Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Legpuzzels voor kinderen bestaan uit verschillende stukken met verschillende afmetingen, formaten, materialen en thema’s die de kleintjes in elkaar moeten zetten door een te volgen model te kopiëren. Wil je meer weten over dit heilzame spel? Hier vertellen we je er alles over!

Kinderpuzzels hebben meervoudige voordelen voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen, want ze versterken hun logisch denken en stimuleren tegelijk hun creativiteit en verbeelding. Ze helpen kinderen ook hun aandacht, concentratie en geheugen te vergroten, terwijl ze plezier beleven aan het spelen.

In dit artikel zullen we het hebben over de belangrijkste kenmerken van legpuzzels voor kinderen, waaronder de verschillende soorten, de verschillende prijzen, en de meest aanbevolen leeftijden voor elk model, naast andere aspecten die je zullen helpen bij het kiezen van de perfecte puzzel voor je kind.
Belangrijk om te weten

 • Kinderpuzzels zijn bordspellen die ontworpen zijn om kinderen te vermaken en te amuseren, terwijl ze verschillende vaardigheden en bekwaamheden leren en ontwikkelen. Daarom worden ze ook gebruikt in scholen, en voor verschillende soorten therapieën.
 • Legpuzzels voor kinderen kunnen verschillende thema’s hebben. De bekendste zijn bijvoorbeeld cijfer- en letterpuzzels, kinderfigurenpuzzels en voorwerpenpuzzels, die vooral verschillen naar de leeftijdsgroep waarop ze gericht zijn.
 • Voordat je een kinderpuzzel koopt, is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde aspecten die je helpen het meest geschikte spel voor je kind te kiezen, zoals de verschillende materialen, formaten, aantal en grootte van de stukjes, en aanbevolen leeftijden.

Beste Kinderpuzzels: Onze selectie

Koopgids

Het belangrijkste doel van deze koopgids is je te informeren over de belangrijkste kenmerken van het produkt dat je wilt kopen. Daarom informeren we je over de fundamentele aspecten van legpuzzels voor kinderen, inclusief hun voor- en nadelen.

Legpuzzels voor kinderen stimuleren de fantasie en creativiteit. (Foto: HolgersFotografie / pixabay.com)

Wat zijn legpuzzels voor kinderen en wat zijn de voordelen ervan?

Legpuzzels voor kinderen zijn hersenkrakers die ontworpen zijn om jonge kinderen te vermaken en hen tegelijk nieuwe vaardigheden en kennis bij te brengen. Door puzzels (zoals ze ook wel genoemd worden) ontwikkelen kinderen meerdere vaardigheden.

Ze bestaan uit verschillende stukken van verschillende materialen die in elkaar gezet of gepast moeten worden om verschillende figuren te vormen, die overeenkomen met bepaalde thema’s. Er zijn puzzels van verschillende complexiteit, afmetingen, formaten en ontwerpen, aangepast aan elke voorkeur en leeftijd.

Naast hun enorme voordelen stimuleren kinderpuzzels creativiteit, verbeelding, logisch denken, cognitieve en motorische vaardigheden, coördinatie, aandacht, concentratie en geheugen. Het ontspant hen ook, terwijl ze tegelijk plezier hebben.

Voordelen
 • Stimuleren creativiteit en verbeelding
 • Helpen bij de ontwikkeling van de motoriek
 • Verbeteren aandacht en concentratie
 • Ontspannen en kalmeren kinderen
 • Helpen het geheugen te verbeteren
Nadelen
 • Kan bij kinderen frustratie veroorzaken
 • Kleine stukjes zijn gevaarlijk voor jonge kinderen
 • Stukjes raken gemakkelijk kwijt
 • Soms te ingewikkeld

Puzzels voor kinderen met cijfers en letters, kinderfiguren of voorwerpen- Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten legpuzzels voor kinderen, aangepast aan verschillende leeftijden, interesses en behoeften. Deze omvatten cijfer- en letterpuzzels, kinderfiguurpuzzels en voorwerpenpuzzels, naast andere thematische variaties.

Cijfers en letters. Deze kinderpuzzels zijn er in verschillende materialen, maten en formaten, en zijn ontworpen om het leren van kinderen op een speelse, didactische en leuke manier te versterken, in de eerste fase van school wanneer ze leren optellen en aftrekken.

Kinderfiguren. Deze puzzels voor kinderen zijn gebaseerd op kinderfiguren uit televisieprogramma’s, series of films. De kleintjes moeten hun idolen in elkaar zetten met behulp van stukken van verschillende materialen, in verschillende formaten, maten en texturen.

Objects. Dit zijn de klassieke kinderpuzzels, ontworpen met afbeeldingen van verschillende voorwerpen (dieren, voedsel, accessoires, vervoer, enz.), die variëren naar gelang de leeftijd en belangstelling van elk kind. Er zijn ook puzzels over het menselijk lichaam, ambachten en beroepen, en andere thema’s.

Cijfers en letters Kinderfiguren Voorwerpen
Grootte, formaat en materialen Gevarieerd Gevarieerd Gevarieerd
Leeftijden Tussen 5 en 7 jaar oud Vanaf 3 jaar oud Van 2 tot 5 jaar oud, ongeveer
Type gebruik Educatief, pedagogisch Amusement, cognitieve ontwikkeling Amusement, cognitieve ontwikkeling

Kinderpuzzels dragen bij tot de cognitieve ontwikkeling. (Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen legpuzzels voor kinderen kunt vergelijken en beoordelen

In dit laatste deel bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je een legpuzzel voor kinderen koopt, want tussen zoveel variatie en assortiment aan modellen kun je het moeilijk vinden de perfecte puzzel voor je kind uit te kiezen

 • Materialen
 • Formaten
 • Stuks
 • Leeftijden

Materialen

Je vindt op de markt een grote verscheidenheid aan puzzelmaterialen voor kinderpuzzels. Hieronder noemen we de meest gangbare (we kunnen ook stoffen, papieren, enz. aan de lijst toevoegen), zodat je ze kunt vergelijken en beoordelen welke het meest geschikt is voor je kind.

Hout. Houten legpuzzels voor kinderen zijn het bestendigst en duurzaamst, al zijn ze niet aan te bevelen voor de allerkleinsten, want het is hard materiaal en ze kunnen zich per ongeluk met de stukjes slaan. Ze zijn er in verschillende maten, formaten en texturen (sommige hebben reliëf).

Karton. Dit zijn de traditionele legpuzzels met veel stukjes (hoewel ze ook in kleine aantallen kunnen komen), en komen meestal met een basis van hetzelfde materiaal om de kleine fragmenten te ondersteunen en te ordenen. Ze zijn het goedkoopst, hoewel ze ook het minst bestendig zijn.

Rubber. Deze kinderpuzzels zijn ontworpen voor de allerkleinsten, want die kunnen zich er niet aan bezeren als ze zich ermee slaan. Ze zijn ook gemaakt met grote stukken zodat ze niet doorgeslikt worden, en er zijn meestal weinig eenheden in felle kleuren om hun aandacht te trekken.

Plastic. Er zijn ook plastic puzzels voor kinderen, met een grote verscheidenheid aan ontwerpen, vormen en maten. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de kleine stukjes (zoals rastis) buiten bereik van kinderen blijven, en dat ze geen mogelijk giftige bestanddelen bevatten zoals PVC.

Mozaïek. Deze puzzels zijn uiterst origineel en mooi, want ze bestaan uit kleine mozaïekstukjes die de kinderen volgens een gidsmodel in elkaar moeten zetten. Ze zijn over het algemeen voor niet zo jonge kinderen, want ze zijn wat ingewikkelder om in elkaar te zetten.

Er zijn heel mooie en sierlijke mozaïekpuzzels voor kinderen. (Foto: _Alicja_ / pixabay.com)

Formaten

Puzzels voor kinderen hebben verschillende formaten, aangepast aan verschillende ontwerpen, thema’s, leeftijden en smaken. Hier zijn de meest voorkomende puzzelvormen, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je past.

Kubussen. Kubussen zijn het meest populaire formaat voor puzzels voor de jongste kinderen, omdat ze meestal in een klein aantal eenheden komen om eenvoudige figuren in elkaar te zetten. Ze kunnen van hout of plastic zijn, en zijn vaak met stof bekleed, zodat kinderen nieuwe texturen kunnen ontdekken zonder gevaar zich te bezeren.

Onregelmatige stukken. Kartonnen puzzels, bijvoorbeeld, zijn er bijna altijd in de vorm van onregelmatige stukjes die in elkaar passen om een plaatje te vormen. Deze stukjes stellen geen bepaald beeld voor als ze los zijn; ze hebben alleen zin als ze goed in elkaar gezet worden.

Hele stukken. Hele stukken hebben een betekenis op zichzelf, hoewel ze samen een groter beeld of silhouet vormen. Het kunnen geometrische figuren zijn (driehoeken, vierkanten, cirkels, enz.), lichaamsdelen (armen, benen, hoofd, enz.), delen van een voorwerp of object (wielen, hoed, koffer, enz.), enz.

Kinderpuzzels zijn er in verschillende formaten en texturen. (Foto: _Alicja_ / pixabay.com)

Stukjes

Het aantal stukjes in legpuzzels voor kinderen varieert naar gelang de leeftijd, net als de grootte van de eenheden. Hier vertellen we je hoeveel stukjes de puzzels meestal hebben en hoe groot ze zijn, afhankelijk van elk stadium van de kleintjes.

2 tot 4 stukjes. Zoals je je kunt voorstellen zijn deze puzzels ontworpen voor de jongste kinderen (ongeveer 2 jaar), die nog maar net beginnen met het herkennen van patronen en ontdekken hoe je de eenheden in elkaar kunt passen. Ze zijn groot van formaat en zacht van textuur, zodat ze niet geklopt of ingeslikt worden.

6 tot 20 stuks. Kinderen hebben de neiging om kennis snel en natuurlijk in zich op te nemen, dus deze meestal middelgrote puzzels zijn geschikt voor kinderen tussen 3 en 4 jaar, die zullen beginnen met puzzels met minder stukjes en al gauw de meer ingewikkelde zullen kunnen oplossen.

25 tot 50 stukjes. Deze kinderpuzzels worden aanbevolen voor kinderen tussen 4 en 6 jaar, afhankelijk van de mogelijkheden van elk kind. Het is goed om een thema te kiezen dat hen interesseert, zodat ze zich meer aangetrokken voelen tot het spel.

50 stukjes en hoger. Legpuzzels met meer dan 50 stukjes hebben meestal kleine eenheden, en zijn bedoeld voor kinderen van 6 jaar en ouder, die naar school gaan. Je vindt bij ons puzzels voor oudere kinderen met honderden themastukken.

Leeftijden

Kinderpuzzels worden ontworpen volgens de fase die elk kind doormaakt; daarom adviseren we voor elke leeftijd bij benadering een aantal stukjes van een bepaalde grootte (zoals hierboven vermeld), en een bepaald thema, hoewel dat altijd afhangt van de voorkeur van het kind.

2 tot 3 jaar oud. Voor deze leeftijdsgroep raden we puzzels aan van tussen de 2 en 3 complete stukken (zoals cirkels, vierkanten, driehoeken), bij voorkeur met intense kleuren die hun aandacht trekken. Je vindt er ook puzzels met muziek, of verschillende texturen die de verschillende zintuigen stimuleren en ontwikkelen.

3 tot 6 jaar oud. De meest geschikte puzzels voor deze leeftijden zijn die met tekeningen of vormen van voor kinderen bekende voorwerpen, zoals dieren, vervoermiddelen, mensen, kinderfiguren die ze leuk vinden, enz. Cijfers en letters kunnen ook toegevoegd worden.

6 tot 12 jaar oud. Vanaf 6 jaar, als het kind al op school zit, raden we puzzels met cijfers en letters aan om het leren aan te moedigen. Naarmate het kind ouder wordt, kun je meer eenheden en complexiteit aan de puzzel toevoegen, zodat hij of zij zich niet verveelt en doelen kan overwinnen en meer vaardigheden kan ontwikkelen.

(Zichtbare foto: Lonely Planet / unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies