Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

30Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Haartrimmers zijn precies het juiste product voor je als het gaat om het inkorten en stylen van je haar. Met een haartrimmer kun je thuis een grote verscheidenheid aan kapsels bereiken, zodat je niet meer naar de kapper hoeft te gaan. Mannen kunnen ook hun baard trimmen en hem netjes en verzorgd houden.

Bovendien kun je het haar op je neus en oren bijknippen. Er is dus een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden als je een haartrimmer gebruikt.

Met onze haartrimmer test 2022 willen we je helpen bij je zoektocht naar de perfecte haartrimmer. Daarom hebben we belangrijke criteria samengesteld waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een haartrimmer. Bovendien vind je hier nuttige informatie over de soorten haartrimmers en hun voor- en nadelen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Je kunt haartrimmers gebruiken om je haar en baard in te korten en te stylen. Er zijn apparaten die met een snoer of soepeler met een batterij bediend kunnen worden. Let op de maximale gebruiksduur.
 • Het is ook belangrijk rekening te houden met de mogelijke snijlengte van je haartrimmer. Veel toestellen gebruiken hiervoor verschillende hulpstukken. De snijlengte varieert naargelang het model, maar is vaak in het bereik van 0.1-45 millimeter.
 • Bovendien zijn er speciale haartrimmers om je neus- en oorhaar in te korten. Ze zijn een gemakkelijker en veiliger alternatief voor het gebruik van was. Sommige van de modellen kunnen ook voor wenkbrauwen gebruikt worden.

Haartrimmer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor haartrimmers

Bij het zoeken naar de perfecte haartrimmer kom je een zeer groot aantal verschillende modellen tegen. Om je te helpen bij je keuze, hebben we de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet en je nuttige informatie gegeven.

Je moet met deze criteria rekening houden voor je een haartrimmer koopt:

Werktijd

De werktijd van je haartrimmer kan een belangrijke rol spelen. Het is immers uiterst vervelend als de tondeuse uitgaat voordat je klaar bent met scheren of knippen van je haar. Eerst en vooral moet je onderscheid maken tussen een haartrimmer met een batterij en eentje met een netsnoer.

Een haartrimmer met een oplaadbare batterij is prettiger in gebruik, maar kan maar een beperkte tijd gebruikt worden en moet voortdurend opgeladen worden. Een haartrimmer met een netsnoer kun je onbeperkt gebruiken, maar het snoer kan hinderlijk zijn en je bent afhankelijk van een stroombron.

Zorg ervoor dat je weet of je haartrimmer een netsnoer of een oplaadbare batterij gebruikt.

Als je een haartrimmer met snoer kiest, kun je hem onbeperkt gebruiken en hoef je hem niet op te laden. Zo’n model is echter niet erg praktisch, b.v. voor korte reizen of op vakantie, en je bent gebonden aan de lengte van de kabel.

Met een op batterijen werkende haartrimmer heb je altijd een kortere gebruiksduur en kun je het apparaat niet gebruiken terwijl je het oplaadt. Dit model is echter praktischer als je onderweg bent, want je hebt niet per se een stroombron nodig. Hij is ook veel handiger te gebruiken zonder de kabel.

De gebruiksduur van een haartrimmer met oplaadbare batterij varieert naargelang het model. In de regel kun je verwachten dat je het apparaat 50 tot 90 minuten kunt gebruiken als het volledig opgeladen is.

De oplaadtijd kan ook variëren, afhankelijk van het model. De meeste toestellen hebben tussen 1 en 2 uur nodig om volledig op te laden. Sommige modellen hebben ook een Quick Charge functie. Zo kun je je haartrimmer binnen een paar minuten opladen, zodat hij één gebruik meegaat.

Intussen zijn er ook enkele modellen die zowel op een batterij als op een netsnoer werken. Dit betekent dat je van de voordelen van beide opties kunt genieten. Neushaartrimmers werken ook vaak op batterijen.

Snijlengte

Als je een haartrimmer of een baardtrimmer wilt gebruiken, moet je je er van tevoren van vergewissen dat je haarlengte overeenkomt met de snijlengte van de trimmer. Afhankelijk van het model kan de snijlengte sterk variëren.

Deze trimmers hebben vaak twee mogelijkheden. Sommige modellen hebben een draaiwiel waarmee je de snijlengte kunt instellen. Er zijn echter vaak trimmers met opzetstukken waarmee je de snijlengte kunt instellen. Natuurlijk nemen de hulpstukken meer plaats in bij het opbergen, maar ze zijn vaak minder vatbaar voor beschadiging.

De laagste snijlengte voor baardtrimmers is 0,1 millimeter.

In de regel is de mogelijke snijlengte tussen 0,5-44 millimeter. Maar niet alle trimmers bestrijken deze snijlengtes volledig. Dit betekent dat veel kortharige trimmers vaak een snijlengte hebben van bijvoorbeeld 0,5-30 millimeter. Langharige trimmers, daarentegen, kunnen ook langere lengtes bereiken, maar ze zijn niet altijd geschikt voor heel korte knipbeurten.

De messen zelf zijn ook heel belangrijk voor de snede. Ze moeten van goede kwaliteit zijn en zelfslijpend. De bladen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Bladen van keramiek of staal zijn gebruikelijk, maar met koolstof bekleed titanium wordt ook in sommige modellen gebruikt.

Neushaartrimmers hebben natuurlijk geen opzetstukken met verschillende lengtes, want het is eigenlijk alleen de bedoeling het neushaar in te korten. Soms zitten er echter opzetstukken in de accessoires, maar die zijn dan bedoeld voor het trimmen van wenkbrauwen, bijvoorbeeld.

Met neushaartrimmers hoef je dus geen rekening te houden met de verscheidenheid aan mogelijke snijlengtes. Het is echter belangrijk dat de mesjes van de trimmer het neushaar betrouwbaar en zonder plukken verwijderen.

Mogelijke toepassingen

Sommige haartrimmers hebben extra gebruiksmogelijkheden, waarvoor er verschillende benamingen zijn, zoals alles-in-één haartrimmer. Dit betekent dat je maar één toestel nodig hebt voor verschillende toepassingen.

Bij sommige modellen moet je echter verwachten dat het trimresultaat voor het extra gebruik iets slechter zal zijn dan met de specifieke trimmer.

Bij korthaartrimmers vind je vaak apparaten die ook als langhaartrimmer of baardtrimmer gebruikt kunnen worden. De langhaartrimmers, daarentegen, kunnen soms gebruikt worden voor een volle baard.

Meestal zitten er extra functies op de neushaartrimmers. Ze kunnen vaak ook gebruikt worden voor je oorhaar en wenkbrauwen. Sommige neushaartrimmers hebben zelfs opzetstukken voor je baard, maar die zijn meestal voor kleinere gebieden of de contouren van je baard.

Gewicht

Het gewicht van een haartrimmer moet niet onderschat worden. Vooral als je de trimmer langere tijd gebruikt, kan het gewicht een grote invloed hebben op hoe comfortabel het scheren is. Bovendien zijn een ergonomische vorm en een lager gewicht ook gezonder voor je.

Er is nogal wat variatie in gewicht tussen de modellen. Baard- en haartrimmers wegen ongeveer 180-500 gram. Neushaartrimmers zijn meestal lichter en wegen vaak 70-190 gram.

In verband met het gewicht staat ook de grootte van de trimmer. Je moet op de breedte letten. Voor haartrimmers kan een grote breedte handig zijn, want je kunt je haar sneller trimmen. Voor een baardtrimmer is een kleinere breedte beter, omdat je smalle zones, bv. rond de mond, preciezer kunt trimmen.

Accessoires

Afhankelijk van het type haartrimmer en het model zijn er vaak een aantal extra accessoires. Mogelijke voorwerpen zijn:

 • Verschillende opzetstukken met verschillende lengte-instellingen
 • Een oplaadstation voor haartrimmers met oplaadbare batterijen
 • Batterijen speciaal voor neushaartrimmers
 • Onderhoudsolie voor de messen
 • Een reiskoffer
 • Een reinigingsborstel

De hierboven genoemde voorwerpen geven je een eerste indruk van de typische accessoires van haartrimmers. Natuurlijk kunnen ook andere voorwerpen in de set zitten, sommige haartrimmers worden bijvoorbeeld zelfs geleverd met een kleine schaar.

Gids: Veel gestelde vragen over haartrimmers uitvoerig beantwoord

Voordat je een beslissing over je haartrimmer kunt nemen, zijn er vaak een paar onbeantwoorde vragen die beantwoord moeten worden. Daarom hebben we in onze gids belangrijke informatie over haartrimmers gebundeld.

Wat is er bijzonder aan een haartrimmer en welke voordelen biedt hij?

Een haartrimmer opent vele mogelijkheden als het gaat om het inkorten en stylen van je haar. Vooral voor mensen met korte kapsels is een haartrimmer perfect, want het bespaart op kapperskosten. Een haartrimmer is ook ideaal voor een goed verzorgde baard, want je kunt je baard precies en snel stylen volgens je ideeën.

Haartrimmer-1

Je kunt thuis een haartrimmer gebruiken om niet naar de kapper te hoeven. De beste manier om dit te doen is om je te laten helpen door vrienden, bijvoorbeeld met het achterhoofd.
(Image source: unsplash / Andi Whiskey)

Je kunt ook een haartrimmer gebruiken om je neus- en oorhaar veilig te trimmen. Neushaartrimmers zijn meestal relatief klein en licht, zodat je ze bijvoorbeeld op vakantie mee kunt nemen.

Welke soorten haartrimmers zijner?

In het volgende willen we je laten kennismaken met de vier verschillende soorten haartrimmers. Bovendien hebben we de voor- en nadelen van elk type duidelijk uiteengezet.

Tondeuse voor kort haar

Dit is de klassieke haartrimmer en is geschikt voor diverse korte kapsels. Een trimmer voor kort haar is meestal niet geschikt voor kapsels met een langere lengte, maar het is altijd de moeite waard aandacht te besteden aan de mogelijke lengte-instellingen.

Er is de grootste keuze uit verschillende modellen trimmers voor kort haar. Daardoor hebben sommige producten ook een groot aantal accessoires, zoals verzorgingsolie voor de messen, verschillende opzetstukken, een oplaadstation, een reiskoffer of zelfs een reinigingsborstel.

Voordelen
 • Perfect voor korte kapsels
 • Vaak met veel lengte-instellingen
Nadelen
 • Niet ideaal voor langere kapsels
 • Veel slechte goedkope producten op de markt

Tondeuse voor lang haar

Als je geen klassiek kort kapsel wilt, maar toch je haar wilt trimmen en stylen, is een trimmer voor lang haar iets voor jou. Je kunt je haar vaak tot een lengte van 45 millimeter bijknippen.

Bij trimmers voor lang haar is het vooral belangrijk dat je aandacht besteedt aan de kwaliteit van de mesjes. Ze moeten scherp zijn en, indien mogelijk, de aanduiding levenslang scherp mes van de fabrikant hebben. Ook voor lang en dik haar is het belangrijk dat je een grote snijcapaciteit hebt. Sommige langhaartrimmers zijn ook geschikt voor het trimmen van een volle baard.

Voordelen
 • Geschikt voor langer haar
 • Sommige modellen zijn ook geschikt voor een volle baard
Nadelen
 • Vaak niet ideaal voor korte kapsels
 • Soms iets duurder

Neushaartrimmer

Veel mensen vinden te lang gegroeid neushaar niet bijzonder esthetisch. Daarom nemen veel mensen hun toevlucht tot harsen om hun neushaar te verwijderen. Een neushaartrimmer is een veel eenvoudiger en pijnloos alternatief.

Sommige modellen werken nog op batterijen, maar er zijn ook neushaartrimmers met oplaadbare batterijen. Het apparaat kan heel vaak ook gebruikt worden voor oorhaar en soms ook voor wenkbrauwen.

Voordelen
 • Optimaal voor neushaar
 • Vaak ook geschikt voor oorhaar
 • Sommige modellen zijn geschikt voor wenkbrauwen
Nadelen
 • Niet geschikt voor een knipbeurt
 • Niet optimaal voor baard, zelfs niet met opzetstukken

Baardtrimmer

Als je een baard hebt, is het het belangrijkst dat hij er goed verzorgd uitziet. Je kunt hiervoor een baardtrimmer of een baardtrimmer gebruiken. Je kunt een baardtrimmer of baardtrimmer gebruiken om een verscheidenheid aan baardstijlen en een verzorgde look te bereiken.

Waar je een baardtrimmer niet voor kunt gebruiken is het volledig afscheren van je baardhaar; een klassiek scheermes is daar beter voor. Baardtrimmers hebben vaak een zeer groot aantal instelbare snijlengtes, zodat je altijd flexibel blijft.

Voordelen
 • Optimaal voor de baard
 • Geschikt om je baard in te korten en te stylen
Nadelen
 • Niet geschikt voor kapsels
 • Niet geschikt voor een volledige scheerbeurt

Voor wie zijn haartrimmers geschikt?

Haartrimmers zijn eigenlijk geschikt voor iedereen die zijn haar wil inkorten. Kortharige en langharige trimmers besparen je een ritje naar de kapper, en met een baardtrimmer kun je je baard inkorten en stylen. Je kunt de neushaartrimmer gebruiken om je neus- en oorhaar in te korten. Ze kunnen ook gebruikt worden om het haar op je wenkbrauwen bij te knippen.

Je kunt je lichaamshaar ook bijknippen met sommige

Hoeveel kost een haartrimmer?

Vergelijkbaar met klassieke scheerapparaten zijn er ook grote prijsverschillen voor haartrimmers. De goedkoopste modellen zijn vaak niet aan te bevelen omdat ze niet van goede kwaliteit zijn.

Omdat je met een haartrimmer bijvoorbeeld op de kapperskosten kunt besparen, of ook met neus- en baardtrimmers een optimaal resultaat wilt, moet je bij de aanschaf van haartrimmers niet alleen naar de goedkoopste prijs kijken.

Type Prijsklasse
Kort haar trimmer ca. 15-160€
Lang haar trimmer ca. 15-160€
Neushaartrimmer ca. 5-180€
Baardtrimmer ca. 10-300€

Goede instapmodellen van neushaartrimmers zijn zelfs verkrijgbaar vanaf ca. 10 euro. Voor andere haartrimmers kun je goede producten vinden vanaf ongeveer 30 euro.

De duurste haartrimmers zijn vaak professionele apparaten en dus niet absoluut noodzakelijk voor privégebruik. Er zijn veel haartrimmers in de prijsklasse 50-80 euro die absoluut overtuigen.

Wat zijn de alternatieven voor een haartrimmer?

Klassiek kun je natuurlijk een schaar gebruiken om je haar te knippen. Een knipbeurt met een schaar is echter veel veeleisender en duurt meestal langer. Met een haartrimmer, bijvoorbeeld, is het veel gemakkelijker om overal dezelfde lengte te bereiken.

Haartrimmer-2

Met een haartrimmer kun je bijzonder goed overgangen in je kapsel maken. Bovendien zien de contouren er goed uit, wat je een verzorgde aanblik geeft.
(Image source: unsplash / Edgar Chaparro)

Je kunt ook een scheermesje gebruiken. In tegenstelling tot de 2 messen van een haartrimmer, heeft deze meestal een scheerkop. Dit maakt het mogelijk het haar helemaal af te scheren. In dit geval heb je echter niet de opzetstukken zoals bij een haartrimmer, waardoor je met een scheerapparaat niet de verscheidenheid aan verschillende snijlengtes hebt.

Hoe gebruik je een haartrimmer?

Het precieze gebruik van je haartrimmer hangt af van het type en het specifieke model. Vaak is er een kleine bijsluiter voor de apparaten. Je kunt online ook veel video’s en handleidingen vinden die uitleggen hoe je je haartrimmer gebruikt.

De bediening van de neushaartrimmer is daarentegen heel eenvoudig en wordt je uitgelegd in de bijsluiter.

Hoe onderhoud ik een haartrimmer?

Voor een optimaal onderhoud van je trimmer moet je het volgende in acht nemen

 • Schoonmaken: Verwijder na elk gebruik de haartjes van je scheerhoofd. Dit verlengt de levensduur van je trimmer en voorkomt het ontstaan van ziektekiemen. Sommige modellen hebben een borstel in de accessoires voor dit doel, andere zijn zelfs waterdicht en roestbestendig.
 • Bijlagen: Als je een trimmer met opzetstukken hebt, moet je die na elk gebruik schoonmaken. De beste manier om dit te doen is onder stromend water, en laat ze dan gewoon drogen.
 • Bladen: Sommige bladen moeten met een speciale olie onderhouden worden om slijtage te voorkomen. Bij deze modellen is de olie meestal bij de accessoires inbegrepen.

Anders moet je gewoon goed voor je haartrimmer zorgen en ervoor zorgen dat hij niet omvalt tijdens het gebruik of, indien nodig, terwijl je de haartrimmer aan het opladen bent.

Beeldbron: Modepradit / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies