Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Om ervoor te zorgen dat je kind overal van foto’s en video’s kan genieten en dat er geen kiekje verloren gaat, is de aanschaf van een kindercamera een goede beslissing. Wat is er mooier dan de mooiste herinneringen vast te leggen vanuit het gezichtspunt van een kind?

De kindercamera maakt niet alleen foto’s en video’s, maar heeft ook extra functies zoals geïntegreerde spelletjes, muziekspelers en speelse bewerkingsprogramma’s met leuke effecten. Met een kleurrijke kindercamera behoort verveling tot het verleden. Met onze grote kindercameratest 2023 willen we je helpen de beste camera te vinden.

Of het nu gaat om een klassieke digitale camera voor kinderen, een instant camera voor kinderen of een compact camera voor je kind, het hangt allemaal af van de criteria en functies waaraan je veel belang hecht. We hebben de voor- en nadelen van de verschillende kindercamera’s op een rijtje gezet om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Belangrijk om te weten

  • De kindercamera is een robuuste camera met een kindvriendelijke vormgeving. Bovendien biedt de kindercamera veel extra functies en is hij gemakkelijk in het gebruik.
  • In principe verschilt de klassieke kindercamera maar weinig van een gewone compactcamera. Toch wordt er onderscheid gemaakt tussen een klassieke digitale kindercamera, een instant kindercamera en een compact camera voor kinderen.
  • Een kindercamera is ideaal voor kleine kinderen van drie tot zeven jaar. Vanaf 7 jaar is een buitencamera of een instapmodel compactcamera geschikt.

Kindercamera: Onze selectie

Kindercamera’s: koop- en beoordelingscriteria

Kindercamera’s zijn er in verschillende uitvoeringen. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken en de herinnering van je kind voor de toekomst veilig te stellen, willen we je de belangrijkste criteria in een oogopslag laten zien.

Een kindercamera is veel eenvoudiger dan een spiegelreflexcamera, maar toch zijn er belangrijke punten waar je op moet letten. In de volgende zinnen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Waterdicht

Om te zorgen dat kinderen ook onder water foto’s kunnen maken, is het belangrijk om bij de aankoop van een kindercamera op de waterdichtheid te letten. Met de waterdichte behuizing kunnen kinderen elke ervaring zowel op het land als onder water vastleggen. Het maakt niet uit of je in bad zit, in het zwembad, bij de zee of het meer.

In de regel kun je met de waterdichte behuizing 30 minuten lang foto’s maken en tot een meter diep onder water. Met een compacte camera is het zelfs mogelijk tot op een afstand van tien meter. Dus voordat je de camera van je kinderen aan waterschade verliest, zorg je ervoor dat hij waterdicht is als je hem koopt.

Fotoresolutie

Een kindercamera biedt niet de perfecte beeldkwaliteit die we kennen van nieuwe smartphones of professionele camera’s. Toch is het niet geheel onbelangrijk om aandacht te besteden aan de resolutie van een kindercamera. De beeldkwaliteit van de afzonderlijke kindercamera’s is enorm verschillend.

Over het algemeen is een resolutie van twee tot maximaal vijf megapixels gebruikelijk of voldoende voor kleine kinderen. Dit betekent echter dat de foto’s van de kindercamera niet eens voldoende zijn om uit te printen en in een fotoalbum te plakken.

De beeldkwaliteit moet niet het belangrijkste criterium zijn bij de aankoop van een kindercamera, want het is in de eerste plaats speelgoed.

Maar als je toch een kindercamera met een hogere resolutie wilt kopen, is een compact camera met 13.2 megapixels een goede keuze. De compacte camera is geschikt voor iedereen, maar je moet er wel rekening mee houden dat hij duurder is dan een klassieke kindercamera.

Extra functies (spelletjes, beeldscherm, flitser, optische zoom, enz.)

Een kindercamera moet kinderen op een speelse manier kennis laten maken met fotografie. Daarom zijn extra functies een belangrijk criterium. Zo heeft een kindercamera een aanraakscherm, terwijl andere met knoppen bediend kunnen worden. Kinderen hebben de keuze

  1. Video’s opnemen: het is kinderspel om met een druk op de knop video’s op te nemen
  2. Foto’s bewerken: met het bewerkingsprogramma kunnen kinderen bijvoorbeeld een kader om de foto’s zetten of effecten gebruiken
  3. Speel muziek: een geïntegreerde muziekspeler maakt het gemakkelijk om liedjes te spelen
  4. Toegang tot ingebouwde spelletjes: met ingebouwde spelletjes verveelt de camera van de kinderen nooit
  5. Selfies nemen: sommige kindercamera’s hebben ook een frontcamera om mooie selfies te nemen
  6. Flitsfunctie: met de flitsfunctie is het maken van foto’s op elk moment mogelijk
  7. Ingebouwde microfoon: geluiden of spraakopnamen kunnen via de microfoon worden opgenomen. De kinderen kunnen dan de stemopnamen of geluiden afspelen met vervormingseffecten

Een andere extra functie is de optische zoom, die veel compactcamera’s bieden. Een smartphone, bijvoorbeeld, heeft meestal alleen een digitale zoom. Met de optische zoom kun je inzoomen op verafgelegen voorwerpen om een betere foto te krijgen. Sommige kindercamera’s zijn uitgerust met 3x zoom, andere met 8x zoom.

Leeftijdsadvies

In principe zijn kindercamera’s geschikt voor alle peuters vanaf drie jaar, omdat kinderen onder de drie jaar meestal meer belangstelling hebben voor kleurrijk speelgoed of knuffeldieren. Ze zouden waarschijnlijk overweldigd worden door knoppen of zelfs een aanraakscherm, want heel jonge kinderen hebben moeite met ingewikkelde ontwerpen.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar en tot je 7de verjaardag zijn kindercamera’s ideaal.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar is het technisch inzicht van kinderen veel verder gevorderd. Daarom raden we een buitencamera of een instapmodel compactcamera aan. Deze zijn net zo robuust als een klassieke kindercamera en zijn meestal waterdicht. Een groot pluspunt is dat ze bijna dezelfde kwaliteit hebben als een compactcamera voor volwassenen.

Vanaf de leeftijd van 10 jaar is een compact camera in elk geval aan te bevelen, want kinderen weten hoe ze voorzichtig met de camera moeten omgaan, kunnen lezen en begrijpen dus alles zonder problemen. Toch hoeft het niet de duurste compact camera te zijn, een goedkope, kleine die gemakkelijk hanteerbaar is, voldoet prima.

Voeding

Er zijn kindercamera’s met oplaadbare batterijen of accu’s. Als je de batterij niet steeds wilt vervangen, is een kindercamera met een ingebouwde oplaadbare batterij aan te bevelen. In elk geval is het gemakkelijker om een kindercamera met een oplaadbare batterij te hebben, want je kunt hem snel en gemakkelijk opladen.

De kosten zijn op lange termijn ook lager. Wees je echter bewust van het risico dat kleine kinderen batterijen inslikken. De levensduur van de batterij bedraagt ongeveer 300 opnamen. Het is dus geen probleem als je ‘s nachts vergeet de camera op te laden.

Kindercamera’s: veel gestelde vragen en antwoorden

Allereerst willen we de belangrijkste vragen voor een kindercamera beantwoorden. We hebben de belangrijkste vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden.

Vanaf welke leeftijd is een kindercamera geschikt?

Men heeft de neiging onderscheid te maken tussen peuters tussen drie en zeven jaar en tieners tussen zeven en tien jaar. Het is dus ook mogelijk dat je kind al vanaf zijn 6de goed overweg kan met een camera voor tieners. Over het algemeen zijn het ontwerp en de functies van een kindercamera voor jonge kinderen iets anders dan die voor tieners.

Het is aan te bevelen om een kindercamera te kopen voor peuters vanaf 3 jaar. Het is een prachtige introductie tot de fotografie. Vóór de leeftijd van 3 jaar zouden kinderen overweldigd worden door de technologie en de functies. Vanaf drie jaar en met toenemende leeftijd kunnen kinderen perfect overweg met de gemakkelijke hantering van een kindercamera. Ook hier moet je beslissen of je een kindercamera wilt met veel extra functies of een met minder. Hoe minder functies, hoe gemakkelijker het te gebruiken is.

Kinderfotoapparat-1

Een kindercamera biedt veel extra functies en dus veel plezier bij het maken van foto’s.
(Image source: Tanaphong Toochinda / unsplash)

Een groot voordeel is dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met technische apparaten.

Een belangrijk punt, vooral in het tijdperk van de digitalisering.

Op de peuterleeftijd kunnen kinderen zich heel lang met de camera bezighouden. Elke toets, elke melodie of elk spel is ongelooflijk interessant.

Welke soorten kindercamera’s zijn

er? Als je besloten hebt een kindercamera te kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen: een digitale kindercamera, een instant kindercamera of een compact camera voor kinderen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet:

type voordelen nadelen
digitale kindercamera robuuste afwerking, gemakkelijke bediening, aanraakscherm, muziekweergave, geïntegreerde spelletjes, videofunctie, fotobewerking, automatische flitserfunctie, selfie camera, kleurrijk ontwerp klein scherm, meestal lage resolutie van de foto’s
instant kindercamera verkrijgbaar in vele kleuren, flitser, je hebt de foto direct in je handen, eenvoudig te gebruiken geen bewerkingsfunctie, films zijn duur, kunnen snel saai worden, mislukte foto’s kunnen niet gewist worden
compacte camera voor kinderen robuuste afwerking, hogere fotoresolutie, ontwerp geschikt voor kinderen, digitale zoom, waterdicht, schokbestendig geen geïntegreerde spelletjes of extra functies zoals een muziekspeler

Met een digitale kindercamera kan je kind spelletjes spelen, naar muziek luisteren, video’s opnemen, foto’s bewerken en een foto van zichzelf maken met de camera aan de voorkant. De digitale camera is ook heel gemakkelijk voor kinderen om te gebruiken en te begrijpen. Als je een kindercamera zoekt die robuust is en veel extra functies biedt, dan is een digitale kindercamera precies wat je nodig hebt.

Een groot voordeel van een digitale camera voor kinderen is dat hij meer functies biedt en daardoor aantrekkelijker is voor kinderen.

Een instant foto kindercamera biedt het grote voordeel dat je je foto direct in je hand hebt. Je kunt het prachtig gebruiken als souvenir of om er in te steken. De bediening van een instant foto camera voor kinderen is ook heel eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Vaak is er maar één knop om in te drukken. Zelfs ‘s middags in de winter kunnen kinderen zonder problemen een foto maken, want de instant kindercamera heeft een flitsfunctie. Zoek je een kleurrijke en eenvoudige kindercamera waarmee je de foto’s meteen thuis hebt, dan is een instant kindercamera de juiste keuze voor jou.

Kinderfotoapparat-2

Een instant camera biedt het grote voordeel dat hij gemakkelijk te gebruiken is en dat je je foto direct in je fotoalbum kunt plakken. (Image source:@kellysikkema/unsplash)

De compacte camera voor kinderen is net zo robuust gemaakt als een klassieke kindercamera, hij biedt je een hoge fotoresolutie en heeft een digitale zoom. Hierdoor is de camera niet alleen geschikt voor je kind, maar ook voor de hele familie. Bovendien is de compacte camera schok- en waterbestendig en verkrijgbaar in een kindvriendelijke uitvoering – zodat het oog van het kind altijd lacht.

Wat kost een kindercamera?

Er is een vrij grote prijsklasse voor de verschillende kindercamera’s, afhankelijk van de functies van de camera en het merk dat je koopt. Het aanbod ligt tussen 55 en 170 euro, maar ze zijn ook te koop voor hogere of lagere prijzen. De prijs van een kindercamera hangt sterk af van de extra functies en de afwerking.

Type Prijsklasse
Digitale kindercamera Ongeveer 55 tot 155 euro
Instant kindercamera 67 tot 100 euro
Kindercompactcamera 100 tot 170 euro

Bij digitale kindercamera’s hangt het erg van de fabrikant af, de gemiddelde prijs is 55 tot 150 euro. Een eenvoudige kindercamera kost ongeveer 50 euro. Een instant fototoestel voor kinderen koop je voor maximaal 100 euro, maar meestal kun je er een kopen voor rond de 70 euro.

Gemiddeld is hij goedkoper dan een digitale kindercamera of een compactcamera. Een compacte camera die waterdicht is en een hoge resolutie heeft kost ongeveer 150 tot 170 euro, afhankelijk van de leverancier.

Welke alternatieven zijn er voor een kindercamera?

Alternatieven voor de klassieke digitale of instant camera voor kinderen zijn ofwel een compacte camera die erg robuust is en dus ook geschikt voor kinderen, ofwel een buitencamera. In onderstaande tabel zetten we de voordelen en nadelen op een rij.

Type Voordelen Nadelen
Compacte camera Zeer robuust en daardoor ook geschikt voor kinderen, waterdicht, gemakkelijk te bedienen, camera maakt goede foto’s bij goed weer, licht en handzaam, hogere fotoresolutie dan een klassieke kindercamera, meer geheugen duurder dan een klassieke kindercamera, geen extra functies zoals spelletjes of muziek
Buitencamera zeer robuust, waterdicht, gemakkelijk te gebruiken, videofuncties geen extra functies zoals spelletjes of muziek

Een kindercamera is bij uitstek geschikt voor kinderen omdat de kindercamera in de eerste plaats als speelgoed gebruikt wordt. Met zijn extra functies en heldere kleuren scoort hij ook punten bij kinderen. Anderzijds biedt een compactcamera meer vermogen en is daarom zeker geschikt voor het hele gezin of voor de weinig gevorderde fotografen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kindercamera?

Hier hebben we de voor- en nadelen van een kindercamera op een rijtje gezet: Voordelen: Kindvriendelijk ontwerp, veel extra functies (muziek, video, spelletjes), gemakkelijk te gebruiken, robuust, veel modellen zijn waterdicht Nadelen: vaak lage fotoresolutie, klein scherm, hoge aanschafprijs

Samenvatting

Eerst en vooral moet de kindercamera je kind plezieren en leuk zijn. Als je je kind de kans wilt geven om unieke ervaringen vast te leggen, dan is de aanschaf van een kindercamera de juiste keuze. Kindercamera’s zijn er vaak in felle kleuren en met versieringen van populaire motieven.

Over de aanschaf van een klassieke kindercamera moet goed nagedacht worden, want naarmate het kind ouder wordt, zal het minder geïnteresseerd raken in een kleurige camera. Maar als de kindercamera vooral als speelgoed dient, is de aankoop beslist een goede beslissing. Wat de batterij betreft, is het raadzaam een camera te kopen met een ingebouwde oplaadbare batterij, want een model met batterijen is uit milieu-oogpunt geen goede aanpak.

Beeldbron: Schmidt/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies