Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Het overkomt iedereen op een bepaald moment – de eerste grijze haren. Veel mensen zijn er bang voor en raken in paniek als ze voor het eerst een grijze haar op hun hoofd hebben. Deze reactie is echter volkomen overdreven. Er zijn veel producten die ofwel je grijze haar bedekken, ofwel het mooi verzorgen.

Je krijgt gegarandeerd het resultaat dat je wilt, of je nu kiest voor verven of niet. In dit artikel leggen we uit waar grijs haar eigenlijk vandaan komt en hoe je er op verschillende manieren mee om kunt gaan. Sommige mensen dragen hun grijze haar met trots en stylen het net als hun natuurlijke haarkleur. Anderen geven er de voorkeur aan het te verven of te tonifiëren. Hier leggen we alle opties uit en wat je moet overwegen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Grijs haar ontstaat wanneer de cellen in de haarwortel die het pigment melanine produceren minder actief worden of zelfs afsterven. Leeftijd is de meest voorkomende oorzaak hiervan.
 • Veel mensen verven hun grijze haar. Je kunt kiezen tussen chemische en natuurlijke kleuringsmethoden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om kleurpigmenten in het haar tijdelijk te reactiveren met natuurlijke kleurcrèmes.
 • Als je besluit je haar niet te verven, kun je het stylen zoals je wilt. Wat de verzorging betreft, zijn zilverconditioners een preventieve maatregel tegen gele zweem. Oliën geven ook glans en stevigheid aan je haar.

Wat is grijs haar?

Onze haarkleur wordt bepaald door een stof die melanine heet. Grijs haar ontstaat als de melanocyten, de cellen die melanine produceren, minder actief zijn. Hierdoor wordt het haar grijs.

Bij de meeste mensen komen ze voor als ze ouder worden. Er zijn echter ook andere oorzaken, die we zullen bekijken.

Mannen krijgen meestal eerder grijs haar dan vrouwen. (Beeldbron: 123rf.com / 52908233)

In principe is het proces van grijzer worden steeds hetzelfde. De pigmentcellen in de haarwortels produceren geleidelijk aan steeds minder melanine – de stof die ons haar kleurt. Uiteindelijk sterven ze zelfs een voor een af. De lege plekken worden dan opgevuld met luchtbellen. In plaats van pigment heeft het haar dus eigenlijk transparante lucht.

Overigens bestaat er strikt genomen niet zoiets als grijs haar. Het kapsel lijkt grijs, maar in werkelijkheid is een deel van het haar al kleurloos, d.w.z. wit, en het andere deel is nog gekleurd. Samen ziet het er grijs uit.

Achtergronden: Wat je moet weten over grijze haren

Voor veel mensen zijn de eerste grijze haren een teken van een overgang naar een nieuwe levensfase. Na een bepaalde leeftijd verwachten de meeste mensen dat ze grijs haar krijgen. Hieronder bekijken we de vele triggers voor grijzend haar.

Wat kan grijs haar veroorzaken?

Leeftijd

Een hoge leeftijd is natuurlijk de meest voorkomende oorzaak van grijs haar. Een vuistregel zegt dat tegen de leeftijd van 50 jaar, 50% van de mensen gemiddeld 50% grijs haar op hun hoofd hebben. In deze tabel kun je precies zien welk deel van de bevolking op welke leeftijd grijs haar heeft.

Leeftijd Mensen met grijs haar
30-40 jaar 51%
40-50 jaar 81 %
50-60 jaar 95 %

Europeanen krijgen eerder last van grijs haar dan Aziaten en Afrikanen, vanwege hun genen. Ieder mens heeft zogenaamde melanocyten – cellen die de stof melanine produceren – aan de wortel van het haar. Dit geeft het haar zijn individuele kleur, want het wordt afgezet in de hoornlagen van het haar. Naarmate we ouder worden, worden de melanocyten minder actief en sterven ze uiteindelijk zelfs af.

Wanneer het grijs worden begint hangt af van de genetica. Sommige mensen krijgen hun eerste grijze haren als ze twintig zijn, sommigen hebben op hun vijftigste nog hun oorspronkelijke haarkleur. Als iemand vóór zijn 20ste grijs haar ontwikkelt, noemen artsen dat vroegtijdig grijs worden of canities praecox.

Psychologische oorzaken

Stress, druk en verdriet kunnen inderdaad bijdragen tot vroegtijdig grijs worden. De haarwortels maken deel uit van een netwerk van zenuwen waarin stress zich laat voelen via hormonale boodschappers. Als gevolg daarvan kunnen stresshormonen zelfs naar de haarwortel zelf reizen. De pigmentcellen kunnen door hun invloed stilvallen of zelfs stoppen met werken. Bovendien kan stress ook haaruitval veroorzaken.

Maar omdat het haar maar ongeveer 1 cm per maand groeit, merk je de verandering in haarkleur meestal pas later. Stress duurt een paar maanden voor het zichtbaar in het haar tot uiting komt. Het gezegde dat iemand van de ene dag op de andere grijs wordt is dus een mythe.

Hormonen

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot grijs haar, vooral bij vrouwen. Tijdens de zwangerschap, na de bevalling en zelfs tijdens het geven van borstvoeding kan de hormoonhuishouding verstoord zijn en de melanine productie in de haarwortels stoppen.

Maar grijs worden tijdens de zwangerschap komt zelden voor. De nieuwe haarkleur is ook niet blijvend en gekleurd haar zal teruggroeien als de hormoonspiegels weer normaal zijn.

Lifestyle

Een zeer ongezonde levensstijl kan ook leiden tot het vroegtijdig verschijnen van grijs haar. Een tekort aan voedingsstoffen door ondervoeding of ondervoeding kan de oorzaak zijn.

Vooral op jonge leeftijd kan een gebrek aan voedingsstoffen de trigger zijn voor grijs haar. (Image source: 123rf.com / 42503422)

Een gebrek aan vitaminen en zink wordt vaak als oorzaak vermoed. Ook voedingsmiddelen die bijdragen tot de zuurvorming in het lichaam worden ervan verdacht een rol te spelen. Zwaar roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ook grijs haar bevorderen. Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte in het lichaam en het haar lijdt daaronder.

Gezondheidsaspecten

Soms is grijs haar, vooral als het voortijdig verschijnt, een symptoom van ziekte. Grijs haar kan een aanwijzing zijn van hart- en vaatziekten, stofwisselingsstoornissen en hartritmestoornissen. Problemen met de schildklier en het immuunsysteem kunnen ook de oorzaak zijn.

Wanneer moet ik naar de dokter over grijs haar?

Wanneer iemand grijs haar krijgt is altijd anders. Bij sommigen begint het grijs worden vroeger, bij anderen later. De gemiddelde leeftijd voor grijs haar is ongeveer 30 tot 35 jaar. Sommige mensen krijgen echter hun eerste grijze haren op hun 20ste.

Dit is niet noodzakelijk een reden tot bezorgdheid, maar het kan soms wijzen op slechte voeding, auto-immuunziekten, schildklierproblemen en nog veel meer.

Dus als je jonger bent dan 20 en je hebt al grijs haar opgemerkt, is het de moeite waard naar de dokter te gaan om een mogelijke aandoening uit te sluiten. (Image source: 123rf.com / 69555771)

Kan ik grijze haren eenvoudig uittrekken?

Eruit trekken is geen goed idee. Ten eerste zijn grijze haren toch niet tegen te houden. Voor een ander kan de haarwortel zo beschadigd zijn als je hem uittrekt, dat er geen haar meer teruggroeit of dat de volgende haren minder sterk zijn. Bovendien kunnen naburige haarwortels eronder lijden en eerder grijs worden.

Het is dus waar dat uittrekken soms leidt tot nog meer grijs haar.

Wat te doen aan grijs haar: effectieve tips en behandelingsmogelijkheden

Als je grijs haar ontdekt, rijst altijd de vraag of je nu je toevlucht moet nemen tot kleuring of het gewoon natuurlijk moet dragen. Als het grijs worden op jonge leeftijd begint, kiezen de meeste mensen voor kleur. Maar je kunt het grijs worden ook gemakkelijk uitstellen met huismiddeltjes. Er zijn ook minder radicale methoden om de grijze strepen minder opvallend te maken.

Verven

Veel mensen die grijs haar hebben verven het, althans de eerste paar jaar. Hier presenteren we verschillende mogelijkheden om je natuurlijke haarkleur terug te krijgen of een nieuwe kleur naar keuze te krijgen. In deze tabel gaan we kort in op de kosten van de verschillende methoden.

Verven Kosten Herhaal nodig
Chemische kleuring Bij de kapper 80-120 Euro, thuis 5-15 Euro Elke 6-8 weken
Natuurlijke toon crème 5-15 Euro Bij het begin elke dag, dan elke week
Tint Bij de kapper 70-100 Euro, thuis 5-15 Euro Elke 4-6 weken
Strands Bij de kapper 80-120 Euro, thuis moeilijk Elke 4-8 weken

Hieronder stellen we elke methode in detail voor en leggen we uit hoe ze werkt en voor wie ze geschikt is.

Chemisch kleuren

Bij het kleuren van grijs haar moet je ervoor zorgen dat je ongeveer 10-20% donkere brunette kleur aan de kleur toevoegt. Zo dekt het veel beter. Als je een kleur koopt, let er dan op dat hij 100 procent grijsdekking belooft. Over het algemeen neemt grijs haar de kleur beter en sneller op.

Laat het daarom iets korter aan dan normaal. De eerste keer kun je het beste naar de kapper gaan. Hij zal de kleur die je wilt individueel mengen en kan je het beste advies geven. A kleuring heeft de hoogste dekking en blijft tot 8 weken zitten.

Natuurlijke kleur

Voor sommige mensen is het belangrijk hun lichaam niet te belasten met de chemische stoffen van gewone haarverf. Natuurlijke kleurstoffen zijn een welkom alternatief. Meestal zijn deze kleuringen gebaseerd op de bladeren en twijgen van de henna boom. Deze producten worden in poedervorm verkocht en worden dan met water gemengd tot een pasta. Zorg ervoor dat henna-producten geen PPD of nitro-fenyleendiamines bevatten.

Dit zijn giftige stoffen waar veel mensen allergisch voor zijn. Het nadeel van henna-kleuring is dat je het veel langer moet laten zitten, meestal minstens 2 uur. Het kleurresultaat is ook minder voorspelbaar. Er is een zekere mate van ervaring nodig om het gewenste resultaat te krijgen, want ook het mengsel en de temperatuur tijdens de belichting spelen een rol.

strengen

Strengen geven een veel natuurlijker resultaat dan het haar helemaal te kleuren. Als je voor deze optie kiest, moet je beslist naar een goede kapper gaan. De kapper werkt highlights en lowlights in je haar. Highlights zijn één tot twee tinten lichter dan je normale haarkleur, lowlights zijn één tot twee tinten donkerder.

Het kleurenspel laat je haar er levendig en fris uitzien. Grijze accenten zijn goed weggewerkt.

Gebruik alleen lowlights op donker haar, anders accentueren highlights het grijze haar.

De wortels verdoezelen

Welke van de hierboven genoemde kleurmethoden je ook verkiest, ze hebben allemaal het probleem van de uitgroeiende wortels gemeen. Er zijn echter een paar slimme producten die kunnen helpen.

Make-up poeders worden met een groot penseel aangebracht. Dit is heel gemakkelijk en duurt maar een paar minuten. Make-up sprays worden binnen enkele seconden opgespoten. Beide producten blijven goed tot de volgende wasbeurt.

Tinting

Als je grijs haar helemaal kleurt, ziet het er vaak onnatuurlijk uit. Het is ook heel opvallend als de oude haarkleur vrijwel van de ene op de andere dag terugkomt. Daarom kiezen veel mensen voor een zachtere tint. Het kleuren werkt echter alleen met een maximaal grijsgehalte van 50%. Als het percentage te hoog wordt, werkt het kleuren niet meer zo goed en kun je beter kleuren.

Een tint blijft maximaal 6 tot 8 weken zitten. Het wordt bij elke wasbeurt gedeeltelijk uitgewassen. Je kunt geen lichtere kleur gebruiken dan je gepigmenteerde haar. Je kunt ofwel je natuurlijke kleur gebruiken, ofwel een donkerdere kleur. Bronzen en rode effecten zijn ook mogelijk.

Repigmentatie

Repigmentatie heeft tot doel de natuurlijke haarkleur te herstellen. Om dit te doen gebruik je een zogenaamde natuurlijke tooncrème. Het wordt in het haar gewerkt en moet dan tussen 5 en 20 minuten inwerken. Een crème moet minstens driemaal gebruikt worden tot het grijze haar verdwenen is. Dit betekent dat de overgang niet zo plotseling is, maar je moet ook geduld hebben. De crème bevat zuurstof, dat de vorming van pigmenten stimuleert.

Deze lijken op natuurlijke pigmenten. Het nadeel van zulke producten is dat zwart, lichtblond en rood moeilijk te bedekken zijn. Een natuurlijke kleurcrème kan niet gebruikt worden op haar dat al gekleurd is. Het is echter een voordeel dat vooral fijn haar, dat door het kleuren erg belast wordt, door een repigmentatie beschermd wordt.

De juiste verzorging

De juiste verzorging van het haar kan het grijs worden uitstellen. Styling, verzorgings- en kleuringsproducten drogen je haar en hoofdhuid uit en versterken het grijzende effect. Je hebt misschien gemerkt dat grijs haar vaak droger en bijna stro-achtig is. Dit komt omdat de verloren kleurstof ook een verzachtend middel is.

Een extra portie zorg is dus aan te bevelen. Een andere veelgebruikte aanbeveling is uiensap. Je kunt een ui nemen en die uitpersen met een sapcentrifuge. Wrijf dan het sap in je haar. Je moet dit regelmatig herhalen, zodat je resultaat ziet. Stoffen in het uiensap helpen de melanocyten in de haarwortels om het pigment melanine weer aan te maken.

Gebruik natuurlijke producten

Chemische shampoos verhogen vaak de droogheid van het haar, omdat ze het niet voeden en alleen als een beschermend laagje om je haar werken, waardoor de voedende stoffen niet kunnen binnendringen. De beste haarmaskers en verzorgingsproducten zijn nutteloos als je shampoo en stylingproducten niet van natuurlijke oorsprong zijn.

Een methode is om natuurlijke verzorgingsproducten te kopen bij de drogist van je keuze. Ze hebben veel verschillende natuurlijke cosmetica en shampoos zonder chemische toevoegingen. Als alternatief kun je gemakkelijk je eigen shampoo maken en precies weten wat erin zit.

Dieet en voedingsstoffen

Een dieet rijk aan alkalische stoffen is gunstig voor het haar. Als je niet genoeg belangrijke voedingsstoffen eet, moet je overwegen een voedingssupplement te nemen of je dieet te veranderen.

IJzer

IJzer is ook belangrijk voor het behoud van haar en kleur en komt voor in de volgende voedingsmiddelen

 • Vleesproducten: Lever, bloedworst, leverworst en kalkoen
 • Peulvruchten: linzen, bonen, erwten, tarwezemelen, havermout en gierst

Als je voortdurend te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je ook tabletten nemen die belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Het zijn echte alleskunners. Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen die vooral bij grijs haar kunnen helpen door hun ingrediënten en voedingsstoffen en die een natuurlijk anti-verouderingsmiddel voor je haarkleur zijn.

Zink

Hoewel zink niet verantwoordelijk is voor de kleurintensiteit van je haar, gaat het wel haaruitval tegen. Dus als je iets aan je grijze haren wilt doen, moet je eerst veel haar krijgen. Je vindt zink in de volgende voedingsmiddelen

 • Oesters
 • Kalfsvlees en rundvlees
 • Havervlokken en tarwezemelen
 • Cashewnoten en paranoten
 • Kaas

Vitamine B5

Wat echter grijs haar bevordert is een gebrek aan vitamine B5. Deze vitamine beschermt je haar tegen beschadiging en bevordert de stofwisseling van je haar. Vitamine B5 komt vooral voor in de volgende voedingsmiddelen:

 • Lever
 • Slachtafval
 • Rundvlees en varkensvlees
 • Haring
 • Eigeel
 • Melk
 • Havermout en volkorenproducten
 • Broccoli
 • Avocado
 • Peulvruchten

Koper

Koper speelt een belangrijke rol bij de melanineproductie en voorkomt dat je haar zijn kleur verliest. Koper zit onder andere in de volgende voedingsmiddelen

 • Bananen
 • Zaden en noten
 • Cacao
 • Groene thee
 • Koffie
 • Rundvlees
 • Vis
 • Emmental

Medicijnen

Als je een heel ander alternatief zoekt om je grijze haren te voorkomen, kun je ook speciale medicijnen in de vorm van melanine nemen. Medicijnen kunnen het natuurlijke proces van grijs worden echter niet stoppen, alleen vertragen.

Wat je nog meer moet weten over grijs haar

Wat als het haar niet tegen kleuring of verven kan?

Er zijn sommige shampoos en conditioners die de kleur duurzamer maken. Deze omvatten

 • Kleurmousse
 • Kleurende shampoo en conditioner

Je moet ook proberen van merk haarverf te veranderen en nieuwe producten uitproberen. Het is altijd goed om in het begin naar de kapper te gaan.

Wat is de beste manier om grijs haar uit te laten groeien?

Als je besluit je haar niet meer te kleuren en het grijs van je haar te accepteren, moet je je grijze haren eerst laten uitgroeien. Dit kan er in het begin ontsierend uitzien, maar gelukkig zijn er een paar kleine tips om je door de eerste periode heen te helpen tot je grijze haar volledig tevoorschijn komt.

Vermijd harde wortels

Om de wortels te verbergen en ze niet helemaal te blijven verven, is het mogelijk kleine highlights te verven. Vooral de tint van de kleur is belangrijk. Ga daarom naar een kapper die op dit gebied bijzonder deskundig is en een zachte overgang voor je tevoorschijn kan toveren. De highlights kunnen je wortels helpen onopvallender uit te groeien. Als je wortels uitgegroeid zijn, kun je je eindelijk een bezoek aan de kapper en de chemicaliën voor je haar besparen.

Je haar knippen

Als je niet te lang wilt wachten tot het grijs is uitgegroeid, is een andere optie je haar te knippen. Het kost misschien veel moeite, maar het is een zachtere en snellere oplossing dan verven.

Als je grijs haar hebt, raden de meeste kappers toch een kort kapsel aan, omdat het er veel netter uitziet..

Wat is de beste manier om grijs haar te verzorgen?

Shampoos die keratine bevatten helpen het haar weer steviger en gezonder te worden. Kokos- en amandelolie maken het haar ook zachter en gladder als vroeger. Zelfs met grijs haar kun je . In het algemeen moet je niet zo veel baden in chloorwater, want dat beschadigt je haar.

Als je het toch wilt doen, kun je ook een badmuts opzetten. Lang föhnen en hittestyling met stijl- en krultangen zijn ook een grote belasting voor het haar, vooral het grijze. Bij blootstelling aan de zon raden we een zonnebrandspray aan om je haar tegen UV-stralen te beschermen.

Hoe laat ik grijs haar glanzen?

Er zijn veel geweldige haarverzorgingsproducten die de glans in je haar terugbrengen. Shampoo en conditioner met vochtinbrengende crème zijn een goede keuze voor grijs haar omdat het al droger geworden is. Na het wassen van je haar breng je een zogenaamde leave-in spray aan.

Dit maakt het oppervlak van het haar glad en laat het glanzen. Verzorging met essentiële oliën versterkt het haar blijvend. Als je het snel moet doen, kun je ‘s morgens ook een glansspray gebruiken.

Hoe kan ik grijs haar sty

len? In principe is elk kapsel mogelijk met grijs haar, of het nu kort of lang, steil of krullend is. Het is vaak gemakkelijker te stylen dan gekleurd haar, omdat het meer houvast heeft. Met trendy kapsels zie je er jong en fris uit, ondanks dat je grijs haar hebt. In deze tabel laten we zien welk kapsel welke gezichtsvorm flatteert.

Gezichtsvorm Passende kapsels
Rond Pixie snit, lange bob, lang en gelaagd
Hoekig gezicht Lang en gelaagd, met franjes, zijscheiding
Ovaal gezicht Korte kapsels, Bob
Hartvormige H Kapsels met franjes, lang haar met middenscheiding
Trapezoïdale Pixie snit met tierlantijntjes, lang en trapsgewijs
Diamantvormige h lang haar met franjes, lang en trapsgewijs

Wat kan ik doen als mijn grijze haar verkleurd? De meest voorkomende ongewenste verkleuring is een gele tint. Het kan veroorzaakt worden door de zon. Wetenschappers doen nog onderzoek naar andere, nog onbekende oorzaken.

Zilverspoelingen die een beetje blauwe kleur bevatten kunnenhelpen bij een gele zweem. Ze neutraliseren het geel en geven ze hun zilveren glans terug. De volgende keer is het beter meer in de schaduw te blijven of een zonnehoed te dragen.

Conclusie

Er is geen reden om te wanhopen bij grijs haar. Je kunt nog steeds het kapsel en de kleur dragen die je wilt. Je kunt de grijze haren helemaal bedekken met kleurstof of ze lichtjes laten tonen met highlights en tinten. Of je kunt gaan voor de natuurlijke grijze haarlook – die is ook in op dit moment.

Kies een snit die bij je gezichtsvorm past en verzorg je haar iets intensiever dan voorheen. Dan voel je je op je gemak met je nieuwe haarkleur.

Foto bron: 123rf.com / 95427671

Recensies