Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Slime is een koorts geworden en heeft de kinderen veroverd. Maar is het veilig om kinderen slijm te laten maken en ermee te laten spelen? Om al deze vragen te beantwoorden, maakten we deze complete Koopgids. Welkom bij de Wellness Gids om alles te leren over het nieuwe speelgoed.

Hier vind je de veilige manieren om je kinderen met slijm te laten spelen, volg ons.
Belangrijk om te weten

 • Slijm is een kleverige massa die kinderen over de hele wereld veroverd heeft. Er zijn verschillende kanalen op YouTube met video’s die miljoenen views hebben en waarin geleerd wordt hoe je slijm maakt en gebruikt.
 • Dit kan een leuk spelletje zijn, maar sommige zelfgemaakte recepten zijn giftig, en brengen schade en risico’s voor de gezondheid van je kinderen.
 • Je kunt kant-en-klaar slijm kopen of kits met onderdelen waarmee je kinderen veilig hun eigen slijm kunnen maken.

Beste Slijm: Onze selectie

Als je kind ouder is dan zes jaar en al toegang heeft tot het internet, moet hij of zij al op de hoogte zijn van slime. Opdat ze met een gerust hart kunnen spelen, hebben we hieronder keuzemogelijkheden geselecteerd van kant-en-klare slimes of van kits waarmee kinderen deze slimes veilig kunnen maken:

Koopgids

Slijm spelen is heel leuk. Er zijn voordelen verbonden aan dit kleverige deeg dat de kinderen – en zelfs volwassenen – voor zich gewonnen heeft, maar wist je dat het ook risico’s voor de gezondheid van je kind kan opleveren?

Volg deze complete Koopgids tot het eind om je twijfels weg te nemen en de risico’s te begrijpen en de veilige manier om dit spel aan je kinderen te introduceren.

Menino sorrindo segurando um slime azul.

Nokia maakt smartphones voor alle soorten gebruikers. (Bron: Dmitrii Shironosov/ 123rf.com)

Wat is slijm en hoe werd het zo populair?

Hoewel het nieuw lijkt, is slijm al een oude favoriet bij volwassenen. In feite is het een nieuwe naam voor de bekende jelly beans die in de jaren 1980 zo populair waren.

De naam “slime” komt uit het Engels en betekent kleverig.

Het heeft deze naam die uit het Engels komt en kleverig betekent, een omschrijving voor zijn textuur. Het verschil is dat deze keer deze kleverige degen nieuwe “rekwisieten” hebben gekregen, zoals glitter, piepschuim, enz.

Met de komst van het internet heeft dit spel zich snel verspreid door de duizenden video’s op YouTube die uitleggen hoe je slijm moet maken. De ideeën zijn eindeloos, net als de recepten. En wat kinderen willen is de beroemde youtubers nadoen en thuis hun eigen slijm maken.

Dit spel dat ongevaarlijk lijkt, heeft voordelen, maar ook risico’s die bekend moeten zijn bij ouders die hun kinderen willen toestaan met slijm te spelen.

Is het veilig om met slijm te spelen?

Dat hangt ervan af. Er zijn slijmen die volkomen veilig zijn en andere die giftig kunnen zijn. Het spelen heeft voordelen en risico’s, dus is het belangrijk dat ouders zich van deze punten bewust zijn voor ze hun kinderen toestaan met slijm te spelen.

Laten we met de positieve punten beginnen, want het zou tenslotte niet eerlijk zijn om een activiteit die heel cool kan zijn voor de kinderen, mits de nodige voorzichtigheid in acht genomen wordt, zomaar te kruisigen.

Slijm is een therapeutische en ontspannende bezigheid. Het stelt kinderen in staat te experimenteren met verschillende texturen en zich te concentreren op het maken van een recept. Het stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel bij het hanteren van de ingrediënten en wekt creativiteit op.

Bovendien is het een manier voor kinderen om te socialiseren met andere kinderen en ook om een leuke tijd te hebben met hun ouders, want volwassenen moeten altijd aanwezig zijn bij het maken van slijm.

Zelfs aan ondernemerschap kan gewerkt worden als kinderen hun slimes maken. Het is gebruikelijk dat de kleintjes het speelgoed aan andere mensen willen aanbieden, en zo hun eerste inkomsten verdienen met de kleine commercialisering – voor vrienden en familie – van hun “werk”.

Duas meninas brincando com slime verde.

Slijm stimuleert een gevoel van verantwoordelijkheid bij het omgaan met ingrediënten. (Bron: Dmitrii Shironosov/ 123rf.com)

Maar hoe zit het met de risico’s? Waar schuilt het gevaar in deze activiteit met zo veel voordelen?

Het gevaar zit verborgen in de gebruikte ingrediënten. Sommige kunnen giftig zijn en zelfs brandwonden veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk sommige stoffen te vermijden en kleine kinderen niet met slijm te laten spelen.

Een van de gevaren is borax, een ingrediënt dat boorzuur bevat en brandwonden, roodheid en zelfs zwelling van de huid kan veroorzaken. Bij inslikken kan het misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

Boorzuur zit ook in andere oplossingen, zoals contactlenzen en boorwater, dat veel gebruikt wordt ter vervanging van borax. Het probleem met borax ligt in de gebruikte hoeveelheid, en omdat het een lagere concentratie bevat, is boric water een minder gevaarlijke optie.

Bij gebruik in kleine hoeveelheden levert het geen risico’s op, maar het is aan te bevelen deze stof te vermijden.

Voor wie huisdieren of kleine kinderen thuis heeft, strekken de risico’s zich vooral tot hen uit in geval van inslikken.

Behalve dit, dat beschouwd wordt als de boosdoener van slijm, wordt ook aangeraden het gebruik van scheerschuim, natriumbicabornaat, wasverzachters en detergenten te vermijden. Deze hygiëne- en schoonmaakmiddelen zijn niet aangewezen om door kinderen gehanteerd te worden, en kunnen bij contact met andere stoffen ook schadelijk zijn.

Voordelen
 • Therapeutische en ontspannende activiteit
 • Stelt het kind in staat te experimenteren met verschillende texturen
 • Stimuleert concentratie voor de bereiding ervan
 • Stimuleert verantwoordelijkheidsgevoel bij het omgaan met ingrediënten
 • Wekt creativiteit op
 • Stimuleert socialisatie
 • Kan het kind aanzetten tot ondernemerschap
Nadelen
 • Kan gevaarlijke ingrediënten bevatten die gezondheidsrisico”s bieden
 • Maakt een puinhoop voor de bereiding ervan
 • Heeft altijd toezicht van een volwassene nodig bij de bereiding

Wat is de veiligste manier om het kind zijn eigen slijm te laten maken?

De veiligste optie om een kind met slijm te laten spelen is het aanbieden van kant-en-klaar slijm, getest en goedgekeurd door Inmetro. Veel kinderen staan er echter op dat ze hun eigen slijm willen maken, en het aanpassen zoals ze willen.

In dit geval zijn er twee veiliger manieren om je kind zelf slijm te laten maken: door zorgvuldig een recept zonder deze gevaarlijke ingrediënten te kiezen of door een kit te kopen die al alles biedt wat ze nodig hebben om hun slijm te maken.

Als je de eerste optie kiest, controleer dan altijd alle ingrediënten en kies die ingrediënten die 100% veilig zijn, waarbij chemische bestanddelen vermeden worden.

Wist je dat een veel gebruikte optie het maizena recept is? Je hebt dit ingrediënt alleen nodig met water en voedselkleurstof.

Je kunt 2 kopjes maïszetmeel mengen in 350 ml en vijf druppels voedselkleurstof naar keuze. Het kind kan het personaliseren met glitters, piepschuim of andere versieringen.

De textuur is niet zo goed als die van de kant-en-klare slimes, maar het is een alternatief zonder chemische bestanddelen.

Dezelfde tip geldt voor de aankoop van bouwpakketten, het is belangrijk de gebruikte ingrediënten te controleren en na te gaan of ze het Inmetro zegel hebben. Deze kits bieden uiteindelijk meer veiligheid, minder rommel en tevredenheid bij de kinderen.

Ook al gebruiken ze enkele chemische bestanddelen, ze worden gebruikt binnen de toegestane concentratie. De recepten gaan bijna nooit fout, omdat ze de juiste hoeveelheid van elk ingrediënt bevatten voor de perfecte textuur.

Voor welke leeftijd is slime aangewezen?

Slime mag nooit aan kinderen onder de drie jaar worden aangeboden. Dit wijst er echter niet op dat kinderen van deze leeftijd of iets ouder geschikt zijn om met het product te spelen.

Slime mag alleen aangeboden worden aan kinderen ouder dan zes jaar.

Veel vier- en vijfjarigen dragen nog voorwerpen in hun mond, waardoor het gevaarlijk is. Ze hebben ook een gevoeligere huid om met bepaalde bestanddelen om te gaan.

In een artikel voor de website Minha Vida (1) geeft dermatologe Mariana Paschoaleto Badaró aan dat kinderen vanaf zes jaar er klaar voor zijn om met slijm te gaan spelen, bij voorkeur dermatologisch getest.

Slime of speeldeeg?

Hoewel ze erg op elkaar lijken, hebben slime en het bekende speeldeeg toch enkele verschillen. De meest voor de hand liggende is de textuur. Slijm is meer een kleverige gelei die niet de vorm aanneemt die je wilt.

Om te spelen moet het kind gewoon blijven knijpen, uitrekken, kneden enzovoort. Het hanteren van een slijm is ontspannend.

Speeldeeg daarentegen is steviger en kan gemanipuleerd worden op elke manier die een kind maar wil, zodat het alles kan “bouwen” wat het maar wil. Met speeldeeg kun je poppen maken, bloemen, harten, voertuigen, of wat de fantasie maar toelaat. Dit komt omdat speeldeeg van twee kleuren niet mengt, alleen als het voor dit doel samengedrukt wordt.

Dit kan niet met slijm, dat door kinderen gebruikt wordt om met texturen te experimenteren. Het beoogde gebruik is dan ook totaal verschillend.

Speeldeeg wordt in scholen ook veel gebruikt door leraren bij pedagogische methoden. Beide zijn niet geïndiceerd voor kinderen jonger dan drie jaar en moeten altijd onder toezicht van een volwassene worden aangeboden.

Slime Speeldeeg
Textuur Zacht en kleverig Droog en stevig
Geschikt voor Experimenteren met texturen en ontspannen Creëren wat het kind maar wil, voorwerpen, figuren en vormen uit zijn fantasie halen en tot leven brengen met speeldeeg

Aankoopcriteria: Kies het juiste slijm voor je kinderen

Kinderen zijn dol op slijm. Slijm is koortsachtig en het is bijna onmogelijk te voorkomen dat je kind ermee speelt. Met de nodige zorg die hier vermeld wordt is het mogelijk ze te laten genieten van de voordelen die het spel biedt.

Zie nu de lijst van criteria die we voor je uitgezocht hebben om het perfecte slijm te kiezen:

Lees elk van de genoemde criteria zorgvuldig.

Eenheid of kit

De eerste keuze moet zijn tussen een kant-en-klare slijm of een kit om te maken. Jonge kinderen kunnen het moeilijk vinden om zelf slijm te maken, zelfs met hulp, en het kant-en-klare model is dan een prima optie.

Sets zijn er ook in verschillende configuraties. Er zijn er met kant-en-klare slijm en versieringen om te mengen, of die met de aanwezige ingrediënten helemaal zelf gemaakt moeten worden.

Houd altijd rekening met de indicatieve leeftijd van de kit en houd altijd toezicht op de activiteit.

Mãos produzinho slime com um kit sobre superfície.

De kit is een prima manier om slijm op een veilige manier te introduceren. (Bron: arinahabich/ 123rf.com)

Weight

Als je een kant-en-klaar slijm wilt kopen, let dan op de “grootte” van de gelei. Ze worden meestal in potjes verkocht en in dit geval gaat het om het gewicht.

Je vindt er kleine potjes van 50 gram of grote slimes van meer dan 5 kg. Als je online koopt, is dit nog belangrijker.

Voor één kind is een klein slijmpje al genoeg. Als je hem nu met meer kinderen gaat gebruiken, kan het de moeite lonen het grotere formaat te kopen en het over de kleintjes te verdelen.

Kleur

Er zijn volop kleurmogelijkheden. Van felle tot pasteltinten, de markt heeft slimes voor alle smaken. Maar voordat je afsluit, vraag je het kind welke kleur het verkiest.

Een interessante tip in verband met de kleuren is om voor elk kind een andere kleur te kopen, dit kan verwarring voorkomen als broertjes, zusjes, neefjes en vriendjes samen met hun slijm spelen.

Versieringen

Wat de kleintjes behalve de kleur het meest aantrekt, zijn de versieringen die op de slijm aanwezig zijn. De meest voorkomende zijn piepschuim, glitters, sterren of andere kleine bestanddelen die de textuur veranderen.

Dit is het interessantste punt van de kits, die een verscheidenheid aan versieringen bieden waarmee kinderen hun slijm kunnen aanpassen.

Als het in je budget past, neem het dan in overweging. Dit is het belangrijkste punt dat hun ogen zal doen oplichten om met het slijm te spelen of te rijden. Sommige hebben zelfs een verrassing in de gelei verstopt.

(Featured Image Source: Maria Dryfhout/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. Matéria do site Minha Vida, publicada em junho de 2018, sobre os riscos oferecidos pelo slime.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Matéria sobre riscos do slime
Matéria do site Minha Vida, publicada em junho de 2018, sobre os riscos oferecidos pelo slime.
Ga naar bron
Recensies