Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Goed verzorgde handen en vingernagels laten een goede indruk achter. Maar wie last heeft van gebroken en broze nagels heeft vaak ook last van onverzorgd uitziende handen en probeert ze te verbergen.
Broze nagels zijn niet alleen onaantrekkelijk, ze kunnen ook een grote last zijn. In dit artikel leer je hoe je de oorzaken van dunne, gebarsten en broze nagels kunt herkennen en hoe je ze het beste kunt behandelen.

Oorzaken: Waarom krijg je broze nagels?

Er kunnen veel redenen zijn voor broze vingernagels. Als je tevergeefs je broze nagels probeert te behandelen, moet je eerst de oorzaak tot op de bodem uitzoeken om de ideale behandeling te vinden.

Om de triggers voor broze en splinterende nagels tot op de bodem uit te zoeken, worden hieronder mogelijke oorzaken opgesomd.

Hand

Bron: Pixabay.com / khfalk

Medische oorzaken

Medisch gezien kunnen broze nagels op grond van hun structuur in twee soorten verdeeld worden. Enerzijds is er het splijten van de nagels, waarbij de teennagels en vingernagels over de lengte van de vezels splijten. Deze vorm wordt door artsen “onychoschisis” genoemd.

Aan de andere kant is er “onychorhexis”, waarbij de nagels in de diepte van hun structuur scheuren en niet zomaar in één lengte splijten. Longitudinale groeven zijn meestal het gevolg van een slecht dieet en een slechte levensstijl, terwijl transversale groeven een teken zijn van een besmettelijke ziekte. Als de nagels naar boven gekromd zijn, is een hart- en vaatziekte de voor de hand liggende oorzaak.

Reumatoïde artritis, stofwisselings- of schildklieraandoeningen kunnen ook nagelproblemen veroorzaken. Mensen die aan huidziekten lijden klagen vaak over dunne, splinterige en broze vingernagels. Ziekten zoals psoriasis, schimmelnagels of eczeem hebben meestal een negatief effect op de gezondheid van de nagels. Andere oorzaken zijn de bijwerkingen van medicijnen of medische behandelingen.

Bijvoorbeeld, voormalige kankerpatiënten of mensen die een behandeling ondergaan hebben vaak last van broze nagels. Dit wordt veroorzaakt door agressieve chemotherapie, die de groei van cellen remt en dit beïnvloedt ook de conditie van de nagels.

Chemicaliën

Sommige chemicaliën die je veilig op je vingernagels kunt laten komen, kunnen de nagels ernstig aantasten. Als je vaak nagellak remover gebruikt of regelmatig in aanraking komt met schoonmaakmiddelen, kun je zachte, dunne en broze nagels krijgen.

Alle chemische stoffen kunnen je nagels beschad igen. Gebruik dus altijd handschoenen bij het klussen met chemische reinigingsmiddelen en vermijd huidcontact.

Kunstnagels en nagellak

Regelmatig schuren en remodelleren van kunstnagels beschadigt het nagelbed en de hoornlaag, wat tot broze nagels leidt. Zelfs een eenvoudige manicure met nagellak kan je nagels zacht en broos maken, maar een versterkende basislaag kan dit voorkomen.

Gebrek aan vitaminen en sporenelementen

Een tekort aan voedingsstoffen kan ook achter broze nagels zitten. Mensen die niet genoeg vitaminen en sporenelementen innemen hebben vaak last van gebroken en gebarsten nagels.

Niet alleen vitamine B en D, maar ook sporenelementen zoals ijzer, zink en calcium zijn belangrijke voedingsstoffen die tot broze nagels kunnen leiden als er een tekort aan is.

Koude temperaturen in de winter

Een seizoenswisseling is vaak de trigger voor broze en breekbare vingernagels. De koude temperaturen in de winter en de droge verwarmingslucht in woonkamers betekenen dat de nagels maar een kleine hoeveelheid water kunnen binden, zodat ze vocht verliezen en sneller scheuren.

Behandelingen: Hoe kun je broze nagels behandelen?

Om broze nagels weer onder controle te krijgen, is de juiste behandeling van enorm belang. Nadat de oorzaak tot op de bodem is uitgezocht, moeten gerichte behandelingsmethoden worden toegepast.

Hände

Bron: Pixabay.com / impression60

Verzorging voor broze en gegroefde nagels

Zachte en regelmatige nagelverzorging voor gebroken en broze nagels is een van de belangrijkste dingen. Gebruik altijd een vijl in plaats van een nagelschaartje of nagelknipper. Dit komt omdat door het samenpersen van de nagel kleine scheurtjes in de nagelstructuur ontstaan en de vingernagels sneller splijten en breken.

Een nagelbehandeling met medische nagellak en hydro polish voorziet de nagels van belangrijke nagelbouwstenen om ze weer stevig en elastisch te maken. Behalve nagellak tegen broze nagels, moet ook een nagelverharder gebruikt worden om de nagels sterker te maken.

Voor nagels met groeven kan een polijstvijl en een polijstmiddel voor groefvulling gebruikt worden om de oneffenheden in de nagel te egaliseren. In bijzondere gevallen kunnen alleen geneesmiddelen op recept helpen om gebroken en broze nagels te regenereren.

SOS-Hilfe

Als de nagel diep gescheurd is, helpt vaak geen nagelvijl meer. Als de scheur diep is, kun je een speciale nagellijm gebruiken om de scheur te dichten.

Een andere truc om een scheur te verbergen en de gescheurde vingernagel te redden is het gebruik van een theezakje. Dit houdt in dat je een stukje theezakje uitknipt en het met vernis op de gescheurde plek vastzet.

Wanneer moet je naar de dokter gaan voor broze nagels?

Als je de oorzaak van je nagelproblemen niet zelf kunt vinden en geen van de behandelingen werkt, moet je naar een arts gaan. Een bloedonderzoek kan tekorten opsporen en een arts kan ook broze nagels vaststellen door naar de conditie van de nagels te kijken.

Mythes: Wat helpt niet tegen broze vingernagels?

Nagelolie en nagelcrèmes verzorgen de huid op de vingernagels, maar kunnen niet in de nagelplaat worden opgenomen, dus behandeling met oliën en crèmes zou tevergeefs zijn. Ook al zit er een etiket op dat zegt dat ze de nagels versterken, ze zijn geen middel tegen broze nagels.

Versterk

de nagels: De beste tips tegen broze vingernagels

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om broze nagels tegen te gaan en te voorkomen. Een goede nagelverzorging, het gebruik van zachte nagellak en een voedingsrijk dieet kunnen de nagels versterken.

Een strip nagellak alternatief kan zonder chemische removers verwijderd worden en is dus zacht voor je nagels.

Wat te vermijden bij broze vingernagels

Behalve nagelknippers en nagelschaartjes vermijden, moet je je ook onthouden van het voortdurend aanbrengen en verwijderen van nagellak. Als je graag en vaak je nagels lakt, moet je pauzes inlassen van het lakken en het rustig aan doen met je nagels. Het schoonmaken van de nagels moet ook altijd gebeuren met borsteltjes en niet met scherpe voorwerpen, die vaak in manicuresets zitten.

Fingernägel

Bron: Pixabay.com / picjumbo_com

Voedingstips

Een evenwichtige voeding rijk aan proteïnen is bijzonder belangrijk voor sterke nagels. Vitamine A, B vitaminen, vitamine C, foliumzuur, zink, biotine, cobalamine, L-lysine en essentiële vetzuren helpen bij de opbouw van nagels.

Natuurlijke voedingssupplementen zoals kiezelzuur/siliciumzuur hebben ook een positief effect op de gezondheid en conditie van de nagels en kunnen aan de dagelijkse voeding worden toegevoegd om de nagels te versterken.

Beeldbron: pixabay.com / impression60

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies