Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Kinderen willen onafhankelijk worden en de wereld verkennen. Wat is er beter dan een driewieler? De drie steunpunten op de grond maken hem relatief veilig, maar hij biedt toch een zekere mate van vrijheid en mobiliteit. Of je kind nu twee, drie of zelfs vier jaar oud is, er is een perfect model voor iedereen. Met een duwstang om te duwen, een gordeltuigje of een opklapbare driewieler is de keuze reuze.

Dat is precies waarom we vandaag zes modellen voorstellen en uitleggen waar je bij aankoop op moet letten. Daarna vind je in de gids antwoorden op de meest gestelde vragen, zoals wanneer het aan te raden is met een driewieler te beginnen, of wat de voor- en nadelen zijn vergeleken met een loopfiets.
Belangrijk om te weten

  • Afhankelijk van het model zijn driewielers het perfecte vervoermiddel voor kinderen ouder dan één jaar, omdat ze de motorische vaardigheden bevorderen en tegelijk leuk zijn. Kinderen verbeteren spelenderwijs hun arm-been coördinatie, evenwichtsgevoel en ruimtelijk inzicht.
  • Driewielers zijn er in een grote verscheidenheid van vormen. Om de perfecte driewieler te vinden, moet je hem aanpassen aan de individuele mogelijkheden van je kind. Verstelbare modellen zijn bijzonder geschikt voor langdurig gebruik.
  • Voor baby’s of peuters is de duwstang heel nuttig voor de ouders. Een tuigje verhoogt de veiligheid op deze leeftijd nog meer. Ook moet altijd een helm gedragen worden.

Driewieler: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor driewielers

Kinderen zijn blij met zo’n beetje elk cadeau. Maar om ervoor te zorgen dat deze vreugde behouden blijft en dat de aanschaf van een nieuwe driewieler zo lang mogelijk de moeite waard is, is het belangrijk het perfecte cadeau te geven.

Daarom hebben we enkele criteria op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om verschillende driewielers te vergelijken. Om je kind en jezelf blijvend plezier te geven, moet je de volgende punten in overweging nemen:

In het volgende deel gaan we dieper in op deze criteria en leggen we uit wat je bij een geslaagde aankoop moet zoeken.

Doelgroep

Een driewieler moet aangepast zijn aan de leeftijd van een kind. De specificaties van de fabrikant kunnen heel nuttig zijn, maar wij zouden een meer gedifferentieerd standpunt innemen. Elk kind is anders, ontwikkelt zich anders en heeft individuele mogelijkheden. De grootte, maar veel meer nog de coördinatie en het persoonlijke ontwikkelingsstadium zijn hier doorslaggevend. De beste keuze is de driewieler die je kind aankan.

In hoogte verstelbaar zitje

Vooral als de driewieler een langdurige metgezel voor je kind moet worden, is het een groot voordeel een in hoogte verstelbaar zitje te hebben. Op deze manier groeit de driewieler met het kind mee. Het is aan te bevelen de instaphoogte zo laag mogelijk te houden. Om het comfort te behouden terwijl het kind groeit, moet ook de hoogte van het stuur verstelbaar zijn. Dit verbetert de houding en maakt het trappen gemakkelijker.

Veiligheidsgordel

Een veiligheidsgordel is gunstig als je kind overwegend stoot of nog erg wankel op zijn fiets zit. Het kan echter zelfs een belemmering zijn voor kinderen die veilig rijden, omdat de soepelheid verloren gaat.

Zo voorkomt de gordel dat het kind bij een val van de fiets springt.

Maar juist dit kan heel waardevol zijn voor de ontwikkeling van het kind, want juist daar leert het kind goed vallen. Voor de veiligheid moet je kind altijd een helm dragen.

Duwstang

De duwstang maakt het leven van de ouders gemakkelijker. Als het kind lange tijd niet zelf wil rijden, is het aan de ouders om het aan te sporen. Sommige duwstangen zijn zelfs in hoogte verstelbaar, zodat ze nog prettiger in de hand liggen. Er zijn ook driewielers met vergrendelbaar stuur en pedalen. Zo kan het kind niet van richting veranderen terwijl je duwt, en kunnen de voeten comfortabel rusten.

Ontwerp

Het perfecte ontwerp is natuurlijk individueel. Bedenk bij de keuze van de kleur wel dat de driewieler veel buiten zal zijn en dus snel vuil kan worden. Bovendien moet het niet alleen jou plezieren, maar in de eerste plaats je kind. Als de driewieler je kind lange tijd zal vergezellen, moet daar ook rekening mee gehouden worden bij de keuze van het ontwerp. Kies niet iets dat over twee of drie jaar niet meer in de mode zal zijn of dat je kind niet meer mooi zal vinden.

Gids: Veel gestelde vragen over driewielers uitvoerig beantwoord

Steeds weer komen dezelfde vragen over driewielers op. Om die te beantwoorden hebben we deze gids gemaakt om je de antwoorden te geven die je nu meteen nodig hebt.

Voor wie is een driewieler geschikt?

Het is onmogelijk een precieze leeftijdsgrens te trekken en te zeggen dat je kind een driewieler kan gebruiken vanaf 10 of 15 maanden. Zo verschillend als kinderen zijn, varieert ook de leeftijd waarop een driewieler zinvol is. In principe is het mogelijk vanaf het eerste levensjaar een driewieler te gebruiken. Het kind moet echter wel veilig en zelfstandig kunnen zitten.

Een driewieler is ook geschikt voor kleine kinderen. (Image source: pixabay / Free Photos)

De eerste pogingen tot paardrijden worden meestal ondernomen tussen de leeftijd van 18 maanden en drie jaar. Het evenwichtsgevoel, het ruimtelijk denken, de waarneming en de arm-been coördinatie worden op de proef gesteld.

Het is belangrijk dat de driewieler steeds aan het kind en zijn ontwikkelingsstadium aangepast wordt. Afhankelijk van hun grootte zijn de meeste driewielers geschikt voor kinderen tot vier of vijf jaar. Daarna kunnen ze op een fiets overstappen. Houd bij deze beslissing rekening met de interesses en mogelijkheden van je kind.

Hoeveel kost een driewieler?

De prijs van een driewieler hangt vooral af van hoeveel functies hij heeft en van welke materialen hij gemaakt is. In de volgende tabel hebben we de prijsklassen van driewielers samengevat.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (30 – 60 €) Meestal nauwelijks verstelbare modellen
Middelgeprijsd (60 – 110 €) Meestal al zeer goed uitgeruste, verstelbare modellen
Hooggeprijsd (vanaf 110 €) Meestal verstelbare modellen, hoog comfort, opvouwbaar

In Dienovereenkomstig zijn ze ook duurzaam, want ze groeien met je kind mee.

Wat is beter: een driewieler of een loopfiets?

Vergeleken met een driewieler heeft een loopfiets maar twee wielen en geen pedalen. Het kind beweegt zich voorwaarts door zich met de voeten op de grond af te zetten. Hierdoor kunnen veel hogere snelheden worden opgewekt. Als het kind nog niet stevig op zijn voeten staat, is een driewieler meer geschikt.

Het is gemakkelijker om het evenwicht te bewaren. Later is het zinvol over te schakelen op een loopfiets als het kind belangstelling toont. De waarneming, het evenwichtsgevoel en de coördinatie van het kind worden op een speelse manier bevorderd, wat een positief effect heeft op de motorische vaardigheden.

dreirad-test

Een loopfiets vereist meer evenwicht omdat hij maar twee wielen heeft. Het is daarom de perfecte voorloper van een fiets. (Image source: Michal Vrba / unsplash)

Een loopfiets is beter geschikt als inleidende oefening voor het fietsen. Met een driewieler leert het kind trappen, maar dit is niet de grootste uitdaging. Het evenwicht bewaren is de grotere moeilijkheid.

Hoe leert mijn kind op een driewieler rijden?

Kinderen leren het best door ervaring op te doen en dingen zelf uit te proberen. Als het kind eenmaal uit zichzelf op de driewieler zit, kun je hem gemakkelijk duwen. Als er een mogelijkheid is om de pedalen vast te zetten, kan het kind zich aanvankelijk volledig op het sturen concentreren. Laat hem zelf uitproberen hoe de verandering van richting samenhangt met zijn handbeweging.

Bij de tweede stap kan het kind zijn voeten op de pedalen zetten. Ook hier kun je de voeten van het kind zachtjes met je handen op de pedalen duwen of begeleiden. Het kind zal intuïtief leren hoe de pedalen zich verhouden tot de voortbeweging. Meestal duurt dit niet lang.

Samenvatting

Driewielers zijn de perfecte introductie tot zelfstandige mobiliteit voor een kind. Zelfs op de jongste leeftijd kan een multifunctioneel model als vervanger voor een kinderwagen gebruikt worden, dankzij de duwstang, het verstelbare zitje en de gordel. Later kan hij gemakkelijk tot driewieler omgebouwd worden. Deze modellen vind je al in de middenprijscategorie.

De drie contactpunten met de grond maken het je kind gemakkelijk om zijn evenwicht te bewaren en er is weinig gevaar voor omkantelen. Dit maakt een driewieler tot een heel veilig vervoermiddel. Het is vooral belangrijk dat de driewieler aangepast is aan de mogelijkheden en wensen van het kind.

Beeldbron: Caroline Hernandez / unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies