Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

30Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Een kinderkeuken is geschikt om kinderen de wereld van het koken te laten ontdekken. Een kinderkeuken is leuk en kan pedagogisch waardevol zijn voor de opvoeding van het kind. Want er zijn geen grenzen aan de verbeelding. Op deze manier kun je de ontwikkeling van je kind op een speelse manier stimuleren.

Kinderkeukens zijn er om het kind veilig kennis te laten maken met het onderwerp koken en zo spelenderwijs toegang te geven tot het leven van volwassenen. In het volgende laten we je kennismaken met enkele modellen en belichten we onder andere enkele belangrijke aspecten.
Belangrijk om te weten

  • Een kinderkeuken is pedagogisch zinvol, omdat veel vaardigheden al op jonge leeftijd bevorderd worden
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn de afmetingen, leeftijdsaanbeveling, uitrusting en accessoires
  • Kinderkeukens zijn er in verschillende prijsklassen die verschillen in uitrusting, kwaliteit en afmetingen

Kinderkeuken: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kinderkeukens

De volgende koopcriteria zijn bedoeld om het je gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen en de verschillende keukenmodellen te vergelijken.

De criteria die je kunt gebruiken om kinderkeukens met elkaar te vergelijken zijn:

Afmetingen, hoogte van het werkblad

Er zijn veel kinderkeuken modellen op de markt, die ook qua afmetingen sterk van elkaar verschillen. Kinderen groeien snel en de keuken wordt in hun ogen steeds kleiner.

Daarom is het belangrijk om de hoogte van het werkblad te bepalen. Bovendien moet je niet onderschatten hoeveel ruimte een kinderkeuken in huis inneemt. Het is daarom raadzaam de vrije ruimte in huis van tevoren op te meten om die af te stemmen op een kinderkeuken model.

Leeftijdsadvies

Sommige kinderkeukenmodellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit komt omdat sommige modellen kleine onderdelen bevatten die gemakkelijk ingeslikt kunnen worden. De fabrikant geeft echter altijd een leeftijdsadvies, waar je altijd op moet letten.

Uitrusting

Bij de uitrusting moet je erop letten of de keuken van hout of kunststof is. Verder moet de kinderkeuken een zekere basisuitrusting hebben, zoals een magnetron, gootsteen en oven.

Er zijn ook modellen die wat elektronica bieden, zoals de kookplaat of magnetron met geluids- en lichtfuncties. Als een kinderkeuken in elkaar gezet moet worden, moet je er ook op letten dat er een stap-voor-stap montagehandleiding bij zit.

Accessoires

In de regel bieden veel kinderkeukenmodellen slechts een minimaal aantal accessoires, zoals een pan, een pan en keukengereedschap. Daarom is het ook raadzaam na te gaan of er voor het bepaalde model ook andere accessoires in de reeks zijn. Veel modellen hebben opbergruimte voor accessoires, maar veel fabrikanten eisen dat je die apart koopt.

Gids: Veelgestelde vragen over kinderkeukens in detail beantwoord

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over kinderkeukens beantwoorden. Op deze manier willen we je een beter overzicht van de producten geven.

Voor wie is een kinderkeuken geschikt?

Neutrale kinderkeukens zijn geschikt voor meisjes en jongens van minstens 3 jaar, want vanaf deze leeftijd neemt het risico op het inslikken van kleine onderdelen af. Er zijn ook modellen die meer geschikt zijn voor een meisje dan voor een jongen, zoals de roze retro-stijl keuken van hierboven.

Kinderküche

Kinderen kunnen de wereld van het koken spelenderwijs ontdekken met kinderkeukens. Bovendien is spelend leren in een kinderkeuken pedagogisch waardevol. (Image source: Polesie Toys/ Pexels)

En als je als ouder je kind wilt betrekken bij je dagelijks leven in de keuken, zodat je kind de kans krijgt je na te doen als je aan het koken bent. Dit geeft je kinderen ook de gelegenheid de context te begrijpen van waarom volwassenen dit en dat doen in de keuken.

Welke soorten kinderkeukens zijn er?

Net als in echte keukens zijn er verschillende soorten kinderkeukens. Er zijn kinderkeukens waar van beide kanten mee gespeeld kan worden, maar die nemen veel ruimte in de kamer in beslag.

Grotere en flexibele kinderkeukens van hout, die ook een soort bouwpakket als uitbreiding bieden, kunnen goed in een L-vorm of zelfs in een U-vorm in de kinderkamer opgesteld worden. Deze kosten echter veel meer dan eenvoudige kinderkeukens.

Er zijn ook keukens van kunststof, die meestal iets goedkoper zijn. Je moet echter altijd controleren of er schadelijke stoffen in het plastic zitten.

Hout of kunststof – welke kinderkeuken is beter?

Er zijn voor- en nadelen aan beide kanten. In het volgende stellen we een paar voordelen voor houten en plastic kinderkeukens voor.

Hout Plastic
Zonder vervuilende stoffen Kosteneffectief
Milieuvriendelijker Makkelijk te monteren
Duurzaam Mobiel en lichter
Mooier Makkelijker schoon te maken

Beide materialen hebben voordelen. Een kinderkeuken van plastic kan meer extra elektronica hebben en een kleurrijk ontwerp. Kinderkeukens van hout, daarentegen, zijn robuuster en duurzamer.

Conclusie

Spelen in een kinderkeuken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Het bevordert enkele van de vaardigheden van het kind en draagt op alleen maar positieve manieren bij tot de ontwikkeling.

Bovendien kan het kind zijn fantasie de vrije loop laten door creatieve gerechten en maaltijden te bereiden. Door het hanteren van het keukengerei en het gebruik van de keukenuitrusting worden de motorische vaardigheden van het kind getraind. Rollenspel met vrienden heeft een positieve invloed op sociaal gedrag en communicatie.

Bovendien kunnen kinderkeukens ook uitgebreid worden tot andere speelmogelijkheden, zoals een klein café. En als je zelfs de kinderkeuken juist plaatst, kun je er specifiek voor zorgen dat je je kind altijd in het zicht hebt.

Beeldbron: door Polesie Toys/ Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies