Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

13Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

41Verzamelde opmerkingen

Welkom bij de Wellness Gids! Vandaag gaan we het hebben over een van de meest succesvolle spellen onder jong en oud: Lego Minecraft. Geïnspireerd door het gelijknamige videospel werd Lego Minecraft zo’n succes dat er zelfs een film van gemaakt werd.

In dit artikel begrijp je alles over het universum van dit spel, waarom het zo succesvol is en hoe je de beste Lego Minecraft uit zo veel mogelijkheden kunt kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Lego Minecraft verenigt de logica van het videospel met de traditionele bouwstenen.
 • Tegenwoordig vind je Lego Minecraft ook in de videogame versie en, natuurlijk, op de bioscoopschermen.
 • Omdat elke Lego Minecraft gevarieerde decors en hoeveelheden stukjes heeft, laten we je zien waar je rekening mee moet houden voor je dit speelgoed koopt.

Beste Lego Minecraft: Onze selectie

Koopgids

Er zijn veel verhalen en avonturen mogelijk als een kind met Lego Minecraft blokken speelt. Het kan dus moeilijk zijn om de beste optie te kiezen.

Om je te helpen alles over het Minecraft universum te begrijpen maakten we deze Winkelgids. Hier vind je informatie over de grondbeginselen van het spel, de voordelen voor kinderen, hoeveel het kost en waar je het kunt kopen.

Criança montando peças de Lego.

Lego Minecraft is een van de bekendste bouwspellen van het merk. (Bron: anelina / 123rf)

Wat is Lego Minecraft?

Om te begrijpen waar Lego Minecraft over gaat moeten we een beetje terug in de tijd gaan, want het spel werd geïnspireerd door een videospel.

Het oorspronkelijke Minecraft, nu eigendom van Microsoft, werd in 2011 gemaakt door Markus Notch Persson om gespeeld te worden op videospelletjes, computers, tablets en mobiele telefoons.

In het kort is het een bouwspel, waarin spelers hun virtuele wereld creëren met blokken om functionele en creatieve structuren en personages te bouwen.

Doet dat je ergens aan denken? Wel, de waarheid is dat Minecraft geïnspireerd werd door Lego-bouwstenen.

Geen wonder dat het originele Minecraft miljoenen kinderen, tieners en volwassenen over de hele wereld voor zich gewonnen heeft. Daarom besloot Lego, dat al eerder als inspiratie had gediend, toen het thema over te nemen in hun bouwstenen.

Momenteel zijn er ongeveer 20 sets Lego Minecraft en allemaal maken ze een hervertelling van de scenario’s en verhalen die in het oorspronkelijke spel mogelijk zijn, alleen met bouwstenen met handen.

Wat zijn de populairste verhalen in Lego Minecraft?

Net als in het videospel kun je met Lego Minecraft verschillende scenario’s bouwen, zoals “De boerderij”, “De grot” en “De eerste nacht”.

Alle Lego Minecraft sets bevatten personages zoals Steve of Alex en sommige wezens. ‘The Cave’ bijvoorbeeld heeft ook een grot met verschillende ertsen.

Wist je dat het videospel Minecraft in 2019 176 miljoen keer verkocht werd, waarmee het het best verkochte spel op aarde is?

‘The Farm’ heeft een koe, schapen, een skelet en een plantage. ‘De Eerste Nacht’ bevat een huis en een boerderij met een varken en een Kruiper.

Een andere set met creatieve verhalen is de Lego Minecraft ‘Creatieve Doos’, waarin je tot acht verschillende werelden in elkaar kunt zetten.

Wat zijn de verschillen tussen de Lego Minecraft montagesets en de videospelsets ?

Na het maken van de Lego Minecraft montageset, ontwikkelde het merk ook de videospelsets. Het belangrijkste verschil met het origineel is dat hier de karakteristieke Lego-blokken gebruikt worden.

Lego Minecraft valt op door zijn educatieve voordelen

Maar gemeenschappelijk is het thema. In tegenstelling tot andere spellen die uiteindelijk op geweld gericht zijn, onderscheidt Lego Minecraft zich door zijn opvoedkundige voordelen.

In het spel stimuleert de dynamiek de spelers om grondstoffen te verzamelen om huizen, dorpen en landschappen te bouwen en beschermingen te maken tegen monsters die ‘s nachts tevoorschijn komen.

Zo draait de basis van Minecraft om creativiteit, mysterie en probleemoplossing. Er zijn zelfs talloze handleidingen en voorbeelden online om spelers te helpen bouwwerken en gebouwen te maken met de virtuele blokken.

Met andere woorden, het is een spel waar er winnaars en verliezers zijn. Bovendien is het met Lego Minecraft mogelijk om met andere spelers te interageren.

Zo doeltreffend is Minecraft dat het zelfs in scholen als creatief hulpmiddel en educatief speelgoed gebruikt wordt.

Minecraft is een spel met landschappen en voorwerpen in de vorm van blokken waarmee bouwwerken gemaakt worden, dat geweld opzij zet en creativiteit en besluitvorming aanmoedigt om te overleven

.
Op deze manier zijn de grote voordelen van zowel het spel als het bouwspel de creatieve en overlevingselementen, en het feit dat het spel niet op competitie gericht is.

Zozeer zelfs dat, volgens deskundigen, zelfs kinderen vanaf 5 jaar al vooruit kunnen in videospelletjes, waarbij ze vaardigheden stimuleren en competenties ontwikkelen.

Om je een overzicht te geven van de verschillen tussen de twee formaten van Lego Minecraft, hebben we een tabel opgesteld met de belangrijkste punten over het bouwsteengame en het spel. Bekijk het hier:

Lego Minecraft montagespel Lego Minecraft spel
Features Geen competitie of geweld Geen competitie of geweld
Verschillen met origineel Minecraft Gebruikt blokken om met de handen in elkaar te zetten Gebruikt blokken van Lego
Voordelen Ontwikkelt creativiteit, motorische, cognitieve en logische denkvaardigheden Bevordert snel denken, problemen oplossen, vaardigheden en competenties
Nadelen Vereist een compatibele console

Wat zijn de voordelen en nadelen van Lego Minecraft?

Als je zo ver gekomen bent heb je al gemerkt dat Lego Minecraft verschillende voordelen heeft. Naast de bewezen voordelen van Lego speelgoed, dat kinderen aanmoedigt blokken in elkaar te zetten om te maken wat ze maar willen, draagt Lego Minecraft bij aan het thema.

Omdat het idee van Minecraft is grondstoffen te vinden om scenario’s te bouwen om te overleven in aangepaste werelden, moedigt Lego Minecraft creativiteit en besluitvorming aan.

Meninos montando peças de Lego.

Lego Minecraft wordt zelfs als leermiddel in scholen gebruikt. (Bron: Lego Disclosure / Amazon.com.br)

Bovendien kunnen kinderen de Minecraft wereld samen met vrienden of familie creëren, wat ook een gevoel van samenwerking bevordert.

Lego Minecraft kan gebruikt worden bij schoolinhouden.

Een ander voordeel is dat Lego Minecraft gebruikt kan worden bij schoolinhouden, omdat het werkt met logisch denken en ruimtelijke notiebegrippen.

Het enige nadeel dat met betrekking tot Lego Minecraft genoemd kan worden is de prijs.

Dit komt omdat je, afhankelijk van de gekozen bouwdoos, misschien een hoge prijs moet betalen. Bekijk de belangrijkste voor- en nadelen van Lego Minecraft:

Voordelen
 • Educatief
 • Stimuleert concentratie, creativiteit, logisch denken en problemen oplossen
 • Verscheidenheid aan thema”s
 • Kan in groepen gespeeld worden
Nadelen
 • Kan duur zijn

Aankoopcriteria: Hoe kies je de beste Lego Minecraft

Om de beste uit de zo vele beschikbare mogelijkheden te kopen, moet je rekening houden met enkele criteria, zowel wat betreft het kind dat de Lego Minecraft gaat gebruiken als wat betreft het speelgoed.

Om je tijd te besparen, hebben we de belangrijkste factoren geselecteerd waar je op moet letten voor je een aankoop doet. Bekijk ze hier:

 • Scenario’s
 • Personages
 • Stuks
 • Leeftijd

Hieronder bekijk je een gedetailleerde uitleg over hoe je elk van deze factoren kunt analyseren om de beste Lego Minecraft te kopen.

Scenario’s

De eerste factor waarmee je rekening moet houden is het scenario waarin het spel zich zal ontwikkelen.

Net als in het videospel zal het kind met behulp van blokken en gereedschap bouwwerken, steden, dorpen en zovele andere constructies kunnen maken. Maar om het gemakkelijker te maken heeft Lego sets gemaakt met specifieke scenario’s.

Bovendien komen de sets in het algemeen ook met minifiguren die de hoofdfiguren van de verhalen voorstellen, en met dieren en monsters.

Bonecos em cenário do Lego Minecraft.

Elke lego Minecraft heeft een vooraf vastgesteld scenario dat het kind in elkaar kan zetten met figuren zoals Alex en het schaap. (Bron: Ekaterina Minaeva / 123rf)

Het is belangrijk dat je met deze factor rekening houdt, vooral als het kind het verhaal van het spel al kent.

Immers, deelnemers hebben vaak een voorkeur voor de ene uitdaging en de andere. Om je een idee te geven, zijn hier de meest populaire scenario’s die in het speelgoed voorkomen

 • Lego Minecraft Ender Draak
 • Lego Minecraft Ender Draak
 • Lego Minecraft boerderij
 • Lego Minecraft De eerste nacht
 • Lego Minecraft Zombie grot
 • Lego Minecraft Kippenhok
 • Lego Minecraft Scheppingsdoos

Personages

Behalve de sets met scenario’s kun je ook kiezen voor de personages Lego Minecraft.

Hier wordt het kind uitgedaagd om met de blokken personages en figuren in elkaar te zetten, zoals bijvoorbeeld de Lego Minecraft Steve en Creeper, die nog met een pikhouweel en een afneembaar ‘diamanten’ zwaard geleverd wordt om het spel te vergroten.

Om een personage in elkaar te zetten heb je minstens 160 stukjes nodig.

Een ander bekend Lego Minecraft personage is Big Alex die gewrichten en een automatische arm heeft, en ook een pikhouweel en een Minecraft kip.

Elk personage is tussen 7 cm en 13 cm groot. Bovendien worden de figuren geleverd met een grondplaat, zodat het kind de poppen kan verzamelen. Om je een idee te geven heb je om een personage in elkaar te zetten minstens 160 stukjes nodig.

Stukjes

Let ook op het aantal stukjes dat in de Lego Minecraft set zit, dat sterk varieert naargelang het thema.

Feit is dat hoe meer stukjes het spel heeft, hoe ingewikkelder en uitdagender het spel zal zijn. Over het algemeen varieert het aantal stukjes in Lego Minecraft tussen 140 en 3 duizend.

Het aantal stukjes dat bij de sets hoort en gebruikt wordt om Lego Minecraft in elkaar te zetten kan variëren van 140 tot 3 duizend.

Het is belangrijk om rekening te houden met het niveau van het kind, zodat het de scenario’s ook echt kan maken met de hoeveelheid stukjes die beschikbaar zijn, om te voorkomen dat de kleine gedemotiveerd raakt door de moeilijkheidsgraad.

Leeftijd

Juist om frustratie te voorkomen, maar ook om ongelukken te voorkomen, is het essentieel dat je de aanbevolen leeftijd op de verpakking van Lego Minecraft controleert.

Het is belangrijk dat je weet dat Lego Minecraft niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie jaar en dat de bouwpakketten worden aanbevolen voor gebruik vanaf 7 jaar.

(Zichtbare afbeelding bron: Ekaterina Minaeva / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies