Laatst bijgewerkt: 02-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

49Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hobbelpaard test 2022. Hier stellen we alle hobbelpaarden die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste hobbelpaard voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een hobbelpaard wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Schommelpaarden ontwikkelen de motorische vaardigheden van je kind en helpen hem te ontspannen
 • Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen hobbelpaarden van hout, pluche, plastic en elektrische hobbelpaarden
 • Het houten hobbelpaard is de klassieker. De pluchen versie lijkt het dichtst bij een echt paard en het model van plastic is bijzonder robuust in alle weersomstandigheden. Het elektrische hobbelpaard vind je eerder op kermissen

Best Hobbelpaard: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hob belpaard koopt

Welke voordelen biedt een hobbelpaard aan mijn kind?

Ja! Schommelpaarden van welke soort dan ook kunnen je kind helpen te ontspannen en tot rust te komen, en stimuleren de verbeelding en ontwikkelen de motorische vaardigheden.

In tegenstelling tot de verwachtingen is het vaak niet alleen het schattige uiterlijk van hobbelpaarden dat enthousiasme opwekt bij onze kinderen, maar tegelijk ook de soepele schommelbewegingen.

De zachte schommelbewegingen zorgen voor ontspanning en, last but not least, passen bij het principe van de babyschommelstoel. Schommelen maakt je blij en ontspannen – of je nu jong of oud bent!

Een hobbelpaard onder de kerstboom is een droom voor veel kinderen. (Image source: pixabay.com / stux)

Het is ook bekend dat de zachte schommelbewegingen het evenwichtsgevoel bevorderen en zo ook de motorische vaardigheden van kinderen versterken.

Dit heeft tot gevolg dat de geestelijke ontwikkeling van het kind gestimuleerd wordt, want motorische vaardigheden en geestelijke ontwikkeling zijn nauw met elkaar verbonden.

Als je kind eenmaal op zijn hobbelpaard zit, zijn er geen grenzen meer aan zijn fantasie. Het diertje vergezelt je kind op talloze reizen naar de kleurrijkste werelden en biedt je kind de gelegenheid alles om zich heen voor een kort moment te vergeten.

In het tijdperk van de digitalisering is het uiterst belangrijk je kind een alternatief te bieden voor mobiele telefoons en dergelijke.

Wanneer is een hobbelpaard geschikt?

In principe zodra de kleintjes zelfstandig kunnen zitten. Fabrikanten raden meestal aan een hobbelpaard te gebruiken vanaf de leeftijd van 9 maanden, maar er zijn ook modellen die ontworpen zijn voor kinderen vanaf 6 maanden.

Natuurlijk is het altijd belangrijk je kind niet te vroeg op het hobbelpaard te zetten, want zelfs als het zijn eerste pogingen tot zitten doet, is zijn ruggengraat vaak nog te onstabiel.

In dit geval moet je een paar weken wachten en dan als extra steun fungeren terwijl je kind voor het eerst op een schommelpaardenrug zit.

Als je kind al heel stevig zit, hoef je je verder geen zorgen te maken. Je moet je kind echter niet zonder toezicht achterlaten.

Hoeveel kost een hobbelpaard?

De prijs van een hobbelpaard is heel individueel. In principe moet onderscheid gemaakt worden tussen de maat, het materiaal en de extra kenmerken. Dit betekent dat er hier een vrij grote prijsklasse is, van ongeveer €35 tot €200.

Je kunt al een betrekkelijk klein hobbelpaard met een afmeting van ca. 40 cm van pluche bemachtigen vanaf 40€, terwijl je voor een hobbelpaard met een vergelijkbare afmeting en hetzelfde materiaal, maar met een extra rugleuning, ca. 60€ betaalt.

Als je een groot hobbelpaard zoekt, varieert de prijs van ongeveer €80 tot €200, afhankelijk van de eigenschappen die je wilt.

Een 90 cm schommelpaard met een massief houten frame en extra accessoires zoals een zadel en hoofdstel zit in de bovenste prijsklasse van ongeveer 180€, terwijl een model dat slechts 10 cm kleiner is en minder voorzieningen heeft aanzienlijk goedkoper is met ongeveer 110€.

Zoals je ziet spelen verschillende factoren een rol bij de prijs van een hobbelpaard en beïnvloeden ze elkaar. Daarom hangt het uiteindelijk altijd af van je individuele wensen.

Grootte Prijsklasse
Klein hobbelpaard van 35€ – 80€
Groot hobbelpaard van 80€ – 200€

Welke alternatieven zijn er voor een hobbelpaard?

Als het hobbelpaard niet helemaal aan je verwachtingen voldoet, kun je het kopen

Het volgende gedeelte geeft je een globaal overzicht van de alternatieven voor een hobbelpaard.

Alternatief Kenmerken
Springend paard Het springend paard bestaat uit een veerkrachtig plastic omhulsel waarvan de binnenkant zich vult met lucht. Het is verkrijgbaar in verschillende maten en is geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen.
Rollpferd De rollhorse komt het dichtst bij het hobbelpaard. Het enige verschil is dat het paard, zoals de naam al doet vermoeden, op rollers rijdt.
Schommelstoel Visueel heeft de schommelstoel niet veel gemeen met het hobbelpaard, maar hij maakt gebruik van hetzelfde principe – ritmische schommelbewegingen.

Het rolpaard lijkt op het hobbelpaard.

Welke soorten hobbelpaarden zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je je kind een hobbelpaard wilt geven, kun je in principe onderscheid maken tussen vier soorten hobbelpaarden

 • Schommelpaard van hout
 • Pluche hobbelpaard
 • Schommelpaard van kunststof
 • elektrisch hobbelpaard

Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en afhankelijk van wat je in gedachten hebt, is één soort bijzonder geschikt voor je.

Om je beslissing wat gemakkelijker te maken, moet het volgende gedeelte je helpen.

Wat zijn de kenmerken van een houten hobbelpaard en wat zijn de voor- en nadelen?

Een houten hobbelpaard is waarschijnlijk het klassieke hobbelpaard. Hij is niet alleen uiterst duurzaam, maar ook zeer robuust en kan zelfs tegen een deurpost stoten zonder bekrast te raken.

Dankzij het stevige materiaal staat het houten hobbelpaard bijzonder goed op de grond.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Robuust
 • Bijzonder stevige stand
 • Snel schoon te maken
Nadelen
 • Gevaar voor splinteren
 • Lakafwerking kan schadelijke stoffen bevatten

Minimale inspanning is ook nodig voor het schoonmaken. Het geschuurde, gladde oppervlak maakt het heel gemakkelijk om het met een vochtige doek schoon te vegen nadat je kind weer een wild avontuur heeft beleefd, inclusief hapjes.

Je moet echter oppassen als het hout begint te splinteren. Dan is er gevaar voor verwonding voor je kind en het hobbelpaard verandert snel van vriend in vijand.

Als het gevernist is, zorg er dan voor dat de vernis vrij is van schadelijke stoffen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een pluche hobbelpaard?

Het belangrijkste voordeel van een pluche hobbelpaard is dat het bijzonder zacht is. Daardoor voelt het niet alleen dichter aan bij een echt paard dan een houten hobbelpaard, maar het nodigt ook uit tot intensief knuffelen.

Je kind zal het ook gemakkelijker vinden om het pluche vast te houden. Omdat de stof meegeeft, is hij gemakkelijk vast te pakken.

Voordelen
 • Heel zacht
 • Lijkt op een echt paard
 • Stof is gemakkelijk vast te pakken voor kinderen
Nadelen
 • Moeilijk schoon te maken
 • Stof kan wrijven
 • Vilten mogelijk

Schoonmaken is iets moeilijker. Pluche kan niet zo gemakkelijk schoongemaakt worden als hout en vraagt daarom meer werk.

Bovendien kan de stof door veelvuldig gebruik op sommige plaatsen gaan schuren of mat worden.

Wat zijn de kenmerken van een plastic hobbelpaard en wat zijn de voor- en nadelen?

Het bijzondere van een hobbelpaard van kunststof is dat het bijzonder licht is vergeleken met de andere varianten. Het risico op verwondingen is dus beduidend kleiner omdat het hobbelpaard nauwelijks weerstand biedt en gemakkelijk verplaatst kan worden.

Door zijn geringe gewicht is het plastic hobbelpaard ook ideaal om te vervoeren.

Bovendien hoeft de kunststof uitvoering niet beperkt te blijven tot de woonkamer, maar kan ze ook zonder aarzelen in de tuin gebruikt worden.

Plastic is bestand tegen alle weersomstandigheden en zelfs als het kleine paardje door een plas moet rijden, kan het vuil er gemakkelijk met water afgewassen worden.

Voordelen
 • Zeer licht
 • Weinig gevaar voor verwondingen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Weerbestendig
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Niet bijzonder duurzaam
 • Vaak geen speciale ontwerpen

Omdat het materiaal vaak erg dun is, kunnen kleine scheurtjes en defecten echter gemakkelijker ontstaan dan bij andere materialen. Bijgevolg is het plastic hobbelpaard meestal niet bijzonder duurzaam.

Het ontwerp van een plastic hobbelpaard wordt vaak heel eenvoudig gehouden, omdat het gebrek aan stabiliteit van het materiaal vaak een meer in het oog springend ontwerp niet toelaat.

Wat zijn de kenmerken van een elektrisch hobbelpaard en wat zijn de voor- en nadelen?

Het elektrische hobbelpaard is waarschijnlijk het meest ongewone type hobbelpaard. Je vindt ze vooral op kermissen of voor winkels.

Ze zien er vaak heel realistisch uit en hebben zelfs geluidseffecten. Kinderen genieten vooral van de zelfstandige galopperende beweging die deze diertjes met zich meebrengen.

Voordelen
 • Realistische weergave
 • Geluidseffecten
 • Galopperende bewegingen
Nadelen
 • Zeer zwaar en zeer groot
 • Verhoudingsgewijs groot gevaar voor verwondingen

Het elektrische hobbelpaard is echter wat minder geschikt voor huishoudelijk gebruik. Ze zijn meestal erg zwaar, erg groot en nemen dus veel plaats in.

Het risico op verwondingen neemt hier ook toe door het zeer harde materiaal, dat vooral bedoeld is voor gebruik buitenshuis, want het is zeer weerbestendig.

Als de galop te schokkerig is, kan je kind ook zijn hoofd stoten aan het paard. Daarom moet je je kind nooit zonder toezicht achterlaten.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hobbelpaarden te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken bij je beslissing om een hobbelpaard te kopen.

De criteria die je kunt gebruiken om hobbelpaarden te vergelijken zijn o.a.

 • Zithoogte
 • Draagvermogen
 • Veiligheid
 • Omvang van de levering

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium is.

Zithoogte

Hoewel veel mensen alleen geïnteresseerd zijn in de totale afmetingen van het hobbelpaard, is de hoogte van de zitting of het zadel minstens zo belangrijk. Dit bepaalt of het gekozen hobbelpaard geschikt is voor je kind.

Als richtlijn mogen de gebogen benen van je kind de grond niet raken. Als dit het geval is, is het zitje te laag en het hobbelpaard dus te klein en is een groter model nodig.

Als je kind daarentegen met uitgestrekte benen niet bij de grond kan, ondanks al zijn wilskracht, is het hobbelpaard in dit geval te groot.

Maar maak je geen zorgen: de zithoogtes van hobbelpaarden zijn even individueel als de lichamelijke groei van een kind. Er is een ruime keuze, van 40 cm tot 100 cm.

Wie zich als volwassene weer kind wil voelen, vindt hier ook wat hij zoekt.

Bij sommige modellen kan de zithoogte versteld worden en kan het hobbelpaard meegroeien met je kind. Als dat het geval is, zal je kind lange tijd veel plezier beleven aan zijn nieuwe vriend.

Draagkracht

Hoewel de schattige paardjes vaak zo teer en sierlijk lijken, zijn het echte lastdieren.

De draagkracht hangt grotendeels af van de kwaliteit van het hobbelpaard. In de regel kunnen hobbelpaarden voor kinderen een gewicht dragen van tussen de 20 en 30 kg, dat is ongeveer het gewicht van een 9-jarig kind.

Gemiddeld kan een hobbelpaard een kind tot de leeftijd van 9 jaar dragen. (Image source: 123rf.com / 121433275)

Maar als zelfs jonge tieners nog belangstelling hebben voor hobbelpaarden, kun je natuurlijk ook hobbelpaarden vinden die ontworpen zijn voor tieners en zelfs volwassenen, zoals in het vorige deel vermeld, en die dus een grotere draagkracht hebben.

Volgens ons onderzoek kan het superdier zelfs tot 100 kg dragen.

Veiligheid

Je moet speciale aandacht besteden aan de veiligheid van je kind. Want zelfs als het niet zo lijkt, kan er zelfs op een hobbelpaard gevaar voor verwonding bestaan.

Om dit tegen te gaan zijn er een paar voorzieningen die de veiligheid van je kind bij het spelen met zijn nieuwe vriendje aanzienlijk kunnen verhogen.

Een beschermende ring is bijzonder geschikt voor heel jonge kinderen. Dit is meestal aan de rugleuning bevestigd en voorkomt dat je kind van de zijkant van het hobbelpaard valt als het ritje wat sneller wordt.

Bij sommige modellen is de beschermring zelfs afneembaar, zodat de gebruiksduur van het hobbelpaard met enige tijd verlengd wordt.

Een beschermende ring is geen vervanging voor toezicht op heel jonge kinderen. Je moet je kind daarom altijd in de gaten houden.

Een ander punt dat je kind meer veiligheid kan geven is de anatomische rugleuning.

De rugleuning past zich precies aan de rug van je kind aan, wat de ruggengraat ontlast. Ook deze toevoeging is weer uiterst nuttig voor heel jonge kinderen. De rugleuning moet minstens schouderhoog zijn om het hele lichaam te ondersteunen en te ontlasten.

Schommelpaarden die een rugleuning hebben, worden vaak ook met een tuigje geleverd.

Als de rit te wild wordt, loopt je kind het risico de controle te verliezen. Daarom raden we je aan ervoor te zorgen dat je hobbelpaard stoppers heeft.

Deze voorkomen dat het hobbelpaard omrolt als het te veel vaart heeft. Ook hier lopen kleine kinderen een bijzonder risico, omdat ze zichzelf niet goed in evenwicht kunnen houden en bij een val gewond kunnen raken.

Leveringsomvang

Er zijn een paar leuke toevoegingen die bij sommige hobbelpaarden horen en je kind nog meer en langer plezier kunnen geven.

In sommige gevallen krijg je garantie op je hobbelpaard. Als dit niet beschikbaar is of al verlopen is, voegen sommige fabrikanten reserve-onderdelen bij de levering voor het geval er iets stuk mocht gaan.

Zo zal het verdriet van je kind niet te lang duren en hoef je je niet meteen naar de dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak te haasten.

Extra accessoires, zoals hoofdstellen of zadels, worden ook bij de levering inbegrepen om je kind een zo echt mogelijke rij-ervaring te geven. Het absolute hoogtepunt voor veel kinderen zijn echter de extra geluidseffecten.

Zo kunnen ze in hun verbeelding nog gemakkelijker over groene weiden galopperen. In de regel moeten de daarvoor benodigde batterijen ook bij de levering inbegrepen zijn. Zo niet, dan wordt deze informatie altijd op de verpakking vermeld.

Wetenswaardigheeden over het hobbelpaard

Hoe maak ik mijn hobbelpaard klaar voor thuis?

Als het nieuwe speelgoed er eenmaal is, zal je kind waarschijnlijk willen uitbarsten van vreugde. Je moet de teugels echter niet zo snel aan je kind overdragen – je vloer zal je er dankbaar voor zijn.

Vooral parket en laminaat hebben snel te lijden en dragen zichtbare sporen als je niet van meet af aan voorzichtig bent. Wrijving kan krassen veroorzaken en, in het ergste geval, diepe krassen.

Viltglijders zijn ware redders tegen krassen in vloeren. Ze zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. (Image source: pixabay.com / _Alicja_)

De oplossing is echter eenvoudig: leg hoefijzers in de vorm van vilten glijders op je hobbelpaard. Je hebt alleen een vilten band nodig voor een doorlopende bevestiging

 1. Trek de beschermfolie van een klein stukje af
 2. Begin rustig bij de voorste loper en werk langzaam door naar het eind
 3. Pel intussen de steunfolie beetje bij beetje los
 4. Knip aan het eind af met een schaar

Hoe is het onderhoud van mijn hobbelpaard?

Als je je hobbelpaard vanaf het begin in goede conditie houdt, zul je er langer plezier van hebben en op het eind minder last hebben van sterk vervuilde koffers.

Voor houten en plastic hobbelpaarden is dit punt meestal niet van toepassing, want deze varianten zijn betrekkelijk gemakkelijk met water af te wassen. De situatie is anders voor het pluchen paard.

Baking soda is een echt wondermiddel. Je kunt het poeder gewoon op de stof aanbrengen en het een tijdje laten inwerken. Het kan dan weggezogen worden. Natriumbicarbonaatpoeder heeft onder andere de volgende eigenschappen

 • Antibacterieel
 • Geurneutraliserend

Hoe kan ik het hobbelpaard opnieuw bekleden?

Als de stof van je pluchen hobbelpaard niet meer zo levendig is als vroeger, of als je gewoon een oud hobbelpaard wilt opknappen, kun je het in een paar stappen gemakkelijk opnieuw bekleden.

Om dit te doen moet je

 1. Verwijder de oude bekleding en eventuele opvulling.
 2. Schuur zo nodig de ondergrond als er oneffenheden zijn.
 3. Vervang de oude bekleding of – indien gewenst – bevestig nieuwe bekleding.
 4. Naai, indien mogelijk, de nieuwe bekleding aan het basismateriaal.
 5. Bevestig klittenband voor extra hechting.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies