Laatst bijgewerkt: 07-01-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

31Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Wonderolie, ricinusolie of castorolie is een plantaardige olie die wordt gebruikt voor diverse huis-tuin-en-keuken-toepassingen. Het heeft eigenschappen om medische problemen te behandelen, het hydrateert de huid en het haar en naast andere voordelen heeft dit product een gerespecteerde plaats verdiend op het gebied van alternatieve geneeskunde.

Met talloze voordelen en enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen kan castorolie helpen bij het verbeteren van diverse fysieke kwalen. In dit artikel geven we je alle essentiële informatie die je nodig hebt over dit interessante product en helpen we je bij het maken van de beste aankoop die bij je behoeften past.
Belangrijk om te weten

 • Deze plantaardige olie kan worden geconsumeerd voor constipatie, hoewel sommige artsen het omschrijven als een te sterke purgeermethode en bevelen het niet aan in geval van verstopping.
 • De lijst met voordelen van castorolie is eindeloos, van ontstekingsremmend tot het voorkomen van rimpels.
 • Zoek uit of de ricinusolie die je gaat kopen een specifiek gebruik heeft, bijvoorbeeld voor je wimpers. Het kan zijn dat het niet goed is voor je specifieke doel.

Onze selectie: De beste castorolie op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste castorolie die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte ricinusolie een stuk eenvoudiger.

De beste biologische castorolie

De castorolie van FAIR Studios draagt het SKAL keurmerk waardoor jij verzekerd bent van een 100% Biologisch product. Pure castorolie staat bekend om de positieve effecten die het heeft op haargroei. Bij langdurig gebruik zul je aanzienlijk verschil merken in het aantal haren op je hoofd en de dikte en lengte van je wimpers en wenkbrauwen.

Dit komt doordat castorolie zowel de haarwortels als het haar zelf voedt, gezonder maakt en repareert waardoor haren minder snel uitvallen en er sneller haar terug groeit. De inhoud van de verpakking is 100 ml.

De beste castorolie met vitamine E

BeriVita staat voor 100% natuurlijke, krachtige en pure producten uit de natuur met respect voor mens, dier en leefomgeving. Castorolie wordt ook wel Wonderolie of Ricinusolie genoemd. Castorlie is een kalmerende, verzachtende natuurlijke huid- en haarolie.

Deze Castorlie is puur en koudgeperst. Daardoor is de Castorolie redelijk “dik” en stroperig en bevat veel Omega-9 vetzuren. Castorolie kan helpen uitdroging van de huid te voorkomen en maakt deze weer soepel. Ideaal voor de verzorging van de gevoelige huid. Verpakking van 3 x 100 ml.

De beste koudgeperste castorolie

Castorolie is ook wel bekend onder de naam wonderolie en dat komt doordat het vele buitengewone toepassingen heeft. Deze biologische en koudgeperste castorolie van Natural Heroes is 100% plantaardig en biologisch en wordt met veel aandacht gemaakt van zaden van de groene vruchten uit de wonderboom: de Ricinus Communis.

De boom wordt gecultiveerd in India, Oost-Afrika en het zuidoostelijke gebied van de Middellandse Zee. Deze wonderolie die voor je huid, haar, wimpers en wenkbrauwen gebruikt kan worden, wordt geleverd in een 100 ml verpakking.

De beste castorolie voor je wimpers

De castorolie van Chezmoiproducts is een zeer effectief olie voor wimper en wenkbrauw groei. Castorolie wordt al honderden jaren gebruikt door vrouwen over de hele wereld. Vandaag de dag is de castorolie weer helemaal herontdekt en wordt het door steeds meer vrouwen gebruikt die lange en volle wimpers willen.

Al kan de olie ook als haarolie gebruikt worden voor natuurlijke haargroei. Het dringt tot diep in de wortels en versterkt deze van binnen uit. De olie zorgt ervoor dat je wimpers er voller, langer en gezonder uitzien in slechts 4 tot 6 weken, met een volledig resultaat in 3 maanden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over castorolie

Het is van groot belang dat je voordat je castorolie koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

woman applying oil

Je kunt ricinusolie één keer per week als haarmasker aanbrengen, vermengd met methizaadpoeder, en samen met stoom.
(Bron: Ammentorp: 94146667/ 123rf.com)

Wat is castorolie precies?

Castorolie of ricinusolie is een multifunctionele plantaardige olie die al duizenden jaren wordt gebruikt. De plant komt oorspronkelijk uit India, maar wordt nu gekweekt in mediterrane landen zoals Algerije, Egypte en Griekenland. In Frankrijk wordt de wonderboom ( Ricinus communis) echter als sierplant geteeld vanwege het grote en mooie bladerdek.

In de Middeleeuwen werd deze plant in Europa bekend om de behandeling van huidziekten. De Griekse arts Dioscorides beschreef hoe de olie uit de plant te halen, maar waarschuwde dat de zaden alleen uitwendig gebruikt mochten worden omdat ze “extreem zuiverend” waren. En hij had het niet mis.

Ricinusolie wordt gemaakt door olie te persen en te onttrekken aan de zaden van de plant, die wetenschappelijk wordt aangeduid als Ricinus communis. Deze zaden (wonderbonen) bevatten een giftig enzym: ricine. Door het verhittingsproces dat de olie ondergaat, wordt deze echter gedeactiveerd, waardoor ze veilig kan worden gebruikt.

castor oil and seeds

Ricinusolie heeft een aantal geneeskrachtige, industriële en farmaceutische toepassingen.
(Bron: Mohammed Anwarul Kabir: 55505873/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van castorolie?

Hieronder laten we je een aantal van de vele eigenschappen van dit interessante product zien:

 • Krachtig laxeermiddel: Het is geclassificeerd als een stimulerend laxeermiddel, wat betekent dat het de beweging van de spieren die het materiaal door de darmen duwen verhoogt, wat helpt om ze te reinigen. Dit type laxeermiddel werkt snel en wordt gebruikt om tijdelijke constipatie te verlichten, volgens verschillende studies.
 • Natuurlijke vochtinbrenger: Het is rijk aan ricinolzuur, d.w.z. een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Dit type vet werkt als een vochtinbrengende crème en kan worden gebruikt om de huid te hydrateren. Ricinusolie wordt in cosmetica gebruikt om de hydratatie te bevorderen en wordt vaak toegevoegd aan producten zoals lotions.
 • Wondgenezing: Het aanbrengen van ricinusolie op wonden creëert een vochtig milieu dat de genezing bevordert. Dit product stimuleert de weefselgroei zodat er een barrière kan worden gevormd tussen de wond en de omgeving, waardoor de kans op infectie afneemt. Het vermindert ook de droogte en de ophoping van dode huidcellen die de wondgenezing kunnen vertragen.
 • Ontstekingsremmende effecten: Ricinolzuur, het belangrijkste vetzuur in ricinusolie, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat wanneer de olie plaatselijk wordt aangebracht, het de ontsteking vermindert en de pijn verlicht. Op zijn beurt kan het helpen bij het verlichten van een droge, geïrriteerde huid bij mensen met psoriasis.

girl receiving a massage

Je kunt ricinusolie gebruiken als een natuurlijk alternatief voor vochtinbrengende crèmes en lotions.
(Bron: Belchonock: 24172933/ 123rf.com)
 • Acnevermindering: Deze huidaandoening kan mee-eters, met pus gevulde puistjes en grote, pijnlijke bulten op het gezicht en het lichaam veroorzaken. Het aanbrengen van ricinusolie op de huid kan helpen bij het verminderen van ontstekingsgerelateerde symptomen.
 • Bestrijd schimmels: Candida albicans is een soort schimmel die vaak tandproblemen veroorzaakt, zoals plaqueovergroeiing, tandvlees- en wortelkanaalinfecties. Ricinusolie heeft schimmelwerende eigenschappen en kan helpen bij de bestrijding van candida, waardoor de mond gezond blijft. Bovendien kan het prothese-gerelateerde stomatitis behandelen, een pijnlijke aandoening die vermoedelijk wordt veroorzaakt door de overgroei van deze schimmel.
 • Gezond haar en hoofdhuid: Veel mensen gebruiken castorolie als een natuurlijke haarconditioner. Droog of beschadigd haar kan vooral profiteren van een intens vochtinbrengend product zoals deze olie, omdat het helpt de haarschacht in te vetten, waardoor de flexibiliteit toeneemt en de kans op breuk afneemt. Het kan ook gunstig zijn voor mensen met roos.
 • Vermindering van haaruitval: Je kunt één keer per week ricinusolie als haarmasker aanbrengen, vermengd met methizaadpoeder, en samen met stoom. Dit voorkomt haaruitval en versterkt ook de wortels.
 • Behandeling van strontjes: vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen minstens twee of drie keer per dag een druppel ricinusolie op het strontje aanbrengen voor een effectief resultaat.

applying some castor oil on hair

Informeer je huisarts over alle producten die je gebruikt voordat je ricinusolie gebruikt.
(Bron: Parilovv: 115614704/ 123rf.com)
 • Effectieve anti-rimpelbehandeling: Het kan een geweldig natuurlijk middel zijn tegen rimpels. Het dringt door in de huid en verhoogt de productie van collageen, wat de opperhuid verzacht en hydrateert, waardoor deze zachter en gladder wordt. Breng een kleine hoeveelheid ricinusolie aan op het rimpelige gebied en laat het een nachtje zitten.
 • Tegen koliek bij baby’s: Koliek komt soms voor tijdens de eerste maanden bij baby’s en kan lange periodes van overmatig huilen veroorzaken. De precieze oorzaak is nog onbekend. Om ricinusolie voor koliek te gebruiken, wrijf je het gewoon zachtjes over de buik van je baby.
 • Integraal smeermiddel: Als je voorwerpen in huis hebt die gesmeerd moeten worden, zoals scharnieren, scharen of vleesmolens, werkt de ricinusolie perfect voor deze problemen. Door zijn consistente viscositeit bevriest hij niet, zodat hij ideaal kan zijn voor hoge of lage temperaturen.
 • Minder pijnlijke menstruatie: Bevordert een betere doorbloeding van de menstruatie, wat de zwelling en de pijn die gepaard gaan met de menstruatie kan verlichten. Dit komt door het hoge gehalte aan ricinolzuur, dat de bloedstroom kan verhogen. Het wordt ook gebruikt om fibroïden en cysten te verminderen.

applying castor oil

Ricinusolie is een nogal controversieel product als je niet bekend bent met het nut ervan.
(Bron: Progressman: 40578804/ 123rf.com)

Wat zijn de contra-indicaties van castorolie?

Hoewel het kan worden gebruikt om incidentele constipatie te verlichten, wordt ricinusolie niet aanbevolen als behandeling voor langdurige problemen of chronische aandoeningen. Hoewel het aanbrengen op de huid voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd, kan het in sommige gevallen een allergische reactie veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat je geen ricinusolie of een ander stimulerend laxeermiddel meer dan een week mag gebruiken zonder de instructies van je arts. Neem ook niet meer dan de aanbevolen dosis, omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Geef ten slotte geen ricinusolie aan kinderen onder de 10 jaar zonder toestemming van een arts.

blonde girl smiling

Ricinusolie bevat vitamine E, proteïne en omega 6 en 9.
(Bron: Hean Prinsloo: RCXkMy0kd5o/ Unsplash.com)

Voor zwangere vrouwen is het raadzaam om ricinusolie te vermijden, omdat het een vroeggeboorte kan veroorzaken. Het is echter wel toegestaan om het te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode. Andere gevallen waarin het gebruik ervan niet wordt aanbevolen zijn: overgevoeligheid, GI-obstructie of -perforatie, symptomen van blindedarmontsteking, ulceratieve colitis en rectale kloven.

Wat zijn de bijwerkingen van castorolie?

Ricinusolie is effectief voor veel aandoeningen, maar kan bijwerkingen veroorzaken zoals diarree, buikkramp, misselijkheid, braken en verkleuring van de urine, vooral als je meer neemt dan aanbevolen. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen mild, maar als ze ernstiger worden, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Is het waar dat ricinusolie de groei van wimpers bevordert?

Lees voor het kopen van dit product het etiket om te bevestigen dat het pure ricinusolie is, want het gemengd is met andere oliën of ingrediënten kan het irritatie veroorzaken of niet het gewenste resultaat opleveren. Er zijn twee soorten ricinusolie die gebruikt worden voor cosmetische doeleinden: koudgeperste olie, die helder is, en Jamaicaanse zwarte olie, die donkerbruin is.

De zwarte Jamaica castorolie heeft een reputatie opgebouwd als de beste schoonheidsbehandeling. Maar beide soorten oliën hebben dezelfde voedende en follikelstimulerende eigenschappen, wat gunstig kan zijn voor de groei van de wimpers.

Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd om aan te tonen dat ricinusolie de groei van wimpers helpt, is er bewijs dat ricinolzuur, een chemische verbinding die bijna 90% van deze olie uitmaakt, zou kunnen helpen het haarverlies tegen te gaan, zelfs in gevallen van kaalheid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van castorolie om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het product dat je nodig hebt:

Productie

Het is essentieel om rekening te houden met het proces dat de fabrikant uitvoert om de ricinusolie te verkrijgen, van de manier waarop hij het zaad zaait tot de manier waarop hij het product verpakt. We raden je aan om uit te zoeken of het merk gebruik maakt van pesticiden, of de olie koudgeperst is en of het gecertificeerd is. Deze aspecten dragen bij aan het behoud van de oorspronkelijke biologische kenmerken van de olie.

Dr. Jetske UlteeOnderzoeksarts in de cosmetische dermatologie
“Denk eraan dat je plantaardige oliën in de regel maar kort kunt bewaren (maximaal 2 jaar na productie datum) en ze koel bewaard moeten worden. Plantaardige oliën kunnen namelijk gaan oxideren en dat is voor je huid niet goed.”

Samenstelling

Aangezien het gebruik van ricinusolie vereist dat het product extreem zuiver is, moet je erop letten dat de verpakking geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of kunstmatige aroma’s bevat. Elk van deze chemische elementen kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van degenen die ze gebruiken.

Verpakking

Het is aan te raden om te letten op het type verpakking en de inhoud die deze bevat. Het is niet hetzelfde om een ricinusolie voor consumptie te kopen als voor lichaamsmassages. Voor dit laatste doel is het aan te raden om een verpakking te kiezen met een grote capaciteit die lang meegaat.

Bovendien is het belangrijk, net als bij alle gezondheidsproducten, om de olie op de juiste manier te bewaren. Het is aan te raden dat de verpakking van paars glas is, omdat dit een langere houdbaarheid van de eigenschappen, vitaminen en voedingsstoffen garandeert. Deze verpakking biedt een betere bescherming tegen licht, zodat de olie langer kan worden bewaard.

brown hair girl

Je kunt één keer per week ricinusolie aanbrengen.
(Bron: Puhhha: 70675762/ 123rf.com)

Gebruik

Door de vele toepassingen van ricinusolie zal je moeten bepalen waarvoor je dit product wilt kopen. Op deze manier kan je de juiste olie voor dat doel vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld producten voor een bepaald gebruik, zoals het verlengen of versterken van wimpers. Lees de details van elk merk altijd zorgvuldig.

Niet alleen vanwege de samenstelling is het goed om te weten waar je de ricinusolie voor wilt hebben, maar omdat elk type product ook accessoires bevat om de olie aan te brengen. Op deze manier hoef je geen extra artikelen te kopen, aangezien je gebruik kunt maken van de meegeleverde producten.

Certificering

Om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsproduct koopt, moet je controleren of het het certificaat van ecologische productie heeft. In het geval van ricinusolie is het label met de legende ECOGARANTIE een geruststellende gedachte. Een voorbeeld van certificering is die van de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Samenvatting

Hoewel wetenschappelijk onderzoek schaars is, zijn de getuigenissen over de effectiviteit van ricinusolie voor verschillende doeleinden gevarieerd en ontelbaar. Omdat het een natuurproduct is, is het de moeite waard om het zelf uit te proberen om te zien of het je kan helpen.

Je huisarts kan je ook helpen met het beste advies over deze plantaardige olie. Als je twijfels hebt, raden we je altijd aan om een gezondheidsprofessional te raadplegen om het juiste product voor je persoonlijke behoeften te kopen. We hopen dat we je hebben kunnen helpen met de aankoop van je castorolie!

Vond je ons artikel over castorolie interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte ricinusolie kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Alexander Ruiz: 110274920/ 123rf.com)

Recensies