Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

67Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

153Verzamelde opmerkingen

Houten kinderkeukens zijn perfecte geschenken voor Kerstmis, Pasen of verjaardagen. De vele mogelijkheden en uitbreidingen die een houten keuken voor kinderen biedt, garanderen langdurig speelplezier!

Met onze grote houten kinderkeuken test 2022 willen we je helpen de beste houten keuken voor kinderen te vinden. We hebben de verschillende soorten houten keukens voor kinderen vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Met houten keukens voor kinderen kunnen kinderen hun ouders imiteren tijdens het koken. Al doende leren ze niet alleen veel, maar hebben ze ook veel plezier.
 • Hoe uitgebreider uitgerust een houten kinderkeuken is, hoe groter en duurder hij meestal Maar je hebt er ook het meeste plezier van.
 • Bij het kiezen van een kinderkeuken moet je erop letten of hij behandeld of onbehandeld is. Onbehandeld hout is meestal minder schadelijk, maar vatbaarder voor vlekken. Behandelde keukens daarentegen zijn gemakkelijker schoon te maken.

Beste Houten Kinderkeuken: Onze selectie

Shopgids

Wat is een houten kinderkeuken?

Een houten kinderkeuken is prachtig speelgoed voor kinderen. Zowel meisjes als jongens hebben veel plezier met het bereiden van voedsel. Deze worden dan trots opgediend aan familie, verwanten en vrienden.

Bij een houten keuken voor kinderen horen meestal een aantal accessoires. De basisuitrusting omvat een fornuis, een oven en een gootsteen met een kraan. Ook magnetrons, koffiezetapparaten en nog veel meer behoren vaak tot de uitrusting. Veel keukens hebben ook uitgebreide functies, zoals geluiden of lichten.

Kinder Küche aus Holz-1

Met een kinderkeuken van hout leert je kind op een speelse manier wat er bij keukentaken komt kijken
(Image source: pixabay.com / laterjay)

Behalve dat een houten keuken veel plezier geeft, leren kinderen ook op een speelse manier de stappen in de keuken, en hoe je moet afwassen en opruimen na het koken.

Wat kun je met houten kinderkeukens doen?

Kinderen houden ervan volwassenen te imiteren, vooral hun ouders. Met een houten kinderkeuken kunnen ze net als hun ouders de heerlijkste gerechten koken.

Door op een speelse manier voor anderen te koken wordt het sociale gedrag van kinderen versterkt

Afhankelijk van de functionaliteit van de keuken zijn er veel mogelijkheden. Er kan gekookt en gebakken worden, voedsel kan opgewarmd worden en drankjes kunnen bereid worden. Bovendien hebben bijna alle houten kinderkeukens ook een gootsteen waarin hun afwas gedaan kan worden. Bij veel keukens worden ook allerlei accessoires geleverd die de speelervaring nog realistischer maken. Er zijn bijvoorbeeld potten en pannen waarmee je kunt koken en bakken.

Bekers en mokken horen er vaak ook bij. Kant-en-klare gerechten van plastic en hout maken ook deel uit van een volledig uitgeruste houten keuken voor kinderen. Je kunt deze ook kopen of zelfs zelf maken.

Accessoires zijn ook afzonderlijk te koop in een grote verscheidenheid van uitvoeringen.

Hoeveel kosten houten keukens voor kinderen?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende houten keukens voor kinderen. De prijs varieert sterk, afhankelijk van de uitrusting, het aantal functies en de accessoires. Ook de omvang en de reikwijdte spelen een belangrijke rol. De prijsklasse kan gaan van 25 tot 800 euro.

Eenvoudige sta-keukens voor kinderen, gemaakt van hout, met weinig accessoires en basisuitrusting zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 65 euro. Je moet er rekening mee houden dat later gekochte extra accessoires extra kosten betekenen. Complexere houten sta-keukens voor kinderen, die volledig uitgerust zijn en veel functies bieden, zijn verkrijgbaar in de prijsklasse van 150 tot 800 euro.

Kinder Küche Holz-2

Houten kinderkeukens kunnen zeer uitgebreid uitgebreid en uitgebreid worden
(Image source: 123rf.com / Bilkei)

Houten kinderkeukens op wielen koop je al voor zo’n 60 euro. Deze modellen behoren meestal tot de niet zo grote en niet zo goed uitgeruste keukens. Draagbare houten keukens voor kinderen zijn de kleinste soort keukens. Omdat ze klein zijn en slechts minimaal uitgerust, kun je ze krijgen voor zo weinig als 25 euro.

Type prijs
Eenvoudige kinderkeuken van hout vanaf 65 euro
Volledig ingerichte kinderkeuken van hout vanaf 150 euro
Mobiele kinderkeuken van hout vanaf 60 euro
Draagbare kinderkeuken van hout vanaf 25 euro

Welke alternatieven zijn er voor houten kinderkeukens?

Een alternatief voor houten kinderkeukens zijn die van kunststof. Er is ook een grote verscheidenheid aan deze keukens met verschillende apparatuur. Meestal zijn plastic kinderkeukens uitgerust met veel accessoires.

Vergeleken met houten keukens zijn die van kunststof weerbestendig en gemakkelijker schoon te maken. Houten speelgoed wordt echter beschouwd als minder schadelijk en duurzamer. Afgezien daarvan zijn houten keukens meestal robuuster en stabieler door hun zwaarder gewicht.

Beslissingsrubriek: Welke soorten houten kinderkeukens zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je je kind echt blij wilt maken en hem of haar een houten kinderkeuken cadeau wilt doen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen:

 • Houten staande keuken voor kinderen
 • Houten keuken op wielen voor kinderen
 • Houten draagbare keuken voor kinderen

De omvang en eigenschappen van de drie verschillende houten kinderkeukens hebben elk hun voor- en nadelen. In het algemeen geldt: hoe uitgebreider en beter uitgerust de keuken, hoe leuker het is om ermee te spelen. Maar als je thuis niet veel ruimte hebt, zijn er ook verplaatsbare en kleinere keukens. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van een houten sta-keuken voor kinderen en wat zijn de voor- en nadelen?

De populairste en meest verspreide kinderkeukens van hout zijn sta-keukens. Dit zijn keukens die heel stabiel zijn en meestal vrij groot van formaat. Ze staan op een vaste plaats en zijn door hun gewicht minder geschikt om verplaatst te worden.

Bovendien wordt dit type keuken om veiligheidsredenen vaak aan een muur bevestigd. Een van de voordelen van een houten sta-keuken voor kinderen is zijn stabiliteit. Zulke keukens zijn zeer robuust. Ze zijn meestal ook zeer goed uitgerust met een ruime keuze aan accessoires. Maar houten sta-keukens nemen door hun afmetingen veel ruimte in beslag.

Bij het kopen van zo’n kinderkeuken moet je er dus rekening mee houden dat je in je huis voldoende ruimte moet hebben die permanent bewoond zal worden. Je moet er ook voor zorgen dat de keuken op een hoogte staat waar je kind gemakkelijk staand kan spelen.

Voordelen
 • Groot
 • Stabiel
 • Veel accessoires
Nadelen
 • Moeilijk te verplaatsen
 • Neemt veel plaats in

Wat zijn de kenmerken van een houten kinderkeuken op wielen en wat zijn de voor- en nadelen?

Houten kinderkeukens op wielen zijn niet erg gebruikelijk onder kinderkeukens, maar ze zijn een goede manier om je kind de ervaring van koken in een kleine ruimte te bieden. Dit type kinderkeuken is meestal niet zo groot.

Hij verschilt echter van de vaste houten keukens doordat hij op wieltjes staat en dus weggeschoven kan worden als de ruimte voor andere doeleinden gebruikt gaat worden. Maar als je een keuken koopt, moet je er wel op letten dat de wieltjes vastgezet kunnen worden, zodat de houten kinderkeuken niet wegrolt tijdens het spelen.

Omdat de keuken op wieltjes niet permanent aan een muur bevestigd is, moet je ervoor zorgen dat ze een minimum gewicht van 5 kg heeft, zodat ze bij een botsing niet zomaar omvalt.

Voordelen
 • Kan weggeduwd worden
 • Middelgroot
Nadelen
 • Kan wegrollen
 • Uitrusting is niet zo uitgebreid
 • Minder stabiel

Wat zijn de kenmerken van een verplaatsbare houten kinderkeuken en wat zijn de voor- en nadelen?

Een draagbare houten kinderkeuken, ook wel een kinderspeelkeuken in een koffer genoemd, is prachtig als je niet veel ruimte in huis hebt. Omdat dit type kinderkeuken tot een minimum beperkt is, is hij heel klein. Meestal bestaat het uit slechts één kookplaat.

Dit is erg praktisch als je vaak met je kind op reis gaat. Bij mooi weer is buiten koken geen probleem. Een draagbare kinderkeuken van hout biedt echter ook maar weinig speelmogelijkheden en nauwelijks accessoires.

Voordelen
 • Neemt weinig plaats in
 • Geschikt om mee te nemen
 • Geschikt voor buiten
Nadelen
 • Weinig accessoires
 • Weinig speelmogelijkheden

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om houten kinderkeukens te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele houten kinderkeukens. De criteria die je kunt gebruiken om houten kinderkeukens te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Materiaal

Over het algemeen zijn houten kinderkeukens een goede keuze. Hout is niet alleen duurzamer, maar ook minder vervuild dan plastic. Houten kinderkeukens zijn van verschillende materialen gemaakt.

De meeste keukens zijn gemaakt van triplex, dat lijkt op spaanplaat. De duurdere modellen zijn ook van massief hout gemaakt, zoals elzen- of beukenhout. Afgezien daarvan zijn veel onderdelen van de keuken van plastic of metaal gemaakt.

Als je een kinderkeuken van hout koopt, let er dan op dat een vernis op waterbasis gebruikt is

Welk materiaal voor jou geschikt is hangt af van je voorkeuren, maar ook van je budget. Kinderkeukens van triplex zijn de goedkopere keukens, maar ze zijn niet zo robuust als keukens van massief hout. Je moet er rekening mee houden dat hout onderhouden moet worden. Dit kan af en toe schuren, opnieuw sealen, oliën of in de was zetten inhouden. De extra moeite wordt echter goedgemaakt door de duurzaamheid van zulke kinderkeukens.

Gewicht

Zoals reeds gezegd, is het vooral belangrijk aandacht te besteden aan het gewicht van houten kinderkeukens. Hoe lichter een keuken is, hoe gemakkelijker ze te verplaatsen is. De kinderkeuken moet echter minstens 5 kg wegen om omvallen te voorkomen.

Idealiter schroef je de keuken aan een muur vast. Als het een houten kinderkeuken op wieltjes is, moet je ervoor zorgen dat hij stevig staat. Bij draagbare kinderkeukens is het zinvol het gewicht zo laag mogelijk te houden. Hierdoor is de keuken gemakkelijk te vervoeren. Hieronder hebben we een overzicht samengesteld van de verschillende gewichtsklassen.

Type gewichtsbereik
Staande keuken 5 – ~30 kg
Mobiele keuken 5 – 23 kg
Draagbare keuken 1,5 – 2,5 kg

Afmetingen

De afmetingen van een houten kinderkeuken spelen ook een belangrijke rol bij de aankoop. Normaal is een keuken uitgebreider uitgerust, naarmate hij groter is. Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, zijn verschillende maten houten kinderkeukens geschikt.

Staande keukens behoren tot de grootste houten kinderkeukens. Vooral die keukens waar je van verschillende kanten in kunt spelen behoren tot de grotere modellen. Ze worden op de voet gevolgd door keukens op wielen. Zoals reeds uitgelegd zijn draagbare keukens meestal klein en handzaam. Hier is een kleine selectie van maten:

Type Afmetingen (L x B x H)
Staande keuken 59 x 29 x 82 cm
Staande keuken 91 x 30 x 82,5 cm
Mobiele keuken 60 x 40 x 96 cm
Verplaatsbare keuken 30 x 28 x 29 cm
Verplaatsbare keuken 39,5 x 30,5 x 36 cm

Zoals reeds gezegd, moet je er ook op letten dat de houten keuken voor kinderen hoog genoeg is, zodat je kind er gemakkelijk staand mee kan spelen.

Uitrusting

De uitrusting van een houten keuken voor kinderen is van cruciaal belang voor het speelplezier. Hoe beter een keuken is uitgerust, hoe meer mogelijkheden hij biedt. Terwijl draagbare keukens meestal alleen uit een kookplaat bestaan, zijn sta-keukens en keukens op wielen veel uitgebreider uitgerust. De basisuitrusting van een keuken omvat:

 • Fornuis
 • Oven
 • Spoelbak met kraan
 • Draaiknoppen

Veel keukens hebben ook de volgende voorzieningen:

 • Vaatwasser
 • Koelkast
 • Kookgereirek
 • Afzuigkap
 • Grill
 • Koffiezetapparaat
 • Magnetron

Sommige magnetrons zijn ook voorzien van beltonen.

Verlichte kookplaten: Druk op de knoppen om de kookplaten aan en weer uit te zetten.

Magische bubbels functie: Deze functie laat water in de kookpot bubbelen. Doe gewoon water in de pan, zet hem op de kookplaat en het water begint te koken.

Speciale pan: De speciale pan wordt gebruikt om pannenkoeken om te keren. Door op een knop op de steel van de pan te drukken, kan de pannenkoek gemakkelijk in de lucht omgedraaid worden.

In de regel is een houten kinderkeuken duurder naarmate hij beter uitgerust is. Maar uitgebreidere functies bieden ook meer speelmogelijkheden.

Behalve de vast ingebouwde voorzieningen zijn er ook veel accessoires voor houten kinderkeukens. Vaak is een grote selectie al inbegrepen. Je moet van tevoren bedenken hoe uitgebreid je je keuken wilt hebben, want extra accessoires kopen is mogelijk, maar kost meestal meer dan wanneer ze al inbegrepen zijn.

Kinder Küche Holz-3

Je kunt ook een ruime keuze aan accessoires kopen.
(Image source: pixabay.com / RitaE)

Merk ook op dat de meeste accessoires uit kleine onderdelen bestaan en daarom niet geschikt zijn voor kinderen onder de 3 jaar. Mogelijke accessoires:

 • Potten en pannen
 • Kook- en eetgerei
 • Borden, kommen, kopjes en bekers
 • Broodrooster
 • Stand- en handmixer
 • Waterkoker
 • Voedsel
 • Bewaarbakjes

Tot de minimale accessoires voor de houten keuken van je kinderen behoren een pot of pan en een bijbehorende kooklepel of spatel.

Wetenswaardigheden over houten keukens voor kinderen

Kan een houten keuken voor kinderen ook buiten gebruikt worden?

Over het algemeen is er niets op tegen om een houten kinderkeuken buiten te gebruiken. Dit betekent dat speelplezier ook buiten mogelijk is. Je moet er echter rekening mee houden dat de houten keuken niet weerbestendig is en daarom bij regen binnen gezet moet worden, zodat ze niet doorweekt raakt. Grote en zware keukens zijn natuurlijk moeilijker van de ene plaats naar de andere te verplaatsen.

Wat is de beste manier om een houten kinderkeuken te onderhouden?

Om je houten kinderkeuken er zo lang mogelijk goed te laten uitzien, is een goede verzorging essentieel. Over het algemeen kan hout gemakkelijk schoongemaakt worden met lauw water en een doek. Er zijn echter enkele verschillen tussen behandeld en onbehandeld hout.

Onbehandeld hout: Als het hout erg vuil is, kun je een sterk verdunde azijnoplossing gebruiken om het schoon te maken. Zware vervuiling kan weggeschuurd worden. Het is belangrijk dat je de kinderkeuken daarna goed droogt om schimmelvorming te voorkomen.

Behandeld hout: Omdat behandeld hout verzegeld is, kan het niet zo snel zwellen. Een lichte oplossing van azijn of afwasmiddel helpt om het schoon te maken. Accessoires mogen nooit in de afwasmachine gewassen worden, want dat kan de verzegeling beschadigen. Speciale houtverzorgingsproducten zijn ook verkrijgbaar in drogisterijen en supermarkten.

Tip: Laat je kind je helpen met schoonmaken! Zo leren ze dat koken ook inhoudt dat je van tijd tot tijd de keuken schoonmaakt.

Kan een houten kinderkeuken geschilderd worden?

Natuurlijk kun je een houten kinderkeuken schilderen. Je moet echter eerst nagaan of het hout behandeld of onbehandeld is. Als je kinderkeuken al verzegeld is, moet je de kit afschuren voor je hem schildert.

Dan kun je het verven en lakken in alle denkbare kleuren en patronen. Je vindt in doe-het-zelfzaken een grote keuze aan houtverven en vernissen van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat de vernis op waterbasis is.

Beeldbron: Standret/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies