Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

In het verleden werd de baard beschouwd als een teken van kracht en een versiering van mannelijkheid. Tegenwoordig is de baard, het esthetische sieraad van de man, meer in zwang dan ooit. De baard van een man groeit 0,35 tot 0,4 millimeter per dag. Zonder scheren heeft een man in een maand een volle baard van vijf centimeter.

Daarom is zorgvuldige verzorging steeds belangrijker geworden. Het is een uitdrukking van de individualiteit en sexappeal van een man. In onze Braun scheerapparaat test 2022 willen we je nader kennis laten maken met het Braun scheerapparaat. We geven je belangrijke informatie over de functies van het scheerapparaat en de criteria waar je op moet letten als je het koopt. We geven je ook tips over hoe je het scheermes goed kunt schoonmaken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het scheermes is de beste vriend van een man en helpt hem elke dag bij zijn ochtendroutine. Of het nu gaat om een baard van 3 dagen, goed verzorgde bakkebaarden of gewoon een gladde scheerbeurt, de slimme apparaten van vandaag vervullen alle behoeften van mannen als het om baarden gaat.
 • Er zijn twee soorten elektrische scheerapparaten op de markt, het foliescheerapparaat en het roterende scheerapparaat. Elk van deze heeft zijn voor- en nadelen als het gaat om dagelijks scheren. De doorslaggevende factor is echter ook het huidtype.
 • Moderne scheerapparaten hebben tegenwoordig verschillende functies en worden op allerlei manieren gebruikt. Bij de aanschaf moet je letten op criteria als het soort scheerbeurt, de grootte van het apparaat en de batterij. Ook de accessoires zijn belangrijk.

Braun scheerapparaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Braun scheerapparaat

koopt

Welke elektrische apparaten biedt Braun aan?

Braun GmbH is een fabrikant van kleine elektrische apparaten. Het werd opgericht door ingenieur en naamgever Max Braun en is gevestigd in Kronberg im Taunus, Duitsland. Het bedrijf werd in 2005 overgenomen door de Amerikaanse onderneming Procter & Gamble. Braun biedt apparaten voor scheren, haarverzorging en ontharen voor mannen. De firma is vooral bekend om haar technische innovaties en opvallende vormgeving.

Braun Rasierer-1

Of nat of droog scheren beter is, hangt meer van je eigen voorkeur af. Een natte scheerbeurt is nog steeds de grondigere methode.
(Image source: unsplash.com / Kamile Leo)

Ze zijn voortdurend bezig hun technologie en het uiterlijk van hun producten te ontwikkelen om zich aan de behoeften van hun klanten aan te passen. De kernwaarden van het merk zijn functionaliteit, kwaliteit en esthetiek. Deze waarden waren toen essentiële waarden van het merk, zoals ze dat nu nog zijn. Braun heeft een belangrijke plaats ingenomen in de geschiedenis van de industriële vormgeving en is internationaal een van de pioniers.

Technologische vernieuwingen zijn ons dagelijks leven ten goede gekomen.

Braun ontwikkelt al sinds 1921 apparaten voor het dagelijks leven, die de kwaliteit van het leven verbeteren. We ontlenen immers levenskwaliteit aan de gewone dingen die we elke dag steeds opnieuw doen. Het uiterlijk van de producten was een belangrijke zorg voor Braun.

De opdracht van de afdeling produktontwerpen was om de produkten van het merk een eenvoudig uiterlijk te geven. Toch moeten de producten nog steeds elegant en functioneel zijn. Technologische vernieuwingen zijn ons dagelijks leven ten goede gekomen. Scheren, epileren, haren drogen is nog nooit zo gemakkelijk en snel geweest als nu.

Wat onderscheidt de Braun scheerapparaten van andere fabrikanten?

Bij Braun komt de consument op de eerste plaats. Ze willen weten hoe de klanten hun producten ervaren en hun gewoonten kennen. Om hen efficiënte producten te kunnen aanbieden, bestuderen ze daarom nauwkeurig hun behoeften. Braun investeert veel geld en tijd in consumentenonderzoek.

Ze hebben een onderzoeksfaciliteit met badkamers in Kronberg om realistisch na te bootsen wat er elke dag in een gewoon huis gebeurt. De tevredenheid van hun klanten is bijzonder belangrijk voor de onderneming. De produktafdeling van Braun volgt steeds de nieuwste trends en ontwikkelingen. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën en technologieën om hun klanten producten van hoge kwaliteit en goede kwaliteit te kunnen bieden. Daarom vertrouwen klanten op het merk Braun.

De onderneming heeft meer dan 2.500 patenten geregistreerd en meer dan 250 internationale ontwerpprijzen gewonnen. Dit is een duidelijk bewijs van Braun’s vernieuwende en ontwikkelingskracht.

Maar een vernieuwend idee in werkelijkheid omzetten zodat het aan de verwachtingen van de consument beantwoordt, is precisiewerk. Het is een lange weg van de tekentafel naar de winkelrekken. Maar de wetenschappers bij Braun houden van de uitdaging om technische kennis en creativiteit te combineren. Een prototype wordt eerst in elkaar gezet en in het lab getest om te zien of een technisch idee aan de verwachtingen van de consument voldoet. Ingenieurs werken aan een technische aanpak tot het product aan de hoge verwachtingen voldoet. De producten worden voortdurend ontwikkeld en geperfectioneerd zonder dat de kwaliteit ervan vermindert. Kwaliteitsbeheer test of het nieuwe product efficiënt, robuust en duurzaam is. Pas dan wordt het product op de markt toegelaten.

Welke vorm van scheerapparaat biedt Braun aan?

Het eerste droogscheermes werd in 1915 uitgevonden. Het werkte met draaiende bladen en had een mechanische opwindmotor. 20 jaar later werd het eerste handzame elektrische scheerapparaat in de USA aangeboden door de firma Remington. Er zijn tegenwoordig twee soorten elektrische scheerapparaten op de markt: het roterende scheerapparaat en het foliescheerapparaat. De verschillen tussen de twee scheerapparaten en hun voor- en nadelen worden in de volgende paragraaf uitgelegd.

Folie

scheerapparaat Bij folie scheerapparaten zitten de mesjes onder een scherende folie. Dit betekent dat het haar wordt afgeknipt door deze combinatie van een scherende folie en een blok messen om de gezichtshuid tegen verwonding te beschermen. Bovendien wordt het scheermes in rechte lijnen over de huid geleid, wat het scheren dichter en gelijkmatiger maakt.

Folie scheermesjes zijn geschikt voor zowel droog als nat scheren. Om de gladheid van het scheerresultaat en de scherpte van de mesjes te behouden, moeten de onderdelen na ongeveer 18 maanden vervangen worden. Braun biedt vooral foliescheermesjes aan. In de volgende tabel hebben we de voor- en nadelen van foliescheerapparaten op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Sappig en glad scheren
 • Nauwkeurige contouren
 • Gemakkelijk en snel schoon te maken
 • Zeer goed om te trimmen
Nadelen
 • Bladen moeten regelmatig vervangen worden
 • Reserve-onderdelen zijn vaak duur om later aan te schaffen
 • Snijwonden mogelijk bij het schoonmaken van messen
 • Tamelijk luidruchtige motor

Roterend

scheerapparaat Het roterende scheerapparaat heeft drie roterende messen en wordt met ronddraaiende bewegingen over de huid bewogen. De mesjes zitten flexibel op het scheerhoofd en draaien gelijktijdig rond. Deze vorm maakt een snelle scheerbeurt mogelijk, want de haren worden van verschillende kanten bewerkt. Direct contact van de messen met de huid kan snijwonden veroorzaken.

In deze tabel vind je de voor- en nadelen van roterende scheerapparaten:

Voordelen
 • Snel scheren
 • Optimaal voor dagelijks scheren
 • Geschikt voor volledig scheren
 • Tamelijk stil
Nadelen
 • Trimmen is moeilijk
 • Reserve-onderdelen zijn vaak duur om later aan te schaffen
 • Sneden waarschijnlijker
 • Regelmatig schoonmaken

Braun Rasierer-2

Na de smartphone is het scheerapparaat waarschijnlijk het op een na intelligentste gadget dat een man tegenwoordig heeft. (Image source: unsplash.com / Arthur Humeau)

Tegen welke prijzen worden Braun scheerapparaten verkocht?

Braun biedt verschillende modellen scheerapparaten voor mannen aan. Zowel plaatselijke elektronicawinkels als online winkels bieden Braun producten aan. De prijsklasse varieert naargelang het model en de leveringsomvang van het scheerapparaat. De prijzen variëren van 50 tot 400 euro. Producten van hogere kwaliteit vind je meestal in de hogere prijscategorie. Met zo’n ruime prijsklasse ben je er zeker van dat je het juiste product voor je portemonnee vindt. In de tabel hieronder vind je een lijst met prijzen:
Producttype Prijsklasse
Braun Series 3 35-70 Euro
Braun Series 5 75-125 Euro
Braun Series 7 145-170 Euro
Braun Series 8 180-220 Euro
Braun Series 9 220-400 Euro

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Braun scheerapparaten te vergelijken en te evalueren

Type scheerbeurt

Het scheerapparaat van vandaag is de beste vriend van de man, die hem helpt bij zijn dagelijkse ochtendroutine. Maar welk scheermes is het beste. Eerst moet je voor jezelf nagaan aan wat voor soort scheerbeurt je de voorkeur geeft. Ben je meer een nat scheerapparaat of een droog scheerapparaat? Voor nat scheren wordt scheerschuim of gel aanbevolen. Dit maakt de huid soepel en minder vatbaar voor huidirritatie.

Goede scheermesjes hebben tegenwoordig verschillende functies. Of je nu de voorkeur geeft aan een 3-daagse baard, goed verzorgde bakkebaarden of gewoon een gladde scheerbeurt. Vandaag vervullen de Braun Series alle wensen van mannen als het om baarden gaat.

Braun biedt scheerapparaten in verschillende uitvoeringen. Om het juiste model te vinden, moet je er bij de aanschaf van een nieuw scheerapparaat altijd op letten dat het verschillende functies biedt. Criteria als de werkingsstand en de afmetingen van het apparaat zijn ook belangrijk, net als de bijgeleverde accessoires.

Braun Rasierer-3

De scheermesjes van vandaag, met hun intelligente technologie, bieden mannen een unieke scheerervaring en maken het dagelijks scheren gemakkelijker.
(Image source: pixabay.com / David Mark)

Het scheermes schoonmaken

Om onzuiverheden in de huid te voorkomen, moet je je scheermes regelmatig schoonmaken. Idealiter maak je het na elk gebruik schoon. Dit helpt ingegroeide haartjes en puistjes voorkomen. Je scheermes schoonmaken is niet alleen hygiënisch, het verlengt ook de levensduur van je scheermes.

Braun’s Clean & Charge functie doet het werk voor je. Het reinigingsstation kiest optimaal de reinigingsintensiteit, reinigt en onderhoudt het scheerapparaat. Bovendien wordt het apparaat automatisch opgeladen door het laadstation. Braun scheerapparaten zijn waterbestendig en kunnen ook met vloeibare zeep onder stromend water gereinigd worden. Het vermijden van huidirritatie is een kwestie die elke man wel eens bezighoudt. Elke man heeft wel eens last gehad van scheerbrand. De keuze van het juiste scheermes en het gebruik van de juiste technieken spelen een grote rol bij het voorkomen van huidirritatie.

De scheermesjes van Braun zijn ontworpen voor de gevoelige mannenhuid om problemen als ingegroeide haartjes, puistjes en dergelijke te voorkomen. Braun scheerapparaten werken met rechtlijnige bewegingen. Deze scheerbewegingen zorgen ervoor dat het scheerapparaat meer haar vangt. Deze intelligente technologie zorgt voor een gladde scheerbeurt. De scheerapparaten uit de Braun serie zijn de enige ter wereld met intelligente sonische technologie die de dichtheid van je baard detecteert en zich daar automatisch op aanpast.

Verzorging na het scheren is belangrijk om huidirritatie te voorkomen.

Om de huid te beschermen, hebben de Braun scheerapparaten ook een dunne folie tussen de huid en de scherpe mesjes.

Deze folies hebben ergonomisch gevormde openingen en grijpen elke haar zonder dat de mesjes direct contact met de huid hebben. Daarom geven mannen met een gevoelige huid de voorkeur aan Braun scheerapparaten. Na het scheren kun je een toner op je huid spuiten. Dit sluit de poriën en je kunt dan een aftershave aanbrengen.

Batterij

Scheerapparaat. Prestaties en duurzaamheid zijn dus belangrijke factoren. De meeste scheerapparaten hebben oplaadbare batterijen. Er zijn echter ook scheerapparaten die op het lichtnet werken. Als je oplaadbare batterijen kiest, let er dan op dat ze een korte oplaadtijd hebben, maar een lange levensduur.

De levensduur van een oplaadbare batterij wordt gemeten in laadcycli. Eén laadcyclus komt overeen met het volledig opladen van de hele batterijcapaciteit. Momenteel zijn conventionele lithium-ion batterijen, zoals die in kleine elektrische apparaten worden gebruikt, bestand tegen 500 tot 1000 laadcycli zonder schade op te lopen.

Lithium-ion batterijen hebben een hoge energie vergeleken met andere soorten batterijen. Met een volle lading kan het scheerapparaat tot een maand gebruikt worden. Alle Braun scheerapparaten zijn uitgerust met een Li-Ion batterij.

Grootte van het apparaat

Je moet je afvragen waar je het scheerapparaat vooral wilt gebruiken. Als je het scheerapparaat alleen thuis wilt gebruiken, is de grootte niet belangrijk. De grootte van het toestel is echter een belangrijk criterium als je veel reist. Vooral op zakenreis mag het scheerapparaat niet in je bagage ontbreken. Kleinere scheermesjes zijn ideaal voor op reis en passen in elke koffer.

Accessoires

Braun biedt verschillende accessoires voor het scheerapparaat aan, zodat je je apparaat op allerlei manieren kunt gebruiken. De Braun serie kan de volgende extra functies bevatten

 • Trimmer – kort het haar in tot een bepaalde lengte voor precieze baardstyling en precieze contouren,
 • Exfoliërend hulpstuk – bereidt de huid voor op het scheren
 • Verkoelende elementen op het scheerhoofd – voor een huidvriendelijke scheerbeurt
 • Deksel – om het scheerhoofd te beschermen
 • Baarddichtheidssensor – detecteert de dichtheid van de baard en past automatisch de oscillatie van de messen aan
 • Reinigingsstation – voor het onafhankelijk reinigen van het scheerapparaat
 • Batterijlaadstation – om de batterij op te laden
 • Display – voor het aflezen van de gebruiksduur van de batterij
 • Opbergtas – ideaal voor op reis

Interessante feiten over Braun scheerapparaten

Waar worden Braun scheerapparaten gemaakt?

Braun brengt zijn producten over de hele wereld op de markt. De afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van Braun is echter in Kronberg, Duitsland gevestigd. Meer dan 400 wetenschappers uit de vakgebieden werktuigbouwkunde, biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, materiaalkunde en industriële vormgeving werken er.

De belangrijkste produktieprocessen van de onderneming vinden plaats in Kronberg. De produktiefaciliteit bevindt zich ook in Duitsland (Walldürn). Om de hoogste kwaliteit en precisie te garanderen, worden alle elektronische apparaten van Braun in Duitsland vervaardigd en voldoen ze aan hoge kwaliteitsnormen.

Heeft Braun ook producten voor vrouwen?

Braun waagde zich in 1988 op de markt van de epileerapparaten, toen het het Franse bedrijf Silk-épil kocht. Dit is een groeisegment voor de onderneming geweest. Tegenwoordig concentreert het zich heel sterk op de ontwikkeling en verbetering van epileerapparaten voor vrouwen.

Braun is niet alleen een bekend merk op de markt van scheerapparaten en epileerapparaten. Het was ook de pionier op het gebied van haardrogers en bracht in 1978 een vernieuwend model op de markt. Het was een compacte en efficiënte haardroger met een schuin handvat die mee op reis genomen kon worden. Bovendien ontwikkelden ze haarstrijkers, krultangen en föhn hulpstukken.

Hun producten voor vrouwen hebben zachte vormen met door kleur geaccentueerde applicatie-elementen. Ze leggen ook de nadruk op hun cosmetische voordelen en brengen tegelijk kwaliteit en technische know-how over.

Hoe vaak moet ik mijn Braun scheerapparaat schoonmaken?

Professioneel schoonmaken was nog nooit zo gemakkelijk en hygiënisch. In deze paragraaf leggen we stap voor stap uit hoe je je Braun scheerapparaat schoonmaakt. Sommige Braun scheerapparaat modellen worden geleverd met een Clean & Charge reinigingsstation.

Het Clean & Charge station heeft vijf functies. Het laadt, reinigt, olieert en verzorgt de scheeronderdelen en droogt het scheerapparaat. Dit heeft het voordeel dat het scheerapparaat automatisch hygiënisch gereinigd en opgeladen wordt met een druk op de knop. De reinigingsoplossing verwijdert haar- en huiddeeltjes. De oplossing smeert ook de messen om een efficiënt snijresultaat te garanderen.

Aan het eind van het reinigingsproces wordt het scheerapparaat automatisch gedroogd en is het weer klaar voor gebruik. Met de Clean & Charge functie is professioneel schoonmaken gemakkelijk en hygiënisch. En de scherpe messen blijven als nieuw. Braun scheerapparaten kunnen ook met de hand gereinigd worden. Gewoon afspoelen met vloeibare zeep onder stromend water. De messen kunnen gemakkelijk met een borstel schoongemaakt worden.

Voor een optimale verzorging is het aan te bevelen een paar druppels olie op het scheerhoofd aan te brengen. Om de volledige prestaties van het scheerapparaat te behouden, moet het scheerhoofd om de 18 maanden vervangen worden.

Beeldbron: Kerekes/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies