Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Met de hernieuwde mode om baarden en snorren te laten groeien, is het scheermes weer in zwang. Het is niet langer het exclusieve gereedschap van kappers en professionele kappers, maar wordt ook steeds populairder voor thuisgebruik.

Moderne versies hebben vernieuwende ontwerpen, ideaal voor verschillende coupes en afwerkingen. Volg ons in deze Recensie en bekijk de beste productmogelijkheden, naast de kenmerken waar je op moet letten om de beste scheermeskeuze te maken voor de verzorging van je baard of haar.
Belangrijk om te weten

 • Een mesje voorzien van een handvat, snijdt het scheermes met grotere precisie, en kan van het traditionele type zijn of met een wegwerpmesje.
 • Model, materiaal, soort en grootte van het blad en gebruiksaanwijzing zijn enkele van de kenmerken waarmee je bij het kopen rekening moet houden.

Beste Scheermes: Onze selectie

Baarden en goed afgewerkt haar kunnen wonderen doen voor elke look. En om deze afwerkingen met precisie te geven, is een recht scheermes het ideale product. Een goed scheermes kan je jaren vergezellen. Om je bij je keuze te helpen, bekijk je onze selectie met enkele van de beste modellen scheermesjes op de markt:

Koopgids

Of het nu gaat om een scheermesje om het haar af te scheren, om de snede af te werken of om de wenkbrauwen in model te brengen, de markt biedt een perfect model scheermesje voor je doelstellingen. Met hun soepele glijden en uiterst precieze sneden genieten de scheermesjes steeds meer de voorkeur van de consument, voor thuis of professioneel gebruik.

Volg onze Koopgids en bekijk de meest relevante informatie over de scheermesjes, zodat je het meest geschikte model voor je behoeften kunt uitzoeken.

Barbeiro usa navalha para dar acabamento em barba

Afwerking en sneden zijn preciezer met een scheermesje. (Bron:Midia/Pexels.com)

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een recht scheermes?

De adepten zijn het er unaniem over eens: een goed recht scheermes maakt preciezer scheren mogelijk en garandeert een beter resultaat. Flexibel en comfortabel in gebruik, maakt het rechte scheermes verschillende toepassingen en afwerkingen mogelijk. Je kunt gemakkelijker tekeningen maken, rondingen en contouren van gezicht, hals of wenkbrauwen volgen.

Met een precieze snede maakt het scheermes de mooiste afwerkingen mogelijk, hoewel het oefening vergt. Bij onvoldoende gebruik is het risico groot dat je je ermee snijdt. Het grote voordeel van het scheermes is dat het enkele jaren mee kan gaan, als het goed onderhouden wordt.

Bij het scheren laat goed gebruik van het scheermes het gezicht veel gladder en zachter achter dan bij gewone scheermessen. Het helpt ook bij verantwoord verbruik, want het produceert veel minder afval dan scheerapparaten met plastic wegwerpschachten. Kijk in de tabel voor meer voor- en nadelen:

Voordelen
 • Nauwkeurige en krachtige snede
 • Mogelijkheid tot diverse toepassingen en afwerkingen
 • Duurzaam, genereert weinig afval
 • Er zijn versies met wegwerpmesjes
Nadelen
 • Risico op snijden of verwondingen bij gebruik is groot
 • Correct gebruik vereist oefening en zorg
 • Meer gesofisticeerde versies kunnen duur zijn

Scheermes of recht scheermes: wat is de beste optie?

Er zijn in principe twee soorten scheermes: het klassieke scheermes en het rechte scheermes. Bij beide versies is het handvat bevestigd aan een scharnierpunt, waardoor het lemmet kan draaien en het instrument in een hoek van ongeveer 180° geopend kan worden.

De klassieke heeft een vast lemmet en heeft over het algemeen meer verfijnde handvatten, die van verschillende materialen gemaakt kunnen zijn. Omdat het mes vast zit, kan het niet vervangen worden en is onderhoud nodig. Bij goed onderhoud kan het echter generaties lang meegaan.

Het scheermes lijkt qua vormgeving sterk op het klassieke scheermes, met het verschil dat er wegwerpmesjes gebruikt worden.

Het scheermes lijkt qua vormgeving sterk op het klassieke scheermes, met het verschil dat er wegwerpmesjes gebruikt worden, die telkens als het nodig is vervangen kunnen worden. Dit model vraagt geen onderhoud, maar anderzijds wel periodieke investeringen in vervangmesjes.

Door zijn “wegwerp” karakter kent het rechte scheermes eenvoudiger en meer toegankelijke versies, met handvatten van materialen als plastic of acryl. Omdat de mesjes gemakkelijk verwisseld kunnen worden, wordt dit model vaak gebruikt in kapperszaken, om de mesjes van de ene klant met de andere te kunnen verwisselen.

Hoewel ze ongewoon zijn, bestaan er ook verfijnde versies van het rechte scheermes, met handvatten van edele materialen en gedifferentieerde ontwerpen. Hoewel sommigen beweren dat het scheren met een scheermes betere resultaten geeft, hangt dit af van de gebruikte techniek, de kwaliteit van het in het scheermes gebruikte mesje en het onderhoud dat aan het scheermes gegeven wordt.

Hoe gebruik je het scheermes?

Een scheermes correct gebruiken is bijna een kunst. En om de resultaten te krijgen zoals verwacht, is naast de adequate techniek ook aandacht en enige zorg nodig voor de lokken – van de baard of het haar – en ook voor de huid, voor een glad en comfortabel effect. Bekijk hier enkele tips voor de verzorging van de baard met een scheermes

 • Hydrateren: Het gebruik van vochtinbrengende crème beschermt de huid, en is vooral belangrijk voor mensen met gevoeligheid, vooral op het gezicht en de hals;
 • Open de poriën: Neem een warme douche of bedek je gezicht met een warme handdoek om de poriën te openen, waardoor het haar zachter wordt en makkelijker te scheren;
 • Schuim je baard in: Zorg dat je een goede scheercrème of -schuim gebruikt, waarmee je zelfs de buitenste lagen van je baard insmeert. Dit vermindert de wrijving, waardoor de huid gladder wordt en snijwonden worden voorkomen;
 • Respecteer de richting: Het scheermes moet in de richting van de haargroei worden gehaald, om irritatie, ingegroeide haren en folliculitis te voorkomen;
 • Stevigheid in gebruik: Het scheermes goed vasthouden is belangrijk in het proces. Gebruik de dominante hand, en plaats de duim vóór de scherpe punt van het mes. De wijs-, middel- en ringvinger worden op het bovenste deel geplaatst. Met de andere hand rek je het te scheren deel van de huid uit. Laat het scheermes in een hoek van 30 graden lopen, zonder kracht uit te oefenen, om snijwonden te voorkomen;
 • Sluit de poriën: Was de plek na het beëindigen van de bewerking met koud water om de poriën te sluiten en ontsteking en irritatie te voorkomen;
 • Na het scheren: Het product maakt het proces af en helpt de huid zacht en gehydrateerd te zijn.

Hoe je scheermes slijpen en onderhouden?

Terwijl het scheermes, dat wegwerpmesjes gebruikt, een heel eenvoudig onderhoud heeft, kunnen de modellen met vaste mesjes veel meer aandacht en verzorging vragen. Eerst en vooral is het nodig het accessoire altijd goed geslepen te houden om het efficiënt te laten werken.

Om dat te doen is het nodig te investeren in accessoires om je scheermes te slijpen, de zogenaamde slijpers. De meest populaire versie is de leren band. Er zijn ook peddel- of schoepmodellen. De methode voor het slijpen kan een beetje variëren naargelang het gekozen model slijper, maar in principe gaat ze volgens hetzelfde principe te werk.

Bekijk de stap voor stap

 • Plaats de bak in een hoek van 45º op het stripmodel of 30º op de paddle of schoep versies;
 • Schuif het mes door de trimsalon, heen en weer, waarbij je het mes onder een lichte hoek houdt om ervoor te zorgen dat de rand steeds in contact is met het leer.
 • Herhaal de beweging tien tot 15 keer.
 • Onderbreek de bewegingen door het blad met een vochtige handdoek schoon temaken.

Wil je scheerapparaat de verwachte duurzaamheid hebben, dan is het van essentieel belang dat het na elk gebruik goed wordt schoongemaakt. Ook bewaren vereist zorgvuldigheid. Bewaar je scheermes op een droge plaats, uit de buurt van vochtigheid. Ideaal is het om het uit de buurt van de badkamer te bewaren, waar de luchtvochtigheid constant is.

Koopcriteria: Factoren om de verschillende soorten scheermesjes te kwalificeren

Om dit overzicht af te sluiten, geven we je nog wat tips voor de juiste keuze van een scheermesje voor de verzorging van je baard, wenkbrauw of haar. Bekijk de lijst van kenmerken waarop je moet letten bij het vergelijken van de soorten en modellen van dit product:

Bekijk hieronder de detaillering van de kenmerken, zodat er geen twijfels zijn:

Materiaal

Bij verreweg de meeste modellen is het mes van het scheermes van roestvrij staal. Het materiaal van de handgrepen kan sterk variëren, afhankelijk van het gekozen model en merk. Er zijn versies met handvatten van roestvrij staal, hout, kunststof, metaal of zelfs parelmoer en ivoor, in meer klassieke en verfijnde uitvoeringen.

Vooral bij modellen met een vast lemmet moet je opletten bij de keuze van het handvat, want sommige materialen kunnen gevoelig zijn voor vocht en niet geschikt voor processen als sterilisatie in autoclaven, bijvoorbeeld.

Type lemmet

Voor elk huidtype of gewenst effect is er een meer geschikt lemmet. Leer meer over de meest populaire opties

 • Medium-spin: ideaal voor het schaduwrijke of “ongeschoren” effect. Het is ook een goede keuze voor de gevoelige huid, omdat het niet zo agressief is;
 • Voor het tekenen: van hoge precisie en stevigheid, het heeft een zeer nauwe snede. Het is ideaal voor geitensikjes en vormgegeven baarden, met langdurig resultaat;
 • Grote precisie: ideaal voor het trimmen en bijhouden van volle, lange of middellange baarden.

Grootte van het mesje

De grootte van het mesje varieert naargelang het gekozen scheermesmodel en de gebruiksindicaties. Modellen met kleinere mesjes zorgen voor grotere precisie, daarom zijn ze ideaal voor het vormgeven van wenkbrauwen, het afwerken van baarden en het knippen van haren.

De grotere versies worden veel gebruikt voor grote oppervlakken, omdat de grotere maat het proces van ontharen op grotere oppervlakken versnelt. Het hanteren van grotere mesjes vereist echter meer vaardigheid.

Pincel de barbear com navalha ao fundo

Behalve een goed scheermes is het nodig te investeren in goede scheerproducten (Bron: Jackmac34/Pixabay.com)

Gebruiksaanwijzing

Alvorens je scheermes te kiezen, is het van wezenlijk belang vast te stellen wat voor soort gebruik je aan het product zult geven. Let behalve op het soort snede ook op de vorm en de grootte van het blad. Bladen met afgeronde punt zijn bijvoorbeeld ideaal voor de klassieke scheerbeurt.

En de rechte of vierkante bladen maken een meer gedetailleerde scheerbeurt mogelijk, waarbij ook voor details en afwerkingen wordt gezorgd.

(Bron van het hoofdbeeld: StockSnap/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies