Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Gezichtsreinigers zijn er in allerlei soorten en maten. Er bestaat er niet één die ideaal is voor iedereen, want iedere huid is weer anders. Elke huid heeft zijn eigen pluspunten en problemen en reageert daarom anders op een gezichtsreiniger. Bij het kopen van een gezichtsreiniger houd je rekening met een aantal bepalende factoren.

Als je weet hoe jouw huid werkt, dan ben je in staat om een passende gezichtsreiniger te kiezen. Je kiest namelijk voor andere producten als je een vette huid met acné hebt, of een droge huid. In dit artikel, nemen we je mee langs de verschillende mogelijkheden, omdat er voor iedere huid wel een gezichtsreiniger bestaat.
Belangrijk om te weten

 • Allereerst is het handig om een beeld te hebben van de verschillende gezichtsreinigers op de Nederlandse markt. Zo zijn gezichtsreinigers in te delen in de volgende vier categorieën: zeep, synthetische reinigers, antibacteriële gezichtsreiniger en gezichtsreiniger zonder vet.
 • Jouw huidtype is bepalend bij het kiezen van de juiste gezichtsreiniger. Heb je last van acné? Dan kies je voor een ander type gezichtsreiniger, dan wanneer je last hebt van rosácea of een droge huid. Probeer het product eerst uit op een klein stukje huid, om te kijken hoe jouw huid erop reageert.
 • Op zich zijn er veel kwalitatieve gezichtsreinigers te verkrijgen in Nederland, maar dit kan het kiezen lastig maken. In dit artikel presenteren we je de beste gezichtsreinigers voor de verschillende huidtypes, met bijbehorende aan te pakken huidproblemen.

Onze selectie: De beste gezichtsreinigers op de markt

Het kiezen van de juiste gezichtsreiniger kan lastig zijn, maar is wel belangrijk in jouw dagelijkse rituelen. Je reinigt namelijk eerst je gezicht, voordat je hem verzorgt. De gezichtsreiniging is dus de voorbereiding van jouw huid op de rest van de dag. Hieronder laten we je een aantal gezichtsreinigers zien, die positief worden ontvangen door gebruikers. Waarschijnlijk zit er ook wel een gezichtsreiniger voor jou bij:

De beste gezichtsreiniger met houtskool

Braziliaanse eikenhoutskool vind je in deze gezichtsreiniger, die een grijze kleur heeft. Met zijn absorberende eigenschappen, fungeert de eikenhoutskool als een magneet voor vlekken en vuil. Zodat jouw onzuivere en vette huid weer fris en schoon aanvoelt. Door de lichte scrub, neemt deze man expert alle dode huidcellen mee die jouw huid verstoppen. Dus geen mee-eters en verstopte poriën meer.

Het beste zuiverende gezichtsmasker

Black Gold Mask zwarte gezichtsmasker is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en geeft een direct diep reinigend en zuiverend resultaat. Het zwarte gezichtsmasker zorgt ervoor dat mee-eters verdwijnen, puistjes verminderen en de huid kalmeert. Het masker zorgt voor een optimale hydratatie, verminderd littekens, heeft een anti-aging effect en geeft een zachtere huid. Het masker is ook alleen te gebruiken voor de neus. Ook is het masker volledig parfumvrij, zodat het geen irritatie veroorzaakt.

De beste 3-in-1 gezichtsreiniger

Deze innovatieve formule van Garnier Pure Active Charcoal 3-in-1 met actief houtskool kan als een reiniging, scrub of masker gebruikt worden om zichtbaar mee-eters en (jeugd)puistjes te verminderen en te voorkomen. Na slechts 1 week, is de huid zichtbaar verbeterd met minder mee-eters en onzuiverheden. Reiniging: onzuiverheden zijn voor 96% verwijderd.Scrub: mee-eters zijn zichtbaar voor 87% gereduceerd. Masker: overtollig talg is voor 96% verwijderd.

De beste verkwikkende gezichtsreiniger

Het is van groot belang om alle dagen je gezicht te wassen om onzuiverheden zoals vuil en vet te verwijderen. Deze verkwikkende scrub is gemaakt door huidverzorging experts en maak dieper schoon dan met alleen water, door de dode huidcellen weg te scrubbend en poriën te reinigen. Het resultaat is een frissere, gladdere huid en een gladdere scheerbeurt. Hoe te gebruiken: Schuim over je gezicht verdelen en masseer zachtjes in. Hoe vaak je deze scrub moet gebruiken is afhankelijk van je huidtype.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een gezichtsreiniger

Het grote aanbod op de Nederlandse markt van gezichtsreinigers kan best intimiderend zijn. Zeker als je al jaren dezelfde gezichtsreiniger gebruikt en eens wat anders wilt proberen. Of als jouw huidige gezichtsreiniger niet meer werkt. Niemand wil onnodig agressieve middelen gebruiken op de huid. Daarom gaan we hieronder in op vragen, die vaak gesteld worden door mensen die op zoek zijn naar een gezichtsreiniger.

Man looking at his reflection in the mirror

Gezichtsreinigers vervullen meerdere rollen: verwijderen van vuil, vet, bacteriën en dode huidcellen.
(Bron: Dean Drobot: 45863060/ 123rf.com)

Wat is een gezichtsreiniger en wat doet het?

Een gezichtsreiniger heeft een sleutelfactor in jouw schoonheidsrituelen. Een schone huid betekent namelijk vaak een gezonde huid, en verzorgingsproducten kunnen beter hun werk doen. Maar, omdat er zoveel soorten bestaan en iedere huid weer anders is, komt het kiezen van het juiste product best nauw.

In principe heeft iedere gezichtsreiniger dezelfde functie: het verwijderen van vuil, vet en bacteriën. Ook het afvoeren van dode huidcellen die geen functie meer hebben. Je maakt je gezicht nat, masseert het reinigingsproduct op de huid en spoelt het af met lauwwarm water. Als je een verkeerde gezichtsreiniger gebruikt, dan kan deze te agressief zijn voor jouw huid. Zo kunnen producten voor een bepaald huidtype vetten, proteïnen en natuurlijk vocht afvoeren, die de huid juist nodig heeft.

Niet iedere huid reageert hetzelfde op bepaalde stoffen in de gezichtsreiniger. Daarom is het handig om te kijken welke ingrediënten jouw gezichtsreiniger bevat. Zo houdt de gezichtsreiniger de natuurlijke beschermlaag van de huid intact, om de huidproblemen die je wilt aanpakken niet te verergeren.

Voordelen
 • Verwijderen talg, dode huidcellen en vuil van de huid
 • Bereiden de huid voor op het gebruik van verzorgingsproducten
 • Verfrissen de huid
Nadelen
 • Agressieve gezichtsreinigers kunnen de beschermlaag van de huid aantasten

Welke soorten gezichtsreinigers zijn er?

Normaalgesproken, kun je gezichtsreinigers indelen in vier categorieën. Iedere gezichtsreiniger heeft zijn eigen werking en behandelen de huid op een andere manier.

 • Een gezichtszeep kan zeer effectief zijn. Zeep haalt talg en vuil zonder problemen weg. Dit kan echter ook betekenen, dat het andere belangrijke stoffen uit de huid onttrekt, zoals natuurlijke proteïnen en vocht.
 • Synthetische gezichtsreinigers bevatten nauwelijks zeep. Deze gezichtsreinigers zijn van kunstmatige oorsprong. Deze gezichtsreinigers zijn minder krachtig dan zeep, maar ze tasten de huid ook minder aan.
 • Er bestaan ook mengsels tussen zeep en kunstmatige gezichtsreinigers. Deze bevatten vaak antibacteriële ingrediënten. Om de kwalijke bacteriën te verwijderen, die acné veroorzaken. Maar, ze tasten vaak ook de natuurlijke huidflora aan.
 • Tenslotte zijn er natuurlijke gezichtsreinigers. Deze vetvrije gezichtsreinigers laten de natuurlijke staat van de huid intact en laten daarop een dun hydraterend laagje achter.
Type Samenstelling Effecten
Gezichtszeep Zijn vaak gemaakt op basis van dierlijke of plantaardige oliën. Dit zijn alkalische producten met een andere pH waarde dan de huid en daardoor sterke reinigers. Verwijderen vuil, talg en dode huidcellen, maar kunnen ook de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten.
Synthetische gezichtsreiniger Dit type gezichtsreiniger is vaak samengesteld, om de pH waarde van de huid na te bootsen. Reinigen het gezicht, zonder de huid al te veel aan te tasten.
Antibacteriële gezichtsreiniger Combinatie van een zeep en een synthetische gezichtsreiniger, met antibacteriële stoffen. Pakken schadelijke bacteriën op de huid aan, maar kunnen ook de natuurlijke huidflora aantasten en irriteren.
Vetvrije, natuurlijke gezichtsreiniger Zacht en zonder zeep. Laten een dun, vochtinbrengend laagje achter op de huid.

Welke gezichtsreiniger gebruik ik bij acné?

Acné komt vaak voor als de talgklieren van de huid verstopt zitten. In het beginstadium ziet dit eruit als kleine zwarte of witte puntjes, ook wel mee-eters. Daarna, kan er een ontsteking ontstaan. Het is mede afhankelijk van jouw reinigingsritueel, of deze ontstekingen ontstaan en uitgroeien tot een puist. Als je last hebt van acné, wees dan zorgvuldig bij het kiezen van jouw verzorgingsproducten en gezichtsreiniger.

Het is een mythe dat acné alleen voorkomt op een vuile huid, waardoor mensen aan de slag gaan met agressieve gezichtsreinigers en exfolianten. Hoewel deze producten hun nut hebben op een huid met veel dode cellen, kunnen zij op de verkeerde huid de gezondheid van de gezichtshuid aantasten. Zelfs de acné verergeren. Kijk dus uit met het gebruik van scrub op een huid die lijdt aan acné.

Dr. Desirée ZandmanDermatoloog
“Het is erg belangrijk om op de juiste manier je gezicht schoon te maken, met een gezichtsreiniger die bij jouw huidtype past.”

Verder is het belangrijk dat je een gezichtsreiniger koopt, die de pH waarde van je huid niet overstijgt. Er is bewijs dat gezichtsreinigers die laurylether natriumsulfaat bevatten de pH waarde van de huid respecteren. Dit is het geval bij de meeste vetvrije natuurlijke gezichtsreinigers. In de selectie aan het begin van dit artikel vind je gezichtsreinigers met deze kenmerken.

Welke gezichtsreiniger past bij een gevoelige huid?

Als je een gevoelige huid hebt, en misschien zelfs last hebt van rosácea of eczeem, dan kies je voor een zachte gezichtsreiniger. Blijf ver van agressieve reinigers met scrub die de huid kunnen uitdrogen en irriteren. Op deze manier voorkom je dat de roodheid in jouw gezicht toeneemt.

Wetenschappelijke studies tonen aan, dat een gevoelige huid ook kan ontstaan door het verstoren van de natuurlijke beschermlaag van de huid. Een gezicht heeft nu eenmaal een natuurlijke balans. Als je deze weghaalt met een gezichtsreiniger, dan ontbreken bepaalde stoffen, waardoor de huid blootstaat aan invloeden van buitenaf. Zoek in dit geval naar zachte en vochtinbrengende gezichtsreinigers, die jouw huid kalmeren. Het rozenwater en de gezichtsreiniger van Mother Nature uit de selectie zijn goede producten voor jou.

Limpieza facial para caballeros

Mensen met een gevoelige huid, moeten extra zorgvuldig hun gezichtsreiniger kiezen.
(Bron: Pogrebkov: 40974202/ 123rf.com)

Zijn er gezichtsreinigers voor de gemengde huid?

De gewone huid produceert op alle plekken in het gezicht, dezelfde beperkte hoeveelheid talg. Mensen met een gewone huid hebben dan ook de breedste keuze in gezichtsreinigers. Echter, ook hen raden we aan, om voor milde producten te kiezen.

Gemengde huid is een huidtype met vette en droge zones. Normaalgesproken zijn de meest vette gebieden te vinden in de T zone. De kin, de neus en het voorhoofd. De wangen zijn bij dit huidtype wat droger. Een gezichtsreiniger vinden die beide zones op de juiste manier aanpakt, kan nog best lastig zijn. Lees de gebruikerservaringen bij de verschillende gezichtsreinigers en zoek naar natuurlijke ingrediënten. Vergeet ook niet, om het product op een klein stukje van de huid te testen, voordat je het op je gezicht aanbrengt.

Dr. Desirée ZandmanDermatoloog
“Vermijdt bij een vette of gecombineerde huid gezichtsreinigers met olie of alcohol. Deze zullen op de langere termijn het probleem verergeren.”

Bij een vette huid zou je een gezichtsreiniger met chemische exfolianten kunnen proberen, zoals met de stof salicylzuur. We raden je echter aan, om hier rustig aan mee te beginnen, om de huidbalans niet te verstoren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals we schreven, is jouw huidtype van doorslaggevend belang, bij het kiezen van een gezichtsreiniger. Hieronder een aantal andere criteria, waar je op kunt letten bij jouw aankoop.

 • Huidtype
 • Andere ingrediënten
 • Exfolianten en het milieu
 • Acné
 • Rosácea en eczeem

Huidtype

Weet je welk huidtype je hebt? Dit is handig om te weten, wanneer je een verzorgingsproduct gaat kiezen. Jouw huidtype bepaalt welke stoffen bevorderend zijn voor jouw huid, en welke verstorend werken. Hieronder zie je een aantal huidtypes beschreven, in welke herken je jouw huid?

 • Gevoelig of droog. Jouw huid raakt snel geïrriteerd en soms heb je last van velletjes of roos. Gezichtsreinigers die het beschermlaagje van jouw huid halen, zorgen voor een nog drogere of gevoeliger huid.  Als je rosácea of eczeem hebt, werken gezichtsreinigers zonder vetten jouw huid het meest.
 • Normaal. Een normale huid kan doorgaans veel soorten gezichtsreiniger verdragen. Van producten voor de gemengde huid, tot en met de zeer zachte lipiden vrije gezichtszeep. Beschik je over een normale huid, experimenteer dan met de verschillende merken en samenstellingen.
 • Gemengd. Gemengde huidtypes vragen om een gezichtsreiniger die de droge zones verzorgt en de vette zones in bedwang houdt. Als je dit huidtype hebt, kies dan voor een zo natuurlijk mogelijk product, zodat jouw huid niet verslechtert.
 • Vet. Een vette huid, kan doorgaans iets sterkere reinigingsproducten hebben. Zonder dat dit direct de beschermlaag aantast. Maar, als je last hebt van puistjes en mee-eters, dan kun je toch beter voor een milde gezichtsreiniger kiezen. Deze irriteert de poriën en eventuele wondjes op de huid niet.

Andere ingrediënten

Veel gezichtsreinigers zijn gemengd met ingrediënten die mede bepalen of het voor jouw huid een goed product is. Voordat je een product koopt doe je er dus slim aan, om op het etiket te kijken welke stoffen het bevat. Heb je ooit een geïrriteerde huidreactie gehad op een van de ingrediënten? Laat de gezichtsreiniger dan links liggen.

Sommige gezichtsreinigers bevatten parfums, parabenen en alcohol. Jouw huid kan hierop reageren. Het kan de gevoeligheid van jouw huid verergeren en de huid uitdrogen. We raden je aan om voor producten te kiezen met een zo groot mogelijk aandeel natuurlijke componenten. Stoffen die geen schadelijke effecten hebben, in contact met de huid.

Exfolianten en het milieu

Tot nu toe schreven we over de dagelijkse gezichtsreinigers, die je ‘s ochtends en ‘s avonds kunt gebruiken. Een andere categorie gezichtsreinigers zijn de exfolianten of scrubs. Deze gezichtsreinigers gebruik je meestal niet dagelijks en zijn vooral geschikt voor het verwijderen van dode huidcellen. Kleine deeltjes schuren als het ware de dode cellen weg, zodat ze de huid niet verstoppen.

Een belangrijke factor bij het kiezen van een exfoliant of scrub, is dat ze geen micro-plastic bevatten. Dit zijn kleine plastic deeltjes van minder dan 5 mm. Deze zijn zeer vervuilend voor het grondwater en de oceanen. Dit komt, omdat ze niet te recyclen zijn en niet verteren.

Vermijd micro-plastics in jouw scrubcrème of exfoliant. Deze zijn milieuvervuilend.

Acné

Je krijgt acné niet zomaar onder controle. Het gebruik van bepaalde soorten gezichtsreinigers kunnen de huid kalmeren. Maar er zijn ook gezichtsreinigers, die op korte termijn lijken te helpen, maar op langere termijn de acné verergeren.

Een gezichtsreiniger met antibacteriële eigenschappen kan helpen om de ergste onrust op je huid te kalmeren. Gebruik hierna wel een hydraterende gezichtscrème die de pH waarde van de huid niet opstuwt.

Rosácea en eczeem

Rosácea zorgt ervoor dat de huid rood uitslaat, ten gevolge van de bloedvaten in de huid. In het ergste geval, kan de huid verdikken en er onregelmatig uit gaan zien. Dit gebeurt soms rondom de neus. Ook eczeem kan de huid er rood of schilferig uit laten zien. Ga bij deze huidaandoeningen voor een zeer milde en natuurlijke gezichtsreiniger. Zo houd je de beschermlaag op de huid intact.

Samenvatting

Voordat je een gezichtsreiniger kiest ga je na welk huidtype je hebt. Het huidtype met bijbehorende problemen, zoals acné, rosácea en eczeem, bepalen welke gezichtsreiniger het beste werkt. Je kunt ook een dermatoloog raadplegen of thuis experimenteren met verschillende gezichtsreinigers.

Een gezichtsreiniger kan je helpen om vuil, vet en dode huidcellen te verwijderen. Maar kies zorgvuldig, om de natuurlijke beschermlaag op de huid niet aan te tasten.

Vond je dit een leuk artikel? Deel dan deze informatie over gezichtsreinigers via jouw sociale netwerken. Ook zouden we het waarderen als je hieronder jouw reactie, vraag of suggestie achterlaat.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Dean Drobot: 79934756/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies