Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom! Vandaag hebben we het over een heel belangrijk product voor de gezondheid van de huid, dat in je huidverzorgingsroutine aanwezig moet zijn: de scrub. In staat om dode cellen te verwijderen, is scrubben voor gezicht en lichaam een essentiële stap voor huidvernieuwing, die zachtheid en glans bevordert.

Er zijn mogelijkheden voor alle huidtypes en behoeften. Sommige bestrijden vettigheid, andere de tekenen van veroudering en er zijn er zelfs die zachtheid en een fluweelzachte aanraking bevorderen. Daarom laten we je de beste opties zien en leggen we uit welke criteria je moet hanteren bij het kiezen van de ideale scrub.
Belangrijk om te weten

 • Elke huid heeft een bepaald soort ingrediënt in de scrub nodig.
 • Er zijn verschillende maten korrels, ze exfoliëren met verschillende intensiteit.
 • Er zijn verschillen tussen scrubs voor het gezicht en voor het lichaam.

Beste Scrub: Onze selectie

Met zoveel exfoliërende mogelijkheden op de markt is het gebruikelijk dat je in de war raakt en vaak niet weet welke je moet kiezen. Met dat in gedachten hebben we een ranglijst gemaakt met de beste opties. Bekijk het maar!

Koopgids

De scrub is een onmisbaar product in de huidverzorging. Het reinigt door dode cellen te verwijderen. Ben je op zoek naar de ideale scrub voor je huid?

Vanaf nu laten we je zien op welke punten je moet letten bij het kopen. Op die manier wordt het veel gemakkelijker voor je om de beste scrub op de markt te kiezen.

Imagem de uma moça sorrindo com um pouco de esfoliante na ponta do dedo indicador.

Leer hoe je een juiste scrub voor je behoeften kunt kiezen. (Bron: Benzoix / Freepik.com)

Wat is een exfoliator?

De exfoliator is een product met een korrelige textuur waarmee dode oppervlaktecellen van de huid verwijderd kunnen worden. Hiermee bevordert het de celvernieuwing van de lederhuid, iets wat zo belangrijk is om het gezicht en het lichaam gezond te houden.

Het is mogelijk exfoliators te vinden voor alle huidtypes en behoeften. Omdat het zo’n belangrijk product is voor de gezondheid en schoonheid van gezicht en lichaam, investeren de merken immers zwaar in de ontwikkeling ervan.

Imagem de uma moça passando esfoliante nas costas de outra pessoa.

De exfoliator verwijdert dode huidcellen. (Bron: Javi_indy/ Freepik)

Wat zijn de verschillen tussen gezichts- en lichaamsscrubs?

Het belangrijkste verschil tussen gezichts- en lichaamsscrubs ligt in de intensiteit van de scrub. Dit komt omdat, terwijl de gezichtsscrub fijnere korrels heeft, de lichaamsscrub grove korrels heeft; de behandeling wordt immers op een veel groter oppervlak gedaan.

De gezichtsscrubs hebben extra werkingen, zoals het bestrijden van vettigheid, het voorkomen van acne en een kalmerende werking. De bodyscrub, op zijn beurt, exfolieert en hydrateert alleen. Dat komt omdat de meeste van deze producten olie en boter in de samenstelling hebben om de smeerbaarheid op het lichaam te vergemakkelijken.

Gezichtsscrub Lichaamsscrub
Exfoliatie-intensiteit Laag/middelmatig Middelmatig/sterk
Korrelgrootte Kleine korrels Grote korrels
Extra werking Bestrijdt vettigheid, voorkomt acne en verzachtende werking Hydratatie

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een scrub?

De exfoliator is een product dat ontwikkeld werd om de huidvernieuwing te bevorderen, haar meer glans en vitaliteit te geven en zelfs vlekjes te verzachten. De scrub stimuleert ook de aanmaak van collageen en bestrijdt rimpels en expressielijntjes.

Niet te vergeten is dat het de poriën ontstopt, waardoor de huid beter in staat is de dermocosmetische werkstoffen op te nemen. Daarom is het altijd een goed idee om de huid te exfoliëren voordat je die zeer krachtige vochtinbrengende crème aanbrengt.

Het is echter wel belangrijk om op te passen dat je niet overdrijft. Exfoliëren doe je best maar één keer per week! Als je huid erg vet is, kun je een uitzondering maken en tot twee keer toe scrubben. Meer dan dat beschadigt je huid.

Overmatig exfoliëren kan intense droogheid en zelfs kleine wondjes veroorzaken als de scrubkorrels groot zijn. Ook als je het product verkeerd aanbrengt, waarbij je iets meer druk uitoefent dan nodig is, krijg je blauwe plekken op je huid.

Voordelen
 • Huidvernieuwing
 • Lichtere huid
 • Minder vlekken
 • Minder rimpels
 • Ontstopte poriën
 • Betere opname van voedingsstoffen
Nadelen
 • Droogheid
 • Mogelijke sneetjes in de huid als er te veel geëxfolieerd wordt
 • Gevoelige huid als het niet goed aangebracht wordt

Wat is de juiste manier om een exfoliator te gebruiken?

Het product met korrelige textuur moet op een vochtige huid aangebracht worden. Neem een voldoende hoeveelheid uit de verpakking en breng het op het gezicht aan, steeds met de vingertoppen in cirkelvormige bewegingen masserend.

Na de massage verwijder je het product van het gezicht met water en gezichtszeep. En onthoud dat het verplicht is om na de behandeling een gezichtsvochtinbrengende crème aan te brengen, als je huid vet is geef dan de voorkeur aan serums. Het is ook nodig om na de behandeling een zonnefilter aan te brengen.

Als het om bodyscrub gaat, is de gemakkelijkste manier om het aan te brengen in bad. Behalve dat het praktischer is, worden de poriën verwijd door de warmte van het water. Daardoor zal de huid nog meer van de werkstoffen van het product opnemen. Het moet ook met cirkelvormige bewegingen aangebracht worden, maar dan met de palm van de hand.

Imagem de uma moça passando esfoliante no rosto em frente ao espelho no banheiro.

Met de vingertoppen in cirkelvormige bewegingen aanbrengen. (Bron: Yanalya / Freepik)

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten voor je een scrub koopt

Het scrubben van gezicht en lichaam is heel belangrijk om vettigheid te bestrijden, acne te voorkomen en puistjes te verminderen. Maar het heeft geen zin al deze voordelen te hebben als het gekozen product niet aan je twee specifieke behoeften voldoet.

Daarom zetten we vanaf nu de punten op een rij waar je op moet letten voor je een scrub koopt

 • Specifieke ingrediënten
 • Soorten granulaat
 • Geur
 • Soort verpakking

Hieronder leggen we elk van deze punten beter uit, zodat je het belang ervan beter kunt begrijpen.

Specifieke ingrediënten

Wie een vette huid heeft, doet er goed aan te kiezen voor een product dat acne wegwerkt en voorkomt. Het is ook interessant te kiezen voor exfoliators met kwartskristallen en klei, ze verwijderen vettigheid en controleren de talgproductie.

Salicylzuur is niet alleen een ander ingrediënt dat acne kan bestrijden, het helpt ook puistjes te verminderen. Roze klei is ideaal voor de meest gevoelige huid, of ze nu vet of droog is. Deze actieve stof heeft een kalmerende werking, die irritatie en roodheid voorkomt.

Voor de droge huid is het ideaal om exfoliators te vinden met hydraterende en voedende werking. Tegelijk met het exfoliëren van de productkorrels verzorgen dus de hydraterende bestanddelen de huid.

Om het lichaam te exfoliëren is het ideaal dat de exfoliators oliën en boters in hun samenstelling hebben. Naast de verzorging van de huid, zal het veel gemakkelijker zijn het product tijdens het baden uit te smeren.

Soorten korrels

Exfoliëren gebeurt door de wrijving van korrels (korrels die op zand lijken) met de huid. Deze korrels kunnen gemaakt worden van verschillende grondstoffen, zoals zout, suiker, zuiveringszout, klei, kwartskristallen en rijstzemelen.

De scrubmiddelen met zoutkorrels, bijvoorbeeld, zijn aangewezen voor de droogste plekken van het lichaam. Suikerscrubs kunnen zowel op het gezicht als op het lichaam gebruikt worden, maar de grootte van de korrels moet verschillend zijn. Het is ideaal voor een krachtigere gezichtsexfoliatie op de vette huid.

De klei en kwarts korrels zijn ook uitstekend voor het gezicht, en niet te vergeten: omdat ze natuurlijk zijn is er geen risico op huidirritatie. Een goede keuze voor de meest gevoelige huid. Hun exfoliërende werking is echter veel milder.

Geur

Hoewel de scrub een product is dat snel van het lichaam verwijderd wordt, laat het een restgeur achter. Bij het kiezen van een scrub is het belangrijk dat je ook nadenkt over de soort geur die je wilt. Niemand verdient het immers iets te ruiken wat hij niet lekker vindt, toch?

Bovendien gebruiken we dit product meestal tijdens het bad, als er een heel hete stoom is. Dit versterkt de geur van het product nog meer. Daarom is het zo belangrijk dit punt bij het kopen te analyseren.

Sommige mensen, bijvoorbeeld, houden van verfrissende geuren, anderen geven de voorkeur aan bloemige geuren. Er zijn mensen die houden van een zoete geur van vanille of honing, maar er zijn ook anderen die al hoofdpijn krijgen als ze alleen al aan dat aroma denken. En jij? Welke vind je mooier? Vergeet het niet!

Imagem de um pote de cosmético com rosa ao redor.

De geur moet aangenaam zijn om niet plakkerig te worden. (Bron: serezniy / 123RF)

Verpakking

De scrubmiddelen worden verkocht in twee soorten verpakkingen: tubes of potjes. De eerste is aangewezen voor wie praktisch nut zoekt en niet graag producten verspilt. Je kunt er immers de hoeveelheid product mee bepalen die je uit de verpakking wilt halen.

Bovendien zijn de exfoliators die in tubes komen meestal lichter en beter smeerbaar. De scrubmiddelen die in potjes komen, zijn daarentegen meestal dichter, ideaal voor een intensievere behandeling.

Het is de moeite waard te vermelden dat de kans op bacteriënverspreiding in potjes groter is, je moet het product immers met je handen pakken. Je kunt ook een spatel gebruiken, als je dat liever hebt. Deze soort verpakking houdt echter een grotere hoeveelheid product vast. Het is daarom ideaal voor lichaamsscrubs.

(Featured image source: Valeria Aksakova/Freepik.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies