Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Haarborstels zijn je dagelijkse metgezel. We gebruiken ze bijna elke dag, in onze ochtendroutine of als we een laatste blik in de spiegel werpen voor we de deur uitgaan. Ze houden je haar netjes en creëren, op hun eigen manier, je heel eigen look.

Alleen al omdat haarborstels zo belangrijk zijn in het dagelijks leven, moet je haarborstel ook goed verzorgd worden. In dit artikel leer je hoe je je haarborstel grondig kunt schoonmaken, welke tips en trucs je daarbij helpen en welke huismiddeltjes je kunt gebruiken.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Zoals elk alledaags product dat met je huid en lichaam in aanraking komt, moet je je haarborstel regelmatig schoonmaken.
 • Afhankelijk van hoe vuil hij is, is het de moeite waard je haarborstel eens per maand of vaker grondig schoon te maken om alle vuil en oude haren te verwijderen.
 • Diverse huismiddeltjes zoals shampoo, zeep, afwasmiddel, zuiveringszout of zuiveringszout kunnen je helpen je haarborstel schoon te maken. Laat je inspireren door onze suggesties.

Achtergrond: Wat je moet weten over het schoonmaken van haarborstels

Elke dag borstelen we ons haar met een haarborstel. We zorgen ervoor dat het haar goed ligt en als alles op zijn plaats ligt, gaat de haarborstel terug in de spiegelkast of in de badtas.

Haarbürste reinigen

Haarborstels zijn onmisbaar voor het individueel stylen van je haar. (Image source: Element5 Digital / unsplash)

Maar soms is het de moeite waard om eens naar de haarborstel zelfte kijken.

Als je wilt dat je dagelijkse hulpje lang meegaat, is het de moeite waard om het af en toe een grondige schoonmaakbeurt te geven. In de volgende paragrafen leggen we alles uit wat je moet weten en overwegen bij het schoonmaken van je haarborstel.

Waarom wordt een haarborstel vuil?

Net als elk ander alledaags voorwerp, zal het alomtegenwoordige stof zich uiteindelijk op je haarborstel af zetten. Zelfs je haar is niet altijd schoon, tenzij je het wast vlak voor je het gebruikt.

Vuildeeltjes blijven gedurende de dag in je haar hangen en komen later in je haarborstel terecht.

Behalve dit natuurlijke vuil komen ook je lichaamseigen roos en talg uit de talgklieren van je hoofdhuid in de haartjes van je borstel terecht. Als je haar erg vet is, zal een deel van het vet aan de borstelharen van je haarborstel schuren.

Gecombineerd met de resten van stylingproducten zoals haarwas, haargel of haarlak, kan je haarborstel al gauw behoorlijk smerig worden.

Waarom moet ik mijn haarborstel schoonmaken?

Omdat je haarborstel zo vuil kan worden, moet je hem af en toe schoonmaken.

Het vuil in de borstelharen is niet alleen smerig, maar heeft ook onpraktische nadelen

 • Het vuil maakt het moeilijk je haar te ontwarren.
 • Het vuil tast de kwaliteit van de haarborstel aan, b.v. de borstelharen.
 • Kammen met een vuile borstel maakt je haar vetter.

Om deze redenen en omwille van de hygiëne moet je je haarborstel regelmatig schoonmaken. Hoe vaak kun je vinden in de volgende paragraaf.

Hoe vaak moet ik mijn haarborstel schoonmaken?

Je moet je haarborstel schoonmaken wanneer je denkt dat het tijd is. Je kunt dit vrij gemakkelijk beoordelen door heel goed naar je haarborstel en de borstelharen te kijken:

Gebruiksfrequentie Vuilgraad Frequentie van schoonmaken
Zelden voor eenvoudig kammen Haar en stof Elke 2 maanden
Regelmatig voor eenvoudig kammen Haar en stof 1 keer per maand
Vaak of als er stylingproducten gebruikt worden Haar, Stof, achtergebleven stylingproducten 2 keer per maand of meer

Als je niet bevalt wat je ziet, bijvoorbeeld omdat de haarborstel vuil is of er veel haar in gevangen zit, moet je hem grondig schoonmaken.

Je moet je borstel eens per maand schoonmaken.

Dit kan een keer per maand of vaker als je veel haarverzorgings- en stylingproducten gebruikt.

Er zijn echter handige trucjes die je kunt gebruiken om het schoonmaken een beetje uit te stellen, en die je gemakkelijk in je routine kunt opnemen

 1. Na het kammen of borstelen verwijder je ruw het haar dat in de borstelharen vastzit.
 2. Geef je haarborstel na elke kambeurt een snelle tik om los vuil te verwijderen.
 3. Gebruik zo mogelijk plastic haarborstels met gladde borstelharen die je snel onder stromend water kunt schoonmaken.

Als je deze tips volgt, zul je lang tevreden zijn met je haarborstel en hem pas laat hoeven schoon te maken.

Wat kan ik gebruiken om mijn haarborstel schoon te maken?

Er zijn veel geschikte schoonmaakmiddelen: natuurlijke haarborstels kunnen goed schoongemaakt worden met eenvoudige hygiëneproducten, zoals vloeibare shampoo, vloeibare zeep, douchegel en scheerschuim; afwasmiddel en glasreiniger zijn ook geschikt voor borstels van kunststof.

Handige huismiddeltjes om je haarborstel schoon te maken zijn onder andere zuiveringszout, bakpoeder, appelciderazijn en zelfs ketchup.

De wasmachine of afwasmachine kan ook goed werk doen om je haarborstel schoon te maken.

Gebruik geen droogshampoo of vaste zeep om je haarborstel schoon te maken.

Hoe je hem goed gebruikt, vind je in de gids hieronder. Gebruik geen droogshampoo of vaste zeep. Niet alleen beschadigen ze de borstelharen, maar er kunnen ook kleine deeltjes in vast komen te zitten.

Haarconditioners en andere haarbehandelingen helpen ook niet, want ze blijven in de borstelharen zitten en hebben een blijvend effect op je haar. Ook houten of gelijmde penselen mag je nooit langer dan 15 minuten in water laten weken of uitspoelen. Anders zwellen ze op of worden de gelijmde delen zachter, ergo beschadiging van je mooie penseel.

Waar moet ik rekening mee houden bij de verschillende haarborstels?

Voor je wild gaat borstelen, moet je de verschillende mogelijkheden en het materiaal waarvan je borstel gemaakt is overwegen. Niet elk reinigingsmiddel is geschikt voor elke borstel.

Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de verschillende manieren om je haarborstel schoon te maken:

Haarborstel Lichaamsmateriaal Borstelmateriaal Mogelijke schoonmaakmiddelen
Natuurlijke borstel Maplehout, bamboehout, gedeeltelijk metaal Wild zwijnenhaar, paardenhaar Douchegel, vloeibare zeep, vloeibare shampoo, Scheerschuim
Synthetische borstel Plastic, met rubber bekleed Plastic borstelharen, draadharen Zoals voor natuurlijke borstel + afwasmiddel, glasreiniger

Meer gespecialiseerde reinigings- en huismiddeltjes voor het schoonmaken van je haarborstel vind je hieronder in de gids over hoe je ze moet gebruiken.

Hoe vaak moet ik mijn haarborstel vervangen?

Vergeet niet je haarborstel om de zes maanden of zo te vervangen om hygiënische redenen. Zelfs als je je haarborstel goed schoonmaakt, kunnen er nog bacteriën en ziektekiemen op groeien. Maar als je hem niet vaak gebruikt, kun je hem later vervangen.

Hoe maak ik mijn kam schoon?

Als je liever een plastic kam gebruikt in plaats van een haarborstel, moet je die ook schoonmaken. Je maakt hem schoon op ongeveer dezelfde manier als je een haarborstel schoon maakt

 1. Verwijder het haar dat nog in de kam vastzit. Je kunt ook een puntig voorwerp gebruiken om tussen dicht op elkaar staande tanden te komen.
 2. Leg de kam in water vermengd met evenveel shampoo of azijn als water.
 3. Laat de kam een paar minuten in het water liggen om hem te ontsmetten.
 4. Spoel de kam grondig uit met water.

Nu kun je in de volgende gids uitvinden hoe je precies elk vuil van een haarborstel kunt schoonmaken, en ook andere waardevolle tips en trucs.

Een haarborstel schoonmaken: De beste tips & trucs voor een schone haarborstel

In het volgende gedeelte leer je hoe je eerst oude haren van je haarborstel verwijdert, hem daarna grondig schoonmaakt met verschillende huismiddeltjes en trucs, en waar je op moet letten, afhankelijk van het schoonmaakmiddel.

Daarna moet je haarborstel er bijna net zo goed uitzien als op de eerste dag en je lang goed blijven dienen.

Het haar uit de haarborstel schoonmaken

Voordat je je haarborstel schoonmaakt, is de eerste stap altijd het verwijderen van het oude haar dat in de borstel gevangen zit. Je kunt dit proberen met je hand of hygiënischer met een tandenstoker, een pincet of een grove zinkkam.

Er zijn speciale borstelreinigers in de handel die je kunt gebruiken om de overgebleven haren gemakkelijk uit de borstel te krijgen.

Als een klit haar te vast zit in de borstelharen, kun je met een schaar proberen de klit te scheiden. Wees voorzichtig dat je geen van de borstelharen afknipt.

Maak je haarborstel schoon met eenvoudige huismiddeltjes

Als je je haarborstel wilt schoonmaken, heb je verschillende mogelijkheden. Het is het beste om eenvoudige huismiddeltjes te gebruiken voordat je geld uitgeeft aan speciale schoonmaakmiddelen.

Haarbürste reinigen

Of het nu een haarborstel of een kam is, je moet beide gebruiksvoorwerpen regelmatig en grondig schoonmaken. (Image source: Shari Sirotnak / unsplash)

Laat je inspireren door onze lijst en probeer verschillende methoden uit om het beste resultaat te bereiken. Denk er altijd aan je haarborstel eerst te ontdoen van resten en oud haar.

Shampoo en zeep

De beste manier om je haarborstel schoon te maken is met zeep of vloeibare shampoo. De procedure is heel eenvoudig en werkt als volgt:

 1. Smeer de borstelharen van je haarborstel goed in met shampoo of zeep en laat even staan.
 2. Je kunt je borstel ook met de haartjes naar beneden een paar minuten in lauw water met een beetje shampoo of zeep laten weken.
 3. Spoel de haarborstel grondig uit onder stromend water.
 4. Als de haarborstel schoon is, dep je hem droog en leg je de borstelharen neer om te drogen. Gebruik geen föhn om je haarborstel te drogen.

Als je geen zeep of shampoo hebt, kun je je haarborstel op een heel vergelijkbare manier schoonmaken met scheerschuim.

Scheerschuim

Als je geen shampoo of zeep wilt verspillen, kun je je haarborstel ook schoonmaken met scheerschuim. Dit is hoe je het doet

 1. Maak je haarborstel zo goed mogelijk schoon om haar en stof dat eraan is blijven kleven te verwijderen.
 2. Smeer de haarborstel goed in met scheerschuim.
 3. Laat het scheerschuim nu een paar minuten inwerken.
 4. Spoel de haarborstel grondig uit met water.
 5. Laat de haarborstel drogen met de borstelharen naar beneden.

Maar dat is niet het enige wat je kunt doen. Laten we eens kijken naar alternatieve manieren om je haarborstel schoon te maken.

Huismiddeltjes: afwasmiddel, zuiveringszout, bakpoeder en appelciderazijn

Als je een plastic haarborstel hebt, kunnen afwasmiddel, zuiveringszout, bakpoeder of appelciderazijn wonderen doen

 1. Meng gewoon een theelepel van een van deze huismiddeltjes met lauw water en wat shampoo in een kommetje.
 2. Laat de haarborstel dan een tot twee uur in de kom weken.
 3. Beweeg de haarborstel een beetje rond in de kom voor je hem eruit haalt. Daarna moet je het een keer afspoelen zoals gewoonlijk.
 4. Verwijder eventueel achtergebleven vuil met een oude tandenborstel of iets dergelijks.

Vind je het nog alternatiever? Dan vind je de volgende methoden misschien wel wat.

Vaatwasser en wasmachine

Heb je geen zin om veel schoon te maken? Wil je jezelf werk besparen? Of heb je geen van deze huismiddeltjes bij de hand? Dan is misschien de volgende suggestie iets voor jou.

Was je haarborstel nooit in de wasmachine.

Je kunt je haarborstel ook in de vaatwasser doen – als hij van plastic is, natuurlijk. Zet de haarborstel in de bestekhouder en laat de afwasmachine het werk doen.

De situatie is anders met een wasmachine. Als je probeert je haarborstel in de wasmachine te wassen, kan het centrifugeren niet alleen je borstel beschadigen, maar ook je machine.

De haarborstel schoonmaken als je luizen hebt

Als je luizen gehad hebt, voel je je waarschijnlijk ongemakkelijk bij het gebruik van een haarborstel en wil je er meteen van af. Maar dat hoeft niet

Een snelle blik op de haarborstel is voldoende om te zien of er nog hoofdluizen op zitten.

Als je toch hoofdluis ontdekt, spoel je de haarborstel gewoon voorzichtig uit onder stromend water, zoals hierboven beschreven. Dit is meestal voldoende.

Conclusie

Haarborstels zijn je dagelijkse metgezel. We gebruiken ze bijna elke dag en ze worden navenant vuil. Daarom moet je de tijd nemen om je haarborstel of kam zo nu en dan grondig schoon te maken.

Met de hulpmiddelen voor thuisonderhoud en reiniging die we hebben voorgesteld, zou je haarborstel er na reiniging weer bijna nieuw uit moeten zien en je nog lang goed van dienst moeten zijn.

Bedenk altijd dat een grondige reiniging van je haarborstel gemakkelijk in je dagelijks leven kan worden ingepast en je met weinig moeite veel voordelen oplevert.

Beeldbron: Gabdrakipova / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies