Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Bij deze gelegenheid willen we je de beste kinderfietsen aanbevelen die momenteel op de markt zijn.

Deze kunnen door kinderen gebruikt worden om zich van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, om te oefenen en actief te blijven, of gewoon om een leuke tijd door te brengen met familie of vrienden.

Hieronder vind je meer details over de belangrijkste kenmerken van dit type fiets, waar je op moet letten als je er binnenkort een wilt kopen, waar je ze kunt kopen, en wat enkele van de voor- en nadelen ervan zijn.
Belangrijk om te weten

 • Kinderfietsen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Ze stellen hen in staat om te leren zelf in evenwicht te blijven en te balanceren, en om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen.
 • Er zijn fietsen zonder pedalen, die ideaal zijn voor jonge kinderen, omdat ze in hun tempo het zelfvertrouwen kunnen verwerven om ermee te manoeuvreren en gemakkelijker kunnen overstappen op een traditionele fiets.
 • Het is belangrijk veiligheids- en beschermingsmateriaal aan te schaffen, zoals helmen en kniebeschermers, om het risico op verwondingen te verkleinen.

Beste Kinderfiets: Onze selectie

Koopgids

De kleintjes zullen altijd hongerig zijn om verschillende dingen te leren doen, en wat is er beter dan hen te leren omgaan met dit voertuig, waarmee ze uren plezier zullen beleven. Kinderfietsen hebben enkele kenmerken die ze anders maken dan fietsen voor volwassenen. In dit deel tonen we je wat informatie die je moet weten voor je er een koopt.

Wat zijn kinderfietsen en welke voordelen bieden ze?

Een fiets is een voertuig met twee wielen dat meestal door trappers wordt voortbewogen. Er zijn verschillende soorten fietsen, kinderfietsen zijn er een van. Het kan gebruikt worden als vervoermiddel of gewoon voor lichaamsbeweging.

Hier zijn enkele voor- en nadelen van een kinderfiets:

Voordelen
 • Het helpt hun evenwicht en balans te controleren
 • Het ontwikkelt motorische vaardigheden en coördinatie
 • Het is een leuke manier om te bewegen en actief te blijven
 • Het is een activiteit die als gezin gedaan kan worden.
Nadelen
 • Ongelukken of verwondingen kunnen gebeuren. Het is belangrijk de nodige bescherming aan te schaffen, zoals helmen, knie- en elleboogbeschermers, om die tot een minimum te beperken
 • Hoewel er verschillende budgetten zijn, is het in het algemeen een dure aanschaf, vooral als je bedenkt dat de fiets door de groei van elk kind een paar jaar meegaat.

Fietsen met pedalen of zonder pedalen – Waar moet je op letten?

Fietsen voor kinderen kunnen verschillen naar de grootte van de velg, die direct verband houdt met de leeftijd die kinderen moeten hebben als ze ze gebruiken. Een kenmerk dat ze echter onderscheidend maakt, is of ze al dan niet pedalen bevatten.

Hier vertellen we je meer over deze twee categorieën:

Met pedalen Zonder pedalen
De modellen verschillen vooral door hun velgen, die kunnen variëren van 12 inch (geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar) tot 26 inch (voor kinderen van 10 jaar of ouder) Ideaal als eerste fiets voor een kind.
Ze hebben remmen aan de voor- of achterkant. Vergemakkelijk de overgang naar een traditionele fiets.
Ze worden meestal geleverd met zijwieltjes, zodat kinderen zich soepel kunnen voortbewegen. Ze leren hen in evenwicht te blijven en bieden hen meer veiligheid.
Omdat ze niet zo veel snelheid hebben, kunnen ze zich beter beheersen.
Ze kunnen meestal gebruikt worden door kinderen van 18 maanden tot 5 jaar.

Een kinderfiets is ideaal speelgoed voor je kinderen om motorische vaardigheden te ontwikkelen en vriendschapsbanden te versterken. (Foto: SylwiaAptacy / Pixabay)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen kinderfietsen kunt vergelijken en beoordelen

De belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het analyseren van je mogelijkheden zijn

 • Maat
 • Remmen
 • Materiaal
 • Zitplaats
 • Trainer banden
 • Andere overwegingen

Maat

Bij de aanschaf van een kinderfiets is de maat een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Als hij te groot of te klein is, kan hij moeilijk manoeuvreren of trappen, wat tot ongelukken en verwondingen kan leiden.

De maat van de velg is de meest gebruikelijke indicator. De meest voorkomende modellen zijn 12, 16 en 20 inch velgen. Hier is een algemene gids voor de verhouding tussen velg en leeftijd:

Bandenmaat Leeftijd
12 inch 18 maanden tot 4 jaar
14 inch 3 tot 5 jaar
16 inch 4 tot 6 jaar
20 inch 5 tot 8 jaar
24 inch 7 tot 10 jaar

Remmen

Er zijn twee soorten remmen

 • Pedaalbediend. Ingeschakeld door achteruit te trappen. Over het algemeen hebben kleine fietsen voor kleine kinderen. Aanbevolen voor kinderen tot 8 jaar.
 • Hand-held. Het bevindt zich op het handvat. Fietsen hebben ze voor oudere kinderen, want ze hebben de vaardigheid en kracht om ze te gebruiken. Aanbevolen voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Materiaal

De duurzaamheid van de fiets hangt af van het materiaal. Die van staal zijn minder duur, maar kunnen roesten, en zijn meestal zwaar.

Fietsen van aluminium zijn licht, duurzaam en bijna roestvrij, maar zijn duurder dan staal.

Zadel

Even belangrijk als de maat van de velg is de hoogte van het zadel. De meeste fietsen hebben verstelbare zitjes, maar het is van essentieel belang te controleren of de minimum en maximum zadelhoogte aan de behoeften van je kind beantwoorden.

Een verstelbaar zitje helpt de levensduur van de fiets te verlengen. (Foto: Elizaveta Galitckaia / 123rf.com)

Trainer banden

Als het kind dat de fiets gaat gebruiken jong is of nog nooit een fiets gebruikt heeft, is het raadzaam een model te gebruiken met trainer banden, die stabiliteit en vertrouwen geven, wat belangrijk is als je begint te fietsen.

Het is belangrijk ze niet te lang te laten zitten, want het kind kan eraan wennen en het kan moeilijker zijn de overgang naar een fiets zonder ze te maken.

Andere overwegingen

Hoewel ze apart gekocht moeten worden, zijn veiligheidsaccessoires van het grootste belang. Vallen en ongelukken zijn moeilijk te voorspellen, dus het hebben van helmen, elleboogbeschermers, kniebeschermers en andere veiligheidsartikelen is belangrijk om het risico zo klein mogelijk te houden.

(Zichtbare foto: famveldman / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies