Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

48Bestede uren

43Beoordeelde onderzoeken

140Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kinderlaptop test 2022. Hier stellen we alle kinderlaptops voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kinderlaptop voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kinderlaptop wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Kinderlaptop laat je kind spelenderwijs kennismaken met technologie
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen kinderlaptops met educatieve spelletjes en kinderlaptops met geavanceerde functies
 • Of het nu op kleuterleeftijd is of voor school – een kinderlaptop ondersteunt het leerproces

Beste Kinderlaptop: Onze selectie

Gids

Wanneer is een kinderlaptop geschikt?

Natuurlijk hangt dit ook af van wat voor soort laptop het moet zijn of waar hij voor gebruikt moet worden.

Een laptop is al op jonge leeftijd geschikt voor kinderen en kan hen op allerlei manieren helpen ontwikkelen. (Image source: pixabay.com / sharpemtbr)

Als kinderen de leeftijd van drie jaar bereiken, neemt hun nieuwsgierigheid naar technologie enorm toe. Dit gebeurt niet in de laatste plaats omdat we als ouders de smartphone ook op veel gebieden van het leven gebruiken.

Naar onze mening mogen kinderen van 3 jaar nog geen complexe laptops krijgen. Je moet je kroost langzaam kennis laten maken met technologie en ze iets aanbieden waar ze iets mee kunnen doen.

Op deze leeftijd zou bijvoorbeeld een laptop met leerzame spelletjes een prima manier zijn om je kind op een speelse manier kennis te laten maken met het gebruik van een laptop.

Als je kind wat ouder is en al op school zit, bijvoorbeeld, is een “echte” laptop inderdaad geschikt. De onderwijsmethoden neigen steeds meer naar technologie.

Is een laptop voor kinderen heilzaam?

Het maakt niet uit of de laptop alleen met educatieve spelletjes is uitgerust of dat hij ook echt Internet kan gebruiken, je kind krijgt gerichte ondersteuning bij beide varianten.

Je kind zal ook sneller met 10 vingers leren schrijven als het regelmatig een laptop gebruikt. (Afbeelding bron: 123rf.com / Prusakova I.)

Het is algemeen bekend dat leerspelletjes bijdragen tot de ontwikkeling van je kind. Vooral op de heel jonge leeftijd van drie tot vijf jaar kan je kind op een speelse manier de betekenis van cijfers of letters geleerd worden.

Wat kost een laptop voor kinderen?

Voor een laptop voor kinderen moet je tussen € 10 en € 100 begroten. Natuurlijk hangt de uiteindelijke prijs af van het product dat je voor je kind wilt kopen. Als je kind heel jong is, zo’n 3 tot 5 jaar, en je wilt een kinderlaptop met leerzame spelletjes kopen, dan kun je die voor zo’n €10 krijgen.

Hoe veeleisender de spellen zijn en hoe beter de mogelijkheden en de werking van de laptop, hoe sneller de prijs zal stijgen tot tussen de €30 en €40. Wil je een laptop met meer mogelijkheden en eventueel ook internettoegang, dan moet je rekenen op een budget tussen €100 en €300.

Natuurlijk moet je ook beslissen of je kind überhaupt een kinderlaptop nodig heeft of dat je hem of haar een standaard laptop wilt kopen.

Welke alternatieven zijn er voor een kinderlaptop?

Als de kinderlaptop om wat voor reden dan ook niets voor jou en je kind is, zijn er prachtige alternatieven. In het volgende gedeelte vind je een globaal overzicht van de mogelijke alternatieven voor een kinderlaptop.

Tablet

Een tablet heeft dezelfde eigenschappen als een laptop, behalve dat het toetsenbord ontbreekt. Het is daarom gemakkelijker te hanteren, maar zijn functies zijn niet slechter. Een toetsenbord en muis zijn als extra verkrijgbaar.

Computer

Een computer heeft ook dezelfde mogelijkheden als een laptop, maar hij is groter en kan niet rondgedragen worden. Bovendien zijn de functies ervan meestal geavanceerder. Het is daarom meer geschikt voor oudere kinderen.

Besluit: Welke soorten kinderlaptops zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je je kind een kinderlaptop wilt geven, kun je in principe onderscheid maken tussen twee soorten laptops:

 • Laptop met educatieve spelletjes
 • Laptop met geavanceerde functies

Elk van deze varianten heeft zijn eigen voor- en nadelen, en afhankelijk van je ideeën is de ene variant bijzonder geschikt voor jou.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kinderlaptop met leerzame spelletjes?

De laptop met educatieve spelletjes is waarschijnlijk het eerste model waar je aan denkt als je de term “kinderlaptop” hoort. In feite zijn er ook talloze modellen van veel verschillende leveranciers en merken. De laptop met leerzame spelletjes is vaak gemaakt van hard en dik plastic.

Daardoor is hij meestal erg robuust en duurzaam en hij kan ook soms vallen zonder direct schade te veroorzaken. Het is ook zeldzaam dat kinderlaptops met educatieve spelletjes een batterij hebben. Ze werken meestal op batterijen.

Dit heeft het voordeel dat er geen oplaadtijd is en, als de batterij leeg is, kan je kind meteen weer beginnen te spelen nadat hij vervangen is. Als de spelletjes eenmaal uitgespeeld zijn, bestaat het gevaar dat de kinderlaptop snel gaat vervelen en dat je kind er niet meer van houdt.

Voordelen
 • Robuust
 • Langdurig
 • Geen oplaadtijd dankzij batterijen
Nadelen
 • Kan snel saai worden
 • Een laptop is niet per se nodig voor leren en hersenspelletjes

Het is ook de vraag of je je kind echt voor een laptop moet zetten voor leren en hersenspelletjes. Er zijn enkele alternatieve manieren om je kind op dezelfde manier via spel aan te moedigen.

Wat zijn de kenmerken van een kinderlaptop met geavanceerde functies en wat zijn de voor- en nadelen?

De kinderlaptop met geavanceerde mogelijkheden omvat een laptop die internet heeft en in principe meer te bieden heeft dan alleen maar leer- en hersenspelletjes. Deze variant kan een huiswerk of twee makkelijker maken voor je kind. Met een kinderlaptop met Internet zal het vinden van informatie voor je kind bijzonder gemakkelijk zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vinden informatie
 • Handig voor huiswerk
 • Verveelt niet
Nadelen
 • Geschikte gebruiksduur wordt vaak verkeerd ingeschat

Als het over gebruiksduur gaat, kan er al snel ruzie ontstaan tussen jou en je kind. Als het kind nogal ontspannen is over de hele kwestie, willen ouders meestal niet dat kinderen al hun tijd met elektronische apparatuur doorbrengen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kinderlaptops te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken bij je beslissing om een kinderlaptop te kopen. De criteria die je kunt gebruiken om kinderlaptops met elkaar te vergelijken zijn:

 • Functies
 • Prestaties
 • 2-in-1 functie

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Kenmerken

Kenmerken zijn een van de belangrijkste criteria als je overweegt een kinderlaptop voor je kind te kopen. Behalve een touchpad is er ook de mogelijkheid van een extra muis. Dit maakt het veel gemakkelijker te gebruiken.

Een leuke bijkomstigheid is dat een laptop muis voor kinderen verkrijgbaar is in een grote verscheidenheid van ontwerpen en kleuren. Een CD-drive is ook een nuttige aanvulling. Hoewel veel dingen van het Internet gedownload kunnen worden, heb je nog steeds een CD nodig om sommige toepassingen te gebruiken.

De nieuwe laptop van je kind moet ook voorzien zijn van een anti-virus programma. Vaak kun je in een bundel een laptop en een anti-virus programma voor minder krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat je kind altijd veilig op het net kan surfen en dat ongewenste schadelijke bestanden de nieuwe laptop niet kunnen beschadigen.

Prestaties

De prestaties van de laptop hangen helemaal af van de eisen waaraan hij moet voldoen.

Je moet er ook rekening mee houden dat dit eigenlijk maar een kinderlaptop is. Dat betekent dat het echt niet de beste en krachtigste laptop hoeft te zijn.

Voor een kind in de lagere schoolleeftijd zijn een klein geheugen en een gemiddelde processor meestal voldoende. Het heeft weinig zin voor een kind op de lagere school om een toestel te kopen dat schittert door bijzonder krachtige prestaties. Kinderen hebben geen ingewikkelde functies of eigenschappen op een laptop nodig, omdat ze er meestal nog niet veel mee kunnen.

2-in-1 functie

Sommige laptops hebben de handige eigenschap dat het hele model in een paar eenvoudige stappen in een tablet kan worden veranderd zonder aan prestaties in te boeten.

Aan de ene kant zijn er modellen waarbij het toetsenbord 360 graden gedraaid kan worden en de laptop als een tablet vastgehouden kan worden.

In dit geval heeft de laptop ook een aanraakfunctie, zodat hij nog bediend kan worden als het toetsenbord neergeklapt is. Afhankelijk van hoe dik het toetsenbord en het scherm zijn, kan het geheel echter al snel wat onhandelbaar worden voor heel kleine kinderhandjes.

Veel kinderlaptops zijn in een paar stappen om te bouwen tot een tablet. Dit maakt het model nog gemakkelijker hanteerbaar voor kinderen. (Image source: pixabay.com / NadineDoerle)

Er is ook de mogelijkheid om het scherm en toetsenbord van elkaar te scheiden en alleen het scherm in de handen te houden. Ook hier heeft het scherm een aanraakfunctie, zodat het toestel nog steeds bediend kan worden. Het afneembare toetsenbord maakt het model gemakkelijker hanteerbaar en is een prettige eigenschap als het toetsenbord niet echt nodig is.

Wetenswaardigheden over kinder laptops

Hoe je een kinderlaptop instelt

Zoals al in een vorig deel vermeld, moet je ervoor zorgen dat je in de nieuwe laptop een kinderslot instelt. Zo voorkom je dat je kind te veel tijd voor de laptop doorbrengt en heb jij ook een ding minder om over na te denken in je stressvolle dagelijkse leven. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen:

 • Het account van je kind mag geen beheerdersrechten hebben
 • Stel ouderlijk toezicht in Stel tijdslimieten in voor uren
 • Stel internetfilters in om ongepaste inhoud te verbieden

Onze tip: Probeer met al deze veiligheidsmaatregelen je kind niet te veel te beperken en te controleren. Anders is er een grote kans op conflicten.

Beeldbron: 123rf.com / primagefactory

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies