Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

20Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Op zijn laatst als kinderen naar de lagere school gaan, hebben ze een plek nodig om hun huiswerk te maken en om te oefenen met lezen en schrijven. Conventionele bureaus en ander zitmeubilair zijn eerder suboptimaal omdat ze niet aangepast zijn aan de lichamelijke eisen van kinderen. Daarom zijn kinderbureaus een onmisbaar onderdeel van veel kinderkamers geworden.

Er zijn nu een groot aantal verschillende kindertafels, wat de aankoopbeslissing voor ouders moeilijk kan maken. Voor onze productvergelijking hebben we daarom verschillende modellen met elkaar vergeleken. Je komt te weten waar je op moet letten bij het kopen en hoe je uiteindelijk het juiste model voor je kinderen kunt vinden.
Belangrijk om te weten

  • Een kindertafel is perfect aangepast aan de respectieve fase van de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Hij is lager en lichter dan een gewoon bureau.
  • In hoogte verstelbare en kantelbare werkbladen stellen kinderen in staat een ergonomische zithouding aan te nemen. Dit vermindert wervelkolom scheefstanden, en ook nekpijn, hoofdpijn en concentratieproblemen.
  • Kindertafels zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, ontwerpen en materialen, zodat aan individuele wensen van kinderen tegemoet kan worden gekomen. Bovendien kan het bureau harmonieus in de kinderkamer geïntegreerd worden.

Criteria voor het kopen en beoordelen van kinderbureaus

Om het je gemakkelijker te maken een volgend kinderbureau te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat, zodat je het beste bureau voor je kind kunt vinden. Deze criteria zijn als volgt:

Nu leggen we je uit waar je vooral op moet letten bij deze criteria. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en je kind een goed passend bureau geven.

Productafmetingen

Kindertafels zijn er in heel veel verschillende afmetingen. Twee dingen zijn hier bijzonder belangrijk om te overwegen. Ten eerste de leeftijd of het postuur van het kind en ten tweede de beschikbare ruimte waar het bureau moet komen te staan. Als algemene regel moet het bureau goed aangepast zijn aan de huidige grootte van het kind.

Bureaus die te hoog of te laag zijn kunnen een negatief effect hebben op de houding van het kind en tot problemen in de ontwikkeling leiden. Om er zeker van te zijn dat het kinderbureau in de kamer van het kind past, moet je de beschikbare ruimte in de kamer zorgvuldig opmeten voor je tot aanschaf besluit.

Kleur

Kindertafels zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en ontwerpen. De kleur van het bureau is natuurlijk een heel subjectief criterium. Niettemin kan het zinvol zijn na te denken over welke kleur goed zou kunnen passen bij de inrichting van de kinderkamer. Kinderen moeten zich prettig voelen aan hun eigen bureau als ze hun huiswerk maken.

Om dit te bereiken is het belangrijk dat het bureau visueel bij de ideeën van het kind past. Als het kind graag aan het kinderbureau zit omdat het de kleur mooi vindt, kan al op jonge leeftijd een positieve associatie met school en leren ontstaan.

Materiaal

Kindertafels zijn er nu in verschillende materialen, maar de meeste varianten zijn nog steeds op hout gebaseerd. Alvorens een aankoopbeslissing te nemen, moet je letten op de afwerking van het materiaal. Er zijn aanzienlijke kwaliteitsverschillen tussen de afzonderlijke producten. Fabrikanten maken onderscheid tussen het basismateriaal en het oppervlaktemateriaal. Beide moeten zo gekozen en bewerkt worden dat het bureau robuust en duurzaam is bij dagelijks gebruik.

In hoogte verstelbaar

Een goede zitergonomie is een van de belangrijkste criteria waaraan een kinderbureau moet voldoen. De hoogte moet altijd zo gekozen worden dat je kind rechtop zit en er geen scheefstand van de wervelkolom is.

Omdat kinderen tijdens hun ontwikkeling vaak grote groeispurten hebben, is het praktisch om een in hoogte verstelbaar bureau te hebben. Op deze manier kan rekening gehouden worden met de individuele groei van het kind.

Het bespaart ook veel geld, want een in hoogte verstelbaar bureau hoeft niet elk jaar vervangen te worden omdat het te klein voor het kind geworden is.

Gids: Veelgestelde vragen over kinderbureaus in detail beantwoord

In dit deel leggen we de meest gestelde vragen over kinderbureaus uit, zodat je voldoende geïnformeerd bent als je een bureau voor je kind wilt kopen.

Voor wie is een kinderbureau geschikt?

Een kinderbureau is een voorwerp dat in geen enkele kamer van een schoolkind mag ontbreken. Kinderen maken er hun huiswerk of bekijken inhoud van school. Maar een kinderbureau is ook geschikt voor kleuters of peuters op de kleuterschool. Ze kunnen er bijvoorbeeld schilderen, knutselen of spelen.

Welke soorten kindertafels zijn er?

Er zijn verschillende soorten kindertafels, die vooral verschillen in ontwerp, materiaal en beschikbare aanpassingsmogelijkheden. Er zijn ook sets verkrijgbaar die, behalve uit een kinderbureau, ook bestaan uit een passende stoel en / of een verrijdbaar voetstuk. Behalve de klassieke enkele versies zijn er ook dubbele versies, waarop twee kinderen naast elkaar kunnen zitten.

Een kinderbureau biedt kinderen de gelegenheid om geconcentreerd en ongestoord hun huiswerk te maken, te lezen of te tekenen. (Image source: Annie Spratt / Unsplash)

Bovendien zijn kindertafels er in verschillende vormen. Behalve de klassieke rechthoekige kinderlessenaar zijn er hoeklessenaars, schuine lessenaars of gewelfde lessenaars. Welke basisvorm het meest geschikt is hangt af van de voorkeur van het kind en van de beschikbare ruimte in de kinderkamer.

Waarom staan kinderbureaus vaak schuin?

Kinderen leunen vaak over het bureau als ze huiswerk maken en nemen een onergonomische zithouding aan. Veel kinderbureaus bieden daarom de mogelijkheid om het tafelblad tot 45 graden te verstellen. Dit wordt verondersteld het comfort bij langer zitten te verhogen en zo rugpijn, nekproblemen en hoofdpijn te voorkomen.

We raden aan verschillende kantelhoeken in te stellen voor verschillende taken aan het bureau. Bij het schilderen moet het bureaublad maximaal 5 graden gekanteld worden, bij het schrijven tussen 8 en 12 graden en bij het lezen tot 15 graden.

Conclusie

Om kinderen in staat te stellen ergonomisch te zitten tijdens het lezen, schrijven en schilderen, zijn kindertafels een uitstekende optie. Bovendien creëren kindertafels een kleine eigen werkruimte voor het kroost, wat de concentratie bij het werken aan huiswerk kan verhogen. Door de vele kleurmogelijkheden en materialen passen ze goed in de kinderkamer.

Kinderen hebben de gelegenheid uit veel verschillende ontwerpen te kiezen. Sommige kindertafels bieden de mogelijkheid de hoogte van het tafelblad te veranderen om in te spelen op de groeispurten van het kind. Deze optie is, samen met de kleur, de maat en het materiaal, een belangrijk aankoopcriterium. (Coverfoto: SCREEN POST / unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies