Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het over etherische oliën, geconcentreerde plantaardige stoffen die uit bloemen, vruchten, zaden, bladeren en wortels van planten worden geëxtraheerd.

Etherische oliën worden gebruikt in de aromatherapie, een alternatieve therapie die streeft naar verbetering van de levenskwaliteit, welzijn, emotioneel en psychologisch evenwicht, genezing van ziekten en verbetering van het uiterlijk van huid en haar.

Maar het gebruik van etherische oliën vereist kennis en zorgvuldigheid. Met dit in gedachten hebben we een gids samengesteld met alle informatie die je moet weten voor je deze producten gaat gebruiken.
Belangrijk om te weten

 • Etherische oliën zullen nooit hetzelfde kosten, omdat ze verschillende verhoudingen van grondstoffen nodig hebben om de olie te maken.
 • Het product kan op verschillende manieren gebruikt worden: ingenomen, ingeademd, direct op de huid aangebracht, opgelost in plantaardige olie, gebruikt om het huis te aromatiseren en schoon te maken.
 • Voor wie aromatherapie in zijn dagelijkse verzorgingsroutine wil opnemen, is het de moeite waard in te zetten op multifunctionele etherische oliën en een aromaverstuiver.

Beste Etherische Oliën: Onze selectie

Koopgids

Aromatherapie is een alternatieve therapie waarbij etherische oliën gebruikt worden om bepaalde voordelen voor het lichaam te bevorderen, zoals meer energie overdag en rust ‘s nachts.

Etherische oliën zijn ook aromatisch en laten je huis ruiken als een veld vol bloemen. Deze natuurlijke extracten hebben verschillende doeleinden en manieren om ze te gebruiken, om ze te kennen, lees je deze Koopgids.

 Imagem de uma mulher em um campo de flores.

Etherische oliën laten je huis heerlijk geuren. (Bron: JillWellington / Pixabay)

Wat zijn etherische oliën ?

Etherische oliën zijn geconcentreerde plantaardige stoffen die met verschillende extractiemethoden uit bloemen, vruchten, zaden, wortels, bladeren en andere delen van planten worden gehaald.

Etherische oliën hebben therapeutische eigenschappen.

Behalve dat ze de omgeving aromatiseren, hebben etherische oliën therapeutische eigenschappen die de versterking en het in evenwicht brengen van de lichamelijke, mentale, emotionele en energetische gezondheid bevorderen.

Elke olie heeft zijn eigen eigenschappen en doeleinden. Ze kunnen alleen of in synergie met tot drie actieve stoffen gebruikt worden. Door ze samen te gebruiken neem je effectievere resultaten waar.

Omdat ze geconcentreerd zijn, moeten essentiële oliën met zorg verdund en toegediend worden. Ze kunnen op verschillende manieren worden opgenomen, waarbij diffusie een van de meest effectieve manieren is.

Kunnen etherische oliën gebruikt worden om ziekten te genezen?

Etherische oliën kunnen gebruikt worden als alternatieve behandeling om verschillende ziekten te genezen. Eucalyptusolie bijvoorbeeld heeft slijmoplossende eigenschappen, terwijl munt- en verbenaolie als kalmeermiddel werken.

Imagem de uma mulher dormindo.

Etherische oliën helpen je beter te slapen. (Bron: xiangying_xu / Pixabay)

Ziekten die door schimmels en bacteriën veroorzaakt worden, kunnen behandeld worden met etherische oliën van eucalyptus, lavendel, kaneel, tijm en melaleuca, die ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale en antiseptische eigenschappen hebben.

Maar hoewel ze natuurlijk zijn, mogen etherische oliën niet zonder begeleiding van een arts gebruikt worden om ziekten te genezen, want ze kunnen enkele bijwerkingen veroorzaken.

Voordelen
 • Het moet voor gebruik verdund worden, dus heeft het een hoog rendement
 • Het kan op verschillende manieren gebruikt worden
 • Het brengt overdag stemming en &#8216
 • s nachts rust
 • Het vervangt conventionele cosmetica
Nadelen
 • Het moet met zorg toegediend worden
 • Het is een relatief duur product
 • Het wordt in kleine flesjes verkocht

Hoe moet ik etherische oliën gebruiken?

Je kunt etherische oliën op verschillende manieren gebruiken. Een van de meest gebruikte is inhalatie, doe gewoon een paar druppels van de olie(s) in de diffuser. Je zult een verbetering merken in de kwaliteit van je ademhaling en een gevoel van ontspanning.

Sommige etherische oliën kun je ook innemen. Het is echter belangrijk na te gaan welke olie ideaal is voor je behoeften en welke dosis wordt aanbevolen. Los de olie op in water, sap of thee.

Hoe gebruik je etherische olie om pijn te verlichten?

Sommige etherische oliën hebben pijnstillende eigenschappen, zodat ze gebruikt kunnen worden in kompressen om pijn, zwelling en roodheid veroorzaakt door stoten en verwondingen te verlichten. Voeg gewoon drie druppels etherische olie aan het kompres toe.

Behalve hun pijnstillende eigenschappen dragen etherische oliën ook bij tot ontspanning en stimuleren ze de perifere bloedsomloop, daarom worden ze vaak bij massages gebruikt.

Om het product te gebruiken verdun je gewoon 35 druppels etherische olie in 100 ml plantaardige olie of massagecrème.

 Imagem de uma mulher sendo massageada.

Etherische oliën kunnen ook bij massages gebruikt worden. (Bron: rhythmuswege / Pixabay)

Hoe gebruik je essentiële oliën in de schoonheidsroutine?

Essentiële oliën maken deel uit van de schoonheidsroutine van mannen en vrouwen die natuurlijke alternatieven zoeken voor conventionele cosmetica.

Deze verbindingen kunnen gebruikt worden bij verschillende haarbehandelingen, voeg gewoon 10 druppels toe in 100 ml shampoo of plantaardige olie van je voorkeur en breng aan op de hoofdhuid

 • Drooghaar: Etherische oliën van salie en cederhout.
 • Vettig haar: Cederhout en citroen
 • Haarmet roos: Rozemarijn en melaleuca.
 • Haar met haaruitval: Rozemarijn en cederhout.

In bad zijn etherische oliën werkzaam om de geest tot rust te brengen en de ademhaling te verbeteren door inhalatie van de in hete waterdamp opgeloste werkzame bestanddelen.

Breng onder de douche drie druppels van de etherische olie van je voorkeur aan in een hoekje van de douchecabine.Imagem de uma mulher tomando um banho de banheira. Als je een bad neemt, los dan 10 druppels op in het water en geniet van het bad.

Etherische oliën kunnen bij het baden gebruikt worden. (Bron: Roberto Nickson / Unsplash)

Hoe gebruik je etherische oliën bij het schoonmaken en aromatiseren van de omgeving?

Je kunt etherische oliën ook gebruiken bij het schoonmaken van het huis, want deze verbindingen hebben een antiseptische werking en doden verschillende micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en virussen.

Om van dit voordeel te profiteren breng je een paar druppels van de gewenste etherische olie rechtstreeks op de vloer of stofdoek aan en ga je verder met de reiniging.

Etherische oliën kunnen ook gebruikt worden voor kamergeuren, omdat ze geconcentreerd zijn en een sterk aroma hebben als ze zuiver zijn. Je hebt een paar alternatieven om je omgeving op smaak te brengen

 • Breng elke vierkante meter een druppel aan.
 • Verdun 10 ml etherische olie in 1 liter water, bevochtig een doek met deze oplossing en breng aan op de gewenste plek.
 • Breng een paar druppels aan in een diffuser.

Imagem de um difusor de óleos essenciais.

Je kunt een diffuser gebruiken om de kamer op smaak te brengen met etherische oliën. (Bron: asundermeier / Pixabay)

Welke essentiële olie moet ik kiezen?

Je kunt een grote verscheidenheid aan essentiële oliën vinden. Om de ideale olie te kiezen, moet je weten wat het doel van elk product is. Daarover gaan we het in dit gedeelte hebben.

Munt etherische olie wordt gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en slechte adem te verlichten. Het verlicht ook symptomen van premenstruele spanning, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn.

Rozemarijn etherische olie heeft antioxiderende, antiseptische en helende eigenschappen die helpen bij de behandeling van hoofdhuidaandoeningen zoals haaruitval en overmatige vettigheid. De olie stimuleert ook de haargroei.

Imagem de uma mulher ao lado de um arranjo de flores.

Rozemarijn etherische olie stimuleert de haargroei. (Bron: nastya_gepp / Pixabay)

Sesam etherische olie is vochtinbrengend en heeft een zonbeschermingsfactor (SPF), ideaal voor gebruik op huid en haar. Deze olie heeft ook vetzuren, die bloeddruk en stress verminderen.

Geranium etherische olie heeft een adstringerende werking, die vettigheid reguleert en acne vermindert, en een helende eigenschap die littekens, expressielijnen en rimpels verzacht. Deze olie helpt ook de symptomen van premenstruele spanning verlichten.

Een andere veelzijdige essentiële olie is lavendel. Het zachte aroma helpt het zenuwstelsel te kalmeren, hoofdpijn te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren bij kinderen en volwassenen. Het kan direct op de huid aangebracht worden.

Rozenolie is perfect voor vrouwen omdat het helpt de hormonen in evenwicht te brengen, PMS en menopauzesymptomen te verminderen. Deze olie helpt ook het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Dennen etherische olie heeft antiseptische, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen. Het kan gebruikt worden bij ontstekingen van de huid, gewrichtspijn en ziekten van de luchtwegen.

Kruidnagelolie is ideaal voor de behandeling van tandproblemen zoals slechte adem en ontsteking van het tandvlees. Verdund kan het gebruikt worden om snijwonden, schaafwonden en insectenbeten te genezen, want het heeft antiseptische eigenschappen.

Het kan ook gebruikt worden om pijn in het algemeen te behandelen: in het oor, in het hoofd en in de maag. Als je een loopneus hebt, helpt kruidnagelolie je ook veel. Deze verbinding is ook een afrodisiacum.

 Imagem de vários frascos de óleos essenciais.

Je kunt vele mogelijkheden van etherische oliën vinden. (Bron: Jaron Whelan / Unsplash)

Chilipeperolie heeft een iets sterker aroma dan de andere, maar het heeft talrijke voordelen voor de spijsvertering. Het is ook goed tegen spier- en gewrichtspijn.

Melisse olie heeft eigenschappen die met het zenuwstelsel te maken hebben, zoals antidepressiva, anxiolytica en verlichting van slapeloosheid. Deze olie geneest ook maagzweren, ontstekingen en bacteriële infecties.

Aankoopcriteria: Factoren om Soorten Etherische

Oliën te Vergelijken Ben je geïnteresseerd in het beginnen met alternatieve therapie met etherische oliën? Als het antwoord ja is, moet je wat etherische oliën kopen en een aromaverstuiver. Neem bij aankoop de volgende criteria in acht

 • Graad van zuiverheid
 • Indicatie voor gebruik
 • Pakket
 • Diffuser

We leggen elk van de onderwerpen in de loop van het hoofdstuk uit.

Mate van zuiverheid

Ga bij het kopen van een etherische olie na of het product 100% zuiver is, van natuurlijke oorsprong en geen schadelijke bestanddelen in de formule heeft, zoals parabenen, sulfaten, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en kunstmatige essences.

Analyseer of op het etiket de volks- en wetenschappelijke naam van de plant staat, het land van herkomst, de extractiemethode en de registratie bij het Ministerie van Volksgezondheid. Zoek ook naar een zegel dat verklaart dat het product biologisch is.

Als op de verpakking “essence” staat, zet het product dan terug in het schap, want het is geen etherische olie. De essence werkt alleen op zintuiglijk gebied, met andere woorden, het geeft een aangenaam aroma af, maar het product heeft geen therapeutische eigenschappen.

Gebruiksaanwijzing

Zoals we al eerder zeiden, zijn er honderden etherische oliën en je hoeft ze niet allemaal te hebben. Het is belangrijk dat je een product koopt dat aan je behoeften beantwoordt en dat je de meest veelzijdige kiest

 • Pijnstillend: Kamille, lavendel en laurier.
 • Antidepressiva: Jasmijn, salie, geranium, vertiver en wit rozenhout.
 • Opwekkend: Rozemarijn, nootmuskaat, tijm en gebrande koffie.
 • Afrodisiaca: Ylang-ylang, gember, geranium, patchoeli en sandelhout.
 • Spijsverteringsbevorderend: steranijs, venkel, pepermunt, munt, zoete sinaasappel, Siciliaanse citroen.
 • Stimulerende middelen: Rozemarijn, kardemom, kaneel en pepermunt.
 • Omde slaapkwaliteit te verbeteren: Zoete sinaasappel, lavendel, olibanum en marjolein.
 • Verjongend: geranium, copaiba, mirre, lavendel en palmarosa.
 • Ademhalingswegen: Rozemarijn, lavendel, melaleuca, jeneverbes en eucalyptusbolletjes.

Verpakking

Etherische oliën zijn lichtgevoelig, dat wil zeggen dat ze afbreken bij blootstelling aan licht. Analyseer daarom bij aankoop de verpakking en koop er een die in een donkere container bewaard wordt.

Imagem de frascos de óleos essenciais.

De donkere container beschermt de etherische olie tegen contact met licht. (Bron: monicore / Pixabay)

Het product kan komen in een druppelflesje of in een potje met druppeldop. Beide helpen om de eigenschappen van de olie te bewaren en de inhoud in de juiste dosering toe te dienen, maar het druppelflesje is beter omdat er geen gevaar is voor morsen.

Etherische oliën worden verkocht in flesjes van 5, 10, 15 en 30 ml. Hoewel de flesjes klein zijn, moeten de oliën voor gebruik verdund worden, zodat het product lang meegaat.

Diffuser

De diffuser voor etherische oliën is een apparaat dat het therapeutische aroma van de oliën in de omgeving verspreidt. De aankoop van het juiste apparaat beïnvloedt direct je ervaring met aromatherapie, dus let erop dat het apparaat de volgende kenmerken heeft

 • Werkt als een luchtzuiveraar.
 • Het heeft gekleurde verlichting (chromotherapie).
 • Het is stil.
 • Heeft een timer.

Imagem de um difusor de óleos essenciais.

De diffuser voor etherische oliën is fundamenteel in de aromatherapie. (Bron: asundermeier / Pixabay)

(Bron van de uitgelichte afbeelding: JillWellington / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies