Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Parfumreclames maken er gretig gebruik van: Geur en aantrekkingskracht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De 2 concepten gaan hand in hand met elkaar, al zolang als de mens bestaat. Onze lichaamsgeur bepaalt voor een groot deel hoe andere mensen ons zien. Het wordt zelfs beweerd dat als er chemie is tussen 2 personen, zij zelfs elkaar zweet lekker vinden ruiken.

Een parfum helpt ons om onszelf te definieren en om net dat ene persoonlijke kenmerk van onszelf meer te laten zien. Net als onze kledingstijl, de muziek waar we naar luisteren, de bars waar we uitgaan, de boeken en kranten die we lezen, definieert een parfum ons ook. Je parfum zegt iets over je smaak.
Belangrijk om te weten

  • Ook als 2 mensen hetzelfde parfum opdoen, zullen ze nooit helemaal precies hetzelfde ruiken. Weet je waarom? Omdat de pH-waarde van onze huid en onze lichaamstemperatuur het uiteindelijke resultaat van de geur bepalen. Dit maakt je geur uniek voor de neus van anderen.
  • We raden je aan om een parfum te testen voordat je het koopt, bij voorkeur op je huid. Doe dit niet als je die dag al een andere parfum op hebt gedaan, omdat dit het uiteindelijke resultaat zal beïnvloeden. Als je geen mogelijkheid hebt om het parfum van tevoren te testen, lees dan de ervaringen van andere kopers.
  • Sommige psychologen adviseren om een ander parfum dan normaal te dragen bij speciale gelegenheden, zoals in het weekend of op een event, om je af en toe even anders te voelen en je geur aan de gelegenheid aan te passen.

Ranking: De beste herenparfums op de markt

De markt voor herenparfums is oneindig. Het biedt een breed scala aan geuren. Er zijn geuren die erin geslaagd zijn een groot publiek te overtuigen van hun speciale eigenschappen. Sommige van hen bevinden zich al jaren op de markt, zonder de consument te vermoeien. Hieronder vind je een selectie met de 5 beste parfums voor mannen.

1e plaats: Paco Rabanne 1 Million

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat het herenparfum van Paco Rabanne. 1 Million van Paco Rabanne is een ongekend populaire parfum. Een verslavende, verleidelijke krachtige geur die fris begint en langzamerhand overgaat in zijn kruidige en lederen noten.Topnoten: grapefruit, munt en bloed mandarijn. Hartnoten: roos, kaneel en kruidige geurnoten. Basisnoten: leder, hout noten, amber en Indiase patchouli. Deze kruidige eau de toilette heeft een inhoud van 100 ml, maar is ook verkrijgbaar in 50 ml en 200 ml.

2e plaats: Hugo Boss Hugo Eau de Toilette

Op de tweede plaats staat het Hugo parfum van Hugo Boss. De opmerkelijke geur komt in een simpele maar stijlvolle flacon en valt vooral op door zijn avantgardistische combinatie van een intensieve, frisse zeebries en een kruidige, mannelijke houtsoort. De groene, aromatische geurnoten harmoniëren perfect met de aquatische topnoten en de onmiskenbare geur van appels.

Het parfum Hugo verovert al heel lang de markt van de mannenparfums. Het luchtje werd voor het eerst uitgebracht in 1995 en is sindsdien altijd populair geweest. Het is een aromatische en bosrijke geur. Deze geur van Hugo Boss is speciaal geschikt voor mannen die leven zoals zij willen leven en die overal het maximale uit willen halen. Het parfum blijft lekker lang hangen en zorgt voor een fris gevoel.

3e plaats: Jean Paul Gaultier Le Male homme

Het Le Male parfum van Jean Paul Gaultier is een echte klassieker en favoriet onder veel mannen. Het flesje bevat 125 ml. Aangezien de geur niet al te overheersend is, is dit het perfecte parfum voor overdag. Dit geurtje staat bekend als een aantrekkelijke en verleidelijke geur. Het parfum is gebouwd op contrasten: traditioneel en gedurfd, fris en mild, sterk en sensueel. Dit maakt het parfum opvallend en onweerstaanbaar.

Het flesje valt op door zijn bijzondere design. Als je alleen al naar het flesje kijkt, voel je je zelfverzekerdheid groeien. Dit parfum past prachtig binnen ieder badkamerinterieur. De geur combineert een breed scala een geuren, zoals lavendel, oranjebloesem en sandelhout. De geur is lekker en blijft lang hangen. Kopers zijn zeer tevreden over dit product en raden de koop aan anderen aan.

4e plaats: Versace Eros

Het Eros parfum van Versace zal zorgen dat de mensen om je heen opkijken en nieuwsgierig raken naar het luchtje dat je op hebt. Het heeft een heldhaftige, gepassioneerde en krachtige geur, dat een beetje aan een Griekse God doet denken. Dit parfum is zeer geschikt voor de sensuele en sterke man die zijn ware identiteit wil tonen. Het is de mythe van puur verlangen.

Een mannelijk aura opent zich met een stralende frisse combinatie van muntblaadjes, italiaanse citroenschil en groene appel, gevolgd door de verslavende sensualiteit van intensieve oosterse tonen van tonkaboon, amber, geraniumbloesem en vanille. Het Versace Eros parfum haalt zijn kracht uit cederhouttonen uit de Atlas regio en eikenmos. Versace Eros is een ultiem mannelijk parfum, dat op een subtiele manier lekker lang blijft hangen.

5e plaats: Dior Fahrenheit

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst staat het Fahrenheit parfum van Dior. Het parfum heeft een klassiek-elegante, tijdloze geur, met aromatische tonen van onder andere lavendel en verse mandarijn en harttonen van kamillie, citroen en nootmuskaat, gevolgd door de voortreffelijke aroma’s van onder andere jasmijn, violet en ceder. Het designhuis Christian Dior creëerde Fahrenheit al in 1988. Sindsdien is het product altijd populair geweest onder mannen. Het luchtje is tegelijkertijd fris en warm. De geur blijft hangen, waardoor je er lang plezier van beleeft.

De geur is ontworpen door parfumeurs Jean-Louis Sieuzac en Maurice Roger. Aangezien het luchtje een onderscheidende maar subtiele en sensuele geur heeft, is dit luchtje perfect voor zowel overdag als ’s avonds. Ook veel vrouwen vinden dit geurtje lekker, zo blijkt uit de reviews van dit product. Het is misschien niet het goedkoopste parfum, maar wees niet bang, dit zal zich op de langere termijn uitbetalen in kwaliteit en plezier!

Shopgids: Wat je moet weten over herenparfums

Parfum is voor veel mannen een aanvulling op hun dagelijkse leven. Voor anderen is het vooral iets voor speciale gelegenheden. Hoe het ook zij, uit psychologisch onderzoekt blijkt dat een parfum een persoon definieert. Als je een nieuw parfum gaat kopen, is het daarom belangrijk dat je niet alleen de geur lekker vindt, maar moet je ook rekening houden met wat de geur met ons imago kan doen.

Tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk om allergisch op parfums te reageren, aangezien de regelgeving op dit punt een stuk strenger is geworden.
(Bron: Belchonock: 101019701/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een parfum?

Psychologen zeggen dat het dragen van een parfum onze zelfwaardering verbetert, omdat het gevoel van schoonheid ons comfortabeler laat voelen naar onszelf en naar degenen om ons heen. Daarnaast zijn er studies die aantonen dat parfum ons aantrekkelijker maakt in de ogen van anderen. Een ander belangrijk aspect is dat een parfum ons definieert en ons imago kan versterken.

Toch kleven er mogelijk ook nadelen aan het gebruik van een parfum. Als negatieve aspecten kunnen we noemen dat bepaalde chemische stoffen in parfums huidallergieën kunnen veroorzaken en dat we, als we voor een te sterke geur kiezen, of voor een geur die niet bij ons past, dit erg vervelend kan zijn voor de mensen om ons heen. Er zijn parfums die te intens zijn.

Waarom verandert de geur van mijn parfum soms?

Heb je je ooit afgevraagd waarom, naarmate de dag verstrijkt, het geurtje dat we hebben opgeschoten voordat we van huis zijn vertrokken, lijkt te veranderen? Het antwoord is heel simpel: Elk parfum verandert, naarmate de dag voorbij strijkt. Tijdens het fabricageproces van parfum worden er verschillende ‘tonen’ aan het de stof toegevoegd die deze laten veranderen vanaf het moment dat je hem opspuit.

De tonen die we gedurende de eerste 15 minuten tot 2 uur na het opspuiten ruiken worden de ‘topnoten’ genoemd. De ‘hartnoten’ zijn de tonen die het parfum daadwerkelijk identificeren en die je tot 6 uur na het opspuiten nog kunt ruiken. Tot slot zijn er de ‘basisnoten’, oftewel, de tonen die de basis van de geur vormen.

Er zijn veel verschillende soorten parfums op de markt. Iedere soort heeft zijn eigen voordelen en bijbehorende prijs.
(Fuente: Ayphoto: 41840020/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen parfum en cologne?

‘Eau de parfum’ en ‘Eau de toilette’ (het eerste is parfum, het tweede cologne) zijn vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is de concentratie van de aromatische essentie en de concentratie van het aroma, waardoor de geur langer of korter aanhoudt. Bekijk de onderstaande lijst om het verschil beter te begrijpen:

  • Eau de cologne: Heeft een alcoholgehalte en een lage concentratie aan geurbestanddelen (tussen de 2 en 4%).
  • Eau de toilette: Is fris, hoewel de alcoholconcentratie hoger ligt (tussen de 5 en 12%).
  • Eau de parfum: Heeft een gemiddelde intensiteit en een concentratiegraad tussen de 12 en 18%.
“De natuur is de grootste parfumeur aller tijden.” (Olivier Durbano, artiest en designer)

Wat zijn olfactorische groepen?

Parfums worden door experts onderverdeeld in verschillende (hoofd) parfumgroepen, de olfactorische groepen. Iedere groep heeft zo zijn eigen kenmerken en ingrediënten. Frisse parfumgroepen bestaan uit aromatische-, citrusachtige-, aquatische-, groene- en/of fruitige aroma’s. Citrusachtige parfums bevatten vaak verfrissende geuren die een gevoel van natuurlijkheid, helderheid en subtiele elegantie overbrengen. Lederen tonen, aan de andere kant, dragen elegantie en soberheid over.

Als we naar de houtachtige parfumgroepen kijken, zien we dat sandelhout mysterie en warmte oproept, terwijl cederhout als een opvallende geur wordt waargenomen. Orientaalse geuren, met amber als dominante toon, vormen een specifieke groep die warmte en sensualiteit uitstraalt. De aquatische parfumgroepen zijn verfrissend en geven een gevoel van schoonheid.

Er zijn herenparfums die al jaren op de markt zijn en die nog steeds dezelfde prijs hebben omdat ze maar niet uit de mode raken.
(Bron: Vectorpocket: 75530109/ 123rf.com)

Zijn er parfums die schadelijk kunnen zijn voor onze huid of onze gezondheid?

Er bestaan inderdaad parfums die schadelijke elementen kunnen bevatten. Vroeger was de regelgeving omtrent parfums vrij laagdrempelig. Dit bleek een risico te zijn voor onze gezondheid. Hoewel de wetgeving de laatste jaren veel strenger is geworden, ontbreken er nog steeds afspraken tussen de verschillende landen om dit aspect gezamenlijk te reguleren.

Van bepaalde gevaarlijke stoffen is het extra belangrijk om te voorkomen dat deze in handen van allergische personen vallen. De regelgeving omtrent deze gevallen is een stukje efficiënter. Er is een lijst met meer dan 20 stoffen die geïdentificeerd en vermeld moeten worden, om op die manier de consument voldoende te informeren.

Wat voor soort parfum past het beste bij mij?

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soort parfums en ons bijbehorende advies om het parfum te vinden dat het beste bij je past.

Ben jij: Kies dan voor een parfum met:
Serieus en gereserveerd. Houttonen, zoals sandelhout of patchoeli en oosterse aroma’s.
Vrolijk en zorgeloos. Fruitige aroma’s, vooral exotisch fruit. Ook citrustonen.
Klassiek en netjes. Groene geuren zoals mos of eik. Ook lavendel.
Zeer actief en energiek. Citrusachtige tonen zoals citroen, sinaasappel en grapefruit.

En wat moeten we vermijden bij het kiezen van een geur?

Het is belangrijk om altijd in gedachten te houden dat ieder persoon een andere pH-waarde heeft, die een verschillende zuurgraad aan onze huid geeft. Kies daarom nooit een geur omdat je hem bij een vriend of vriendin hebt geroken en toen zo lekker vond. Het eindresultaat zal altijd anders zijn.

Als je parfums gaat testen, spuit ze dan nooit te dicht bij elkaar op je huid, want dat verstoort de geuren onderling. Zoals we eerder al aangaven is het verder belangrijk om te onthouden dat de geuren van een parfum veranderen naarmate de dag verstrijkt. Tot slot raden we je aan om nooit een parfum te kiezen dat je niet lekker vindt ruiken, alleen maar omdat het van een bekend merk is. Uit ervaring blijkt dat je het parfum dan niet zult gaan gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We vinden het over het algemeen belangrijk om goed te ruiken. We voelen ons comfortabel als de mensen om ons heen vinden dat we lekker ruiken. Daarnaast vinden we het fijn om ons te identificeren met een bepaald luchtje. Hetzelfde geldt als anderen in onze omgeving dat doen. Om het luchtje te vinden dat perfect bij jou past, is er een aantal aankoopcriteria om te overwegen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste criteria:

  • Parfumgroepen
  • Persoonlijkheid
  • Gelegenheid
  • Allergieën

Parfumgroepen

ALs je een nieuw parfum koopt, of het nou voor jezelf of voor een anders is, moet je nadenken over hoe je smaak en persoonlijkheid eruit zien, of die van de ander. Ook is het belangrijk om te bedenken voor welk soort gelegenheden je het parfum wilt gebruiken: is het een item voor dagelijks gebruik, of alleen voor speciale gelegenheden?

Er zijn verschillende parfumgroepen waar een parfum toe kan behoren. De meeste parfums behoren tot de groepen met citrus-, fruit-, hout, bloem- en kruidachtige noten. Als je een parfum wilt kopen is het belangrijk om de verschillende groepen te kennen en een bewuste keuze hierin te maken. De groepen brengen bepaalde gevoelens met zich mee, zoals bijvoorbeeld sereniteit, vreugde, elegantie of ‘good vibes’.

Persoonlijkheid

Eerder in deze gids hebben we het al over de belangrijkste essenties gehad die te vinden zijn in parfums en colognes. Nu willen we bekijken hoe deze essenties bij je persoonlijkheid kunnen passen. Als je een gereserveerd persoon bent die van de controle over situaties hebben houdt, raden we je aan om voor een houtachtige geur te kiezen. Als je heel actief en optimistisch bent, kies dan liever een citrusachtige geur.

Als je serieus en elegant bent, kun je het beste voor een parfum met bijvoorbeeld nootmuskaat, munt en jasmijn kiezen. Ben je relaxt en zorgeloos, kies dan voor de fruitige geuren. Hoewel dit de geldende vuistregels zijn, is het uiteindelijk altijd het belangrijkste dat de geur aangenaam ruikt en dat je je er zelf prettig bij voelt.

Giorgio ArmaniItaliaans modeontwerper
“Een goed gekozen geur kan een onderscheidend kenmerk zijn. Het is het eerste dat mensen waarnemen wanneer je een kamer binnenkomt en het laatste dat ze ruiken als je weer vertrekt.”

Gelegenheid

Niet alleen de kenmerken van onze persoonlijkheid bepalen onze keuze voor een bepaald parfum. Ook de gelegenheid waar je het parfum voor wilt gebruiken speelt hier een belangrijke rol bij. Dit is te vergelijken met onze manier van kleden. Je draagt tenslotte ook niet dezelfde outfit naar je werk, als de outfit die je draagt wanneer je zaterdagavond gaat stappen. Bij ieder evenement en bij iedere gelegenheid, bedenk je van tevoren wat je aan wilt trekken. Hetzelfde geldt voor een parfum.

Over het algemeen zijn houtachtige geuren meer geschikt voor in de avond. Als je op zoek bent naar een parfum voor overdag, of de wat meer ontspannen gelegenheden, raden we je aan om voor een kruidachtige geur te kiezen. In de winter en herfst zijn zoete geuren altijd fijn, terwijl voor de zomer de citrusachtige geuren een goede optie zijn.

Allergieën

Zoals vastgesteld door de Europese Commissie, worden er meer dan 2500 geur-ingrediënten gebruikt in parfums. En omdat deze ingrediënten huidirritaties of allergische reacties kunnen veroorzaken, is er sinds 1999 een lijst met 26 stoffen die moeten worden geïdentificeerd en vermeld om de consument op die manier voldoende te informeren.

Hoewel de wetenschap de afgelopen jaren vooruitgang heeft geboekt, is er volgens deskundigen nog steeds onvoldoende kennis over zaken als welke specifieke stoffen allergieën bij mensen veroorzaken of welke elementen als veilig beschouwd kan worden.

Als je erg gevoelig bent voor allergieën, raden we je aan om 100% natuurlijke producten te gebruiken, vrij van allergenen en chemicaliën.

Samenvatting

Je parfum heeft een grote invloed op hoe de omgeving naar je kijkt. Een man kan zichzelf voorstellen aan nieuwe mensen door het parfum dat hij draagt. De geur die je gebruikt, kan bepaalde sleutels aan je gesprekspartner geven over je persoonlijkheid en je smaak. Een parfum wordt dus niet alleen voor ijdelheid gebruikt. Een goede geur maakt de mensen om ons heen vaak vriendelijker.

Het perfecte parfum varieert afhankelijk van het tijdstip van de dag, de seizoenen van het jaar en de dagen van de week. Net zoals je niet in een pak met een stropdas naar een rock-muziekfestival zou gaan, hangt ook de keuze van het parfum af van de gelegenheid waar je het parfum wilt dragen. Ook je persoonlijkheid speelt een bepalende rol. Door het juiste parfum te kiezen zul je je een stuk comfortabeler voelen.

Vond je ons artikel interessant? Laat dan hieronder een opmerking achter of deel het op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen ontdekken welk parfum het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Nito500: 70949888/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies