Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

62Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

124Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote houten trein test 2022. Hier stellen we alle houten treinen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste houten trein voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een houten spoorbaan wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Houten treinen zijn educatief waardevol speelgoed voor kinderen vanaf de leeftijd van één jaar, want ze bevorderen de motoriek, creativiteit, coördinatie, verbeelding en concentratie, en zorgen voor vele jaren plezierig spel
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen houten treinen voor kinderen ouder dan een jaar en houten treinen met rails voor iets oudere kinderen
 • Bij het kiezen van de juiste houten treinset moet je letten op veiligheid en kwaliteit, naast de reikwijdte en de geschiktheid voor de leeftijd

Houten trein: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een houten trein koopt

Voor welke leeftijd is een houten trein geschikt?

In principe zijn ze geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden. Naarmate je peuter mobieler wordt, raakt hij meer geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Nu wordt houten speelgoed dat ze zelf in elkaar kunnen zetten steeds spannender.

Houten treinen bevorderen de motoriek, creativiteit, visuele waarneming en coördinatie. Dit zijn vaardigheden die bijdragen tot de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kind, vooral in de eerste levensjaren.

Houten treinen zijn dus pedagogisch waardevol speelgoed dat in geen enkele kinderkamer mag ontbreken. Afhankelijk van de leeftijd zijn verschillende houten treinen geschikt: Er zijn eenvoudige houten treinen die uit een paar grote onderdelen bestaan, waar zelfs 1-jarigen graag mee spelen. Voor kinderen vanaf 18 maanden worden de eerste sporen toegevoegd, terwijl de grotere sets met veel sporen en accessoires worden aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar.

Houten treinen met rails stimuleren de fantasie en verrukken kinderen vanaf 18 maanden. (Image source: unsplash.com / Jason Leung)

Dus als je nog op zoek bent naar een verjaardagscadeau voor 1, 2 of 3 jarige jongens of meisjes, is een houten treinset zeker een goed idee; en zoals je zult lezen, zelfs later nog!

Hoeveel kost een houten trein?

Een houten spoorweg is er voor bijna elk budget, en er zijn vrijwel geen bovengrenzen voor uitbreidbare systemen. Alle prijscategorieën zijn vertegenwoordigd, van eenvoudige houten treinen voor minder dan 10 euro in discountwinkels tot grote houten treinsets van bekende merken als BRIO voor rond de 250 euro.

Startersets van bekende fabrikanten zijn al verkrijgbaar voor minder dan 30 euro. Als je echter niet zoveel wilt betalen voor het merkproduct, kun je ook met een gerust geweten naar de goedkopere alternatieven grijpen. We komen hieronder op de mogelijke compatibiliteit tussen de afzonderlijke fabrikanten.

Je kunt goede, adequaat uitgeruste houten treinsets kopen voor minder dan 50 euro.

Het enige belangrijke is dat je altijd op zoek gaat naar proefzegels en goede kwaliteit. De veiligheid van je kind is voor jou immers belangrijker dan het beste koopje. We leggen de criteria hieronder uit.

Welke alternatieven zijn er voor houten treinen?

De enige alternatieven voor houten treinen zijn eigenlijk van plastic en plaatstaal. Let op het volgende:

Type Beschrijving
Tinnen treinen We raden ze in het algemeen af, omdat ze niet in de eerste plaats als speelgoed vervaardigd zijn en daarom niet noodzakelijk aan de normen voor kinderspeelgoed voldoen. Plaatwerkspoorbanen zijn vooral in trek bij modelbouwers.
Plastic spoorwegen Bijvoorbeeld van LEGO. Ze zijn het meer gangbare alternatief en voor de meesten van ons roept alleen de naam al jeugdherinneringen op. Ze hebben echter het grote nadeel dat ze van plastic gemaakt zijn, wat velen een doorn in het oog is.

Besluit: Welke soorten houten spoorbanen zijn er en welke is geschikt voor jou en je kind?

Wat onderscheidt een kleine houten spoorweg zonder rails en wat zijn de voor- en nadelen?

De kleine houten spoorwegen bestaan meestal alleen uit een trein en twee wagons waarvan de “ladingen” op verschillende manieren op elkaar gezet kunnen worden. Ze zijn eenvoudiger, met minder dan 20 bouwstenen, en zijn daarom geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden.

Maar je kleintje heeft geen behoefte aan nog meer extra’s, details of “specials”. Voor houten treinen voor peuters vanaf een jaar is het heel belangrijk dat de afzonderlijke elementen van de houten trein groot genoeg zijn, zodat ze niet ingeslikt kunnen worden.

Voordelen
 • Geweldig plezier
 • Bevordert motorische vaardigheden, coördinatie, behendigheid en concentratie
 • Leer kinderen vormen en kleuren herkennen.
Nadelen
 • Door hun eenvoud neemt de speelvreugde af naarmate ze ouder worden
 • Ze zijn niet echt uitbreidbaar

Wat onderscheidt een houten baan en wat zijn de voor- en nadelen?

Voor kinderen vanaf 18 maanden zijn er houten spoorbanen verkrijgbaar als sets met rails. Anders dan bij de kleine houten treintjes gaat het er niet om de trein in elkaar te zetten en te duwen of uit elkaar te halen.

De spoorwegnetten van houten treinen kunnen bijna oneindig uitgebreid worden. (Image source: pixabay.com / Thane Keller)

De aandacht gaat nu veel meer uit naar het ontwerpen van de sporen en het landschap waar de trein dan over rijdt. De afzonderlijke wagons worden vaak met magneten bij elkaar gehouden.

Voordelen
 • De set bevat al rupsbanden en accessoires
 • Geweldig, veelzijdig en langdurig speelplezier
 • Bevordert de fijne motoriek, creativiteit, concentratie en visuele verbeelding
 • Stimuleert de fantasie
 • Kan bijna oneindig uitgebreid worden
 • Verzekert een cadeau-idee voor de komende jaren
Nadelen
 • Kosten
 • Benodigde ruimte

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om houten treinen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om houten treinen te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde houten trein geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Leeftijd
 • Omvang / bereik
 • Duurzaamheid
 • Compatibiliteit met andere fabrikanten
 • Veiligheidsnormen en kwaliteit

Leeftijd

Zoals hierboven al gezegd is, zijn er verschillende soorten houten treinen voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Soort houten trein
vanaf 12 maanden Eenvoudige houten trein met niet meer dan 20 stukjes
vanaf 18 maanden Kleine houten trein met sporen, 15 tot 30 stukjes
vanaf 36 maanden Houten treinen met sporen, minstens 20 stukjes

Houten treinen zijn over het algemeen niet erg geschikt voor kinderen jonger dan een jaar. Ze kunnen de treinen heen en weer duwen en ze uit elkaar halen, maar dat is het wel zo’n beetje. En er zijn geschiktere speeltjes om in hun mond te stoppen.

Jongens en meisjes van boven de één spelen graag met eenvoudige houten treinen die groter en gemakkelijker te hanteren zijn. Ze hebben nog geen rails nodig, want het treintje biedt al genoeg mogelijkheden om te ontdekken. Zoals bij alle speelgoed voor je peuter moet je erop letten dat kleine onderdelen niet los kunnen raken en ingeslikt kunnen worden.

Als je kind 18 maanden of beter 2 jaar oud is, worden de eerste spoorwegen interessant. Er zijn de eerste startsets, die qua omvang nog hanteerbaar zijn, maar toch veel meer mogelijkheden bieden. Voor kinderen ouder dan 3 jaar zijn de grote houten spoorwegsets een goede keuze.

Vele sporen om samen te stellen, uitgebreide terreinaccessoires zoals bergen om door te rijden en bruggen om over te rijden, decoratiemogelijkheden, enz. bieden een geheel nieuwe prikkeling van de fantasie en onbeperkte ontwerp- en speelmogelijkheden. Veel ouders melden dat hun kinderen met de grote houten treinen in de set spelen als ze 6 of 7 jaar oud zijn, maar vaak nog langer.

Grootte / reikwijdte

Terwijl de kleine houten treinen of de eerste startsets met net geen 20 elementen toe kunnen, zijn er veel meer mogelijkheden met de sets voor 3-jarigen. Sommige beginnen met 26 stukjes, vele hebben rond de 50 stukjes, maar zelfs meer dan 100 zijn mogelijk. Hoe hoger de prijs, hoe meer accessoires er bij moeten zitten. Het is belangrijk dat houten treinen voor 3-jarigen sporen bevatten. Anders zijn het slechts verlengstukken.

Duurzaamheid

Het onderwerp duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Door een houten treinset te kopen, lever je al een eerste bijdrage. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen om je kind op een duurzame manier gelukkig te maken. De twee belangrijkste zegels zijn het FSC-zegel en het PEFC-zegel. Ze vertellen je of het hout duurzaam gekweekt is.

Dit betekent onder meer dat de productie milieuvriendelijk is en dat wetten en rechten van arbeiders worden nageleefd. Deze informatie is van cruciaal belang voor alle soorten houten speelgoed, zodat je je kind met een gerust geweten kunt laten spelen. Bovendien streven bosbouwbedrijven ernaar het bos zo lang mogelijk in stand te houden of te verbeteren. Negatieve effecten op het milieu worden vermeden of zelfs geëlimineerd.

Compatibiliteit met andere fabrikanten

Misschien heb je al een rupsband en vraag je je af of de jouwe compatibel is met andere merken. Niets zou vervelender zijn dan wanneer je kind een nieuwe houten trein krijgt en die niet aan de bestaande trein gekoppeld kan worden. Er zijn veel goedkopere alternatieven voor de grote bekende fabrikanten zoals Brio, Hape of Eichhorn uit de winkel van Ikea, Aldi, Lidl en andere. Daarom willen we graag de vraag “Welke houten treinen passen bij elkaar?” beantwoorden voor je koopt.

Brio, Eichhorn en Hape gaan wonderwel samen! Je kleine ontdekkingsreiziger kan gemakkelijk verschillende sporen met elkaar combineren.

 • De banen van Aldi (Playland) en Ikea (Lillabo) kunnen ook met de grote verbonden worden, al moet je soms een beetje helpen.
 • De Playtive tracks van Lidl en de delen van Kidkraft harmoniëren niet helemaal zo goed.
 • Ook Ikea, Lidl, Aldi en SmallFoot zijn niet de beste vrienden met elkaar, maar ze schikken zich toch.

Veiligheidsnormen en kwaliteit

Als het om speelgoed voor je kind gaat, komt veiligheid voor het kind altijd op de eerste plaats. Schadelijke stoffen horen niet thuis in kinderspeelgoed. Maar hoe weet je of de geprioriteerde houten treinset aan deze eisen voldoet? In principe moet je op de volgende punten letten

 1. De gebruikte kleuren zijn op waterbasis
 2. Voel zelf aan het oppervlak: alleen als het glad en schoon is, is het van goede kwaliteit
 3. Kijk uit naar kwaliteitszegels (GS, de Blauwe Engel)

Als je niet zeker bent over de gebruikte chemicaliën, kun je het rechtstreeks aan de fabrikant vragen; Hij is verplicht je informatie te geven! Je kunt in de REACH lijst vinden wat voor soort verontreinigende stof het is.

Interessante feiten over houten treinen

Uitbreidingsmogelijkheden en accessoires voor je trein

Dankzij de compatibiliteit van de meeste houten treinen voor oudere kinderen, zijn de uitbreidingsmogelijkheden bijna onbeperkt. Dit komt omdat er bij de meeste fabrikanten talloze verlengstukken en accessoires te koop zijn:

 • Veel sporen en wegen
 • Locomotieven en wagons
 • Bruggen, tunnels en bergen
 • Huizen en stallen
 • Stations en barrières
 • Elektrische locomotieven met licht en geluid aangedreven door batterijen
 • Mensen, dieren, planten
 • En nog veel meer

Als je kind eenmaal enthousiast is geworden over zijn of haar rails, treinen en accessoires en er vrolijk mee speelt, kun je hem of haar steeds weer verblijden met nieuwe uitbreidingen. Er zijn ook bijpassende tafels waarop de houten treinen kunnen worden opgesteld en ook op een praktische manier opgeborgen.

Hoe kan ik zelf sporen bouwen voor mijn houten spoorweg?

Logisch, hoe groter het gebied en het spoor, hoe meer rails je nodig hebt. Maar omdat dit ook vrij duur kan zijn, laten we je een video zien. Het legt uit hoe je de Brio sporen gemakkelijk zelf kunt bouwen. Dankzij de compatibiliteit met de meeste andere fabrikanten kun je ook sporen bouwen voor Eichhorn, Hape en de treinen van Ikea, Aldi, Lidl en Tchibo.

Hoe kan ik een houten trein repareren?

Als je kind of zijn of haar broers en zussen jarenlang met de treinset gespeeld hebben, kan het op een gegeven moment gebeuren dat er iets stuk gaat. Maar dat is geen reden om je zorgen te maken. Houten treinen zijn veel gemakkelijker te repareren dan die van plastic of plaatstaal. Veel online winkels bieden sets reserve-onderdelen en reparatiepennen aan, die je kunt gebruiken om kapotte sporen op te lappen.

Je kunt ook wielen, assen, magneten en dergelijke vinden bij de dealer of de fabrikant. Je kunt ook talloze handleidingen vinden op YouTube en andere videoportalen waarin hobbyisten laten zien hoe je verschillende beschadigingen kunt repareren. Overigens kan dit ook een pedagogisch waardevolle bijdrage zijn aan de opvoeding van je kind in verantwoord consumptiegedrag. Laat ze helpen met de reparaties in plaats van de kapotte onderdelen weg te gooien en ze door nieuwe te vervangen!

Beeldbron: 123rf.com / 85193107

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies