Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Kinderen vinden het heerlijk om óf met hun kindergitaar door het huis te sprinten en rockster te spelen, óf daadwerkelijk gitaar te leren spelen. Een instrument leren bespelen bevordert zowel de creativiteit als de motoriek en het ritmegevoel.

Als je je kind een gitaar wilt geven, moet je je goed informeren. Er zijn talloze soorten kindergitaren, van roze kindergitaren tot kindergitaren voor linkshandigen. In deze kindergitaar test 2022 vergelijken we de populairste kindergitaren voor je.
Belangrijk om te weten

 • Een kindergitaar verschilt in grootte van een volwassen gitaar. Hij is kleiner dan een volwassen gitaar en is populair als 1/4, 1/2 of 3/4 gitaar. De verhoudingen tussen de afzonderlijke gitaaronderdelen zijn ook kleiner, zoals de afstand tussen de snaren en de fretten.
 • Kindergitaren worden als speelgoed of als echte instrumenten verkocht. Het verschil is of de gitaar gestemd kan worden. Kindergitaren die speelgoed zijn kunnen meestal niet gestemd worden en zijn daarom geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar, omdat ze meestal geen echte muziek willen maken.
 • Er zijn concertgitaren, westerngitaren, elektrische gitaren, ukeleles en ook gitaren voor linkshandigen. Voor beginners is de concertgitaar het beste, omdat die bespannen is met nylon snaren die zachter zijn voor tere kindervingertjes om vast te grijpen.

Kindergitaar: Onze selectie

Kindergitaren: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende leggen we de belangrijkste criteria uit voor het beslissen over en kopen van een kindergitaar. Om de juiste kindergitaar te kiezen, moet met de volgende criteria rekening gehouden worden:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Maat

De specificatie van gitaarmaten hangt af van de schaallengte, d.w.z. de afstand tussen brug en topkam. De meest voorkomende maten zijn 1/4, 1/2 en 3/4 kindergitaren.

Het kiezen van de juiste kindergitaar hangt af van de grootte van het kind: voor een kind dat tussen 110 en 130 cm lang is, is een 1/4 kindergitaar geschikt. Tussen 120 en 140 cm wordt een 1/2 kindergitaar aangeraden, en tussen 130 en 150 cm een 3/4 gitaar.

Afhankelijk van of je denkt dat je kind in de nabije toekomst zal groeien, moet je de juiste gitaarmaat bepalen: bijvoorbeeld, als je kind 120 cm lang is en nog geen gitaar heeft, is het raadzaam hem of haar een 1/2 kindergitaar te geven.

Zo kun je er zeker van zijn dat je kind de gitaar zo lang mogelijk zal kunnen gebruiken en er plezier aan zal beleven, en hem in de volgende groeifase niet zal “ontgroeien”. Een speciale (kleine) maat kindergitaar is de 1/8 kindergitaar. Deze is ongeveer even groot als een ukelele, maar onderscheidt zich van een ukelele door het aantal snaren en de stemming. De 1/8 kindergitaar is geschikt voor kinderen tot 110 cm.

Actie

Actie verwijst naar de afstand tussen de snaren en de toets. Vooral op een gitaar voor kinderen moet dit klein zijn, want een grotere afstand maakt het vastgrijpen moeilijker. Het is gemakkelijk te testen of de snaaractie juist is: De E-snaar, de laagste snaar van de gitaar, mag niet meer dan 0.6 – 0.7 cm van de 12e fret verwijderd zijn.

Bij de eerste fret mag de afstand tussen alle snaren en de eerste fretstaaf niet meer dan 0.3 cm zijn. Een factor die de snaaractie beïnvloedt is de kromming van de hals. De hals van een gitaar is meestal licht gekromd, maar te veel kromming wijst erop dat de snaaractie van de gitaar te hoog is. Je moet rekening houden met de kromming van de hals voordat je een kindergitaar koopt, want die geeft een goed eerste inzicht in de snaaractie.

Materiaal

Sommige onderdelen van kindergitaren zijn meestal van hout. Welk hout en waar op de gitaar het gebruikt wordt, beïnvloedt de kwaliteit van de gitaar en de klank.

De twee gitaaronderdelen die het meest beïnvloed worden door de keuze van het hout zijn het bovenblad en de toets.

Het bovenblad is de voorkant van de body, het klinkende lichaam van de gitaar. Hij is gemaakt van ofwel triplex ofwel massief hout. Multiplex bestaat uit verschillende soorten hout en verschillende lagen: dit materiaal is veel goedkoper dan massief hout. Hoewel de klankkwaliteit van triplex minder is, is het minder vatbaar voor barsten en daarom goed geschikt voor beginners. Als je bereid bent iets meer uit te geven voor een kindergitaar, kun je beter massief hout kiezen.

Massief hout bestaat uit slechts één boomsoort, en meestal wordt ofwel ceder ofwel sparrenhout gebruikt voor het bovenblad. Voor de toets van de kindergitaar wordt alleen hard hout gebruikt, dat bij de fabricage op de hals wordt gelijmd, zoals esdoorn, palissander, mahonie of ebbenhout.

De houtsoort die voor de toets gebruikt wordt heeft, net als het bovenblad, effect op de klank van de kindergitaar. In een paar gevallen zijn kindergitaren van plastic gemaakt. De meeste hiervan zijn echter speelgoedgitaren en mogen niet gebruikt worden om serieus gitaar te leren spelen.

Snaarmateriaal

De meest gebruikte snaren op kindergitaren zijn ofwel nylon ofwel staal. Welke snaren aan de gitaar bevestigd zijn, hangt af van het type gitaar: Klassieke gitaren hebben zes nylon snaren, waarbij de drie laagste snaren vaak met metaal omwonden zijn. Western en elektrische gitaren hebben stalen snaren.

Voor beginners zijn kindergitaren met nylon snaren beter geschikt omdat ze comfortabeler zijn en de vingertoppen niet zo snel pijnlijk worden. Nylon snaren op klassieke gitaren klinken “dof”, terwijl stalen snaren op westerse gitaren als “stemmig” worden beschouwd. Op Westerse gitaren wordt de gewenste klank pas voortgebracht als de snaar een bepaalde dikte bereikt, wat het spelen moeilijk maakt, vooral voor beginners.

Stemmen

Sommige kindergitaren kunnen niet gestemd worden, en sommige kunnen beter, andere slechter gestemd worden. Het belangrijkste is hoe lang de afstemming duurt. Kindergitaren in de categorie speelgoed kunnen meestal niet (her)gestemd worden, of hun stemming blijft niet lang goed. Maar als je meer geld uitgeeft, lost dit probleem zichzelf op.

Je moet je er echter van bewust zijn dat een gitaar in het algemeen pas langer zijn stemming behoudt als hij ingespeeld is. Dit betekent dat hoe meer je kind ermee speelt, hoe beter de stabiliteit van de stemming in de meeste gevallen wordt. Verschillen in kamertemperatuur beïnvloeden ook de stemming van de gitaar!

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de kindergitaar moet goed zijn in verhouding tot de prijs. Dit hangt sterk af van het gebruikte materiaal, d.w.z. vooral van het hout. Het gebruikte hout beïnvloedt het klankkarakter van de gitaar, terwijl de constructie van het instrument de aanslag en de resonantie beïnvloedt.

Let bij het bespelen van de snaren op hoe dalende noten en akkoorden klinken en of de klank van alle snaren gelijkmatig en zuiver is. Het kan moeilijk zijn, vooral voor amateurs, om zulke nuances te onderscheiden, maar je kunt altijd een gitarist of een gitaarleraar in je kennissenkring vinden op wie je een beroep kunt doen voor hulp.

Kleur / Motief

Over het algemeen vind je kindergitaren in allerlei kleuren en ook met Disney motieven of andere populaire kindermotieven. De keuze hangt af van het kind dat de gitaar zal bezitten. Als je een traditioneel uitziende kindergitaar wilt, kun je beter gaan voor het typische houten uiterlijk van een klassieke gitaar.

Anderzijds kun je ook een roze kindergitaar kopen, een blauwe of een zwarte, of een met bloemen of een ander patroon. Het hangt allemaal af van wat er op de markt is. Als je kind een heel bijzondere Disney-fan is, zijn er ook Disney-motieven, zoals Frozen.

Andere leuke motieven zijn: Spiderman, Peppa Wutz, kindergitaren met eenhoorn motief of zelfs met watermeloen. Je moet oppassen wat belangrijker voor je is: de kleur / het motief of de kwaliteit van de kindergitaar: sommige kindergitaren met mooie plaatjes of motieven zijn meestal gewoon speelgoed, geen echte instrumenten.

Kindergitaar: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte beantwoorden we de belangrijkste vragen die je helpen de perfecte kindergitaar te kiezen.

Wat is een kindergitaar?

Een kindergitaar is meestal een gitaar die kleiner van formaat is dan een gitaar voor volwassenen. In de meeste gevallen zijn volwassen gitaren 4/4 gitaren, onder hen zijn er 7/8, 3/4, 1/2, 1/4 en ook 1/8 gitaren. Kinderen hebben kleinere handen en hebben een kleinere afstand tussen snaren en frets nodig. Ook maakt de kindermaat body het voor kinderen gemakkelijker de gitaar vast te houden.

Kindergitaren worden verkocht als speelgoed of als echte instrumenten.

Het verschil tussen de twee is dat een kindergitaar die in de categorie “speelgoed” valt, vaak niet gestemd kan worden, en vaak kunnen de snaren niet eens genoeg gespannen worden om er een geluid mee voort te brengen. Peuters tot 3 jaar beleven echter nog veel plezier aan dergelijk speelgoed, en zijn trots op hun eigen “instrument”.

Kindergitaren zijn kleiner dan gitaren voor volwassenen, maar worden met evenveel vakmanschap gemaakt. (Image source: kychan / unsplash)

Kindergitaren die als instrument verkocht worden moeten stembaar zijn en aan een bepaalde geluidskwaliteit voldoen. Met hen kunnen kinderen hun muzikale vaardigheden ontwikkelen en zelfs ambitie tonen bij het oefenen. Vanaf 4 jaar is een kindergitaar die echt bedoeld is om op te spelen geschikt en brengt nuances aan, afhankelijk van de mogelijkheden van de gitarist.

Welke soorten kindergitaren zijn er?

Er zijn 4 verschillende soorten kindergitaren, die we in de tabel hieronder aan je voorstellen.

Type Voordelen Nadelen
Klassieke gitaar Nylon snaren: goed voor beginners, Bredere gitaarhals, Muziekstijl: klassiek en flamenco, Meestal zonder plectrum Wordt alleen zittend gespeeld (omdat er meestal geen manier is om de riem vast te maken)
Western gitaar Muziekstijl: folk, blues, pop, rock, western muziek, Vaak met plectrum, Wordt staand en zittend gespeeld (vanwege de riem) Stalen snaren: niet voor beginners
Elektrische gitaar Voor toekomstige rock “n’ rollers, Beter om mee in een band te spelen Veel accessoires: moeilijk te vervoeren, Stalen snaren: niet voor beginners
Ukulele Makkelijker te bespelen dan gitaar dus beter voor beginners, Klinkt harmonieus zelfs zonder een akkoord te plukken dus goed voor kinderen, Goedkoper, Klein en praktisch dus goed om mee te nemen Niet zo’n sterke klank als gitaar

Klassieke gitaren zijn goed voor beginners vanwege hun nylon snaren en brede hals. De muzieksoorten die er vaak mee gespeeld worden zijn klassiek en flamenco, en ze worden meestal zonder plectrum gespeeld. Het nadeel van klassieke gitaren is dat ze alleen zittend bespeeld worden. Western gitaren worden gebruikt om folk, blues, pop, rock en natuurlijk western muziek te spelen.

Er wordt vaak een plectrum gebruikt, en het kan zowel staand als zittend gespeeld worden. Omdat het stalen snaren heeft, is het niet geschikt voor beginners. Een elektrische gitaar is geschikt om je bij een band aan te sluiten. Het nadeel is dat er veel accessoires bij zijn en dat hij daardoor moeilijk te vervoeren is.

Elektrische gitaren zijn moeilijk te vervoeren door de vele accessoires. (Image source: C Drying / unsplash)

Ukuleles zijn veel gemakkelijker te bespelen dan gitaren omdat ze maar vier snaren hebben en harmonisch klinken, zelfs zonder een akkoord te kiezen. Ze zijn goedkoper, klein en praktisch en dus gemakkelijk te vervoeren. Een nadeel van de ukelele is dat het geluid niet zo sterk is als dat van een gitaar.

Hoeveel kost een kindergitaar?

Je vindt kindergitaren tussen 15 en 300 euro. Het verschil in prijs is merkbaar in de kwaliteit van de gitaar, waarbij in de prijscategorie een onderscheid gemaakt wordt tussen speelgoed en instrumenten.

Type Prijs
Kindergitaar Speelgoed circa 15 tot 40 euro
Kindergitaar Instrument circa 60 tot 200 euro

Tussen 15 en 40 euro kun je een speelgoedgitaar kopen voor je kind tot 3 jaar. De gitaar kan niet gestemd worden, maar jonge kinderen vinden hem vaak toch leuk en hij is geschikt voor een niet zo zachte (kinder)behandeling. Kinderen vinden de motieven gewoon leuk en dat ze nu hun eigen “instrument” hebben. Omdat de gitaar handzaam is, kunnen ze ermee door het huis sprinten.

Je moet minstens 100 euro uitgeven voor een goede kindergitaar.

Volgens gitaarkenners kun je een goede kindergitaar krijgen vanaf 100, beter vanaf 200 euro. Dit instrument kan jarenlang gebruikt worden zolang de maat het kind past en kan dan doorgegeven worden aan een jonger broertje of zusje of verkocht worden. Onder de 60 euro is de kwaliteit van een kindergitaar meestal niet erg goed: de gitaar is ofwel moeilijk te stemmen, de snaaractie is te hoog en de klankkleur klinkt slecht. Soms wordt slechte vernis gebruikt die slecht ruikt.

Welke alternatieven zijn er voor een kindergitaar?

Als alternatief voor kindergitaren zijn er andere instrumenten of speelgoedinstrumenten die geschikt zijn voor kinderen. Baby’s en kleine kinderen kunnen ritme-instrumenten gebruiken om hun ritmegevoel en hun sensomotorische en cognitieve vaardigheden te trainen. Vanaf ongeveer 3 jaar is een instrument dat ook verschillende toonhoogten voortbrengt geschikt.

Type Beschrijving
Babytrommel Geschikt voor jonge kinderen vanaf 1 jaar, Leuk, Vaak erg duurzaam, Om het ritmegevoel te trainen
Tamboerijn Geschikt voor jonge kinderen vanaf 1 jaar, Traint het ritmegevoel
Toetsenbord Produceert verschillende toonhoogten, Volume kan aangepast worden, Extra functies zoals het veranderen van instrumentklank of melodiebegeleiding enz.
Xylofoon Voor kinderen vanaf 3 jaar, Verschillende toonhoogtes, Heerlijk geluid
Trommels Vanaf 3 jaar, Traint ritmegevoel
Blokfluit Klassiek onder de beginnersinstrumenten, Goed voor de lipspieren van kinderen

Afhankelijk van de leeftijd van je kind en welk instrument hij of zij mooi vindt, kies je een van deze instrumenten/speelgoed. Niettemin is een kindergitaar uitstekend omdat hij in verschillende prijsklassen verkrijgbaar is, als speelgoed of als echt instrument, en je kind kan er zijn liefde voor het gitaarspelen mee ontdekken.

Welke accessoires heb ik nodig voor een kindergitaar?

Er zijn typische accessoires voor kindergitaren. Sommige ervan mogen beslist niet ontbreken!

 • Tas: Iedereen zou een tas voor zijn gitaar moeten kopen, want zonder tas is het moeilijk met de gitaar te reizen. Zelfs een beetje regen kan het hout beschadigen, en als je een tijdje niet met de gitaar speelt, kun je hem gebruiken om hem tegen stof te beschermen.
 • Stemapparaat: Een stemapparaat is vooral geschikt voor beginners. Als alternatief zijn er geschikte apps die de tuner vervangen.
 • Plectrum: Dit is een klein plaatje waarmee je de gitaarsnaar tokkelt / strijkt in plaats van je vingers te gebruiken. Beginners hebben dit nog niet nodig om te spelen, maar als je kind een echte gitaarliefhebber is, zal het het misschien leuk vinden om een plectrum te hebben.
 • Gitaar voetsteun: Spelers van klassieke gitaren gebruiken een voetsteun om de voet van hun frettende handzijde (de hand die op de toets ligt) op te zetten terwijl ze zitten. Dit maakt het vasthouden van de gitaar comfortabeler en voorkomt dat de speler verkrampt.
 • Reserve snaren: Als je geluk hebt, hoef je niet meteen een of meer van je gitaarsnaren te vervangen. Maar zelfs gitaarsnaren van goede kwaliteit breken vaak, dus sluit niet uit dat je ze vervangt.

Laat je niet afschrikken door de lijst van accessoires. Veel ervan kun je goedkoop kopen, en het is beslist de moeite waard om de juiste accessoires voor je kindergitaar te hebben.

Hoe stem ik een kindergitaar?

Gitaarsnaren worden op pinnen gewonden. Als je aan de pinnen draait, maak je de snaar strakker of losser, waardoor de toon hoger of lager wordt. Je moet geduld hebben, vooral met nieuwe snaren, want die gaan sneller uit de toon en moeten vaker opnieuw gestemd worden. De standaardstemming voor gitaren, beginnend met de laagste snaar, is: E – A – d – g – h – e’. De snaren zijn in kwarten op elkaar gestemd. Er zijn 4 manieren om een gitaar te stemmen

 • Met referentietonen: Hier luister je naar hoe de lege snaren van een andere gitaar klinken, bijvoorbeeld op Youtube of een app. Dan stel je je eigen snaren in op dezelfde tonen. Zo gebruik je een referentietoon voor elk van je snaren. Deze methode is niet aan te bevelen omdat ze onnauwkeurig is, maar ze is handig als je gewoon geen andere manier weet.
 • Op het gehoor: Als je op het gehoor stemt, heb je maar één referentietoon nodig. Met zijn hulp kun je een snaar juist stemmen en de andere snaren afstellen door het verschil in toon met deze snaar te vergelijken. Als referentietoon kan een stemvork dienen, die meestal gestemd is op een A met een frequentie van 440 harten. Stem nu de op een na laagste snaar van de gitaar en zodra deze goed is, worden de andere snaren overeenkomstig afgesteld.
 • Met een stemapparaat: Voor beginners is een stemapparaat geschikt om de gitaar te stemmen, want het is gemakkelijk in het gebruik, werkt nauwkeurig en vereist geen muzikaal geoefend oor.
 • Met een app: Er zijn nu een aantal afstem-apps. Een app kost weinig of is gratis, en je hebt hem altijd bij je. Bespeel een gitaarsnaar en draai tegelijk aan de passende pin. De app laat je dan zien of de toon goed is.

Hoe je de kindergitaar stemt, bepaal je zelf. Er zijn veel verschillende manieren om een kindergitaar te stemmen, dus er is voor elk wat wils.

Welke middelen zijn er voor mijn kind om kindergitaar te leren spelen?

Er zijn talloze variaties op hoe, waar en met wie je kind gitaar kan leren spelen. Of het nu gaat om muziekschoollessen, een privéleraar of online cursussen, YouTube of een leerboek: je moet afwegen wat het beste bij je kind past.

Kinderen vinden het vooral leuk om een gitaar in hun lievelingskleur te hebben. (Image source: Felix Koutchinski / unsplash)

Het is belangrijk dat een kind de hulp van een gitaarleraar inroept, vooral in het begin. Anders dreigt het gevaar dat de hantering van de vingerzetting en de beweging van de rechterhand verkeerd aangeleerd worden.

Beginners moeten beslist gitaarles nemen

Als een kind eenmaal de verkeerde manier van gitaarspelen geleerd heeft, is het heel moeilijk om het opnieuw te leren, dus moet het kind in het begin naar een leraar gaan. Of privé-lessen of lessen aan een muziekschool zijn hier goede opties.

Daarna staat elke optie open. Er zijn geweldige leerboeken die geschikt zijn voor zelfstudie. Op YouTube kun je van alles leren, van akkoord vingerzettingen tot liedjes, en nu zijn er schijnbaar eindeloze gitaarcursussen die je via Internet kunt volgen.

Samenvatting

Of het nu als instrument of als speelgoed is, een kindergitaar zal je kleintje veel plezier geven. Peuters onder de drie jaar kunnen spelen met speelgoedgitaren, die ze niet zo zachtjes hoeven te hanteren en toch de ster van de show kunnen zijn. Daarna is een echt instrument geschikt, en kun je samen op zoek gaan naar geschikte accessoires en leermogelijkheden.

Let bij het kopen van een kindergitaar op de grootte, de klankkwaliteit en de snaaractie. Klassieke gitaren zijn bijzonder geschikt voor beginners omdat ze bespannen zijn met nylonsnaren en daardoor gemakkelijker door kindervingertjes beet te pakken zijn. Er zijn echter ook western gitaren, elektrische gitaren en ukeleles – voordat je een van deze kindergitaren kiest, kun je met je kind bespreken wat voor muziek hij of zij zou willen spelen.

Beeldbron: Boggy22/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies