Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

64Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bordspel test 2022. Hier presenteren we alle bordspellen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste bordspel voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een bordspel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Gezelschapsspelletjes worden gebruikt om de tijd met plezier door te brengen, maar worden nu ook op cognitief gebied gebruikt.
 • Door een lange geschiedenis zijn er ontelbare soorten verschillende gezelschapsspellen. Ze zijn geschikt voor jong en oud en er zijn er in alle moeilijkheidsgraden.
 • De goedkoopste gezelschapsspellen koop je voor maar een paar euro. De meeste spellen zijn in de prijsklasse tot 50€. Collectors’ editions kunnen al gauw de drie cijfers overschrijden.

Gezelschapsspel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bordspel koopt

De zomer laat lang op zich wachten of het weer gooit roet in het eten? Willen jij en je vrienden een gezellige avond hebben en het feest van vanavond overslaan? Of misschien wil je gewoon een nieuwe taal leren op een andere manier? Dan zijn gezelschapsspelletjes zeker voor jou gemaakt!

Bordspellen zijn al heel lang een traditie om samen te zijn en plezier te maken! Of het nu met het gezin is of een avondje spelletjes doen met vrienden. Bordspellen zijn geschikt voor alle gelegenheden!

Afhankelijk van het doel dat je met een spel nastreeft, zijn er ontelbare gezelschapsspellen beschikbaar. Onze gids helpt je je weg te vinden door de game jungle en het juiste spel te vinden.

Waarom het kiezen van het juiste gezelschapsspel belangrijk is

Misschien heb je al eens de ervaring gehad dat je vol euforie en met hoge verwachtingen een nieuw gezelschapsspel uitprobeerde, maar was je achteraf teleurgesteld omdat het gewoon niet bij je paste?

Wist je dat de Britse koningin Monopoly als spel op familiebijeenkomsten verbood?

Blijkbaar was er zo’n grote ruzie tussen familieleden over een spelletje Monopoly dat de koningin Monopoly niet langer toestaat.

Als je het verkeerde spel voor je kiest, kan de lol er af en wordt je avond misschien niet zo leuk als je gehoopt had. Je kunt je ook misrekend hebben omdat het te lang duurde voor je het spel begreep en jij en je vrienden niet in staat waren een winnaar aan te wijzen. Of misschien zijn sommige soorten bordspellen gewoon niets voor jou!

In de loop der jaren zijn er heel wat gezelschapsspelletjes uitgevonden. Als klein overzicht hebben we daarom een verzameling van 5 bekende en populaire gezelschapsspelletjes van de laatste decennia samengesteld.

Spel Aantal spelers Spelidee
Mensch ärgere dich nicht 2-4 Het doel van het spel is om je 4 spelstukken veilig naar het doelhuis te brengen.
Monopoly 2-8 Het doel van het spel is je eigen bezittingenimperium op te bouwen, geld te verzamelen en zo je medespelers tot bankroet te drijven.
Uno 2- 10 De speler die als eerste alle kaarten van zijn hand aflegde roept Uno Uno en wint het spel.
Kolonisten van Catan 2-6 Het doel van het spel is veel grondstoffen te verkrijgen om nederzettingen te bouwen en het spel te winnen met behulp van de overwinningspunten.
Kniffel 2-8 Voor dit spel heb je vijf dobbelstenen nodig, een blok, een pen en een dobbelbeker. De dobbelstenen worden om beurten gegooid en na maximaal 3 pogingen moet een combinatie van getallen worden gemaakt en op het blok worden geschreven. De speler met het hoogste totaal aan het eind van de rondes wint.

Hoeveel moet ik betalen voor een goed gezelschapsspel?

De prijzen voor gezelschapsspellen zijn gebaseerd op verschillende aspecten. Enerzijds zijn ze gebaseerd op de kwaliteit en het vakmanschap van het spel. Worden materialen van hoge kwaliteit gebruikt, zodat de spelers lang van het spel kunnen genieten zonder dure reserve-onderdelen te moeten kopen?

De prijzen zijn ook gebaseerd op de omvang van het spel. Zo zijn zeer ingewikkelde spellen meestal duurder dan spellen die maar uit een paar onderdelen bestaan.

Als een heel grove vuistregel kan gesteld worden dat spellen van mindere kwaliteit en minder uitgebreid meestal goedkoper zijn dan hoogwaardige en zeer ingewikkelde gezelschapsspellen.

Speciale edities zijn bijzonder populair bij verzamelaars. Hiertoe behoren buitenlandse versies of beperkte edities van spellen. Veel van deze spellen zijn in dedrie-cijferige prijsklasse.

De gemiddelde prijs voor gezelschapsspelletjes ligt tussen 20 en 40 euro.

Spielfiguren auf Spielplan

Spelletjes spelen is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen, maar ook voor hun plezier. Dit geldt vooral voor gezelschapsspellen. (Foto: geralt / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten bordspellen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Welke soort het beste bij je past hangt vooral af van welke eigenschappen je het meest waardeert in gezelschapsspellen en natuurlijk van hoeveel je bereid bent voor een geschikt spel te betalen.

In het volgende geven we je een overzicht van de verschillende soorten gezelschapsspellen op onze site en proberen we je te helpen het juiste spel voor je te vinden.

Welke soorten bordspellen zijn er en welke is geschikt voor mij?
Er zijn veel verschillende soorten gezelschapsspellen in verschillende categorieën. Om het overzicht niet te verliezen, zetten we nu de vijf verschillende soorten gezelschapsspellen op een rijtje

 • Kansspelen
 • Strategie en hersenspelletjes
 • Kennis- en quizspelletjes
 • Raadspelletjes
 • Spellen van handigheid en actie

In het volgende zullen we de soorten spellen uitleggen en je voorbeelden geven, zodat je een precies idee krijgt van het soort spel. De voor- en nadelen van elk soort spel helpen je om het juiste spel voor je te vinden.

Wat is een kansspel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij kansspelen wordt de uitkomst van het spel uitsluitend door toeval bepaald. Meestal kunnen de spelers het verloop van het spel helemaal niet of slechts in geringe mate beïnvloeden. Kansspelen worden beschouwd als zeer aantrekkelijke spelen, omdat ze meestal met inzet worden gespeeld. Dit kan een materieel voorwerp van waarde zijn of geld.

Elke speler loopt een zeker risico om zijn eigen inzet te verliezen. In ruil daarvoor maakt elke speler echter kans op de volledige inzet van alle spelers. Voorbeelden hiervan zijn het klassieke “roulette” of “poker”. Er zijn ook veel dobbelspelletjes die van je eigen geluk afhangen, zoals “Yatzy” of “Yiffel”.

Voordelen
 • Aantrekkelijk
 • Vermakelijk
 • Gelijke kansen om te winnen
Nadelen
 • Risico op verlies
 • Geen vaardigheid vereist

Omdat kansspelen een groter verslavingspotentieel hebben dan andere soorten spellen, moet je het hier rustig aan doen en het soort spel voorzichtig benaderen. Kansspelen kunnen natuurlijk ook zonder inzet gespeeld worden en dienen als vermaak en amusement.

Wat is een strategie- en hersenspel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Strategie- en denkspellen zijn iets voor knutselaars, want ze worden vooral gekenmerkt door strategisch denken en tactische procedures. In zulke spellen moet je je hoofd gebruiken om het spel uiteindelijk te winnen. Dit zorgt voor veel plezier en vermaak, want bij een winnend strategiespel komt meestal vaardigheid kijken.

Een bekend voorbeeld is het bordspel “Kolonisten van Catan”, waarin een stad strategisch gebouwd moet worden. Het populaire ruilkaartspel “Magic” of tactische spellen als “Risk” en “Chess” behoren ook tot dit type spel.

Voordelen
 • Hersentraining
 • Onderhoudend
Nadelen
 • Vereist oefening
 • Beperkt aantal spelers

Dit soort spel kan echter meestal alleen met minder deelnemers gespeeld worden. Het is minder geschikt voor een gezelschapsspel of een spel in een grotere groep. Of er zijn te weinig speelstukken of het spel zou gewoon te lang duren.

Wat is een kennis- en quizspel en wat zijn de voor- en nadelen?

Kennis- en quizspelletjes lijken op strategie- en denkspelletjes. Hier wordt de bestaande kennis getest. De speler leert door foutief te antwoorden. Het bekendste voorbeeld hiervan is het spel “Stadt, Land, Fluss” (Stad, Land, Rivier), waarin de algemene kennis van de spelers getest wordt.

In bordspellen als “Quizduell”, dat gebaseerd is op het spel voor de smartphone, wordt meer specifieke kennis gevraagd, verdeeld in categorieën. Net als in het bordspel “Who Wants to Be a Millionaire?” – gebaseerd op het programma van de Duitse televisie – worden vaak merkwaardige vragen gesteld waarop niet iedereen het antwoord weet.

Voordelen
 • Meedenken
 • Onderhoudend
Nadelen
 • Beperkt aantal spelers
 • Lange spelduur

Toch moedigen deze spelletjes de spelers aan om mee te denken en bevorderen ze hun algemene kennis. Ook hier zijn te veel spelers vaak een belemmering om het doel te bereiken, want het spel wordt erg langdradig.

Wat is een raadspel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij raadspelletjes gaat het, zoals de naam al zegt, vooral om het raden of raden van het antwoord op een vraag. Dit kunnen totaal verschillende dingen zijn. Ook hier moet je meedenken om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen.

Bij gissen hoort vaak ook een bepaalde tijd waarin geraden mag worden. Als deze periode verstreken is, wordt de ronde verbeurd verklaard. Bekende en populaire raadspelletjes die vaak in grote groepen gespeeld worden zijn o.a. “Taboe”, “Wie ben ik?”, “Pantomime”, “Hangman” of “Ik zie iets wat jij niet ziet”.

Voordelen
 • Gezelschapsspel
 • Geschikt voor grote groepen
 • Voor jong en oud
Nadelen
 • Niet geschikt voor alle spelers

Raadspelletjes zijn bijzonder populair bij gezinnen, want zelfs jongere kinderen kunnen meespelen en maken een echte kans om te winnen. Het raden levert vaak nieuwsgierige antwoorden op, wat garant staat voor plezier.

Wat is een spel van vaardigheid en actie en wat zijn de voor- en nadelen?

Behendigheidsspelletjes vereisen fijne motoriek. In het spel “Jenga”, bijvoorbeeld, moet je een vaste hand hebben. Actiespelletjes brengen beweging en momentum in een avond. Een goed voorbeeld hiervan is het spel “Twister”. Ook hier zijn motorische vaardigheden en actie vereist.

De concentratie wordt versterkt en de beweging in het spel houdt de bloedsomloop op gang. Bovendien is er zelden de mogelijkheid dat je je bij het spel verveelt, want de beweging voorkomt vermoeidheid. Spellen van vaardigheid en actie kunnen ook goed met meerdere mensen gespeeld worden.

Voordelen
 • Gezelschapsspel
 • Geschikt voor grote groepen
 • Versterkt de concentratie
Nadelen
 • Zeer vermoeiend op den duur

De prijs van de verschillende soorten spel kan sterk variëren. Vanaf één euro zijn er verschillende kaart-, dobbelsteen- of bordspellen. Om je favoriete spel te vinden, moet je verschillende spellen in je voorkeurscategorie uitproberen.

Niet iedereen vindt het eerste spel het mooist. Soms hangt het van de omstandigheden en het bedrijf af. Niettemin heb je veel mogelijkheden om verschillende spellen uit te proberen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gezelschapsspellen te vergelijken en te evalueren

Gezelschapsspellen verschillen in sommige opzichten van elkaar. Dus voordat je besluit te kopen, moet je deze aspecten kennen en ze later vergelijken met de gezelschapsspellen van je keuze.

 • Het idee van het spel
 • Het toepassingsgebied
 • Verschillende soorten spelletjes
 • Aantal en leeftijd van de spelers
 • De moeilijkheidsgraad
 • De lengte van het spel

Het spelidee

Het spelidee kan een beslissend punt zijn voor de ene of de andere speler! Het vertelt het verhaal van het spel! Het verklaart waarom je een misdadiger moet zoeken of een groot fort moet bouwen.

Het spelidee en het bijbehorende verhaal motiveren de spelers om intenser met het spel bezig te zijn en kunnen de spelervaring vele malen verhogen.

Opmerking: Het spelidee kan een aanwijzing zijn voor een goed spel, maar het hoeft het niet te zijn! Er zijn ook spelers voor wie het spelidee niet zo belangrijk is. Als je tot deze categorie spelers behoort, kun je dit punt overslaan en hoef je er verder geen aandacht aan te besteden!

Würfel

Bordspellen zijn erg leuk, vooral met meerdere spelers en met het juiste spel. (Foto: ThomasWolter / pixabay.com)

Het toepassingsgebied

Dit punt is uiterst belangrijk, vooral op het gebied van cognitieve bordspellen. Zoals je hierboven al gelezen hebt, dienen cognitieve spelletjes vaak om kinderen en volwassenen spelenderwijs dingen te leren.

Hier is het belangrijk het juiste toepassingsgebied te kiezen, want ieder mens is anders en kan een ander spel nodig hebben, zodat een maximaal leerproces plaats kan vinden! Lukt dit niet, dan verliest de speler zijn belangstelling en wordt het leerproces onderbroken en kan geen vooruitgang gemaakt worden.

Ga daarom van tevoren na of het spel op de juiste manier voor jou of de spelende gekozen is.

Verschillende soorten spelletjes

Binnen de afzonderlijke gebieden van sociale spelletjes kunnen er verschillende soorten spelletjes zijn. Op het gebied van cognitieve bordspellen, bijvoorbeeld, zijn dit de verschillende aspecten die door het spel aan bod moeten komen.

Dus voordat je besluit een spel te kopen, vergelijk je het soort spel met het soort spel dat je wilt of het doel dat je met het spel wilt bereiken.

Wist je dat Mensch ärgere dich nicht in India werd uitgevonden?

Het spel werd in 1907 uitgevonden door Josef F. Schmidt en is een afstammeling van het Indiase spel Pachisi. Vandaag zijn er meer dan 90 miljoen exemplaren van verkocht.

Aantal en leeftijd van de spelers

Natuurlijk zijn er spellen voor alle leeftijdsgroepen en voor de meest uiteenlopende aantallen mensen, maar dit is niet altijd zo eenduidig, want spellen bestrijken soms een groot gebied. Het is dus belangrijk dit te weten om een ruw ontwaken te voorkomen.

De moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad hangt vaak af van de leeftijd van de spelers voor wie het spel ontworpen is. Naarmate de leeftijd van de spelers toeneemt, neemt ook de moeilijkheidsgraad van de spellen toe. Jongere spelers hebben vaak nog niet de vaardigheden om complexe processen te begrijpen en zijn nog niet in staat om bepaalde problemen op te lossen.

In spellen die een zeker inzicht in tactiek vereisen, neemt de moeilijkheidsgraad toe met de tactische kennis van de deelnemende spelers.

De speeltijd

De speeltijd is een ander aspect waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste spel. Niets is erger voor een spel dan geen winnaar kunnen aanwijzen!

De speelduur wordt meestal op de verpakking van het spel vermeld. Veel spellen hebben een toenemende speelduur naarmate de omvang toeneemt.

Dus voordat je een aankoop doet, zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het spel uit te spelen.

Zogenaamde “limited edition” gezelschapsspelletjes zijn misschien een goed cadeau voor je vrienden.

Beeldbron: Pixabay.com / philm1310

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies