Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Welkom! Deze keer willen we je vertellen over poppenhuizen, een stuk speelgoed dat nooit uit de mode raakt. We vertellen je over de verschillende soorten poppenhuizen en hun eigenschappen, zodat je het perfecte product voor je kunt kiezen, al naar gelang je interesses.

Blijf tot het eind van het artikel, want elk punt dat we bespreken helpt je meer over poppenhuizen te weten te komen en verschillende modellen, stijlen, maten, materialen en merken te vergelijken, en de belangrijkste factoren op te sporen waarmee je rekening moet houden voor je tot aankoop overgaat. Mis het niet!
Belangrijk om te weten

 • Poppenhuizen zijn miniatuur-replica’s van echte huizen. Deze kleine huizen zijn op schaal gebouwd, dat wil zeggen dat ze dezelfde verhoudingen hebben als echte huizen, zowel in hun constructie als in hun meubels en accessoires.
 • Er zijn verschillende stijlen poppenhuizen, zoals eigentijds, barok, Victoriaans, rustiek en modern, onder andere. Bij deze stijlen horen accessoires die bij het thema passen.
 • Er zijn ook verschillende maten en materialen van poppenhuizen; de meest voorkomende zijn van hout en plastic. Sommige zijn handgemaakt, andere zijn industrieel vervaardigd.

Beste Poppenhuizen: Onze selectie

Koopgids

De bedoeling van deze koopgids is dat je alles te weten komt over de eigenschappen en voordelen van poppenhuizen. We bespreken ook andere belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden voor je iets koopt, zodat je naar eigen smaak en belangstelling het juiste product kunt kiezen.

Poppenhuizen zijn een van de favoriete spelletjes voor kleine meisjes. (Foto: oksix / 123rf.com)

Wat zijn poppenhuizen en wat zijn hun voordelen?

Poppenhuizen zijn replica’s van echte huizen en zijn op schaal ontworpen. Binnenin hebben ze meestal accessoires die bij elke ruimte passen, ontworpen voor kinderen om thuissituaties na te spelen en verhalen te verzinnen aan de hand van voorwerpen en personages.

Ondanks dat het zo’n oud speelgoed is, zijn poppenhuizen in de loop van de tijd opnieuw uitgevonden, en blijven ze een van de favoriete spelletjes voor kleine meisjes (en niet zo kleine meisjes). Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan ontwerpen, stijlen, maten en formaten voor ieders smaak.

De belangrijkste voordelen van poppenhuizen zijn dat ze fantasie en creativiteit aanmoedigen. Daardoor verkennen kinderen voorwerpen, onderzoeken ze en ontdekken ze nieuwe gebruiksmogelijkheden en functies; ze helpen ook de fijne motoriek te ontwikkelen.

Voordelen
 • Stimuleren van verbeelding en creativiteit
 • Bijdragen tot de ontwikkeling van autonomie
 • Verbeteren van sociale vaardigheden
 • Verbeteren van aandacht en observatie
 • Stimuleren van concentratie
 • Stimuleren van het aanleren van gewoonten en routines
 • Verbeteren van de fijne motoriek
 • Stimuleren van interactie en socialisatie
Nadelen
 • Ze zijn meestal vrij duur
 • Ze zijn niet praktisch om te verplaatsen
 • Thema”s kunnen seksistisch zijn

Moderne, rustieke of Victoriaanse poppenhuizen – Waar moet je op letten?

Er zijn veel soorten poppenhuizen, maar de meest voorkomende zijn modern, rustiek en Victoriaans. Hieronder vertellen we je de meest relevante kenmerken van deze drie stijlen, zodat je ze kunt vergelijken en de voor jou geschikte kunt kiezen.

Modern. Tegenwoordig is speelgoed enorm geëvolueerd, en past het zich aan de technologische vooruitgang en markttendensen aan; en poppenhuizen zijn niet achtergebleven. De nieuwe ontwerpen zijn gebaseerd op bekende personages of modeartikelen.

Omdat ze op schaal van echte huizen gemaakt zijn, hebben vele bovendien hun architectonische ontwerpen aangepast en moderne elementen onder de accessoires opgenomen, zoals lichten, geluiden, een zwembad en een lift. Sommige zijn inklapbaar en lichter, en bevatten een groter aantal en een grotere variëteit aan accessoires.

Rustiek. Rustieke poppenhuizen hebben een eenvoudiger en functioneler ontwerp, zonder al te veel details. Ze houden meestal vast aan hun oorspronkelijke klassieke stijl, waardoor ze tijdloos en tijdloos zijn.

Ze hebben meestal geen bepaald thema, maar een bepaalde bouwstijl, typisch voor landelijke woningen. Veel van deze poppenhuizen zijn handgemaakt, wat ze schilderachtig, uniek en bijzonder maakt.

Victoriaans. Victoriaanse poppenhuizen zijn het oudst, en zijn geïnspireerd op de Engelse stijl van de jaren 1800. Ze hebben veel details die zinspelen op de gouden eeuw van Groot-Brittannië, zoals schilderijen, lijstwerk en voorwerpen die in die tijd gebruikt werden.

Deze huizen zijn meestal niet voor de massamarkt, omdat ze niet het aantrekkelijkst zijn voor jonge meisjes. Ze zijn echter geliefd bij verzamelaars, die deze historische replica’s vooral als decoratieve siervoorwerpen zoeken.

Modern Rustiek Victoriaans
Materialen Kunststof Hout
Fabricage Industrieel Handgemaakt Handgemaakt
Leeftijd Kinderen vanaf 5 jaar Alle leeftijden Oudere kinderen en volwassen verzamelaars

Poppenhuizen gemonteerd of in bouwpakket om te monteren

Je kunt de poppenhuizen gemonteerd of in bouwpakket om te monteren kopen. De eerste optie wordt het meest gekozen door mensen die niet veel tijd hebben om hem in elkaar te zetten, noch het geduld om de gebruiksaanwijzing te lezen en uit te zoeken waar elk stukje hoort; daarom geven ze er de voorkeur aan dat hij al in elkaar gezet en gebruiksklaar geleverd wordt.

Het tweede alternatief geeft je de mogelijkheid om de hele constructie zelf in elkaar te zetten. Deze bouwpakketten worden geleverd met alles wat je nodig hebt om het huis op schaal in elkaar te zetten, in veel gevallen ook het gereedschap, en zijn ideaal voor mensen die plezier beleven aan het in elkaar zetten en deze hobby met hun kinderen willen delen.

Er is een grote verscheidenheid aan stijlen en ontwerpen van poppenhuizen. (Foto: Sergey Nivens / 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende poppenhuis modellen kunt vergelijken en beoordelen

Het is belangrijk dat je, voordat je een poppenhuis koopt, rekening houdt met bepaalde factoren die je helpen het beste product te kiezen, naargelang je behoeften. Het is nodig dat je met elk detail rekening houdt om de beste koopkeuze te maken

 • Maat
 • Materialen
 • Accessoires
 • Veiligheid

Grootte

De grootte is een belangrijke factor om rekening mee te houden voor je een poppenhuis koopt, want als het te groot is heb je geen plaats om het te plaatsen, en als het te klein is passen de poppen er niet in.

Standaard. Als je niet genoeg ruimte in je huis hebt, zul je een alternatief qua afmetingen moeten zoeken. Een huisje van 60 x 40 x 70 cm (ca.) is prima, want het komt overeen met een standaardmaat; niet te groot maar ook niet te klein, want er passen poppen tot 12 cm in.

Zwaar of licht. Zwaardere poppenhuizen hebben de neiging op één plaats te blijven staan, omdat ze moeilijker te verplaatsen zijn; lichtere poppenhuizen kunnen gemakkelijker verplaatst worden. Je moet voorrang geven aan je behoeften in verband met mobiliteit.

Maatwerk. Het is ook mogelijk om poppenhuizen op maat te kopen, wat een haalbare optie is om de ruimte te optimaliseren. Je moet vooraf nagaan of je de meubels op maat kunt laten maken, of dat je ze elders kunt krijgen; anders loop je het risico dat je geen accessoires vindt die bij het huis passen.

Opvouwbaar. Opvouwbare poppenhuizen zijn een andere optie, maar de realiteit is dat het een heel gedoe kan zijn om alle accessoires eruit te halen om ze op te vouwen en weer in te zetten. Wat er uiteindelijk in de meeste gevallen gebeurt is dat het nooit opgevouwen wordt, en als dat wel gebeurt wordt het nooit meer gebruikt.

Poppenhuizen raken nooit uit de mode. (Foto: Evgeniya Tiplyashina / 123rf.com)

Materialen

Hout. Houten exemplaren zijn een prima optie, zolang het maar materiaal van goede kwaliteit is, want als ze niet goed zijn kunnen ze splinteren en de kinderen verwonden, of ze kunnen gemaakt zijn van heel dunne platen die uiteindelijk splijten of buigen. Het is het beste als ze gemaakt zijn van een hard en bestendig houtsoort zoals ceder.

Plastic. De plastic exemplaren hebben geen handgemaakt en realistisch ontwerp als de vorige, maar ze kunnen wel duurzamer zijn als we ze vergelijken met houten van lage of gemiddelde kwaliteit. Het is ook belangrijk erop te letten dat ze geen giftige bestanddelen bevatten, zoals polyvinylchloride (PVC).

Metaal. Metalen poppenhuizen komen het minst voor, en de realiteit is dat je ze nauwelijks op de markt ziet. In elk geval zijn ze niet het meest aan te bevelen, want na verloop van tijd kan de verf afbladderen, of kan het materiaal verbuigen.

Accessoires

De accessoires van het poppenhuis zijn al het speelgoed dat er in zit; van meubeltjes, tot elektrische apparaten, poppen, decoratie, enz. Sommige poppenhuizen worden geleverd met een assortiment accessoires, sommige met de basis, en sommige helemaal zonder extra voorwerpen.

Hoewel het ideaal is dat het huis van alle gemakken voorzien wordt geleverd, is de waarheid dat de prijs de neiging heeft sterk te stijgen als dit gebeurt. Bij moderne poppenhuizen worden tot 70 accessoires geleverd, wat de prijs aanzienlijk verhoogt.

Er zijn modellen die heel specifiek zijn, zodat je een prioriteitenlijst moet opstellen en beoordelen of je het uitgerust koopt, of een ander model kiest en het gaandeweg inricht.

Aan de andere kant zijn er de oude huizen, in Victoriaanse stijl bijvoorbeeld, die accessoires hebben die bij de kenmerken van het huis en de architectuur passen. In dit geval kun je, gezien het feit dat het meestal verzamelhuisjes zijn, beter het al gemonteerd kopen.

Veiligheid

Hoewel het een product zonder contra-indicatie lijkt te zijn, is het toch belangrijk aandacht te besteden aan bepaalde details in verband met de veiligheid van de kleintjes, om elk onnodig risico te vermijden.

Enerzijds moet het op een veilige plaats staan, waar geen latent gevaar dreigt. Idealiter staat het op een voor volwassenen zichtbare plaats en uit de buurt van fornuizen, kachels, zware meubels, glas of andere scherpe elementen, want kinderen zijn voortdurend in beweging als ze spelen.

Het is ook belangrijk dat het poppenhuis stabiel is en niet schommelt, zodat het niet op de kinderen valt als ze aan het spelen zijn. Bovendien moet voorkomen worden dat jonge kinderen erop leunen, of kleine hulpstukjes in hun mond stoppen.

(Zichtbare foto: choregraph/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies