Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig is het moeilijk om een kind te verbieden met beeldschermen in aanraking te komen. En hoewel technologie als een boosdoener wordt gezien, kan ze, als ze met mate wordt gebruikt, veel toevoegen aan het onderwijs van een kind. Met dat in gedachten hebben we een complete gids over kindertabletten voor je gemaakt!

Hier bekijk je de beste modellen, leer je de voordelen voor je kinderen kennen en ook hoe je ze met mate kunt gebruiken. Kom met ons mee!
Belangrijk om te weten

 • De kindertablet is speciaal voor kinderen ontworpen, daarom is hij anders dan een gewone tablet. Het is meestal steviger en met beperkte toegang.
 • Het is mogelijk om de kleintjes de tablet zonder overmaat te laten gebruiken en te profiteren van de positieve kanten van het hebben ervan. Daarvoor heb je regels en ouderlijk toezicht nodig.
 • De kindertablet heeft een belangrijke functie die ouderlijk toezicht heet, leer er meer over in deze gids.

Beste Kindertablet: Onze selectie

Koopgids: alles wat je moet weten over de beste kindertablet

Met zoveel toegang tot technologie is het moeilijk om de kleintjes in de 21e eeuw buiten de virtuele wereld te laten. Ze groeien al op omringd door schermen en verbonden. Maar hoe vind je het evenwicht? Blijf bij ons om alles te weten te komen over kinderen en tablets!

Imagem de um menino de perfil usando um tablet

De Braziliaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft enkele aanbevelingen over het gebruik van tablets door kinderen, een ervan is om ze vanaf twee jaar toe te staan. (Bron: stem.T4L/ Unsplash.com)

Wat zijn de verschillen tussen een kindertablet en een gewone?

De kindertablet heeft deze naam omdat hij speciaal voor kinderen ontwikkeld is. Daarom verschilt hij in sommige opzichten van de gewone tablet, zowel visueel als functioneel.

Om te beginnen is de kindertablet gethematiseerd – meestal met personages naar leeftijd -, kleurrijk en aantrekkelijk voor kinderen. Hij is meestal ook resistenter en heeft een versterkte bescherming met rubber bekledingen tegen stoten.

Een fundamenteel punt van de kindertablet is ouderlijk toezicht.

Hoewel er verschillende modellen zijn, hebben de meeste 7 inch en tot 16 GB opslaggeheugen. In de fabriek zijn al enkele op kinderen gerichte toepassingen geïnstalleerd, die meestal het thema van de tablet volgen.

Een fundamenteel punt van de kindertablet is ouderlijk toezicht. We zullen hieronder meer over deze functie spreken.

Hij heeft echter een camera, wi-fi verbinding, Bluetooth, microfoon en andere kenmerken van een gewone tablet.

Hoe werkt het ouderlijk toezicht op de kindertablet?

Via het ouderlijk toezicht kunnen ouders de inhoud beperken waartoe de kleintjes toegang hebben, zowel wat betreft de tijd die kinderen met de tablet doorbrengen als wat ze kunnen zien.

Net zoals YouTube en Netflix een kinderversie hebben, laat je de tablet helemaal veilig voor je kinderen.

Dit systeem is belangrijk om ze te beschermen tegen de gevaren van het verbonden zijn, vooral bij kinderen ouder dan 6 jaar, die al gemakkelijker kunnen kiezen waar ze toegang toe krijgen.

In de praktijk kunnen ouders specifieke sites en toepassingen blokkeren. Als het kind een sociaal netwerk heeft, kunnen de verantwoordelijken ook ongepaste berichten voor kinderen melden.

Menino deitado na cama com tablet e fone de ouvido

Ouderlijk toezicht is essentieel voor kinderen die al weten hoe ze gemakkelijker kunnen kiezen waar ze toegang toe krijgen. (Bron: Emily Wade/ Unsplash.com)

Wat zijn de belangrijkste functies van een kindertablet?

De belangrijkste functie van een kindertablet is om te vermaken. Daarom zijn de voornaamste beschikbare apps kinderspelletjes. Deze apps die in de fabriek geïnstalleerd worden geleverd, volgen het thema en bijgevolg de indicatieve leeftijd van de tablet in kwestie.

Met een tablet kan het kind nog steeds

 • Films kijken met YouTube of Netflix kinderen;
 • Maak foto’s om je eigen galerij te maken;
 • Het lezen van digitale boeken of strips;
 • Chatten met ouders of andere mensen op afstand, als de tablet de mogelijkheid heeft er een chip in te stoppen.
Tip: Met ouderlijk toezicht kunnen ouders de berichten inzien die uitgewisseld worden in apps als WhatsApp en Messenger.

Hoe dan ook, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan een tablet ook heel nuttig zijn voor studie. Het kind kan het gebruiken als onderzoeksbron om opdrachten uit te voeren. Of ouders kunnen educatieve toepassingen downloaden die helpen in de leerfase van het kind, zoals bijvoorbeeld alfabetisering.

Wat is de juiste leeftijd om een kind een tablet te laten gebruiken?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, want vakmensen hebben verschillende standpunten. Daarom zullen we als referentie de bepaling van de Braziliaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (SBP) gebruiken.

Volgens de organisatie mogen kinderen onder de twee jaar geen contact hebben met beeldschermen, ook niet als dat passief gebeurt. Vanaf deze leeftijd is het mogelijk een tablet in het leven van kinderen te introduceren volgens deze bepalingen

 1. Kinderen tussen twee en vijf jaar mogen maar 1 uur per dag schermtijd hebben;
 2. Kinderen tussen zes en tien jaar kunnen tot twee uur per dag schermen gebruiken;
 3. Voor oudere kinderen, tussen 11 en 18 jaar, kan deze tijd oplopen tot drie uur per dag, maar nooit in de vroege ochtenduren;
 4. Deze tijden moeten gespreid worden;
 5. Schermen mogen niet gebruikt worden tijdens de maaltijd;
 6. De tablet mag tot twee uur voor het slapengaan niet meer gebruikt worden;
 7. En tenslotte is het belangrijk dat het kind buiten blijft spelen.

Als het op de juiste manier gebruikt wordt, kan het kindertablet veel voordelen voor kinderen opleveren, zie de tabel hieronder:

Voordelen
 • Stimuleert de ontwikkeling en activiteit van de hersenen
 • Werkt redenerend en logisch
 • Toepassingen kunnen helpen in de ontwikkelingsfase, zoals geletterdheid
 • Helpt bij het begrijpen van regels en stimuleert discipline
Nadelen
 • Middelgrote investering
 • Behoeft matiging

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten bij het vergelijken van kindertablet modellen

Wil je je kinderen gebruik laten maken van een tablet? Voor je een model kiest, willen we je nog een paar essentiële tips brengen, zodat je weet hoe je het beste model voor je zoon of dochter kunt kiezen.

Thema en apps

Over het thema van de tablet moet je goed nadenken. Er zijn tabletten met thema’s van Galinha Pintadinha, Barbie, Mickey, naast vele andere figuren. Dit is belangrijk om het kind een plezier te doen en de leeftijdsgrens van de toepassingen te respecteren.

Een kindertablet met “Galinha Pintadinha” (“Kippenhaan”) zal een kind van 8 jaar niet behagen en de spelletjes zullen hem/haar ook niet interesseren. Blader zo mogelijk door het menu om te zien welke spelletjes er zijn.

Mão de criança usando um tablet visto de cima

De spelletjes en het thema moeten passen bij de leeftijd van het kind. Pas op dat je je kind niet frustreert met een al te kinderachtige tablet. (Bron: Robo Wunderkind/ Unsplash.com)

Geheugen

De meeste tablets hebben tussen 8 en 16gb opslagcapaciteit. Sommige hebben zelfs ruimte om een kaart in te steken om het geheugen uit te breiden.

Voor basisfuncties is een 16gb tablet vrij functioneel, dus als je kind veel apps downloadt of veel foto’s maakt, is een 32gb kindertablet misschien geschikter.

Batterij

De levensduur van de batterij kan in sommige gevallen een belangrijk punt zijn. Hoewel de gebruiksindicatie een paar uur per dag is en met tussenpozen, kan het te vaak moeten opladen van de tablet hinderlijk zijn. Let op de levensduur van de batterij voor je moet opladen.

Grootte en gewicht

Grootte

en gewicht doen er ook toe. Denk immers aan de kleine handjes die het apparaat zullen hanteren. Het kind moet het tablet gemakkelijk kunnen hanteren. Een geschikte minimummaat is 7 inch, maar er zijn ook grotere kindertabletten verkrijgbaar. Het gewicht kan van model tot model sterk variëren, vooral door het beschermende omhulsel.

Weerstand en bescherming

Hoe oud is het kind? Als ze nog heel jong zijn is het interessant dat de kindertablet een goede beschermhoes heeft. Het is normaal dat kinderen geen notie hebben van verzorging, en de tablet is een dure investering.

Hoe rubberachtiger en steviger de hoes daarom is, hoe groter de garantie dat hij niet te lijden heeft van stoten. Ook kunnen sommige tablets geleverd worden met een folie, een andere manier om voor extra bescherming te zorgen. Vaak kan dit criterium de band tussen twee aanbiedingen breken.

Samenvatting

De kindertablet wordt door sommige mensen, vakmensen en methodes als een boosdoener gezien, maar het kan op een gezonde manier gebruikt worden en zelfs bijdragen tot de ontwikkeling van kinderen. Het enige wat ouders hoeven te doen is regels stellen en de toegangstijd beperken.

Het is belangrijk dat het toestel ouderlijk toezicht heeft, zodat ouders alles kunnen controleren waar hun kinderen bij komen. Het is de veiligste manier om de kleintjes verbonden te houden. We hopen dat deze gids behulpzaam is geweest bij het kiezen van de beste kindertablet voor je kind.

(Featured image source: Kelly Sikkema/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies