Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

16Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Een fluwelen huid, vrij van vettigheid, vlekken, mee-eters en puistjes, is het verlangen van de grote meerderheid van de mensen. Omdat veel factoren de verwezenlijking van deze droom in de weg kunnen staan, kan men altijd rekenen op een beetje hulp uit de cosmetica-industrie! Daar komt salicylzuur om de hoek kijken.

Deze chemische verbinding heeft eigenschappen die helpen de gezondheid van de huid in evenwicht te brengen, en zo de vettigheid en het verschijnen van acne tegen te gaan. Als de nomenclatuur “zuur” je afschrikt, laat dit artikel je alles zien wat je moet weten om dit product veilig te gebruiken, met presentatie tips en een lijst van de best verkopende producten van het jaar. Laten we beginnen?
Belangrijk om te weten

  • Salicylzuur is een stof die voorkomt in een groot aantal cosmetische producten, vooral die bedoeld zijn om de huid te reinigen.
  • Producten met salicylzuur kunnen van alles zijn, van een gezichtsserum tot een exfoliërende reinigingsgel.
  • Voor elk huidtype en zijn behoeften kan de dermatoloog de meest geschikte presentatie en vorm van gebruik aangeven.

Beste Salicylzuur: Onze selectie

De markt voor schoonheidsproducten heeft een bijna oneindige hoeveelheid producten met salicylzuur in de samenstelling, om de huid gezond te helpen houden. Hier hebben we de best verkochte en goed beoordeelde van 2023 gescheiden. Kijk welke dat zijn:

Koopgids: alles wat je moet weten over salicylzuur

Er wordt veel gezegd over chemische peelings en het gebruik van zuren om de huid gezond en jeugdig te houden. Maar het is gebruikelijk dat sommige mensen er nog aan twijfelen. Daarom hebben we deze rubriek met vragen en antwoorden samengesteld met alles wat je moet weten over salicylzuur en zijn eigenschappen.

ácido salicílico

Salicylzuur is een stof die voorkomt in een groot aantal cosmetische producten, vooral in die waarmee je de huid wilt reinigen. Bron: fizkes / 123rf.com

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur. De benaming klinkt ingewikkeld, maar in andere woorden kunnen we zeggen dat het een stof is die bestaat uit zure moleculen en koolstof.

Hiermee wordt salicylzuur een zuur dat gemakkelijk oplosbaar is in olie, waardoor het gemakkelijker in de poriën doordringt. Bovendien kan het in het oplossingsproces de eiwitbarrière van de huid afbreken en dieper op de huid inwerken.

Salicylzuur is van natuurlijke oorsprong.

De stof is afkomstig van salicine, dat in wilgenbast voorkomt. Industrieel gesynthetiseerd bevordert het een zachte exfoliatie en de vermindering van het ontstekingsproces, zodat het een zachte peeling van de huid veroorzaakt.

Bovendien is het een verbinding die de olieproductie helpt verminderen, poriën ontstopt en onvolkomenheden verzacht, waardoor de huidtextuur verbetert.

Waarvoor wordt salicylzuur gewoonlijk gebruikt?

Salicylzuur heeft verschillende toepassingen. Met antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking zit het gewoonlijk in exfoliërende en samentrekkende producten.

Zo wordt de verbinding gewoonlijk gebruikt in huidreiniging, in behandelingen om acne te bestrijden en in peelings voor celvernieuwing. Ter illustratie hebben we een tabel opgesteld met de voornaamste eigenschappen en toepassingen van dit zuur:

Eigenschap Werking Indicatie
Antibacterieel en schimmelwerend Verwijdert schimmels en bacteriën die mee-eters en puistjes veroorzaken Huid met acne
Ontstekingsremmend Bestrijdt de ontstekingen die door acne worden veroorzaakt Krabben en puistjes
Astringent Salicylzuur heeft een comedolytisch effect, dat wil zeggen, het helpt de talgproductie onder controle te houden en remt het verstoppen van de poriën Vette huid
Exfoliantx Dit bestanddeel helpt dode cellen te verwijderen en de vorming van nieuwe cellen te stimuleren Huid die blootgesteld is aan agressieve stoffen zoals sigaretten of vervuiling

Hoe werkt salicylzuur tegen acne?

Zoals gezegd is salicylzuur aanwezig in een groot deel van de producten die bedoeld zijn voor de verzorging en behandeling van de acneïsche huid. Dit komt door zijn hoge werkzaamheid in de bestrijding van deze aandoening.

Dankzij zijn antimicrobiële werking helpt het de besmetting van de huid door bacteriën en schimmels te verminderen en reguleert het de activiteit van de talgklieren. Zo elimineert het de overmatige productie van olie, wat de vorming van mee-eters en puistjes vermindert.

Tegelijkertijd behandelt het de door acne veroorzaakte ontsteking en bevordert het de afschilfering waardoor de oppervlakkige laag van de huid vernieuwd kan worden. Vrij van dode cellen wordt de huid gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken, waardoor ze er beter uitziet.

ácido salicílico

Producten met salicylzuur kunnen van alles zijn, van een gezichtsserum tot reinigings- en exfoliatiegels. Bron: doucefleur / 123rf.com

Hoe wordt salicylzuur gewoonlijk verkocht?

Zoals we al zeiden, zit salicylzuur in veel dermocosmetische producten. Daarom is het mogelijk het in verschillende presentaties te vinden, naar gelang de behoefte aan gebruik en de voorkeur van degenen die het gebruiken. In het algemeen zijn de meest voorkomende vormen van commercialisering van dit zuur

  • Reinigende gels;
  • Barkzeep of vloeibare zeep
  • Verstevigende lotions
  • Drogende lotions of gels;
  • Serums;
  • Vochtinbrengende crèmes;
  • Make-up remover doekjes.

Welke voorzichtigheid moet in acht genomen worden bij het gebruik van salicylzuur?

Het eerste wat je bij deze verbinding in gedachten moet houden is dat we het over een zuur hebben. Ook al is de concentratie in de producten niet hoog (meestal niet meer dan 3%), toch is het belangrijk op de basisverzorging te letten.

De belangrijkste is het gebruik van een geschikt zonnebrandmiddel voor je huidtype. Dit komt omdat, onder invloed van de uitdrogende en exfoliërende eigenschappen van zuur, de huid vatbaarder is voor schade door UV stralen. Gevoeliger, en in contact met de zon, kan de huid intense schilfering, branderigheid, vlekken en irritatie krijgen.

Het tweede punt is even fundamenteel. Ga naar een dermatoloog en doe een volledige evaluatie van je huid voor je een product met deze verbinding gaat gebruiken – of het nu een gezichtsmasker, een reinigende zeep of een gezichtstoner is -.

Koopcriteria: Waarop moet je letten bij het kiezen van een product met salicylzuur

Als je op een zoektocht bent om acne te verminderen of huidvernieuwing te bevorderen, heb je al gemerkt dat salicylzuur kan helpen je doel te bereiken. Maar voor je een product uit onze lijst koopt, zijn hier nog enkele punten die je kunnen helpen bij je beslissing.

Huidtype

We hadden het eerder over het belang van een professionele begeleiding bij het gebruik van producten met salicylzuur in de samenstelling. Hij/zij kan je huidtype en conditie beoordelen om te bepalen wat de beste toepassing is.

De producten die voor de vette huid aangewezen zijn, zijn niet dezelfde als die voor de droge of gevoelige huid. Daarom moet zorgvuldig nagegaan worden voor welk huidtype het product bestemd is. Deze informatie staat altijd met nadruk op de verpakking.

Contra-indicaties

Niet alle huiden hebben dezelfde condities en nog minder dezelfde behoeften. Maar naast deze evaluatie is het belangrijk om je ervan te vergewissen dat het gekozen product in zijn samenstelling niet iets heeft dat voor jouw geval gecontra-indiceerd kan zijn, specifiek.

Als je een soort allergie hebt of een andere huidbehandeling doet, bijvoorbeeld, kan salicylzuur niet goed verdragen worden. Ook voor dit moment is deskundig advies onontbeerlijk.

ácido salicílico

Voor elk huidtype en de behoeften ervan kan de dermatoloog de meest geschikte presentatie en gebruiksvorm aangeven. Bron: easterbunnyuk / 123rf.com

Combinatie van ingrediënten

Het is heel gewoon om cosmetica te vinden die de werking van verschillende bestanddelen in hetzelfde product combineren. Dit komt ook voor met salicylzuur en kan heel interessant zijn, afhankelijk van je doelstellingen.

Hieronder tonen we de belangrijkste combinaties en hun effecten op de huidverzorging:

Ingrediënt Werking
Glycolzuur Verbetert de huidtextuur, camoufleert expressielijntjes en open poriën
Retinoïnezuur Controleert vettigheid en stimuleert de collageenproductie
Vitamine C Antioxidant en oplichtend
Hyaluronzuur Stimuleert de collageenproductie, maakt rimpels en fijne expressielijntjes glad

Presentatie

Dit punt is bepalend om de verwachte resultaten van het product dat je gaat kiezen te garanderen. Voor elke huidconditie kan het meer of minder adequaat zijn om een soort product te gebruiken.

Denk dus bij het kopen na over je doelen en ook over je routine. Als je elke dag make-up gebruikt, kan het interessant zijn het product in reinigingsdoekjes of gezichtstoner te doen.

Voor wie een fan is van “gewassen gezicht” en make-up vermijdt, kan de oplossing zijn een reinigingsgel of een vochtinbrengende crème met salicylzuur te gebruiken.

Samenvatting

Met enkele eenvoudige houdingen van het dagelijks leven is het mogelijk de gezondheid en het uiterlijk van de huid te veranderen. En daarvoor vertrouwt de cosmetica-industrie op salicylzuur. En je kunt dagelijks van de effecten ervan profiteren.

In dit artikel tonen we de eigenschappen van deze verbinding, de zorg die nodig is voor het gebruik ervan en de combinaties van ingrediënten die de voordelen verhogen. We laten je ook achter met een selectie van de producten die de voorkeur hebben van online consumenten.

We hopen dat je genoten hebt van dit materiaal. Zo ja, dan kun je na het kiezen van het ideale cosmeticum onze gids delen met andere mensen die het aspect van hun huid willen verbeteren. Hartelijk dank en tot ziens!

(Uitgelichte foto bron: belchonock / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies