit zijn pakketten of sets met een verscheidenheid aan kleine dinosaurussoorten. Ze zijn meestal van plastic en komen in verschillende kleuren, wat erg aantrekkelijk is voor kinderen, want ze kunnen de reptielen met elkaar laten interageren.

Hoeveel kost dinosaurusspeelgoed?

De prijzen van dinosaurusspeelgoed variëren naargelang modellen, maten, materialen, merken en kwaliteit, naast andere aspecten. Hieronder geven we je de geschatte waarden van deze producten, zodat je bij aankoop een parameter van de kosten hebt.

Er is een grote verscheidenheid en assortiment dinosaurusspeelgoed. (Foto: Marisa_Sias / pixabay.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende dinosaurusspeeltjes kunt vergelijken en beoordelen

In dit laatste deel vertellen we je de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden voordat je de perfecte dinosaurus voor je kind kiest, want het kan moeilijk zijn om uit te maken welke van alle modellen en materialen het beste is

 • Leeftijden
 • Materialen
 • Unisex dinosaurussen
 • Veiligheid

Leeftijden

Er zijn verschillende soorten dinosaurusspeelgoed ontworpen voor verschillende leeftijden van kinderen. Hieronder vertellen we je welke modellen het meest geschikt zijn voor je kind, naar gelang hun leeftijd, zodat je zelf kunt kiezen welke je het beste vindt.

1 tot 3 jaar oud. Voor deze leeftijdsgroep wordt dinosaurus zacht speelgoed aanbevolen, met een zachtere en pluiziger textuur, ideaal voor de kleintjes om mee te spelen zonder zich te stoten. Eenvoudige puzzels zijn ook aan te bevelen, want ze stimuleren de fijne motoriek en het probleemoplossend vermogen.

4 tot 7 jaar oud. Op deze leeftijd zijn ze meer geïnteresseerd in realistische dinosaurussen, die lijken op de oorspronkelijke prehistorische reptielen. Ze beginnen de verschillende soorten en hun gedrag te leren kennen, en kiezen specifieke modellen, naar gelang hun belangstelling.

In deze leeftijdsgroep kiezen ze ook de kleine reptielenpakketten, die een assortiment van verschillende soorten brengen, omdat ze die met elkaar laten interageren, waardoor het spel verrijkt wordt. Ze zijn ook gefascineerd door de elektronische dinosaurussen, die brullen, lopen en oplichten.

7 tot 9 jaar oud. Op deze leeftijd spelen ze nog steeds met traditioneel dinosaurusspeelgoed, maar ze beginnen ook andere mogelijkheden te integreren, zoals bouwreptielen, die uit elkaar gehaald worden in stukken die weer opnieuw moeten worden opgebouwd.

Dinosaurusspeelgoed past zich aan verschillende leeftijden en interesses aan. (Foto: d97jro / pixabay.com)

Materialen

Hoewel de meeste dinosaurussen van plastic zijn, zijn er ook modellen van rubber, dat zachter en flexibeler is, van hout (meestal gebruikt voor het bouwen van reptielen), en van opgezette dieren, bedoeld voor jongere kinderen of meisjes.

Plastic. Plastic dinosaurusspeelgoed komt het meest voor en wordt het best verkocht, en het kan per stuk of in pakken van meerdere stuks verkocht worden; ze hebben ook verschillende kwaliteiten en afwerkingen, die de prijs bepalen. Ze zijn niet aan te bevelen voor heel jonge kinderen omdat ze hard zijn en zich kunnen bezeren.

Rubber. Rubber dinosaurusspeelgoed is ontworpen om deze reptielen een realistischer en boeiender uiterlijk te geven, want dit materiaal is uiterst soepel en veelzijdig, en geeft het dier meer golvende bewegingen die lijken op die van de echte exemplaren.

Wood. Hout wordt vaak gebruikt om ingenieus speelgoed te maken, zoals dinosaurus-replica’s met afneembare stukken, of puzzels. Het hoofddoel van deze spelletjes is om met behulp van logica de losse onderdelen van deze reptielen weer te reconstrueren.

Er zijn verschillende dinosaurus speelgoedmaterialen, zoals plastic, rubber en hout. (Foto: Ajale / pixabay.com)

Unisex dinosaurussen

Hoewel dinosaurussen met jongens geassocieerd worden, zijn veel meisjes dol op deze reptielen en vinden ze het heerlijk om met ze om te gaan door middel van verschillende soorten thematisch spel. Meisjes verkiezen over het algemeen de zachtere versies van dinosaurussen.

Veel meisjes houden van knuffelbare dinosaurussen, maar ze kiezen ook de stoerdere, omdat ze zich er fantastische verhalen bij voorstellen. Ze kiezen ook bouwdinosaurussen, die vindingrijkheid, redeneren en conflicten oplossen stimuleren.

Veiligheid

Zoals hierboven vermeld is het meeste dinosaurusspeelgoed van plastic gemaakt. Het is aan te raden dat deze kunststoffen geen Polyvinyl Chloride (PVC) of Bisfenol A (BPA) bevatten, want beide bestanddelen worden door veel specialisten als giftig beschouwd.

Alvorens speelgoed te kopen, is het belangrijk vooraf de bestanddelen te controleren die op het etiket vermeld staan. Ook moet je nagaan of het produkt goedgekeurd en gereglementeerd is, en voldoet aan de huidige veiligheidsvoorschriften; anders koop je het liever niet.

Ook moet rekening gehouden worden met de leeftijd van het kind, want kleine onderdelen of dinosaurusspeelgoed met batterijen kunnen in de mond van je kind terechtkomen, waardoor een echt ernstig gevaar ontstaat. Hoewel dit kleine details lijken, zijn ze belangrijk om zware ongelukken te voorkomen.

(Zichtbare foto: Philippe Renaud / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies