Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

33Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

187Verzamelde opmerkingen

In de zomer laten we graag onze blote benen zien. Je wilt dan geen last hebben van overtollig haar. Wanneer je een epileerapparaat gebruikt, ben je er verzekerd van tot een paar weken haarvrij te zijn. Het apparaat biedt een snelle en langdurige ontharingsmethode. Het mechanisme trekt de haartjes vanuit de wortel eruit.

Elektrische epilatoren bieden je een snelle epilatie die je eenvoudig thuis kunt doen. Je bent binnen enkele minuten klaar. Het effect is langdurig, aangezien het haar dagen of zelfs weken nodig heeft om opnieuw te verschijnen. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten voordat je een elektrische epilator koopt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Epileerapparaten verwijderen haartjes door middel van een trekmechanisme dat het haar vanuit de wortel eruit trekt. De effecten kunnen weken aanhouden.
 • Veel mensen zijn bang dat het ontharingsproces met een epileerapparaat pijnlijk is. Gelukkig is de pijn in realiteit draaglijk, en doet het gebruik van een epileerapparaat alleen de eerste paar keer pijn.
 • Als je besluit een elektrische epilator te kopen, moet je onder andere goed letten op de epilatorkop, de levensduur van de batterij en de beschikbaarheid van de reserveonderdelen.

Onze selectie: De beste epileerapparaten op de markt

Een van de toonaangevende merken op de huidige markt voor elektrische epilatoren is Braun, met zijn Silk-épil-lijn, hoewel Philips en andere merken ook niet ver achterlopen. In de sectie hieronder vind je onze favoriete modellen die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. Alle producten hebben hun eigen voordelen en interessante functies, waarvan de kwaliteit onbetwistbaar is.

Het epileerapparaat met de beste prijs-kwaliteitverhouding

We waren er snel over uit. De Braun Silk-épil SensoSmart 9-890 epilator is bij uitstek de winnaar van onze test. Met de nieuwe SensoSmart technologie is dit de eerste slimme epilator ter wereld. Het apparaat heeft een innovatieve druksensortechnologie om de ontharing te begeleiden en in één beweging meer haar te verwijderen ten opzichte van andere epilators. Het 40% bredere hoofd verwijdert tot 4 keer kortere haartjes dan wax.

Het beste 6-in-1 epileerapparaat

De superflexibele epileerkop van de Panasonic ES-DEL8A-P503 epilator kan 90 graden worden gedraaid en bereikt elke haar, hoe goed verborgen dan ook. Het epileerapparaat wordt inclusief 6 opzetstukken geleverd, waaronder een huidbeschermingsopzetstuk voor de gevoelige gebieden en een kleine epileerkop voor de bikinilijn. Dat maakt het apparaat zeer veelzijdig. Er is plaats voor 60 pincetten die bij elke beweging zorgen voor een zijdezachte huid zonder stoppeltjes.

Het beste epileerapparaat met massage-, scheer- en trimhulpstuk

Het Satinelle Prestige BRE620/00 epileerapparaat van Philips heeft een uitzonderlijke epileerkop, die gemaakt is van keramisch materiaal met een ruw oppervlak. Het apparaat vangt daarmee zelfs de meest fijne haartjes op, voor een perfect epileerresultaat. De massagekap verzacht het epileren, terwijl het scheerhoofd en het trimhulpstuk een grondige en zachte scheerbeurt op de gevoelige gebieden garanderen. De epilator kan zowel op een natte als droge huid worden gebruikt.

Het beste epileerapparaat voor beginners

Eenvoudig een gladde huid, dat is het resultaat van de Silk-épil 3 3270 van Braun. Dit apparaat is eenvoudig te gebruiken en daarom ook geschikt voor beginners. Het bevat 20 pincetten. Met de Smartlight-functie zie je zelfs de fijnste haartjes, zodat je er geen over het hoofd ziet. Het apparaat is uitgerust met massagerollers die je huid zachtjes stimuleren om het epileren te vergemakkelijk en het comfort van het ontharingsproces te vergroten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over epileerapparaten

Elektrisch ontharen is al jarenlang een populaire ontharingsmethode in de schoonheidsindustrie. Toch zijn er nog veel mensen die nog nooit een epileerapparaat hebben gebruikt of die nu hun eerste stappen zetten in de wereld van ontharing. Om deze reden hebben we hieronder geprobeerd de meest voorkomende vragen over elektrische epilatoren te beantwoorden.

Met een epileerapparaat bespaart je de moeite om naar een schoonheidssalon te gaan.
(Bron: Alena Ozerova: 116758164/ 123rf.com)

Waarom een epileerapparaat?

Een elektrisch ontharingsmechanisme heeft veel voordelen ten opzichte van andere ontharingsmethoden, of  je je nu door een professional in een schoonheidssalon of zelf thuis onthaart. De meest voor de hand liggende voordelen zijn het kunnen scheren zonder het huis te verlaten en de snelheid die dit apparaat met zich meebrengt. Je hoeft geen tijd te verspillen aan het maken van een afspraak of naar een salon af te reizen. Hieronder vind je deze en andere belangrijke redenen om een epileerapparaat te gebruiken:

 • Eenvoud: Epileerapparaten zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Je hebt er geen ervaring of specifieke kennis voor nodig, omdat het gebruik ervan zeer intuïtief is. Zelfs de meest beginnende beginners zouden moeten weten hoe zij zich ermee moet scheren, zonder enig risico!
 • Minder irritatie: In tegenstelling tot andere ontharingsmethoden, zoals waxen, scheren of ontharingscrèmes, heeft de elektrische epilator geen invloed op de huid en irriteert deze niet, omdat de apparaten het haar vastpakken en vanuit de wortel eruit trekken. Dit kan pijnlijk zijn, maar irriteert niet.
 • Voordelig: Epileerapparaten kosten gemiddeld tussen de 40 en 100 euro, afhankelijk van het model. Ze zijn niet goedkoop, maar als je er eenmaal een hebt gekocht, ben je voor een lange tijd klaar. Je hoeft geen bezoekjes aan de schoonheidssalon meer te betalen, en het is ook niet meer nodig nieuwe mesjes of wax te kopen.
 • Snelheid: Met een elektrische epilator bespaar je op 2 manieren tijd. Aan de ene kant hoef je niet meer naar een schoonheidssalon. Tegelijkertijd duurt het lang voordat het haar opnieuw zichtbaar wordt, waardoor je soms weken niet hoeft te ontharen.
 • Praktisch: Bijna alle epileerapparaten zijn klein, waardoor je ze gemakkelijk kunt vervoeren, voor het geval je geen tijd had om thuis te epileren. Bovendien bevatten ze bijna allemaal een beschermend hoesje voor het transport.
 • Minder afval: Met name scheermesjes, maar hetzelfde geldt voor wax, produceren afval, omdat het (plastic) gebruiksvoorwerpen voor eenmalig gebruik zijn. Als je je zorgen maakt over het milieu, zoals we allemaal zouden moeten doen, is een elektrische epilator de perfecte keuze.

Doet een epileerapparaat pijn?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we niet vergeten dat iedere persoon een andere pijntolerantie heeft. Bovendien kan de pijnervaring variëren, afhankelijk van welk deel van het lichaam je wilt ontharen. Het korte antwoord is in ieder geval dat elektrische ontharing inderdaad pijn kan doen. Maar we kunnen je ook vertellen dat deze pijn volkomen draaglijk is en dat het gebruik van een epileerapparaat na verloop van tijd minder pijnlijk wordt.

Het is in ieder geval vrij normaal dat de eerste keren ontharen met een epileerapparaat pijnlijk aanvoelen. Er zijn gelukkig een paar trucs om het draaglijker te maken. Om te beginnen is het raadzaam om voor het harsen je huid te scrubben en zo dode cellen te verwijderen. Probeer ook te ontharen wanneer het haar nog niet te lang is, omdat het veel minder pijnlijk is om het te verwijderen als het nog kort is.

Epileerapparaten zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Je hebt geen ervaring of speciale kennis nodig, omdat het gebruik ervan zeer intuïtief is. 
(Bron: Belchonok: 105358946/ 123rf.com)

Hoe bereid je de huid voor op een epileerapparaat?

Eerder in deze shopgids heb je al kunnen lezen dat het gebruik van een elektrische epilator helemaal niet ingewikkeld is. Het vereist nauwelijks voorafgaande voorbereiding. Om te beginnen hoef je het apparaat alleen maar aan te zetten. Let wel op dat de batterij voldoende is opgeladen. Nu kun je direct beginnen. Het ontharen zal echter gemakkelijker en minder pijnlijk zijn als je de volgende aanbevelingen opvolgt:

 • Een warme douche of bad vlak voor of tijdens het ontharen maakt het ontharen met een epileerapparaat veel gemakkelijker. Aan de ene kant vermindert het de wrijving van het apparaat en aan de andere kant zal het de poriën verwijden, zodat het verwijderen van het haar gemakkelijker wordt.
 • Een wekelijkse scrub of, in het uiterste geval, een paar uur voor de ontharing, voorkomt het risico van vervelende ingegroeide haartjes. Op deze manier zullen de haartjes bovendien langer wegblijven.
 • Voor goede resultaten moet het haar ongeveer 3 millimeter zijn. Laat het niet veel langer groeien, dan zal het ontharen pijnlijker zijn.
 • Na het ontharen met een epileerapparaat is het belangrijk om het onthaarde gebied goed te hydrateren. Hoewel elektrische epilatoren de huid nauwelijks irriteren, zal dit de pijn verlichten en de kans op roodheid verminderen.

Groeit het haar sneller na het ontharen met een epileerapparaat?

Nee, zeker niet! Dit soort overtuigingen zijn aannames die bestaan zonder ergens op gebaseerd te zijn. De enige verklaring voor dit soort ideeën die bij ons opkomt is dat we in de zomer meer scheren, wanneer de warmte de bloedsomloop stimuleert en de haarzakjes voedt, waardoor de haargroei sneller lijkt. Maar dat zegt dus meer over de periode dan over de ontharingsmethode.

Een andere mogelijkheid is dat het nieuwe haar dat teruggroeit zijn originele kleur heeft, dat wil zeggen zonder te zijn verlicht door de zonnestralen. Wat de reden ook is, dermatologische tests hebben het tegenovergestelde aangetoond. Elektrische ontharing is een effectieve en langdurige ontharingsmethode die het haar verzacht, wat een latere ontharing vergemakkelijkt.

Epileerapparaten brengen in de regel geen enkel risico met zich mee.
(Bron: Roman Samborskyo: 105499846/ 123rf.com)

Hoe lang duurt het voordat haar teruggroeit met een epileerapparaat?

Dit is een vraag die veel gesteld wordt door potentiële gebruikers van elektrische epilatoren. We proberen een zo eerlijk mogelijk antwoord te geven. Sommige fabrikanten beweren dat hun epileerapparaat ervoor zorgt dat je tot 4 weken zonder haar blijft zitten.

Dit zal vooral het geval zijn bij lichte en fijne haartjes maar is niet het geval bij donker haar, dat al te zien is vanaf het moment dat het opnieuw “geboren” is. Het hangt natuurlijk ook af van hoe snel je haar groeit. Samenvattend kunnen 4 weken een beetje overdreven zijn. Het gemiddelde is ongeveer 2 weken, wat ook niet slecht is!

Hoe moet je een epileerapparaat schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om de elektrische epilator na elk gebruik schoon te maken. Als je dat niet doet, kunnen er haartjes tussen de pincetten van het epileerhoofd blijven zitten. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar kan in het geval dat zich een grote hoeveelheid ophoopt, ook de werking van de kop of zelfs de machinemotor in gevaar brengen.

Koppel om te beginnen de epilator los als deze is aangesloten. Verwijder vervolgens de kop en maak deze schoon met een borstel. Veel machines hebben hun eigen speciale borstel, maar je kunt ook een tandenborstel gebruiken, die je alleen voor de reiniging van je epileerapparaat gebruikt. Waterbestendige epileerapparaten kunnen direct onder de kraan worden geplaatst om nog sneller klaar te zijn.

Na het ontharen met een epileerapparaat is het belangrijk om het gebied goed te hydrateren. 
(Bron: Puhhha: 60242660/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hoewel de meeste epileerapparaten op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, kunnen ze sterk van elkaar verschillen, zowel qua prestaties als qua kwaliteit. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een epileerapparaat:

Epilatorhoofd

Een epileerapparaat kan meer dan één hoofd hebben. Dit onderdeel van het apparaat heeft een aantal pincetten dat verantwoordelijk is voor het uittrekken van het haar. Hoewel dit misschien klinkt als een marteling, varieert het aantal pincetten gewoonlijk van 20 tot 40 stuks. De pincetten kunnen variëren, zowel in lengte als in opstelling.

Een hoofd met minder pincetten kan minder pijnlijk zijn, maar zal de ontharing ook vertragen. Een kop met meer pincetten kan daarentegen meer pijn veroorzaken, maar het ontharen gaat veel sneller. Het is aan te raden om te kiezen voor een epileerapparaat met meerdere koppen die je kunt aanpassen aan de verschillende lichaamsdelen die je wilt ontharen.

Het wordt aanbevolen om het epileerapparaat na elk gebruik schoon te maken, omdat de haartjes anders tussen de pincetten van het epilatorhoofd kunnen blijven vasthaken.
(Bron: Aliaksandr Barysenka: 118934303/ 123rf.com)

Batterijduur

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om een epilator te vinden die op de stroom moet worden aangesloten om te werken. De meeste apparaten hebben een oplaadbare batterij. Als je een epileerapparaat koopt is het daarom belangrijk om te controleren hoe lang de batterij meegaat zonder deze tussendoor op te hoeven laden. Wees je er bewust van dat er veel modellen zijn die je niet kunt gebruiken tijdens het opladen.

Controleer in de beschrijving van het product wat de oplaadtijd van het apparaat is en hoe lang de batterij meegaat. We raden aan om op zoek te gaan naar een apparaat dat tenminste 40 minuten achter elkaar werkt. Houd er rekening mee dat op de lange termijn de levensduur van de batterij kan afnemen. Ons advies is dan ook om niet te besparen op dit criterium.

Onderdelen

Een epileerapparaat is een apparaat dat, als je er goed voor zorgt, een lange tijd mee gaat. Sommige onderdelen, zoals het epilatorhoofd, kunnen echter na verloop van tijd verslechteren. Je zult ze dan moeten vervangen. Het is daarom belangrijk als je een epileerapparaat koopt, om te controleren hoe eenvoudig je aan de vervangende onderdelen komt.

De meest gerenommeerde merken bieden reserveonderdelen aan die gemakkelijk te vinden zijn, tegen een betaalbare prijs. Het loont de moeite om te investeren in het apparaat, zonder deze te moeten vervangen voor een nieuwe. Als je de losse onderdelen niet kunt vinden, kun je altijd nog contact opnemen met de desbetreffende fabrikant.

Een warme douche of bad vlak voor of tijdens het ontharen maakt het ontharen met een epileerapparaat veel gemakkelijker.
(Bron: Kirill Ryzhov: 81281793/ 123rf.com)

Waterbestendigheid

Je hebt eerder in deze shopgids kunnen lezen dat er zowel waterdichte epilatoren zijn, als epileerapparaten die alleen op een droge huid kunnen worden gebruikt. De waarheid is dat het kiezen voor het ene of het andere type grotendeels afhangt van je gewoonten, voorkeuren en de tijd die je hebt voor je persoonlijke verzorging.

Omdat we in een wereld leven die steeds sneller beweegt, zijn de epileerapparaten die onder de douche of in bad kunnen worden gebruikt erg populair. Met een dergelijk apparaat bespaar je veel tijd. Waar je ook voor kiest, lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de fabrikant door voordat je epilator gebruikt, om schade of ongelukken te voorkomen.

Bijna alle epileerapparaten zijn klein, waardoor je ze eenvoudig mee kunt nemen, voor het geval je geen tijd had om thuis te ontharen.
(Bron: Alena Ozerova: 53055877/ 123rf.com)

Samenvatting

Ontharen is een van de oudste persoonlijke verzorgingsgewoonten die er bestaan. Elektrische epilatoren bieden je een snelle epilatie die je eenvoudig thuis kunt doen. Je bent binnen enkele minuten klaar. Het effect is langdurig, aangezien het haar dagen of zelfs weken nodig heeft om weer opnieuw te verschijnen. In deze shopgids vind je alles wat je moet weten over epileerapparaten.

Wat is jouw favoriete ontharingsmethode? We zijn erg benieuwd! Vertel ons in de comments hieronder wat jouw ervaringen zijn met een epileerapparaat of deel onze shopgids op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Alexey Zatevahin: 122384030/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies