Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Welkom! Als je plezier wilt maken op een slimme en uitdagende manier, is er niets beter dan een middagje spelletjes doen met vrienden, wat hapjes en een spelletje Monopoly. Monopoly wordt beschouwd als een klassiek bordspel en tegenwoordig zijn de versies ervan aan alle smaken aangepast.

Als je het nog niet gespeeld hebt, is dit je kans om er alles over te leren, en als je al speelse ervaringen met dit bord hebt gehad, zie je vandaag de coolste edities die je zeker wilt verzamelen. Ga mee om ze te leren kennen!
Belangrijk om te weten

  • Monopoly is ieders favoriete bordspel, en wij geven je alle informatie die je nodig hebt om er volop van te genieten. Je ontdekt waar je het kunt kopen, alle stukken die het kan omvatten, hoe je kunt winnen en meer.
  • Monopoly is zo ver geëvolueerd dat je zelfs kunt kiezen tussen bord-, kaart- of digitaal spel. Elk heeft kleine (of grote) veranderingen wat betreft spelregels, aantal spelers, draagbaarheid, speciale versies en meer.
  • Denk, voordat je je Monopoly koopt, aan de leeftijd van de deelnemers, het aantal spelers dat meespeelt, de soort bank die erbij hoort, en de vele speciale edities waaruit je kunt kiezen.

Beste Monopoly: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over Monopoly

Monopoly is misschien wel een van de populairste bordspellen ter wereld, dankzij het ongelooflijke ontwerp waarmee je urenlang kunt spelen en je strategisch denken in praktijk kunt brengen. Wil je meer weten? Hier is alle info die je erover wilt weten.

Monopoly kan gespeeld worden vanaf 8 jaar, met uitzondering van sommige kinderversies waar jongere kinderen aan mee mogen doen. (Foto: Iakov Filimonov / 123rf)

Monopoly op bord, op kaarten of digitaal – waar moet je op letten?

Behalve dat er thematische versies zijn, komt Monopoly ook in allerlei verbazingwekkende presentaties. Hier zijn de 3 meest voorkomende, hoe je het meeste uit hun specificaties en belangrijkste kenmerken kunt halen.

Board. Dit is de traditionele versie en de beste voor grote groepen (tot 8 spelers). Bovendien kun je, afhankelijk van de editie die je kiest, genieten van de speciale kenmerken die elke editie bevat (zoals speciale lopers, munten, regelwijzigingen…).

Hiervoor heb je al het gereedschap nodig dat bij het product hoort: bord, kaartjes, lopers, huisjes, dobbelstenen en meer. Hoewel het meestal de meest uitgebreide versie is, want een spel kan meer dan 5 uur duren, wordt hij ook erkend als de meest omslachtige om je van de ene plaats naar de andere te verplaatsen.

Cards. Monopoly Deal Cards is een erg onderhoudende versie voor wie liever praktisch bezig is, want het is ontworpen om 15 minuten te duren. Het is ook ideaal om van plaats tot plaats mee te nemen, want je kunt het in je zak, tas of auto bewaren zonder al te veel plaats in te nemen.

Bij elk spel kunnen tot 5 spelers meedoen die proberen als eerste 3 sets eigendommen te voltooien. Deze kun je verkrijgen van de hoofdstapel of van een andere speler, als je de nodige actiekaarten hebt om hun eigenschappen de jouwe te maken.

Digitaal. Je kunt een digitale versie van Monopoly krijgen op je mobiele toestellen (zoals Monopoly Junior en Monopoly Bingo) of consoles (zoals Monopoly Plus of Monopoly voor Switch). Het aantal spelers en de lengte van het spel hangen af van de spelstand die je kiest, want elke spelstand kan 2 of meer spelers hebben.

Hiervoor heb je consoles (PlayStation, Xbox, Nintendo…) of mobiele apparaten zoals tablets of smartphones nodig, om je spel te installeren of uit te voeren. Het beste in het laatste geval is dat je het overal mee naar toe kunt nemen en zo ver vooruit kunt komen als je wilt.

Tabletx Kaarten Digitaal
Duur van het spel Onbepaald (kan enkele uren duren) 15 minuten Hangt af van de spelstand
Benodigdheden Bord, dobbelstenen, kaarten, tokens, geld, huizen, enz. Kaarten Console en spel
Aantal spelers Van 2 tot 8 Van 2 tot 5 Van 2 tot 6
Versies Meer dan 15 Uniek Meer dan 3, afhankelijk van het apparaat
Reizen Kan onhandig zijn om mee te nemen Zakformaat Handig, zolang het niet nodig is de console te verplaatsen

Wat zit er in Monopoly?

Hoewel de voorwerpen die erin zitten variëren naar gelang de versie van Monopoly die je kiest, zijn hier de meest voorkomende voorwerpen die je in de klassieke versie vindt en enkele andere. Dit spel bevat een spelbord, tokens (die van editie tot editie verschillen) om de spelers te identificeren, titelkaarten en eigendomsbewijzen.

Er zitten ook 2 sets indirecte kaarten bij, zoals de Community Chest en de Fortune (of Chance) kaarten. Het heeft bankbiljetten (in sommige versies zijn het munten), 32 huizen en 12 hotels, en de spelregels voor het betreffende spel.

Wie wint en wie verliest in Monopoly?

Dit is een van de fundamentele vragen, want het kan variëren naar gelang de versie van het spel die je krijgt en de presentatie ervan. Als we het over het klassieke bordspel hebben, is de uiteindelijke winnaar degene die nog eigendommen en geld heeft nadat de andere spelers failliet zijn gegaan.

Telkens als een speler failliet gaat (niet genoeg middelen heeft om zijn schulden af te betalen), wordt hij automatisch uit het spel geschrapt en gaan zijn eigendommen naar de entiteit waarmee hij een betalingsachterstand heeft (bank of spelers). Dit gebeurt tot er nog maar één speler over is, die tot winnaar gekroond wordt.

Aankoopcriteria

Je kunt elke versie van Monopoly kopen die je maar wilt, maar het is belangrijk om rekening te houden met bepaalde aspecten die bepalen wie het meeste plezier aan de nieuwe aanwinst zal beleven en wat de reikwijdte ervan zal zijn in termen van speeltijd, leden, materialen en meer.

Leeftijd

Ja, we weten dat het traditionele Monopoly gespeeld kan worden vanaf 8 jaar, maar dat is niet het geval bij alle spellen en platforms. Hier vertellen we je iets over de beste versies voor elke levensfase.
Kids. Als je kleintjes met Monopoly willen beginnen, maar misschien nog te jong zijn om de strategische fijne kneepjes van een klassiek spel te begrijpen, kunnen ze terecht bij de kinderversies, zoals Monopoly Junior (bord en digitaal), Monopoly Toy Story en Monopoly L.O.L. SURPRISE!

Tieners. Als je kleintjes niet meer zo klein zijn, kies dan voor dynamische en meer geavanceerde opties, zoals Monopoly Mario Kart, Monopoly Gamer, Monopoly Sonic Hedgehog of gewoon de klassieke versie.

Volwassenen. Ja, we weten dat volwassenen niet altijd veel tijd om handen hebben, dus is het ideaal om een Monopoly Deal Cards spel bij de hand te hebben waarmee snel gespeeld kan worden. Maar als je een liefhebber van series, spellen en films bent, mag je de Game of Thrones, Fornite en Star Wars versies niet missen.

Bank soorten

We weten dat de bank een fundamenteel element van Monopoly is, vooral om de eerste verdeling van geld te maken, om leningen te krijgen, onroerend goed te kopen, nutsvoorzieningen af te betalen, een hypotheek op je onroerend goed te nemen en je schulden af te lossen. Je kunt echter 2 soorten banken vinden.

Traditionele bank. Dit wordt gerund door een paar spelers (of allemaal tegelijk, als je dat liever hebt), die belast zijn met het beheer van alle spelers, de verdeling van het geld, het innen van betalingen en meer. Dit hangt af van de aanwezigheid van fysieke bankbiljetten of munten, afhankelijk van de versie die je krijgt.

Elektronische bank. Met deze nieuwe functie kun je betalingen doen zonder bankbiljetten, d.w.z. met een kaart. Elk jeton heeft zijn eigen speciale kaart, die geïdentificeerd wordt door de elektronische bank, vertegenwoordigd door een verkooppunt, dat voorzien is van een codesensor. Je kunt geld aanvullen, eigendommen kopen, schulden betalen en meer.

Edities

Monopoly heeft zoveel speciale en thematische edities dat het nodig is ze per gebied in te delen en alleen de meest opmerkelijke op elk gebied te noemen. Zeker zullen er meer dan een je opvallen en je zult ze willen uitproberen.

Originals. Er zijn originele edities van Monopoly die een leuke draai geven aan het traditionele strategiespel. Enkele modellen zijn Deal Cards, Cash Grab (je moet geld verzamelen dat in de lucht gegooid is), Electronic Bank, Cheat (je moet vals spelen zonder dat de spelers het merken) en meer.

Movies. Voor filmliefhebbers zijn er verschillende versies van Monopoly, waarmee je je favoriete verhalen van het witte doek kunt herbeleven. Je vindt er versies van The Lion King, Toy Story, Jumanji, Deadpool en meer.

TV series. We kunnen wel zeggen dat dit het gouden decennium van de TV-series is, en Monopoly eert ze met verbluffende, aangepaste versies van hun borden, zoals Game of Thrones, Stranger Things, The Walking Dead, Rick and Morty en meer.

Videospelletjes. Videospelletjes hoeven niet beperkt te blijven tot je spelcomputers. Je kunt profiteren van hun beste eigenschappen, personages en plots in de Monopoly versies van Mario Kart, Fornite, Zelda, Sonic The Hedgehog en meer.

Monopoly lopers kunnen van vorm veranderen, afhankelijk van de editie die je krijgt (Foto: ErikaWittlieb / Pixabay)

Aantal spelers

Bij de meeste Monopoly spellen kunnen meer dan 4 spelers meedoen, waardoor het een ideaal product is om thuis te bewaren en veel plezier te beleven aan die bijeenkomsten met familie en vrienden. We vertellen je welke versies geschikt zijn voor verschillende aantallen spelers.

Deal Cards laten maximaal 5 spelers toe

Tot 5 spelers. De meer beperkte versies zoals Monopoly Mario Kart laten slechts 4 spelers toe. Andere zoals Deal Cards laten echter maximaal 5 spelers toe, om ervoor te zorgen dat de doelstellingen gehaald worden. Koop deze spellen als je quorum te kort komt voor je spel.

Monopoly Mario Kart laat maar 4 spelers toe

Tot 6 spelers. Digitale versies kunnen, afhankelijk van de versie, maximaal 4 tot 6 spelers bevatten. Je kunt Monopoly Plus, Monopoly voor Switch en Monopoly Junior spelen.

Digitale versies kunnen maximaal 4 tot 6 spelers bevatten

Tot maximaal 8 spelers. Aan de meeste borden Monopoly kunnen maximaal 8 spelers meedoen. Deze versies zoals Classic, Game of Thrones en Gamer geven je een uitgebreid spel dat je met je hele groep vrienden of familie kunt spelen.

(Uitgelichte foto: Doerge / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies