Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

41Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Heb je een passie voor het uitdagen van jezelf met sprongen en trucs in het skatepark? Ben je ook op zoek naar een stil en emissievrij vervoermiddel? Dan is een hoverboard precies iets voor jou. Maar hoe kun je je verplaatsen met een hoverboard en waar mag je het gebruiken?

We beantwoorden deze vragen in de hoverboard test 2023. We presenteren ook de nieuwste een- en tweewielige hoverboards en karts met het hoogste motorvermogen en bereik. Natuurlijk vertellen we je ook welke beschermingsmiddelen en accessoires belangrijk zijn voor het hoverboard.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende namen voor het hoverboard. Behalve de term mini-Segway zonder houder, gebruiken fabrikanten ook graag termen als zelfbalancerend bord, zelfbalancerende scooter, e-board, IO Hawk, enz.
 • Hoverboards zijn niet alleen geschikt als vervoermiddel, maar ook als leuk voertuig waarmee je sprongen en trucs kunt oefenen.
 • Hoverboards zijn een milieuvriendelijk vervoermiddel, want ze werken emissievrij en geruisloos door de elektrische motor.

Hoverboard: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hoverboard koopt

Wat is er bijzonder aan een hoverboard?

Een hoverboard of smart balance board bestaat meestal uit twee geprofileerde wielen met spatborden en een staand bord dat vaak gecoat is om te voorkomen dat de zelfbalancerende bordrijder eraf glijdt.

Hoverboards kun je het beste berijden op gladde oppervlakken en zijn geschikt voor gebruik zowel binnen als buiten. (Image source: pixabay.com / NeuPaddy)

De staande plank verbindt beide wielen met elkaar. Dankzij een geïntegreerd scharnier kunnen de wielen volkomen onafhankelijk van elkaar draaien. Verder heeft een e-board meestal een elektrische aandrijving die tussen 5 km/u en 15 km/u kan en afstanden tot 20 kilometer kan afleggen.

Marty McFly als hoofdpersoon in de film “Back to the Future” maakte het hoverboard voor het eerst sociaal aanvaardbaar.

Waarop moet gelet worden bij het gebruik van de mini-segway?

Voordat je het hoverboard gebruikt, moet je het aanzetten door de aan/uit knop op de achterkant van het bord ingedrukt te houden. Zodra je op het E-Board staat, hoor je een korte pieptoon, die aangeeft dat je Hoverboard klaar is voor gebruik.

Fabrikanten raden altijd aan het ride-on toestel volledig op te laden voor je het voor de eerste keer gebruikt. Het is belangrijk het apparaat niet te overladen om beschadiging van de printplaat te voorkomen. Overnachten wordt daarom niet aanbevolen vanwege het oncontroleerbare laadproces.

Voordat je het hoverboard voor het eerst gebruikt, moet je de gebruiksaanwijzing van het apparaat zorgvuldig lezen om ernstig letsel en schade aan het product te voorkomen.

Hoe beweegt de Hoverboard Balance Scooter?

Hoverboards worden aangedreven door je gewicht te verplaatsen. Als je met je benen uit elkaar op de drukgevoelige kussentjes gaat staan en vooruit beweegt, begint de Balance Scooter ook te bewegen. Leun echter niet te veel naar voren, want dan gaat het hoverboard naar voren versnellen. Om achteruit te rijden, leun je naar achteren. Om te stoppen keer je gewoon terug naar het centrum.

Welke manoeuvres zijn mogelijk met het hoverboard?

Met het hoverboard hoef je niet alleen maar rechtuit te gaan. Het is ook mogelijk van richting te veranderen. Dit komt omdat het naar voren schuiven van een bepaalde voet de plank in de ene of de andere richting doet draaien. Met een beetje oefening is het ook gemakkelijk om bochten te nemen. Om dit te doen, zet je gewicht op het tegenovergestelde been.

Dus als je een bocht naar links wilt maken, moet je gewicht op je rechterbeen zetten. Als je bedreven bent in sporten als skiën, schaatsen of inline skaten, moet je door de analoge uitvoering gemakkelijk bochten kunnen nemen. Veel elektrische planken kunnen ook hellingen van 15 tot 30 graden aan. Dit hangt echter af van het specifieke e-board, want elk heeft een andere batterijstatus.

Ook de ondergrond en het gewicht van de rijder spelen een rol bij het beheersen van de hellingshoek. Een eerste vereiste voor alle rij-manoeuvres is echter dat je op en af de plank kunt stappen, wat niet zo gemakkelijk is door het ontbreken van vasthoudmiddelen.

Rijmanoeuvres Moeilijkheidsgraad
Stijgen/dalen Gemiddeld
Vooruit/achteruit Zeer gemakkelijk
Draaien Gemiddeld
Ter plekke draaien Moeilijk
Carven Gemakkelijk

Is leren rijden op een hoverboard tijdrovend?

De bediening van een hoverboard kan meestal snel geleerd worden. Vaak zijn de eerste successen al na 15 minuten te zien. De reden waarom het zo gemakkelijk is de rijtechniek te internaliseren, is dat zweefboarden erg op lopen lijkt, waardoor we de rijbewegingen intuïtief kunnen uitvoeren.

De eerste pogingen tot paardrijden gaan sneller en veiliger met de hulp van een ander.

Waar is hoverboarden toegestaan?

De eerste pogingen om met een hoverboard te rijden kun je veilig thuis doen. Zo kun je storende factoren zoals voetgangers, fietsers of auto’s vermijden. Toch is het belangrijk om alles uit de weg te ruimen, want wie wil er struikelen over oma’s mooiste vaas.

Omdat mini-segways zoals hoverboards ook als motorvoertuigen beschouwd worden, mogen ze strikt genomen zelfs niet op voetpaden rijden. Dit laat elektrische boarders alleen speelstraten of privé-terreinen over om legaal buiten te cruisen. Er is echter hoop voor hoverboard rijders.

Met een beetje geluk zullen in de toekomst omstandigheden geschapen worden die het mogelijk maken om met elektrische evenwichtsborden op wegen te rijden. De Segway, die met een bromfietsrijbewijs al in het wegverkeer is toegestaan, dient als model voor deze overweging.

Steeds vaker wordt het smart balance board ook voor thuisgebruik gekocht, vooral in de commerciële sector. Want steeds meer bedrijven geven hun werknemers de automatisch voortbewogen borden, zodat ze sneller lange afstanden kunnen afleggen in het magazijn, op kantoor en dergelijke.

Is rijden op een hoverboard gevaarlijk?

De laatste jaren zijn de negatieve berichten over hoverboards toegenomen door ernstige technische mankementen. Eigenaars van hoverboards melden exploderende boards tijdens gebruik of opladen en abrupt vastzittende wielen bij volle snelheid. Deskundigen noemen defecte batterijen, zoals die in elk hoverboard zitten, als de oorzaak van de ongelukken.

Om uit te sluiten dat je per ongeluk modellen koopt die brandgevaarlijk zijn, is het de moeite waard het product goed te bekijken. Zowel de CE markering als de GS en FCC zegels verzekeren dat het voertuig aan de Europese veiligheidsnormen voldoet, wat een brandveilige lading garandeert. Sinds 2016 geeft het UL-2272 certificaat, een label van de Amerikaanse veiligheidsorganisatie, ook informatie over elektrisch veilige hoverboards.

Hoeveel kosten veilige mini-segways en wie maakt ze?

Op het gebied van veiligheid moet je nooit bezuinigen met hoverboards, want je wilt je niet voortbewegen op een tikkende tijdbom. Hoge kwaliteit, die af te meten is aan de hierboven genoemde certificeringen, komt direct tot uiting in de prijs van de mini-segway.

Daarom zijn elektrische en veilige hoverboards meestal niet voor minder dan 150 euro te koop. De relatief hoge prijs voor zo’n leuk bord is te danken aan de verwerking van eersteklas hardware en software componenten, waarvan de wisselwerking nooit vlekkeloos werkt op goedkoop vervaardigde hoverboards uit het Verre Oosten.

Elektrische balansborden van IO Hawk en MYBeamie voldoen momenteel aan de hoogste normen. Voor beide in Europa gevestigde fabrikanten is de veiligheid van hun borden een topprioriteit, wat niet alleen blijkt uit het gebruik van hoogwaardige batterijen van Samsung, maar ook uit de integratie van veiligheidsmechanismen en waarschuwingssignalen.

Terwijl IOHawk de Hovertrax rijder waarschuwt voor een storing zoals oververhitting van de motor door te piepen, gaat MYBeamie nog verder. Zodra de Beamie een onjuiste toestand opmerkt, waarschuwt hij de gebruiker via een gesproken aankondiging. Beide modellen zijn zeer vergelijkbaar geprijsd vanwege hun vergelijkbare veiligheidsvoorzieningen. Maar met een aanschafprijs van 350 euro is de Beamie nog steeds iets duurder dan de IO Hawk Two, met een meerprijs van ongeveer 100 euro.

Het is raadzaam je hoverboard alleen te kopen bij fabrikanten die de attractie bij beschadiging zullen repareren.

Besluit: Welke soorten hoverboards zijn er en welke is geschikt voor jou?

De balansscootermarkt biedt nu een keur aan leuke variaties, die allemaal gebaseerd zijn op het basisprincipe van het klassieke hoverboard. Tussen zo’n selectie moet het vinden van het juiste elektrische onderdeel gegarandeerd zijn voor elke liefhebber van hoverboards. Het hoverboard is er momenteel in drie verschillende varianten

 • Hoverboard met één wiel
 • Zweefvliegtuig
 • Tweewielig hoverboard met handvat

Je kunt erachter komen welk type hoverboard het beste bij je past door de volgende paragrafen te lezen.

Wat zijn de kenmerken van een hoverboard met één wiel en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de elektrische eenwieler uit een wiel waarin de uiterst stille elektrische motor zit. Uitklapbare treeplanken zijn aan elke kant bevestigd en de berijder bestuurt de elektrische eenwieler door ze gericht te kantelen. Monowheels wegen ongeveer 10 kg en kosten vanaf 300 euro, waarmee ze aanzienlijk zwaarder en duurder zijn dan de gebruikelijke balance wheel board op basis van twee wielen.

Je evenwicht bewaren en op een monowiel stappen is ook veel moeilijker. Beginners moeten dus rekenen op enkele uren oefenen. Het is ook raadzaam gebruik te maken van rijhulpmiddelen zoals steunwielen en riemen, die vaak bij de levering inbegrepen zijn, om het toestel bij hoge snelheden onder controle te houden.

Voordelen
 • Goedkoop vervoer
 • Actieradius tot 40 km
 • Snelheid tot 25 km/u
Nadelen
 • Zwaar transport
 • Langere trainingstijd
 • Hogere aanschafkosten

Waarin onderscheidt een zweefkart zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Een hover kart is een driewielige e-scooter die, in tegenstelling tot klassieke hoverboards, niet bediend wordt door gewicht te verplaatsen terwijl je staat, maar door zittend de bijbehorende handhendels in te drukken en te trekken.

Hoverkarts zijn nog niet in hun geheel op de markt, maar moeten zelfstandig in elkaar gezet worden met behulp van een ombouwset. Fabrikanten als Freeman verkopen ombouwsets voor ongeveer 75 euro die van elk hoverboard in een paar ongecompliceerde stappen een elektrische skelter maken.

Voordelen
 • Hoge rijstabiliteit
 • Gemakkelijk te manoeuvreren
 • Lage ombouwinspanning
Nadelen
 • Oncomfortabele zitting
 • Bandenslijtage

Waarin onderscheidt een hoverboard met twee wielen en wat zijn de voor- en nadelen?

Om gewone hoverboards veiliger en gemakkelijker hanteerbaar te maken, verkopen fabrikanten steeds vaker e-scooters met een stuur. Vooral kinderen hebben baat bij zulke toestellen. De extra duwstang maakt het veel gemakkelijker voor hen om het e-board te berijden en te dragen.

Omdat de duwbeugel vaak verwijderd kan worden, kun je afhankelijk van je stemming en je rijniveau wisselen tussen een klassiek hoverboard en een hoverboard met duwbeugel. (Image source: pixabay.com / TheDigitalWay)

Je hoeft echter niet per se een toestel met een vast stuur te kopen om van de extra stabiliteit van het zweefboarden te kunnen genieten. Losse verlengstangen die op elk standaard elektrisch bord gemonteerd kunnen worden zijn veel goedkoper.

Voordelen
 • Veilig rijden
 • Goede stabiliteit
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Stuur vaak van inferieure kwaliteit
 • Stuur vaak niet in hoogte verstelbaar

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hoverboards te vergelijken en te evalueren

Als je lang van je hoverboard wilt genieten, zijn er behalve de hierboven genoemde certificeringen nog een paar andere dingen om rekening mee te houden voordat je je balance scooter koopt. Samengevat zijn dit de volgende criteria

 • Motorvermogen
 • Range
 • Batterij
 • Banden

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een hoverboard onder deze aspecten te kopen of niet.

Motorvermogen

Om topsnelheden tot 15 km/u te kunnen halen, moeten hoverboards uitgerust zijn met een totaal vermogen van 700 watt. Ondanks het juiste vermogen kan het motorvermogen toch verzwakken door een hoog gewicht van de berijder, slechte bodemgesteldheid of een grote hellingshoek.

Bereik

Als de batterij van het hoverboard na twee tot drie uur volledig opgeladen is, moet het board in staat zijn om aan een stuk tussen de 15 en 20 kilometer af te leggen. Zo’n actieradius kan echter alleen bereikt worden onder gunstige omstandigheden, zoals een glad wegdek en een laag gewicht van de berijder. Ook de rijstijl heeft een belangrijk effect op de actieradius. Rijden in het constante maximum bereik, in tegenstelling tot het aanhouden van een matige snelheid, leidt dus tot een lager bereik.

Batterij

Alleen lithium-ion batterijen van merkfabrikanten als Samsung worden in goede hoverboards gemonteerd. Merk batterijen hebben het voordeel van een lange levensduur en een beveiliging tegen over- en onderladen, die wordt aangegeven door overeenkomstige waarschuwingssignalen.

Banden

Belangstellenden moeten altijd kiezen voor massief rubberen banden voor hoverboards. In tegenstelling tot tubeless banden zijn deze veel beter bestand tegen oppervlakken met scherpe randen. Banden van massief rubber hebben ook het voordeel dat de luchtdruk niet gecontroleerd hoeft te worden.

Als je een veilig hoverboard wilt kopen, moet je ook letten op de bandenmaat.

Banden kleiner dan 6,5 inch worden als een ongevallenrisico beschouwd omdat ze heel gevoelig reageren op een oneffen ondergrond. Grotere banden, bijvoorbeeld van 8 inch, kunnen oneffen terrein zonder problemen opvangen.

Wetenswaardigheden over het hoverboard

Wie vond het rollende e-board uit?

Aangenomen kan worden dat het eerste zelfbalancerende bord in 2013 ontwikkeld werd door de Chinees Shane Chen, de oprichter van het bedrijf “Inventist”. Maar door de tekortkomingen in de Chinese octrooiwetgeving zijn er zoveel producten gekopieerd dat het nog steeds moeilijk is te achterhalen wie nu eigenlijk achter de uitvinding van het hoverboard zit.

Wist je dat het idee van het hoverboard afkomstig is uit de film Back to the Future 2? In deze cultfilm vliegt Marty McFly, gespeeld door Michael J. Fox, op een plank die lijkt op een zwevend skateboard. Maar helaas is de hedendaagse technologie niet toereikend om het soort vliegende elegantie te vertonen dat in de film te zien is.

Er is ook een mogelijkheid dat verschillende uitvinders tegelijk op het idee van een hoverboard kwamen. Maar het is veilig om te zeggen dat het eerste zelfbalancerende bord in China of Amerika gemaakt werd.

Is beschermend materiaal nodig voor het hoverboard?

Valpartijen zijn bijna niet te vermijden, zelfs niet als je op een hoverboard rijdt. De fabrikanten raden aan in elk geval een beschermende helm te dragen om ze zo veel mogelijk te vermijden. Verder moeten gevoelige delen van het lichaam, zoals de ellebogen en de knieën, tegen ernstige verwondingen beschermd worden door middel van kussentjes of beschermers. Het dragen van handschoenen om schaafwonden te voorkomen en een veiligheidsbril om de ogen tegen opspattende kiezelstenen te beschermen is ook altijd een goed idee.

Is het de moeite waard om verschillende accessoires te kopen?

Voor gemakkelijk en veilig vervoer is het aan te bevelen een draagzak te kopen. Om het hoverboard tegen beschadiging te beschermen, is het ook zinvol om een beschermhoes van bijvoorbeeld siliconen te kopen. Een afstandsbediening is ook handig om de e-balance scooter handig aan en uit te zetten.

Beeldbron: 123rf.com / Ramil Gibadullin

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies