Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

32Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

In tegenstelling tot andere haarverzorgingsproducten voeden en herstellen haarmaskers het haar niet alleen uitwendig. Ze vervoeren de nodige voedingsstoffen naar de binnenkant van het haar, sluiten ze daar in en vormen een beschermende film rond het haar voor toekomstige beschadiging van buitenaf.

De vraag welk masker met welke actieve bestanddelen geschikt is voor de individuele behoeften is echter moeilijk te beantwoorden. Dit komt vooral door het grote aantal verschillende producten op de markt.

In dit artikel laten we je zien hoe je erachter kunt komen of je moet kiezen voor een verzorging die rijk is aan proteïnen of eerder aan vocht, hoe maskers worden aangebracht en waar je verder rekening mee moet houden.

Via deze grote haarmasker test 2023 leer je hoe je met behulp van intensief voedende maskers iets goeds kunt doen voor jezelf en je haar, en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste haarverzorging voor je individuele behoeften.

Of het nu een gekocht of zelfgemaakt masker is, eentje met of zonder siliconen, eentje voor beschadigd, droog, gekleurd of dun haar – er is voor iedereen een geschikte optie.
Belangrijk om te weten

 • Haarmaskers hebben niet alleen een oppervlakkig effect, maar dringen door in de inwendige haarstructuren
 • Er bestaat niet zoiets als het perfecte haarmasker: het verzorgingsproduct moet aangepast worden aan het individuele type en de behoeften ervan.
 • Behalve de voedende en herstellende werking hebben afzonderlijke haarmaskers nog andere speciale effecten, zoals glans, gladheid of volume toevoegen

Beste Haarmasker: Onze selectie

Haarmaskers: koop- en beoordelingscriteria

Het zoeken naar het juiste haarverzorgingsproduct is een proces en vaak niet gemakkelijk. Er zijn echter belangrijke criteria die helpen bij het selectieproces en daarom in overweging genomen moeten worden.

Om het ideale haarmasker voor jou persoonlijk te vinden, is het nuttig om na te denken over de volgende 5 punten:

Dit klinkt goed, maar helpt je nog steeds niet bij je beslissing? Geen probleem! We leggen in het volgende uit wat er precies achter de afzonderlijke criteria zit.

Individueel haartype

Waarschijnlijk de belangrijkste overweging bij de aanschaf van een haarverzorgingsproduct is de individuele haarstructuur en de speciale behoeften ervan.

Als het haar stro-achtig is, uitgedroogd en ruw, is het waarschijnlijk met te veel proteïnen behandeld en heeft het vochtinbrengers en vetten nodig. Is het daarentegen slap, te zacht en draderig, dan wijst dit op een tekort aan eiwitten.

Eiwittekort: Als het haar gekleurd is en de haarstructuur beschadigd is, kan het met behulp van proteïnen weer opgebouwd worden. Eiwitten vullen de holtes in het haar die ontstaan door invloeden van buitenaf, zoals verven. Zwak, broos en volumeloos haar heeft ook proteïnen nodig. Haar bestaat voor een groot deel uit keratine, d.w.z. proteïnen, dus is het zinvol het juist hiervan te voorzien.

Gebrek aan vocht: Als het haar droog en ruw aanvoelt, moeilijk te kammen is en dof is, ontbreekt het aan vocht, dat aangevuld moet worden met vetten. Gewone vetten, zijn oliën zoals olijfolie, argan- of jojoba-olie of sheaboter en vormen na het hydrateren een beschermende film rond het haar, zodat het vocht in het haar wordt opgesloten. Om te beslissen welk haarmasker geschikt is voor jou en je haartype, is het dus eerst belangrijk om uit te zoeken wat je haar in de eerste plaats nodig heeft.

Ingrediënten

Net als andere haarverzorgingsproducten kunnen haarmaskers chemische ingrediënten bevatten, zoals siliconen en parabenen. Als je natuurlijke haarverzorging wilt gebruiken en kunstmatige of chemische stoffen wilt vermijden, moet je bij de aankoop van je haarmasker letten op de ingrediënten van het product.

DIY maskers zijn een andere optie. Er zijn hiervoor op het internet verschillende recepten te vinden, die met huishoudelijke producten in elkaar gezet kunnen worden.

Toepassing

Het aanbrengen van een haarmasker is even eenvoudig als het aanbrengen van een gezichtsmasker. Om je dit te bewijzen volgt hier een stap-voor-stap gids:

 • Was je haar zoals gewoonlijk en droog het dan kort af met een handdoek
 • Breng het masker met een kam op vochtig haar aan en masseer het in
 • Laat het zitten (Tip: Warmte helpt de actieve ingrediënten beter werken, dus houd een handdoek om je haar gewikkeld terwijl het werkt!)
 • Spoel je haar grondig uit met lauw water

Een haarmasker gebruik je bij voorkeur na het wassen met shampoo. Vuil en productresten die zich in het haar ophopen verhinderen dat voedingsstoffen en vocht de binnenkant van het haar bereiken. Bovendien kan vochtig (niet nat!) haar de actieve bestanddelen beter absorberen.

Hoe lang je het haarmasker moet laten zitten, hangt enerzijds af van het gebruikte haarmasker en anderzijds van de conditie van je haar. Er zijn maskers die je tussen 10 en 30 minuten in het haar laat zitten, maar er zijn er ook die ‘s nachts gebruikt kunnen worden. Hier moet je je laten leiden door de behoeften van je haar.

Haarmaskers moeten echter niet te vaak gebruikt worden, om te voorkomen dat het haar onnodig verzwaard en overgeconditioneerd wordt. Kijk opnieuw naar wat je haar nodig heeft. Voor ernstig beschadigd haar is de aanbeveling 1 tot 2 keer per week, hoewel dit voor minder beschadigd haar individueel verminderd kan worden.

Gewenst effect

Behalve de voedende en regenererende werking die alle maskers gemeen hebben, kunnen met haarmaskers ook andere resultaten bereikt worden. Er zijn bijvoorbeeld maskers op de markt die het haar glans of soepelheid geven, of die het haar gemakkelijker doorkambaar moeten maken of volume moeten geven. Wat precies bereikt wordt met een masker hangt sterk af van de ingrediënten.

Het is dus de moeite waard om nog eens goed te kijken en niet alleen te kiezen op grond van de reclamebelofte. Als je broos en zwak haar hebt en glans wilt, kun je beter een masker gebruiken dat voornamelijk op vetten gebaseerd is. Te veel proteïne (dat ook glans geeft) zal je haar alleen maar verder beschadigen.

Ruik

Net als elk ander haarverzorgings- of cosmetisch product bevatten haarmaskers geurstoffen. Omdat ze een bepaalde tijd in het haar moeten blijven zitten en hun geur dus voortdurend op de neus inwerkt, mag deze factor niet verwaarloosd worden.

Vooral mensen die gevoelig zijn voor geuren moeten ervoor zorgen dat de geur hen niet letterlijk hoofdpijn bezorgt. Het voordeel van de enorme keuze aan verschillende maskers is dat er evenveel verschillende geurvarianten zijn. Verschillende merken hebben hun eigen geuren voor hun productassortiment: denk bijvoorbeeld aan de klassieke Nivea geur.

Maar geuren kunnen ook aan het seizoen aangepast worden door noten van kaneel te gebruiken voor de wintertijd of noten van citroen voor de zomer. Als maskers niet extra geparfumeerd zijn, kunnen ze vaak ook ruiken naar de oliën die ze bevatten. Zelfgemaakte maskers zijn ideaal om de geur aan je persoonlijke voorkeur aan te passen!

Haarmaskers: Veel gestelde vragen en antwoorden

Er zijn vaak onzekerheden over de juiste haarverzorging. Daarom hebben we een selectie van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Wat is een haarmasker en voor wie is het geschikt?

Een haarmasker is een haarverzorgingsproduct dat na het wassen in vochtig haar wordt gemasseerd. In essentie dienen haarmaskers om de haarstructuur te verzorgen en te herstellen. Afhankelijk van de ingrediënten kan de werking van het haarmasker aangepast worden aan de individuele behoeften van het haar.

Als het masker rijk is aan proteïnen, kan het de reconstructie van de haarstructuur ondersteunen, terwijl olie-bevattende maskers helpen vocht in het haar te sluiten. Haarmaskers helpen je gezond en sterk haar te krijgen, zowel optisch als inwendig. Haarmaskers zijn geschikt voor iedereen die zijn haar intensief wil verzorgen en het van de nodige voedingsstoffen wil voorzien.

Het belangrijkste doel van een haarmasker is de binnenste en buitenste haarstructuur te herstellen, dus het is het meest geschikt voor wie zijn beschadigde haar wil verzorgen of beschadigingen zoals gespleten haarpunten en droogheid wil voorkomen. Het enige dat je in gedachten moet houden is dat het masker aangepast moet worden aan de individuele haarverzorgingsbehoeften.

Welke soorten haarmaskers zijn er?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, kunnen haarmaskers ingedeeld worden naar de haarstructuur waarvoor ze gemaakt zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld haarmaskers voor gekleurd, blond, beschadigd of vet haar, enzovoort.

De voor- en nadelen tonen het effect van de ingrediënten op het haar. Houd hier altijd rekening mee als je overweegt een haarmasker te kopen dat vooral gebaseerd is op proteïnen, bevochtigingsmiddelen of verzachtende middelen (bv.: arganolie, olijfolie, minerale oliën, paraffine, jojoba olie, enz.)

Wat kost een haarmasker?

De prijzen van haarmaskers variëren sterk, afhankelijk van het merk, de ingrediënten en de beloofde werking. Dit is een verschijnsel dat maar al te goed bekend is uit de cosmetica-industrie. Hieronder hebben we een tabel met voorbeeldmerken die haarmaskers verkopen in het respectieve prijssegment, maar ook in andere prijsklassen vertegenwoordigd zijn.

Prijsklasse voorbeelden
laag prijssegment (2 tot 20 euro) Balea, Kérastase, L’oréal, Wella, Schwarzkopf, Garnier, John Frieda
midden prijssegment (20 tot 50 euro) Kérastase, Moroccanoil, Coco and Eve, Aveda, L’Oréal, Wella
hoge prijssegment (50 euro oplopend) Aveda, Shu Uemura, Virtue

Welke alternatieven zijn er voor een haarmasker?

De overgangen tussen verschillende haarverzorgingsproducten zijn nu vaak vloeiend, vooral sinds de uitvinding van producten die tegelijk verschillende functies vervullen (zie 3-in-1 verzorging). Om je een goed overzicht te geven, hebben we een lijst gemaakt van haarmasker-achtige producten en de belangrijkste feiten erover.

Alternatief beschrijving
Haarbehandeling haarverzorgingsproduct dat in het haar wordt gemasseerd (lengtes en punten) en meestal een lager percentage oliën bevat dan een haarmasker. Worden ongeveer 3 tot 5 minuten in het haar gelaten en daarna uitgewassen.
Haarolie verzachtend/ lipide dat voornamelijk uitwendig wordt aangebracht en het haar handelbaar en soepel maakt.
Haarverzorgingsspray verzorgingssprays die, vergelijkbaar met haaroliën, een film om het haar leggen en het haar beschermen, het makkelijker doorkambaar maken en glans geven.
Haarconditioner haarverzorgingsproduct dat na het wassen wordt aangebracht en elektrostatische oplading van het haar voorkomt. Het vergemakkelijkt het doorkammen en maakt het haar gladder en slanker (werkt alleen op de buitenste haarstructuur en voor korte tijd)
Haarbalsem haarverzorgingsproduct dat zowel op de buitenste als op de binnenste haarstructuur werkt. Het heeft geen effect op de hoofdhuid en werkt vergelijkbaar met een masker. Het is echter dunner van formulering en wordt ongeveer 20 minuten aangebracht.
Haarvloeistof haarverzorgingsproduct dat soortgelijke ingrediënten heeft als haarolie. De vloeistof is echter speciaal voor beschadigde en droge haarpunten. Het herstelt beschadigde punten niet, maar het stopt verdere beschadiging.
Haarserum haarverzorgingsproduct dat wordt gebruikt als aanvulling op de haarbehandeling voor verdere en intensievere verzorging.
Haarboter haarverzorgingsproduct dat meestal een vaste consistentie heeft en bij kamertemperatuur vloeibaarder wordt. Het kan worden gebruikt voor het wassen of als een leave-in product in vochtig haar.

Zoals je ziet hebben alle producten de verzorging van het haar gemeen; ze verschillen in wezen alleen in hun werkingsdiepte en hun formulering.

Hoe breng ik een haarmasker op de juiste manier aan?

Raadpleeg de stap-voor-stap instructies die we in het hoofdstuk “Haarmaskers: koop- en beoordelingscriteria, toepassing” hebben gegeven, inclusief verdere informatie.

Hoe maak ik mijn eigen haarmasker?

Op het internet zijn een aantal verschillende recepten voor het maken van haarmaskers te vinden. Je moet van tevoren bedenken welk resultaat je met je haarmasker wilt bereiken en afhankelijk daarvan het recept kiezen. Je eigen haarmaskers maken is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig!

Haarmaske

Je kunt je eigen haarmasker maken met behulp van slechts een paar huismiddeltjes, zodat het optimaal aan je haarverzorgingsbehoeften voldoet. (Beeldbron: Kara Eads / unsplash)
 • Honing
 • Yoghurt
 • Ei
 • Diverse oliën (kokosnoot, olijf, avocado, jojoba, enz.)
 • Thee

Welk haarmasker is het beste voor mij?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag, want elk haartype heeft andere verzorgingsbehoeften. Neem een kijkje in de rubriek “Haarmaskers: koop- en beoordelingscriteria” die we hebben samengesteld. Je vindt er nuttige tips om je te helpen bij het kiezen van het juiste haarmasker voor je individuele behoeften.

Welk effect heeft een haarmasker?

In principe dienen haarmaskers om de haarstructuur te verzorgen en te herstellen. Afhankelijk van de ingrediënten kan de werking van het haarmasker aangepast worden aan de individuele behoeften van het haar.

Wat is het verschil tussen een haarmasker en een haarbehandeling?

Haarmaskers en haarbehandelingen lijken erg op elkaar wat ingrediënten en consistentie betreft. Het verschil tussen een haarmasker en een haarbehandeling is in wezen dat een haarmasker meestal een groter aandeel oliën bevat, die het haar van meer voedingsstoffen voorzien.

Het masker wordt beschouwd als een intensiever verzorgingsproduct dan de kuur en wordt gewoonlijk langer in het haar gelaten. Kuren blijven meestal 3 tot 5 minuten in het haar, terwijl het gebruikelijk is dat maskers tot 30 minuten blijven zitten, soms zelfs de hele nacht. Door de lange inwerktijd kunnen de voedingsstoffen de binnenkant van het haar bereiken en het over een langere periode herstellen.

Conclusie

Omdat er veel verschillende haarmaskers op de markt zijn, is het zeker dat er voor elk haartype en elke verzorgingsbehoefte een geschikt masker bestaat. Het is belangrijk dat je eerst nadenkt over je haarstructuur om te bepalen welke voedingsstoffen je haar in de eerste plaats nodig heeft.

Als je dit eenmaal weet, kun je je haarverzorging aanvullen met een masker dat het haar optimaal voedt en regenereert. Dit is niet alleen belangrijk om het perfecte masker voor je te vinden, maar ook om te voorkomen dat je haar te veel conditioneert.

Haarmaskers zijn de ideale verzorging voor beschadigd haar, omdat ze, in tegenstelling tot behandelingen en andere verzorgingsproducten, doordringen tot de binnenkant van het haar en het versterken, herstellen en beschermen tegen nieuwe beschadiging.

Om het best mogelijke effect te bereiken, moet het haarmasker op gewassen, vochtig haar worden aangebracht, terwijl de inwerktijd individueel aan de respectieve behoefte kan worden aangepast. In de toekomst zal niets gezond en verzorgd haar nog in de weg staan!

Beeldbron: Yastremska / 123rf

Recensies