Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

28Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

109Verzamelde opmerkingen

Lezen over essentiële olie, betekent het ontwaken van ons reukvermogen. Essentiële olie staat bekend om haar geurige karakter, maar ook om de therapeutische werking. Het is vaak een sleutelingrediënt in massages en aromatherapie behandelingen.

Allereerst wekt een essentiële olie de aandacht door de aangename geur, maar daar blijft het vaak niet bij. Afhankelijk van de herkomst van de ingrediënten, kan het je extra positieve effecten bieden. Weet je je nog niet goed raad met dit onderwerp, blijf dan lezen. In dit artikel vertellen we je er alles over. Zodat jij straks de fijnste essentiële olie in huis hebt.
Belangrijk om te weten

  • Essentiële olie laat zich makkelijk verwarren met plantaardige olie, zoals jojoba olie, argan olie, kokosolie en amandelolie. Deze laatste twee oliën zijn echter wel vaak dragers van een bepaalde essentiële olie.
  • Onttrokken aan verschillende delen van planten, beschikt een essentiële olie over veel positieve eigenschappen. Zo kan een essentiële olie onder andere hydrateren, antibacterieel of kalmerend werken en ontstekingen remmen.
  • Bij het kiezen van een essentiële olie, houd je rekening met het aroma, de verpakking en de wijze waarop je de olie toepast.

Onze selectie: De beste essentiële olie op de markt

De meeste mensen kennen essentiële olie vanuit de schoonheidssalon of de sauna. Hier vernevelt men vaak essentiële olie in een aroma diffuser, of verwerkt men het in massageolie. Maar essentiële olie heeft een veel bredere toepassing, dat zul je hieronder zien. Daarom hieronder alvast de beste essentiële olie op de Nederlandse markt.

De beste essentiële olie met lavendel

Etherische oliën, gewonnen uit geneeskrachtige planten, hebben een stimulerende en genezende werking op spieren en organen. Jacob Hooy heeft een uitgebreide serie etherische oliën, met elk een eigen kracht en toepassing. De olie is op verschillende manieren te gebruiken: zowel inwendig als uitwendig en voor verdamping. Meer informatie hierover is te vinden in het boekje ‘Een geurige bron van gezondheid’ van Jacob Hooy (o.a. verkrijgbaar in de boekhandel). De oliën worden geleverd in druppelflacons, maar ook in grootverpakking voor de industrie.

De beste set van essentiële oliën

Deze 14 etherische oliën zijn gemaakt van de beste natuurlijke grondstoffen. Etherische oliën zijn namelijk oliën die gewonnen zijn uit geneeskrachtige planten. Deze oliën hebben een stimulerende en geneeskrachtige werking. Elke olie heeft zijn eigen kracht, zoals hieronder vermeld is. Met genoeg variatie in de geuren vormt het een prachtige cadeauverpakking. Geschikt voor aroma diffusers, aromatherapie, sauna’s en in bad. De geuren zorgen voor een kalmerend en stress verminderend effect en geven een heerlijke geur in huis.

De beste essentiële olie voor de huisapotheek

Natuurlijke plantenkracht voor lichaam en ziel, krijg je met de essentiële olie van Primavera. Biologische essentiële olie set in de geuren lavendel, tea tree en pepermunt. Lavendel werkt rustgevend, tea tree verfrissend en reinigend en pepermunt verfrist en verkoelt. Verpakt in donkere glazen flesjes van elk 5 ml. Meng een paar druppels met amandelolie, en masseer de huid. Pure weldaad.

De beste essentiële olie in druppels

Toco-Tholin is gebaseerd op 7 zuivere etherische oliën. Om vrijer te kunnen ademen, één druppel in de mond en op een zakdoek (onder de neus) en je krijgt meer lucht. Toco-tholin druppels op het voorhoofd en de slapen is ontspannend en verfrissend bij vermoeidheid. Heerlijk in de sauna, douche en bij een voetbad. Helpt bij frisse adem, kriebel in de keel, vermoeide en transpirerende voeten. Prima voor thuis en met sporten, want het is ook goed te gebruiken als spierolie! Het wordt snel in de spieren opgenomen en bevordert de doorbloeding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over essentiële olie

Omdat je essentiële olie op veel verschillende manieren kan gebruiken, is het leuk om er eens in te duiken. Om de kenmerken, toepassingen en effecten van deze bijzondere oliën beter te leren kennen. Hieronder willen we alvast een aantal mogelijke vragen ophelderen.

Woman applying oil mask to hair tips

Een essentiële olie is goed voor de mens, maar ook voor dieren.
(Bron: Maryna Pleshkun: 56876988/ 123rf,com)

Wat is essentiële olie precies?

Plantaardige olie, zoals kokosolie en zoete amandelolie, verwart men vaak met essentiële olie. Waar plantaardige olie wordt geperst uit noten en dergelijke, onttrekt men essentiële olie aan planten en vruchten. Dit doet men door middel van stoomdestillatie.

Als je heel precies kijkt, dan is essentiële olie geen olie, maar een olie-achtige substantie uit destillatie. Omdat de essentiële olie direct uit de natuur komt, heeft het therapeutische effecten. Ook verrassen deze oliën vaak, door hun intense en aangename geur.

Welke gunstige effecten heeft essentiële olie?

De gunstige effecten van essentiële olie zijn talrijk, afhankelijk van de plant waaraan zij zijn onttrokken. Je moet daarbij in de gaten houden, dat je voor een puur en 100% natuurlijk product kiest. Dan kun je genieten van de therapeutische effecten. Synthetische parfums of olie met toegevoegde kunstmatige aroma’s kun je beter links laten liggen.

In grove lijnen kenmerken essentiële oliën zich door kalmerende, reinigende en stimulerende effecten. Je kunt ze gebruiken op de huid, inademen via stoom of gebruiken als natuurlijk ontsmettingsmiddel. Ze zijn dan ook geschikt om het huis mee schoon te maken.

Wist je dat er oude documenten zijn die refereren aan essentiële olie om de medicinale werking? 4500 Jaar geleden werd het opgeschreven in het oude Egypte. Daar had essentiële olie een heilige en medicinale status.

Wat zijn de toepassingen van essentiële olie?

Je kunt essentiële olie op heel veel manieren gebruiken. Meestal gebruikt men essentiële olie in een aroma lamp of aroma diffuser. Naast luchtbevochtiging, ontstaat er dan een fijne geur en aangename sfeer in de ruimte. Ook gebruikt de sauna-meester essentiële olie tijdens een opgietingsritueel. Verder gebruikt men essentiële olie wel om verkoudheid tegen te gaan, middels een stoombad.

Je kunt essentiële olie ook aanbrengen op de huid. Bijvoorbeeld met een plantaardige olie vermengd in een ontspannende massageolie. Ook kun je essentiële olie aanbrengen op droge haarpunten of op wonden, omdat deze olie meehelpt bij het huidherstel. Sommige mensen voegen een paar druppels toe aan hun bad, om de huid te verzorgen.

Vanwege het antibacteriële effect van essentiële olie, kan je het ook gebruiken tijdens een grote schoonmaak in huis.

Is een essentiële olie geschikt voor iedereen?

Een essentiële olie is gunstig voor volwassenen, kinderen en zelfs huisdieren. Gebruikt in een aroma diffuser, bevorderen ze de fysieke en mentale gezondheid van ieder mens. Aangebracht op de huid, is een essentiële olie populair om het kalmerende en helende effect. Ook geliefd bij het voorkomen en verminderen van spierpijn als toevoeging aan massageolie.

Zoals we hierboven zeiden, kun je essentiële olie ook gebruiken op jouw huisdieren. Bijvoorbeeld als ze sneeën of schaafwonden hebben, of lijden aan jeuk of stress. Kijk voor gebruik rondom baby’s altijd op het etiket van de essentiële olie, of raadpleeg de huisarts. Verdun een essentiële olie in een aroma diffuser altijd met flink veel water.

Oils and salts used in a spa massage

Een essentiële olie staat bekend om het therapeutische effect.
(Bron: Worawit Chunlasin: 100129432/ 123rf.com)

Zijn er contra-indicaties bij essentiële olie?

Vaak raadt men het gebruik van essentiële olie af bij zwangere vrouwen en baby’s die borstvoeding krijgen. Als richtlijn geeft men bij zwangerschap de eerste drie maanden aan, dat je beter geen essentiële olie kunt gebruiken. Het is dan ook onmisbaar om je nader te informeren over de essentiële olie die je gebruikt.

Zelfs astmatische patiënten kunnen essentiële olie gebruiken, mits in de juiste verhouding met plantaardige olie of water. Lees sowieso altijd het etiket van de essentiële olie en volg eventuele indicaties van de fabrikant nauwkeurig op. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid.

Hoe kan ik de kwaliteit van essentiële olie bepalen?

Je kunt de kwaliteit van een essentiële olie aflezen uit verschillende kenmerken. Allereerst moet op de verpakking staan, uit welke plant de olie is onttrokken. Verder staan bij kwalitatieve essentiële oliën de extractie methode en het land van herkomst op het etiket. In de tweede plaats kijk je of je te maken hebt met een biologisch en 100% natuurlijk product.

Het is belangrijk dat de fabrikant vermeldt uit welk deel van de plant de essentiële olie afkomstig is. Een essentiële olie die uit de wortels komt, is anders dan olie uit de blaadjes of de stam. Kijk ook naar de chemische samenstelling van de ingrediënten. Meestal is dit tuyanool (met ontsteking remmende eigenschappen) maar soms ook linalool of thymolie.

Cindy TimmersHooggevoelig ondernemen
“Zoals jullie misschien al wel weten probeer ik me met zo veel mogelijk natuurlijke producten te ondersteunen in mijn hooggevoeligheid. En ik gebruik het ook regelmatig in mijn coach-sessies. En één van mijn favoriete producten is essentiële olie.”

Wat zijn de bekendste kwaliteiten van essentiële olie?

Zoveel planten, zoveel essentiële oliën, zoveel kwaliteiten. Daarom gaan we hieronder in op een paar van de meest gebruikte essentiële oliën in Nederland. Lavendel, met zijn onmiskenbare aroma en hydraterende eigenschappen. Rozemarijn voor een rustgevend effect.

Bergamot olie gebruikt men vaak om onaangename geurtjes te verdrijven, maar bevordert ook de slaap. Theeboom olie is effectief tegen muggen, net als eucalyptus overigens. Deze laatste kan ook verlichting bieden aan de longen en keel.

Essentiële olie Eigenschappen
Laveldel Ontspannend en rustgevend
Tea tree Ontsteking remmend en antibacterieel
Jeneverbes Kalmerend, ontsteking remmend en ontspannend
Munt Verlicht pijnen
Bergamot Bij slapeloosheid
Citroen Motiverend en verkwikkend
Oranjebloesem Verjongend en ontspannend
Rozemarijn Hydratatie en rust

Hoe bewaar ik mijn essentiële olie het best?

De eigenschappen van essentiële olie zijn niet voor eeuwig. Daarom noemt men deze olie ook wel etherische olie, oftewel het effect vervliegt. Om ervoor te zorgen dat de essentiële olie het langst zijn geneeskrachtige werking behoudt, kun je bepaalde dingen doen.

Zo was het je misschien al opgevallen dat de meeste soorten essentiële olie verpakt zijn in flesjes van donker, ondoorzichtig glas. De reden hiervoor, is dat dit materiaal de essentiële olie het beste beschermt tegen daglicht en schommelingen in de temperatuur.

Het beste bewaar je je essentiële olie flesjes op een koele en donkere plek. Houd ze ver van zonlicht en warmtebronnen. Verder is een droge omgeving beter dan een vochtige. De dop en sluiting van de verpakking van essentiële olie is cruciaal, zij zorgen ervoor dat er niets ontsnapt.

Woman relaxing in round outdoor bath with tropical flowers, organic skin care, luxury spa hotel, lifestyle photo

Je kunt een paar druppels essentiële olie toevoegen, voor een ontspannen bad.
(Bron: Alena Ozerova: 53055876/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je graag een essentiële olie wilt kopen, dan is het zinvol om op bepaalde aspecten te letten. Zo houd je niet alleen rekening met de geur van de olie, maar ook met diens therapeutische eigenschappen. Zo heb je de belangrijkste criteria bij de hand, op basis waarvan je de verschillende essentiële oliën kunt vergelijken.

Therapeutische eigenschappen

Eerst denk je na over het effect dat je wilt bereiken met de essentiële olie. Iedere soort olie heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen en werkingen. Misschien zoek je een essentiële olie voor een specifieke situatie in huis of op kantoor. Dan is het belangrijk, om de therapeutische eigenschappen van de essentiële olie nader te bekijken. Voldoet de gewenste essentiële olie in de situatie die je voor ogen hebt?

Een essentiële olie kan een kalmerend effect hebben, maar ook een antibacterieel effect. Andere essentiële olie werkt tegen schimmels of ontstekingen. Een derde olie weert muggen of verkwikt. Afhankelijk van de plant waaraan de olie is onttrokken, heeft deze een bepaald effect op de huid of het haar. Een essentiële olie kan zelfs invloed hebben op de gemoedstoestand en de sfeer in een bepaalde ruimte.

Gebruik je de essentiële olie als aromatherapeut of als masseur, kies dan zeker voor een 100% puur en natuurlijke essentiële olie. Wil je er thuis mee aan de slag tegen bepaalde gezondheidsklachten, raadpleeg dan de huisarts.

Geur

Het is onvermijdelijk, dat je je bij de keuze voor een essentiële olie laat leiden door de geur. Dit is niet voor niets, want iedere persoon heeft andere voorkeuren. De geur van een essentiële olie is daarom van doorslaggevend belang. In het bijzonder, als je jouw huis lekker wilt aromatiseren, met behulp van een paar druppels essentiële olie in een geur diffuser. Weet wel, dat veel essentiële oliën vele malen sterker ruiken aan het flesje, dan sterk verdund uit een vernevelaar of aroma-lamp.

Er zijn intense aroma’s en lichte subtiele geuren. De eerste geuren wil je zo veel mogelijk verdunnen met een basisolie of met water. Lavendelolie vindt bijna iedereen prettig ruiken. Deze essentiële olie ontspant, dus vermeng deze met avocado- of amandelolie voor een ontspanningsmassage. Tea tree olie is een essentiële olie met een zachte geur, net als essentiële olie uit oranjebloesem. Zoek je een krachtiger geur, kies dan bijvoorbeeld voor munt of jeneverbessen.

 body care products or spa still life

Essentiële oliën bieden meerdere voordelen.
(Bron: Kolpakova: 11963030/ 123rf.com)

Kwaliteitsgarantie

Aromatherapie en essentiële olie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals je hebt kunnen lezen. Omdat een essentiële olie vaak in direct contact staat met de huid, raden we aan om voor 100% natuurlijke essentiële olie te kiezen. Omdat we het als mens inademen of op onze huid voelen, is het van vitaal belang om voor pure kwaliteitsproducten te kiezen. Let hierbij om de garanties die de fabrikant afgeeft op de verpakking. Bijvoorbeeld over de ingrediënten, de kweek -biologisch of niet- van de plant en de wijze waarop de essentiële olie gewonnen wordt.

Om te voorkomen dat je last krijgt van geïrriteerde huidreacties, kijk je goed op de verpakking van de essentiële olie. Als deze 100% natuurlijk vermeldt en geen toegevoegde stoffen bevat, mag je ervan uitgaan dat je goed zit. Een essentiële olie van een goede kwaliteit, wint men uit biologisch gekweekte en onbewerkte planten. Als een essentiële olie biologisch is, dan staat dit zeker op de verpakking vermeld. Een interessant label in dit kader is het Certisys certificaat.

Verpakking

Een item waar je niet aan voorbij mag gaan is de verpakking waarin de essentiële olie zit. Als algemene regel geldt dat een verpakking het beste donker van kleur kan zijn. Dit is, omdat zonlicht de positieve eigenschappen van de essentiële olie kan aantasten. Het liefst gaat het dan om een schone, donkere en glazen fles, omdat je in dit materiaal de essentiële olie het langst in optimale conditie houdt.

Ook het ontwerp van de dop doet ertoe. Deze moet het flesje goed gesloten houden. Vergeet niet dat zuurstof, lucht en vocht de essentiële olie kan aantasten. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat een essentiële olie zijn kracht verliest. Als je de essentiële olie niet gebruikt, bewaar deze dan op een droge, donkere en koele plek, zoals onderin een kast.

Samenvatting

De wereld van de essentiële olie is onbekend, maar door velen geliefd. Weet jij wat een essentiële olie allemaal voor jou kan doen? Achter de verrukkelijke geur, schuilt een aantal kenmerken die jouw gezondheid en welbevinden kunnen verbeteren.

Het kiezen van een essentiële olie komt best precies en is een persoonlijk proces. Laat je leiden door jouw neus en door de positieve effecten van de natuurlijke ingrediënten. Kies voor de kracht van de natuur, teruggebracht tot een druppel essentiële olie.

Vond je dit een leuk artikel? Laat jouw reactie dan achter, of deel het artikel met anderen.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Victoria Agureeva: 66454840/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies