Laatst bijgewerkt: 03-09-2021

Gebreide truien zijn een van de populairste kledingstukken bij dames en vind je in zowat elke garderobe. Ze zijn bijzonder comfortabel, verkrijgbaar in verschillende soorten en variaties en kunnen bij veel gelegenheden goed gedragen worden.

Of je nu thuis bent, voor je werk of om uit te gaan, gebreide truien kunnen door dames vrijwel overal gedragen worden. Bovendien zijn ze gemakkelijk te combineren met vele outfits en stijlen. Er is dus voor elk wat wils.
Beste Gebreide Trui Dames: Onze selectie

Koopcriteria: Waar je op moet letten bij het kopen van gebreide truien voor vrouwen

Als je gaat snuffelen naar gebreide truien voor vrouwen, zul je al snel merken dat de keuze enorm is. Er zijn echter een paar punten die je moet overwegen voor je tot de eigenlijke aankoop overgaat. We hebben een lijst van criteria samengesteld om je te helpen bij je aankoopbeslissing. Dit zijn de volgende aankoopcriteria

  • Materiaal en fabricage
  • Lengte
  • Fit
  • Halsband
  • Mouwlengte

We gaan nu wat meer in op de afzonderlijke punten en leggen je uit waarom juist deze criteria doorslaggevend zijn.

Materiaal en fabricage

Het materiaal van kleding speelt altijd een belangrijke rol en dat geldt natuurlijk ook voor gebreide damestruien. Gebreide truien zijn meestal gemaakt van een mengsel van natuurlijke vezels zoals katoen, zijde of linnen en kunstvezels zoals polyester.

Natuurlijke vezels zijn verantwoordelijk voor de warmte, terwijl synthetische vezels het gewicht verminderen en de gebreide trui gemakkelijker te onderhouden maken. Een hoog aandeel natuurlijke vezels en een klein aandeel synthetische vezels is optimaal. Dit betekent dat de gebreide pullover voor dames je warm houdt op koude dagen en zacht en pluizig is, maar toch gemakkelijk te onderhouden is en niet oncomfortabel zwaar is qua gewicht.

Bovendien is de fabricage belangrijk voor dames. Veel gebreide truien zijn fair trade geproduceerd, wat betekent dat ze milieuvriendelijker zijn en in eerlijke arbeidsomstandigheden vervaardigd worden. Deze gebreide truien zijn misschien iets duurder, maar ze zijn van betere kwaliteit en beter voor de natuur en de plaatselijke arbeiders.

Lengte

Gebreide damestruien zijn er in verschillende lengtes. Afhankelijk van de gelegenheid waarvoor je de gebreide trui wilt kopen, moet je daarom ook de lengte overwegen. Korte of zelfs buikloze gebreide damestruien zijn vooral thuis populair omdat ze heel licht en comfortabel zijn.

De normale lengte tot op de broek is de meest verbreide variant van de gebreide damestrui en is erg populair voor vrijwel elke gelegenheid. Hier heb je ook de grootste keuze aan gebreide truien. Knielange gebreide truien zijn populair voor chique evenementen en gelegenheden, omdat ze als een soort jurk fungeren.

Deze gebreide damestruien zijn echter iets duurder in prijs en vaak merkbaar zwaarder dan de kortere versies. Welke lengte voor jou geschikt is, hangt dus helemaal af van je voorkeur en de gelegenheid.

Fit

Vergelijkbaar met de lengte zijn er ook veel verschillende variaties van gebreide truien wat de algemene pasvorm betreft. Ook hier moet je van tevoren weten voor welke gelegenheden je de gebreide pullover wilt dragen of wat voor jou belangrijk is. Aan de ene kant zijn er huidstrakke gebreide damestruien. Deze zijn nauwsluitend en zitten strak om de schouders, armen en buik.

De mouwen en kraag zijn ook strak in deze variant. Waarschijnlijk zijn de meest populaire gebreide damestruien de losse versies. Deze zitten niet zo strak en zijn meestal iets breder en langer. Ze houden je ook warm, maar zijn iets meer ademend en comfortabeler om te dragen. Er zijn ook oversized gebreide truien voor vrouwen.

Deze zijn veel breder en soms langer dan de andere varianten. Ze zitten vooral los rond de armen, buik en heupen. Ze zijn heel comfortabel, maar houden je niet zo warm als de strakkere gebreide truien.

Kraag

De keuze van de kraag is vaak een persoonlijke voorkeur. Gebreide truien bieden verschillende mogelijkheden voor de kraag en elk heeft zijn voor- en nadelen. In tegenstelling tot de andere criteria heeft de kraag minder te maken met de gelegenheid en meer met persoonlijke stijl.

Gebreide truien voor vrouwen met een col zijn bijzonder populair en trendy in het koude seizoen; ze houden ook de hals warm op koude dagen. Er is ook de klassieke versie zonder col, die meer geschikt is voor de overgangsperiode of mildere dagen.

Sommige fabrikanten bieden deze versie ook aan met een kap. Oversized gebreide truien voor dames hebben vaak een wijde, openstaande kraag. Dit is luchtdoorlatend en daarom niet geschikt voor koude dagen. Deze gebreide damestruien passen vrijer en zijn meer geschikt voor thuis.

Mouwlengte

Gebreide damestruien zijn er in verschillende mouwlengtes. Afhankelijk van het seizoen waarin je je gebreide trui wilt dragen en welke stijl bij je past, moet je daarom ook de mouwlengte overwegen. De klassieke versie is, natuurlijk, de damestrui met lange mouwen.

Behalve op warme zomerdagen is deze trui het hele jaar door populair en het is de populairste gebreide trui. Er zijn echter ook gebreide truien voor vrouwen met korte mouwen. Deze gaan meestal tot de elleboog en zijn vaak huidstrak. Deze gebreide truien zijn populair voor het overgangsseizoen en de mildere dagen. De mouwloze versie wordt vaak gedragen in combinatie met een ander topje, dat onder de eigenlijke gebreide trui gedragen wordt.

Gebreide truien voor dames: De belangrijkste vragen beantwoord

Nu weet je al ongeveer waar je op moet letten bij het kopen van gebreide truien voor vrouwen. In het volgende zullen we echter enkele veel gestelde vragen over gebreide truien beantwoorden.

In welke andere stijlen zijn gebreide truien voor vrouwen verkrijgbaar?

Behalve de hierboven genoemde varianten zijn er nog andere, verschillende stijlen gebreide truien voor vrouwen. Je kunt een gebreide trui vinden die bij elke smaak en outfit past. Gebreide truien, bijvoorbeeld, worden vaak met knopen aangeboden. Deze worden dan aan de kraag vastgemaakt, aan de mouw en kunnen geopend worden.

Deze damestruien hebben dan het uiterlijk van een modern vest en kunnen dus anders gecombineerd worden dan klassieke gebreide truien. Er zijn ook gebreide truien voor vrouwen met ritsen die lijken op een vest, vergelijkbaar met gebreide truien met knopen.

Ook de dikte van het materiaal speelt voor vrouwen een belangrijke rol. Dunne gebreide truien zijn het hele jaar door populair, terwijl dikke gebreide truien populair zijn in de winter. De dikkere versies scoren punten voor behaaglijkheid en warmte, terwijl de dunne modellen losjes en licht zijn.

Welke kleding past bij een gebreide pullover?

Een groot voordeel van gebreide truien voor dames is dat ze vrijwel tijdloos zijn en dus met veel outfits, kleding en andere tops gecombineerd kunnen worden. Dit hangt natuurlijk af van het type jumper. Mouwloze gebreide truien, bijvoorbeeld, kunnen gecombineerd worden met andere tops, omdat ze vrij zijn bij de armen en niet zo warm zijn als dikkere versies.

Jeans gaat goed samen met bijna alle gebreide truien voor vrouwen, deze look is gezellig en geschikt voor het hele jaar. Rokken, daarentegen, gaan beter samen met nauwsluitende gebreide truien of versies met een coltrui.

Bij welke gelegenheden past een gebreide trui?

Een dame kan een gebreide trui overal dragen. Uiteindelijk geldt dit waarschijnlijk niet voor elk type voor elke gelegenheid, maar het laat vooral zien hoe verschillend gebreide truien zijn en hoe ze gecombineerd kunnen worden. Voor een gezellige look thuis of onderweg zijn oversized gebreide truien of grotere gebreide truien geschikt voor dames.

Voor een serieuzere stijl voor een passende gelegenheid zijn smal gebreide truien of die met een col geschikt. Deze kunnen ook zonder problemen op het werk gedragen worden; ook hier is het voordeel natuurlijk het draagcomfort. In het algemeen hangt de vraag natuurlijk af van de rest van de uitrusting. Er is echter voor elke gelegenheid een geschikte gebreide pullover voor vrouwen in de betreffende variant.

Hoe verzorg en reinig ik mijn gebreide pullover?

Gebreide pullovers voor dames kunnen niet in de gewone was, omdat vooral natuurlijke vezels gevoelig zijn en op de juiste manier gewassen moeten worden. Gebreide truien voor dames worden daarom bij voorkeur gewassen in een wolwasprogramma of een wasprogramma voor gebreide kleding. Biedt je wasmachine dit niet, stel dan de temperatuur in op 30 graden en kies de laagste snelheid in het centrifugeerprogramma.

Zo worden gebreide truien voorzichtig gewassen. Het is ook aan te raden een apart afwasmiddel te gebruiken. Er zijn nu enkele wasmiddelen voor gebreide truien die wasverzachters bevatten. Deze zorgen ervoor dat de trui zacht en comfortabel aanvoelt. Je kunt gebreide truien ook met de hand wassen. Je moet echter de watertemperatuur van 30 graden niet overschrijden en voorzichtig te werk gaan.

Stylingtips voor gebreide truien voor vrouwen: Hoe creëer je de perfecte look

Gebreide truien voor vrouwen zijn er voor verschillende gelegenheden en in verschillende stijlen. We hebben ze al globaal beschreven en vatten ze nu opnieuw voor je samen.

  • Gezellig: Voor een meer knusse uitstraling thuis zijn oversized gebreide truien en wijdere truien geschikt. Deze houden je warm, zijn ruimvallend en zeer comfortabel
  • Casual: Als je uit wilt gaan, vrienden wilt ontmoeten of een outfit zoekt voor school, universiteit of werk, zijn de klassieke gebreide truien met lange mouwen geschikt. Je kunt ze combineren met verschillende jeans en broeken, ze zijn comfortabel en eenvoudig.
  • Zakelijk: Voor chique evenementen, vergaderingen of functies passen strakke coltruien goed. Deze zijn elegant, eenvoudig en kunnen gecombineerd worden met rokken en hoge hakken.

Er zijn nog meer looks die je kunt dragen. Maar je moet er zelf achter komen en ze aanpassen.

Conclusie

Gebreide truien vind je in de garderobe van bijna elke vrouw en ze zijn niet voor niets zo populair. Door hun verschillende soorten zijn ze gemakkelijk te combineren en is er voor elke gelegenheid en stijl een geschikte outfit.

Of ze nu voor thuis zijn, voor het werk of voor vergaderingen of chique gelegenheden, ze kunnen overal gedragen worden. Hun hoge draagcomfort is een ander pluspunt, naast hun variëteit.

Beeldbron: unsplash.com / Najib Kalil

Recensies