Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Kleurige blokken die het gezicht van de kindertijd zijn en altijd goede herinneringen oproepen. Dit is Lego, een stuk speelgoed dat sinds de jaren 1930 deel uitmaakt van het leerproces van veel kinderen en dat velen van hen zelfs tot in de volwassenheid vergezelt.

Als je je kinderen het plezier en de speelsheid van dit spel wilt geven, maar niet zeker weet welke Lego te kiezen, dan helpt dit artikel bij de beslissing.
Van nu af aan zullen we het hebben over aanwijzingen, voordelen en wat je moet beoordelen bij het kiezen van kinder-lego.
Belangrijk om te weten

 • Lego bouwstenen zijn de meest traditionele op de markt. Veilig en leerzaam, zorgen ze voor urenlang familieplezier en leren.
 • Lego heeft een afdeling die blokken en andere benodigdheden zoals tandwielen en motoren ontwikkelt speciaal voor robotica projecten.
 • Zelfs kleine kinderen kunnen met Lego spelen, maar het is belangrijk om op de grootte van de stukjes te letten. Het is aan te bevelen die te vermijden die ingeslikt kunnen worden en ongelukken kunnen veroorzaken.

Beste Lego: Onze selectie

Koopgids: alles wat je over Lego moet weten

Of je nu als kind met Lego speelde of niet, het kan een uitdaging zijn om de beste voor je kind te kiezen. Daarom hebben we deze sectie voorbereid met antwoorden op de meest gestelde vragen op het Internet. We hopen ook die van jou te kunnen beantwoorden!

mãe e filhos com Lego.

Lego bouwstenen zorgen voor urenlang familieplezier en leren. (Bron: oneblink / 123rf.com)

Wat is Lego?

Lego is eigenlijk een speelgoedmerk dat synoniem geworden is met bouwstenen. De kwaliteit en verscheidenheid van de bouwpakketten, met de meest uiteenlopende montagemogelijkheden, is werkelijk indrukwekkend.

Al bijna 100 jaar is het een leider in dit segment. De bouwstenen zijn zo ontworpen dat ze perfect in elkaar passen. Dit maakt het mogelijk om alles van een eenvoudig karretje tot hele miniatuursteden in elkaar te zetten – zelfs met beweging!

Van welk materiaal is Lego gemaakt?

Gespoten plastic is sinds de jaren 1940 het materiaal dat gebruikt wordt om Lego te maken. Naarmate de jaren verstreken begon de firma nieuwe combinaties te onderzoeken die het speelgoed resistenter en veiliger zouden maken.

Zo begon ze in 1964 ABS plastic te gebruiken voor de vervaardiging van de bouwstenen, die vrij werden van giftige stoffen en hittebestendig werden. In 2010 toonde het bedrijf nog meer pioniersgeest door bioplastic te gebruiken bij de fabricage van al zijn speelgoed.

Lego’s bouwstenen zijn gemaakt van plastic dat afkomstig is van soja, maïs en aardappelen.

Kan elk kind met Lego spelen?

Lego’s streven is dat zijn bouwstenen gebruikt kunnen worden voor plezier en ontwikkeling voor mensen van alle leeftijden. Daarom vervaardigt het speelgoed voor baby’s, vanaf de eerste levensmaanden – tot de leeftijd waarop creativiteit het toelaat!

Om dit mogelijk te maken, werkt het bedrijf met specifieke formaten en ontwerpen voor elke leeftijdsgroep. De blokken voor jongere kinderen zijn meestal anders van vorm, met grotere afmetingen en afgeronde randen en lichter dan bijvoorbeeld houten speelgoed.

crianças fazendo projetos com Lego

Lego heeft een afdeling met specifieke blokken voor robotica projecten. (Bron: Olena Yakobchuk / 123rf.com)

Wat zijn de variaties van de Lego-bouwsteentjes?

Het is niet overdreven als we zeggen dat de fantasie de grens is van de mogelijkheden van een Lego. Maar toch kunnen we enkele verschillende lijnen uitzetten, waarbij we de soorten bouwstenen scheiden naar bouwpakketten en doeleinden. Op deze manier hebben we, op een algemene manier, de volgende Lego-varianten

 • Lego Classic: de traditionele gekleurde blokken waarmee je vrij voorwerpen kunt maken;
 • Lego Duplo: gericht op jongere kinderen, de blokken zijn tweemaal zo groot als de klassieke en hebben rondere vormen om ongelukken te voorkomen;
 • Lego City: bouwpakketten voor het in elkaar zetten van realistische gebouwen en bouwwerken van een miniatuurstad;
 • Lego Creator Expert: geavanceerde sets van modulaire huizen, auto’s, iconische monumenten, gebouwen rond de wereld en pretparken;
 • Legoserie: voor fans van filmfranchises als Avengers, Star Wars en Harry Potter kun je met de bouwpakketten scenario’s uit de films naspelen;
 • Lego MindStorms: bouwstenen en andere benodigdheden, zoals programmeerbare motoren, tandwielen voor de uitvoering van robotica en IoT (Internet of Things) projecten.

Wat is Lego Education?

Lego Education is een tak van de firma die in het leven geroepen is met het doel om spelenderwijs leren te verspreiden met behulp van bouwstenen. De website van het initiatief deelt lesplannen uit met leerkrachten en heeft ook inhoud voor ouders.

Er zijn ook meer pedagogische hulpmiddelen voor het gebruik van dit hulpmiddel in de klas. Daartoe bevordert het opleidingen en workshops voor leraren in scholen, als ondersteuning voor de projectpartners.

Wat zijn de voordelen van spelen met Lego?

Wie met Lego begint te spelen, dompelt zich onder in het universum van concentratie en creativiteit. Behalve dat spel leuk is, biedt het ook veel andere voordelen aan kinderen en volwassenen, net als Montessori speelgoed. Ter illustratie geven we hier een korte beschrijving van de belangrijkste

 1. Vergroot de creativiteit: de mogelijkheid om stukjes in elkaar te passen en nieuwe vormen te zien ontstaan, brengt kinderen ertoe hun fantasie de vrije loop te laten en meer mogelijkheden in hetzelfde voorwerp waar te nemen;
 2. Verbetert de motorische coördinatie: door de blokken in elkaar te zetten, te passen en weer uit elkaar te halen, wordt hun bewegingsvaardigheid steeds verfijnder;
 3. Vermindert onrust: samenspel kalmeert stress, vooral bij hyperactieve kinderen. Concentratie op het scheppen van vormen is bijna als meditatie;
 4. Ontwikkelt logisch denken: Tijdens het zoeken naar de ideale pasvorm om het gewenste voorwerp te bouwen, moet het kind logisch nadenken. Daarbij werken ze aan wiskundige en ruimtelijke logica;
 5. Stimuleert teamwork: zelfs Lego videospelletjes hebben deze eigenschap! Het is nodig het werk van de deelnemers te verenigen om het object te bouwen.

Aankoopcriteria: Waarop letten bij het kiezen van een Lego

Als je je al een voorstelling maakt van de nieuwe vormen die je zult maken terwijl je met je kleintjes speelt, is het tijd om het ideale Lego bouwpakket voor het gezin te kiezen. Eerst willen we de aandacht vestigen op enkele punten die aandacht verdienen bij het kopen.

Leeftijd

Lego ontwikkelt speelgoed voor alle leeftijden. Zelfs de meest elementaire bouwstenen zijn in staat om plezier te brengen vanaf een paar maanden oud. Toch is het belangrijk met dit punt rekening te houden.

Als je kind nog bijna een baby is, kan het deze stimulatie al ontvangen. Hiervoor heb je de keuze uit de Lego Duplo. Tieners zullen uren doorbrengen met het in elkaar zetten van filmsets of het ontwikkelen van robotica projecten met MindStorm, bijvoorbeeld.

Doel

Er zijn varianten van Lego die specifiek voor bepaalde doeleinden bestemd zijn, zoals we eerder zagen. Dus als je van plan bent een mini stad te maken, zijn de Lego City bouwpakketten het meest geschikt voor je spel.

Om voorwerpen vrij in elkaar te zetten, is het ideaal een beroep te doen op Lego Classic, die de basisvormen en oneindige mogelijkheden voor creaties brengt. De Lego Creator Expert is ideaal voor wie al op een gevorderd niveau is en nieuwe uitdagingen wil.

bebê no sofá brincando com Lego

Jonge kinderen kunnen met Lego spelen, maar er moet wel op de grootte van de stukjes gelet worden. (Bron: grafner / 123rf.com)

Grootte van

de stukken
Deze zorg heeft de firma al bij de fabricage. En bij aankoop moet je je eraan houden. We hebben het hier over een risico voor de veiligheid en het leven van kleine kinderen. Daarom kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Kijk voor je koopt of de kit die je gekozen hebt onderdelen bevat die ingeslikt kunnen worden of verstikking kunnen veroorzaken. Kijk bij twijfel in de productbeschrijving voor de leeftijd.

Moeilijkheidsgraad

Zoals we al zeiden, is er een Lego voor elke situatie. Als jij of je kind al ervaren zijn in het in elkaar zetten van stukken, kun je kiezen voor bouwpakketten met een hogere moeilijkheidsgraad, zoals Arquiteture of Expert.

Maar in het begin is het interessant om te kiezen voor eenvoudiger bouwpakketten, zoals City of enkele stukken uit de beperkte series, zoals Avengers. Deze zorg helpt om niet ontmoedigd te raken als het spel te moeilijk is.

Samenvatting

Wie is nooit het leven vergeten omringd door de gele, blauwe en rode stukjes van een Lego? En opdat je deze ervaring met je kinderen kunt beleven, hebben we compleet materiaal voorbereid over de meest bekende bouwstenen ter wereld.

We praten over de fabricage, de meest voorkomende bouwpakketten en de voordelen van dit spel. We hebben een lijst met suggesties voor het kiezen van je favoriete Lego en we hopen dat je er veel plezier aan beleeft met je gezin. Deel deze gids dan met je vrienden! Knuffels en dank!

(Featured Image Source: gulyayeva / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies