Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

40Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

In de cosmetica is een serum een aanvullend verzorgingsproduct met sterk geconcentreerde ingrediënten. In de schoonheidssector worden serums vaak gebruikt vóór een rijke avond- of dagcrème. Serums beloven het uiterlijk van de huid te verbeteren met een revitaliserend effect en zijn blijkbaar werkzaam tegen de eerste rimpels en algemene veroudering van de huid.

Door hun sterk geconcentreerde ingrediënten kunnen ze ook irritatie veroorzaken bij gevoelige huidtypes. Daarom is de keuze van het serum van cruciaal belang, want er zijn heel veel soorten serums op de markt. Met de serumtest 2022 willen we je helpen het juiste serum voor je te vinden. Daartoe hebben we verschillende serums met elkaar vergeleken.
Belangrijk om te weten

 • Het serum is een sterk geconcentreerd verzorgingsproduct voor je gezicht. Het wordt meestal vóór de dag- of nachtcrème aangebracht.
 • Serums worden meestal gebruikt om het algemene uiterlijk van de huid te verbeteren met hydraterende of revitaliserende ingrediënten en om de eerste rimpels en huidveroudering tegen te gaan.
 • Bij het kiezen van het juiste serum moet je al weten welk huidtype je hebt. Niet alle serums zijn hetzelfde en kunnen zelfs intoleranties veroorzaken bij een gevoelige of acne-gevoelige huid.

Beste Serum: Onze selectie

Serum kopen en beoordelen

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Bij het kopen van serums kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

We gaan er in de volgende paragrafen dieper op in.

Hoeveelheid

Als je online of in de drogist op zoek gaat naar het juiste serum voor jou, zul je al snel merken dat er een grote keuze is aan verschillende serums voor bepaalde huidtypes. De ingrediënten, kwaliteit en hoeveelheid van het serum kunnen variëren.

Een serum kan de huid revitaliseren, meer vocht geven en huidveroudering tegengaan. Het is echter niet essentieel om een serum in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen.

Afhankelijk van de persoonlijke behoefte nemen zowel oudere als jonge mensen nog steeds hun toevlucht tot het serum om de huid extra verzorging te geven. Daarom is de prijs van een serum aanzienlijk duurder dan die van een eenvoudige gezichtscrème voor dagelijks gebruik.

Bovendien bevat het serum sterk geconcentreerde ingrediënten zoals vitamines, hyaluronzuur en andere antioxidanten. Vanwege de prijs en de waardevolle ingrediënten komen veel serums in verpakkingen van 30 ml, van plastic of matglas.

Pipetten of een klein pompje zorgen voor gemakkelijk en hygiënisch aanbrengen

Ondanks de kleine verpakkingsgrootte is het gebruik van een serum heel zuinig, want voor het aanbrengen zijn maar een paar druppels nodig.

Als je nog steeds denkt dat 30 ml te weinig is voor je persoonlijke behoeften, zijn er genoeg serums met 50 ml of zelfs 100 ml inhoud. Deze serums kosten echter ook iets meer.

Ingrediënten

Zoals reeds gezegd, variëren de ingrediënten in serums. Vaak vind je vitamine C en E, hyaluronzuur en retinol als ingrediënten in de meeste serums. In vegan serums vind je ook natuurlijke ingrediënten zoals jojoba olie, aloë vera en groene thee.

We hebben ook de belangrijkste ingrediënten in serums in detail uitgelegd.

Vitamine C en E:

Vitamine C en E zijn antioxidanten die het gezicht kunnen opfleuren en revitaliseren. Vitamine C is niet alleen belangrijk voor het behoud van een gezond huidbeeld, maar ook voor het immuunsysteem en kan onze weefsels en cellen beschermen tegen oxidatieve stress.

Evenzo hebben vele studies aangetoond dat vitamine C werkzaam is bij de bescherming van huidcellen en de genezing van wonden (1). Net als vitamine C is vitamine E ook een waardevolle antioxidant voor de regeneratie van het huidoppervlak.

Van beide is in studies aangetoond dat ze samen met een UVA zonnefilter een betere bescherming op de huid bieden.

Hyaluronzuur:

Hyaluronzuur is vochtinbrengend met anti-verouderingswerking. Afhankelijk van de concentratie en de structuur van de moleculen, kan het effect van hyaluronzuur sterk variëren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen laagmoleculair en hoogmoleculair hyaluronzuur.

Hoogmoleculair hyaluronzuur heeft meestal een molecuulgrootte van ongeveer ≥ 1.300 kD. Deze soorten hyaluronzuurmoleculen vormen een vochtinbrengende film op het oppervlak van onze huid. (2)

Hierdoor verdwijnen rimpels onmiddellijk en wordt de huid direct voller. Omdat dit hoogmoleculaire hyaluronzuur niet in de diepere laag van de huid doordringt, is er geen effect op lange termijn.

Hyaluronzuur is zeer effectief om het huidweefsel elastisch te houden

Door zijn sterk waterbindende eigenschap is het een waardevol ingrediënt om het proces van huidveroudering tegen te gaan (3). Hyaluronzuur zit daarom vaak in serums voor droge of rijpere huidtypes.

Retinol:

Retinol, ook bekend als vitamine A, is een vetoplosbare en essentiële vitamine voor de vorming van cellen en het natuurlijke regeneratieproces van onze huid. Dit gebeurt door retinol, dat de collageenproductie stimuleert en zo zorgt voor een stabiel huidkader(4).

Tegelijk reguleert het de celfuncties van de huid, wat ook helpt om acne te bestrijden. Op deze manier worden rimpels verminderd, de huidstructuur ondersteund en vrije radicalen afgeweerd door de antioxidante eigenschap van retinol.

Daarom wordt retinol vooral gebruikt in serums met een anti-aging effect, want het verfijnt een rijpere huidtextuur optisch en zorgt tevens voor een zichtbaar gladdere huid.

Natuurlijke ingrediënten:

Jojoba olie, aloë vera en groene thee zitten vaak in serums die veganistisch en huidvriendelijk zijn. Deze natuurlijke ingrediënten zijn gelijksoortig in hun eigenschappen en helpen de huid zachtjes te hydrateren met natuurlijke antioxidanten(5).

Deze natuurlijke ingrediënten zijn zeer huidvriendelijk en daarom bijzonder geschikt voor gevoelige huidtypes.

Geschiktheid voor huidtype

Elke vrouw of man kan een serum in zijn dagelijkse huidverzorgingsroutine integreren. Of je nu jong of oud bent, een serum is over het algemeen een goede productkeuze als een gezonde en frisse teint belangrijk voor je is.

Om het juiste serum voor je te vinden, moet je je huidtype kennen voor je het koopt, want serums kunnen verschillen in hun ingrediënten en werking. Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen jonge en rijpe huid.

Onder de rijpe huidtypes vallen mensen die te kampen hebben met de eerste rimpels en huidveroudering. Oudere vrouwen en mannen hebben de neiging een droge huid te hebben en hebben daarom intensieve verzorging nodig.

Deze serums worden meestal toegediend met sterk geconcentreerd hyaluronzuur, retinol of vitamine C, in combinatie met vele andere waardevolle ingrediënten (6).

Ze hebben zowel een anti-verouderingseffect als een antioxidante werking, waardoor ze bovendien je huid afweren tegen vrije radicalen (7).

Tot de jonge huidtypes behoren meestal mensen van begin tot midden twintig. Deze jonge mensen worstelen meestal met een gevoelige huid of met huidoneffenheden zoals acne. Deze puistjes kunnen veroorzaakt worden door overmatige talgproductie in de poriën (8).

Vegan producten hebben minder geconcentreerde ingrediënten en worden daarom heel goed verdragen door de jonge huid

Serums met ingrediënten als hyaluronzuur of aloë vera worden daarom aanbevolen voor jonge mensen die worstelen met een gemengde huid of huidonzuiverheden. Serums op oliebasis met veel natuurlijke ingrediënten worden aanbevolen voor droge en gevoelige huidtypes.

Toepassing

De toepassing van serums is eenvoudig en ongecompliceerd. Het serum is meestal verpakt in een klein plastic of glazen potje met een inhoud van 30 ml tot 100 ml.

Breng met een pipet of pumper 2 tot 4 druppels van het serum aan op het huidoppervlak en masseer het zachtjes in de huid. Na het serum moet je dan je dagelijkse huidverzorgende crème aanbrengen. Een huidverzorgende crème is daarom niet te vervangen door een eenvoudig serum.

Het serum is immers een aanvullend cosmetisch product voor de intensieve verzorging van het huidoppervlak om de huid te revitaliseren, meer vocht te geven of huidveroudering tegen te gaan.

Niettemin zweren veel mensen en dermatologen bij het serum, dat al vele positieve effecten op het uiterlijk van de huid heeft bewezen (9).

Kwaliteit

Zoals je ziet zijn er serums verkrijgbaar in een breed scala voor jonge en oudere mensen. Soms kan het moeilijk zijn om het juiste serum te vinden, vooral als je je huidtype niet kent.

Daarom moet je je eerst in dit onderwerp verdiepen. Pas dan kun je beter weten welke soort serums geschikt voor je zijn.

Je zult snel merken dat de prijzen en ingrediënten van serums sterk kunnen variëren. Dit zijn belangrijke criteria voor de doorslaggevende kwaliteit van een serum.

Soort serum Kwaliteit
Hydraterend serum Meestal met werkzame ingrediënten zoals hyaluronzuur
Revitaliserend serum Hooggeconcentreerde vitaminecomplexen zoals vitamine C en E
Anti-aging serum Hooggeconcentreerd of zuiver hyaluronzuur, gebruik van retinolpeptiden voor extra bescherming tegen vrije radicalen

Er zijn goedkope serums tussen 7 en 15 euro. Deze soorten serums zijn geschikt voor je als je een jongere teint hebt en gewoon wat extra verzorging aan je dagelijkse routine wilt toevoegen.

Deze serums zijn vochtinbrengend, revitaliserend en laten je huid er frisser uitzien. Bovendien bevatten deze betaalbare opties ook veel antioxidanten en andere ingrediënten om het uiterlijk van de huid te verfijnen.

Er zijn veel serums verkrijgbaar in de prijsklasse van 15 tot 30 euro. Dit is normaal voor een zeer goed en effectief serum voor intensieve hydratatie met een algemeen anti-aging effect.

Meestal zijn deze serums geschikt voor de medium tot rijpe huidtypes. De ingrediënten zijn geconcentreerder en verzorgen de huid zowel van buiten als van binnen.

Er zijn ook serums die nog duurder kunnen zijn. Hun prijzen kunnen 50 of 150 euro zijn. Dat komt omdat hun ingrediënten sterk geconcentreerd zijn of in de zuiverste vorm verkocht worden, zoals hyaluronzuur.

Gids: Veel gestelde vragen over serums uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van serums en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is een serum en hoe werkt het?

In het kort is een serum een aanvullend huidverzorgingsproduct met sterk geconcentreerde ingrediënten voor vrouwen en mannen van verschillende leeftijden. Zowel jonge als oudere mensen kunnen het serum in hun dagelijkse verzorgingsroutine integreren en gebruiken om het uiterlijk van hun huid intensief te verzorgen, een paar druppels zijn voldoende.

Afhankelijk van het product en de fabrikant kan de textuur van serums op oliebasis, op waterbasis of gel-achtig zijn.

Als een gezonde en frisse teint belangrijk voor je is, kun je een serum kopen. Het serum is vooral werkzaam bij mensen met een droge huid, onzuiverheden of eerste rimpels.

We hebben de 3 belangrijkste effecten van serum hieronder nader toegelicht.

Revitaliserend effect

Vitamine C en E zitten vaak in serums voor een jongere huid. Afhankelijk van de fabrikant zijn deze minder of sterk geconcentreerd. Ze zijn antioxidanten en kunnen je teint zowel revitaliseren als verhelderen.

Vitamines C en E zijn belangrijke antioxidanten die niet alleen belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde huid. Ze verdedigen ook onze weefsels en cellen tegen oxidatieve stress en hebben in het algemeen een beschermend effect op onze huid.

hydraterend effect

Hyaluronzuur zit meestal in serums voor de droge huid. Het is vooral erg vochtinbrengend en kan daarom zeer goed door de huid worden opgenomen.
Door zijn sterk waterbindende eigenschappen is dit hyaluronzuur een waardevol ingrediënt om het huidweefsel elastisch te houden en het verouderingsproces tegen te gaan. Daarom is het serum een heel goede aankoopkeuze voor droge en ook voor rijpere huidtypes.

Regenererende werking

Retinol is ook een belangrijk ingrediënt voor serums met anti-aging werking. Het is een essentiële vitamine voor de vorming van huidcellen. Zo is retinol een belangrijk ingrediënt voor het regeneratieproces van onze huid.

Retinol zorgt door zijn natuurlijke werking voor regulatie onder de huid en een stabiele huidstructuur. In zeldzame gevallen is het ook werkzaam tegen acne.

Wanneer en voor wie is het nuttig een serum te gebruiken?

Elke vrouw of man kan een serum in zijn dagelijkse huidverzorgingsroutine integreren. Er is geen specifieke leeftijdsgroep voor het serum.

Serum

Vitamine C en E zijn sterk geconcentreerde ingrediënten die je huid beschermen en revitaliseren. (Image source: Unsplash / Noah Buscher)

Een serum kopen is zeer aan te bevelen als je al halverwege de twintig bent en een frisse teint belangrijk voor je is, of als de eerste rimpels op je huid zichtbaar zijn.

Daarom worden serums vaak onderverdeeld in jonge en rijpe huidtypes. Jonge huidtypes zijn meestal mensen van begin tot midden twintig. Veel jonge mensen hebben meestal een gevoelige huid of huidonzuiverheden die verschijnen in de vorm van mee-eters of acne.

Onder de rijpe huidtypes vallen mensen die al de eerste rimpels hebben en de neiging hebben een droge huid te hebben. Deze oudere vrouwen en mannen hebben daarom intensieve verzorging nodig met sterk geconcentreerde ingrediënten.

Deze ondersteunen de huidstructuur en verfijnen in het algemeen het huidbeeld. Er zijn veel verschillende serums met anti-verouderingswerking op de markt.

Alvorens te kopen is het belangrijk je huidtype te kennen. Dit zal het je gemakkelijker maken een serum te vinden dat geschikt is voor je huid.

Welk serum is geschikt voor welke huid?

Zoals we al gezegd hebben, is het belangrijk om je huidtype uit te zoeken voor je het koopt. Pas dan zal het vinden van het juiste serum voor je huid gemakkelijk zijn. Er zijn serums op oliebasis, op waterbasis en op gelbasis.

Serum

Voordat je een bepaald serum koopt, moet je weten welk huidtype je hebt. (Image source: Unsplash / Park Street)

Veel serums op oliebasis zijn doordrenkt met natuurlijke ingrediënten zoals jojoba-olie, antioxidanten en andere vitaminecomplexen. Dit type serum komt vooral voor in serums voor droge en normale huidtypes.

Afhankelijk van de combinatie van ingrediënten, kunnen ze naast hun intensief hydraterende eigenschappen ook werkzaam zijn tegen rimpels.

Serums op waterbasis of gel serums bevatten vaak het hydraterende ingrediënt hyaluronzuur. Soms vind je er ook natuurlijke ingrediënten zoals groene thee of aloë vera. Samen hebben ze een heel gunstig effect op je huid(10).

Meestal zijn deze serums op waterbasis geschikt voor de gecombineerde huid of de vette huid met onzuiverheden.

Ben je ouder en op zoek naar een geschikt serum met anti-verouderingswerking, dan moet je op zoek naar hyaluronzuur of retinol in kwalitatieve vorm als ingrediënt.

Beide zijn essentieel om de huid van voldoende vocht te voorzien en tegelijk de huidstructuur te ondersteunen. Regelmatig gebruik van het serum verfijnt de textuur van je huid en maakt haar optisch gladder.

Hoeveel kost een serum?

De prijs van een serum varieert naargelang de ingrediënten die gecombineerd worden en de kwaliteit ervan. Naargelang je een eenvoudig dagserum zoekt of een specifiek serum met anti-aging effecten en effectieve eigenschappen, kunnen de prijzen onderling sterk verschillen.

In principe is de prijs van een goed en werkzaam serum ongeveer 15 tot 30 euro. Afhankelijk van de concentratie en de algemene kwaliteit van de ingrediënten, kunnen deze prijzen ook lager of veel duurder zijn.

In het algemeen kun je zeggen dat serums voor jonge mensen goedkoper zijn. Serums voor de meer veeleisende huid en oudere mensen zijn vaak duurder.

soort serum huidtype kosten
dagserum voor de jonge huid 7 tot 15 euro
serum met effectieve en gecombineerde ingrediënten voor de medium tot rijpe huid 15 tot 30 euro
serum met specifieke ingrediënten en hoogste kwaliteit voor de veeleisende huid hx 50 tot 150 euro

Het eenvoudige dagserum is geschikt voor jonge mensen die extra huidverzorging nodig vinden. Deze serums kosten vaak tussen de 7 en 15 euro. Ze bevatten veel goede en gecombineerde ingrediënten.

Hoewel ze minder geconcentreerd zijn dan serums met anti-aging werking, zijn ze toch zeer hydraterend en revitaliserend. Bovendien bevat zelfs deze goedkope soort vaak antioxidanten en andere ingrediënten om de huid fris en egaal te houden.

Veel serums worden verkocht in de prijsklasse van 15 tot 30 euro. Deze prijzen zijn normaal voor een zeer goed en werkzaam serum dat zowel intensief hydrateert als in het algemeen anti-verouderende eigenschappen heeft.

Meestal zijn deze serums aangepast aan het medium tot rijpe huidtype, daarom zijn de toegevoegde ingrediënten meer geconcentreerd in hun vorm. Op deze manier wordt de huid van buiten en ook van binnen heel goed verzorgd.

De serums met prijzen van 50 tot 150 euro zijn zo duur omdat de ingrediënten meestal zeer sterk geconcentreerd zijn of, in zeldzame gevallen, in de zuiverste vorm worden aangeboden, zoals hyaluronzuur.

Waar kan ik serums kopen?

Serums zijn zowel online als in de handel verkrijgbaar. Als je op zoek bent naar specifieke serums met bepaalde eigenschappen en ze niet in drogisterijen kunt vinden, zijn er ook veel online winkels die serums van wisselende kwaliteit verkopen

 • amazon.com
 • douglas.nl
 • paulaschoice.nl
 • lookfantastic.com

Een populaire plaats om goede serums voor een redelijke prijs te kopen zou de drogisterij DM of Rossmann zijn.

Welke soorten serums zijn er?

Er zijn heel veel soorten serums, meestal wordt onderscheid gemaakt tussen hydraterende, revitaliserende serums en serums met een anti-verouderend effect. De textuur van deze serums kan waterig tot gel-achtig of op oliebasis zijn.

Hydraterende serums hebben de neiging waterig tot gel-achtig van textuur te zijn. Ze bevatten vaak het waardevolle ingrediënt hyaluronzuur, dat in sterkte kan variëren, afhankelijk van concentratie en moleculaire structuur.

Rimpels kunnen verdwijnen, afhankelijk van de kwaliteit van het hyaluronzuur. De sterke waterbindende eigenschap maakt het een waardevol ingrediënt tegen uitdroging en veroudering van de huid.

Voordelen
 • snelle absorptie door de textuur
 • geschikt voor de gevoelige huid
 • kan rimpels voorkomen, afhankelijk van de hyaluronzuurmoleculen
Nadelen
 • kan bijwerkingen veroorzaken
 • werkzaamheid op korte termijn tegen rimpels
 • kan een licht plakkerig laagje op de huid achterlaten

Revitaliserende serums worden meestal gecombineerd met natuurlijke ingrediënten en ook met verschillende antioxidanten en vitaminecomplexen. Vooral vitamine C en E zijn belangrijke vitaminecomplexen en tegelijk antioxidanten die(11) kunnen ophelderen en het gelaat kunnen revitaliseren.

Veel studies hebben ook bewezen dat vitamine C een belangrijke rol speelt bij zowel de bescherming als het behoud van ons huidbeeld. Vitamine E is ook een effectieve antioxidant om het huidoppervlak te regenereren.

Voordelen
 • een frisse en vollere huid
 • regeneratie van ons huidoppervlak
 • veel antioxidanten
Nadelen
 • kunnen irritatie veroorzaken door de concentratie van ingrediënten
 • de werkzaamheid hangt af van de kwaliteit van de productie
 • voorzichtig gebruiken bij een gevoelige huid

Anti-ageing serums zijn geschikt voor rijpe tot veeleisende huidtypes. Ze worden vaak gemaakt met hoogwaardig hyaluronzuur of retinol als ingrediënt in deze serums.

Beide zijn essentieel om de huid intensief te voeden en de huidstructuur zowel van binnenuit als van buitenaf te ondersteunen.

Voordelen
 • Regeneratie van de huidstructuur van binnen en van buiten
 • hoge kwaliteit van de ingrediënten
 • intensieve verzorging
Nadelen
 • Retinol kan een uitdrogend effect hebben
 • niet goedkoop
 • als je een droge huid hebt, moet je toch een rijke verzorgingscrème gebruiken

Als je het serum voortdurend gebruikt, kunnen positieve verschillen in het huidbeeld snel zichtbaar worden.

Hoe breng ik serum aan?

In het kort is de toepassing van serums eenvoudig en ongecompliceerd. Het serum is meestal verpakt in een klein potje van 30 ml tot 100 ml.

Serum

Je kunt een serum met intensief voedende actieve bestanddelen in je dagelijkse verzorgingsroutine integreren. (Image source: Unsplash / Charisse Kenion)

Het serum wordt dan druppelsgewijs op het huidoppervlak aangebracht met een pipet of pompje en zachtjes in de huid gemasseerd.

De stappen voor de precieze toepassing van het serum worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

 1. Na je gebruikelijke gezichtsreiniging met een huidverzorgingsmelk, moet je huid helemaal droog zijn voor je het serum aanbrengt.
 2. Dan kun je ongeveer 2 tot 4 druppels serum op je voorhoofd, wangen en hals aanbrengen. Veel vrouwen vinden ook het decolleté een belangrijk gebied.
 3. Het serum wordt dan zachtjes in de huid gemasseerd of geklopt met ronddraaiende bewegingen. Door te kloppen kan de bloedsomloop onder de huid gestimuleerd worden en kunnen rimpels voorkomen worden. Afhankelijk van de textuur van het serum, moet je het 5 tot 10 minuten op je huid laten zitten.

Na deze drie belangrijke stappen kun je je dag- of nachtcrème aanbrengen zoals gewoonlijk.

In het algemeen moet je verzorgingsproducten met een lichte consistentie vóór de rijke producten aanbrengen, omdat de kleine moleculen uit de serums beter en dieper in onze huid kunnen doordringen dan olie of crème.

Wat zijn de alternatieven voor serums

Als je alternatieven voor serums zoekt, zijn er online en in de winkel veel natuurlijke producten verkrijgbaar, zoals oliën, die door hun natuurlijke eigenschappen heel effectief zijn om een gezonde en frisse teint te behouden.

Beeldbron: Antonika Chanel / unsplash

Referenties (11)

1. IVC Protocol Vitamin C Research: The Riordan IVC Protocol for Adjunctive Cancer Care Intravenous Ascorbate as a Chemotherapeutic and Biological Response Modifying Agent. Agus, D., Vera, J. & Golde, D., 1999. Stromal cell oxidation: a mechanism by which tumors obtain vitamin C. Cancer Res., Volume 59, pp. 4555-8. Ashino, H. et al., 2003. Novel function of ascorbic acid as an angiostatic factor. Angiogenesis, Volume 6, pp. 259-69. Belin, S. et al., 2009. Antiproliferative effect of ascorbic acid is associated with inhibition of genes necessary to cell cycle progression. PLoS ONE, Volume 4, p. e4409.
Bron

2. Papakonstantinou, Eleni et al. “Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging.” Dermato-endocrinology vol. 4,3 (2012): 253-8. doi:10.4161/derm.21923
Bron

3. Kosmetische Medizin: Erfolgreiche Behandlung periorbitaler Falten mit einem 0,5 Hyaluronsäure Gel; 27.Jahrgang, Heft 3. 2007, ISSN 1430-4031; Grosse Verlag 2008
Bron

4. Harris TA, Gattu S, Propheter DC, Kuang Z, Bel S, Ruhn KA, Chara AL, Edwards M, Zhang C, Jo JH, Raj P, Zouboulis CC, Kong HH, Segre JA, Hooper LV. Resistin-like Molecule α Provides Vitamin-A-Dependent Antimicrobial Protection in the Skin. Cell Host Microbe. 2019 Jun 12;25(6):777-788.e8. doi: 10.1016/j.chom.2019.04.004. Epub 2019 May 14. PMID: 31101494; PMCID: PMC6628910.
Bron

5. Study Shows Exam Gloves With Aloe Vera Improve Skin Quality of Those With Irritant Contact Dermatitis; Medline Industries, Inc; March 4, 2003
Bron

6. The roles of vitamin C in skin health; August 2017, 9(8), 866; https://doi.org/10.3390/nu9080866Pullar, J. M., et al. Department of Pathology, University of Otago, Christchurch, P.O. Box 4345, Christchurch 8140, New Zealand
Bron

7. Crisan, Diana et al. “The role of vitamin C in pushing back the boundaries of skin aging: an ultrasonographic approach.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 8 463-70. 2 Sep. 2015, doi:10.2147/CCID.S84903
Bron

8. Study: Curbing a Skin Oil Might Help Reduce Acne; Webmd Archives, By E.J. Mundell May 15, 2019
Bron

9. Kontrollierte Studie mit Velan straffe Haut Gesichtsserum; Velan Skincare, Oktober-Dezember 2015; EB Medical GmbH • Simmerer Str. 7a • D-50935 Köln
Bron

10. Rahman, S., Carter, P., & Bhattarai, N. (2017). Aloe Vera for Tissue Engineering Applications. Journal of functional biomaterials, 8(1), 6. https://doi.org/10.3390/jfb8010006
Bron

11. Evidence of the Effect of Intraepidermic Vitamin C Injection on Melanocytes and Keratinocytes in Gingival Tissues: In Vivo Study Nermin M Yussif , Nahed S Koranyb and Marwa MS Abbassc; Department of Oral medicine and periodontology, Faculty of oral and dental medicine, Fayoum university, Fayoum, Egypt Department of Oral Biology, Cairo University, Cairo, Egypt Yussif et al., Dentistry 2017, 7:3 DOI: 10.4172/2161-1122.1000417
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
IVC Protocol Vitamin C Research: The Riordan IVC Protocol for Adjunctive Cancer Care Intravenous Ascorbate as a Chemotherapeutic and Biological Response Modifying Agent. Agus, D., Vera, J. & Golde, D., 1999. Stromal cell oxidation: a mechanism by which tumors obtain vitamin C. Cancer Res., Volume 59, pp. 4555-8. Ashino, H. et al., 2003. Novel function of ascorbic acid as an angiostatic factor. Angiogenesis, Volume 6, pp. 259-69. Belin, S. et al., 2009. Antiproliferative effect of ascorbic acid is associated with inhibition of genes necessary to cell cycle progression. PLoS ONE, Volume 4, p. e4409.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Papakonstantinou, Eleni et al. “Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging.” Dermato-endocrinology vol. 4,3 (2012): 253-8. doi:10.4161/derm.21923
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kosmetische Medizin: Erfolgreiche Behandlung periorbitaler Falten mit einem 0,5 Hyaluronsäure Gel; 27.Jahrgang, Heft 3. 2007, ISSN 1430-4031; Grosse Verlag 2008
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Harris TA, Gattu S, Propheter DC, Kuang Z, Bel S, Ruhn KA, Chara AL, Edwards M, Zhang C, Jo JH, Raj P, Zouboulis CC, Kong HH, Segre JA, Hooper LV. Resistin-like Molecule α Provides Vitamin-A-Dependent Antimicrobial Protection in the Skin. Cell Host Microbe. 2019 Jun 12;25(6):777-788.e8. doi: 10.1016/j.chom.2019.04.004. Epub 2019 May 14. PMID: 31101494; PMCID: PMC6628910.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Study Shows Exam Gloves With Aloe Vera Improve Skin Quality of Those With Irritant Contact Dermatitis; Medline Industries, Inc; March 4, 2003
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
The roles of vitamin C in skin health; August 2017, 9(8), 866; https://doi.org/10.3390/nu9080866Pullar, J. M., et al. Department of Pathology, University of Otago, Christchurch, P.O. Box 4345, Christchurch 8140, New Zealand
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Crisan, Diana et al. “The role of vitamin C in pushing back the boundaries of skin aging: an ultrasonographic approach.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 8 463-70. 2 Sep. 2015, doi:10.2147/CCID.S84903
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Study: Curbing a Skin Oil Might Help Reduce Acne; Webmd Archives, By E.J. Mundell May 15, 2019
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kontrollierte Studie mit Velan straffe Haut Gesichtsserum; Velan Skincare, Oktober-Dezember 2015; EB Medical GmbH • Simmerer Str. 7a • D-50935 Köln
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Rahman, S., Carter, P., & Bhattarai, N. (2017). Aloe Vera for Tissue Engineering Applications. Journal of functional biomaterials, 8(1), 6. https://doi.org/10.3390/jfb8010006
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Evidence of the Effect of Intraepidermic Vitamin C Injection on Melanocytes and Keratinocytes in Gingival Tissues: In Vivo Study Nermin M Yussif , Nahed S Koranyb and Marwa MS Abbassc; Department of Oral medicine and periodontology, Faculty of oral and dental medicine, Fayoum university, Fayoum, Egypt Department of Oral Biology, Cairo University, Cairo, Egypt Yussif et al., Dentistry 2017, 7:3 DOI: 10.4172/2161-1122.1000417
Ga naar bron
Recensies