Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

37Onderzochte producten

79Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Het krijt staat bekend als een uitstekend schilderaccessoire. De vele verschillende toepassingsmethoden onderscheiden het gebruik ervan. Van kleurpotloden op wasbasis tot kleurpotloden op oliebasis zijn producten van talrijke fabrikanten in de handel verkrijgbaar.

Met onze grote kleurpotlood test 2022 willen we je helpen het beste kleurpotlood alternatief voor jou te vinden. We hebben een hele reeks producten vergeleken, van krijtjes op wasbasis tot krijtjes op oliebasis, en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit zal je aankoopbeslissing vergemakkelijken!
Belangrijk om te weten

 • Het kleurpotlood is een nuttig alternatief voor het gewone potlood en de gekleurde viltstift, zonder dat hun respectieve voordelen verloren gaan. Het gebruik ervan heeft een uiterst positief en kalmerend effect op de mentale toestand.
 • Van hobbyschilders tot kunstenaars en ontwerpers, zowel kinderen als volwassenen kunnen er hun creatieve behoeften vervullen. De veelzijdige gebruiksmogelijkheden bieden een gemakkelijk en professioneel gebruiksvoorwerp voor iedereen in zijn hobby en beroep.
 • Van kleurpotloden op wasbasis tot kleurpotloden op oliebasis, de kleurpotloden zijn bij je in de buurt te koop.

Kleurpotloden: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kleurpotloden koopt

Wat zijn kleurpotloden?

In principe wordt het kleurpotlood beschouwd als een essentieel tekengerei. Het tekenpotlood is bekend onder de term kleurpotlood of de spreektaal kleurpotlood. Het kleurpotlood wordt zowel in het dagelijks gebruik als schrijf- en tekeninstrument gebruikt, als in het beroepsmatig gebruik als schildersgereedschap. Uit algemene ervaring blijkt dat het omhulsel gemaakt is van hout met een lichte vernislaag.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de kleur van het krijtlood.

Vergeleken met een potlood onderscheidt een kleurpotlood zich door zijn gekleurde stift. De kleurintensiteit kan verhoogd of verlaagd worden door eenvoudig de druk te veranderen. Op het eerste gezicht kan een kleurpotlood gemakkelijk voor een potlood aangezien worden. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk blijft de kleur van het lood.

In plaats van een loodkleurige tint is er een brede waaier van kleuren – van geel en oranje, tot rood en groen, tot blauw en paars.

Welke soorten kleurpotloden zijn er?

Afhankelijk van het basismateriaal is er maar een beperkte keuze aan soorten kleurpotloden te koop. Niettemin is er een ruime keuze aan kleurmogelijkheden om een gevarieerd kleurenspectrum te verkrijgen. Er zijn twee soorten kleurpotlood

 • kleurpotloden op wasbasis
 • kleurpotloden op oliebasis

De kleurpotloden op wasbasis bestaan uit een mengsel van was en andere bindmiddelen zoals klei en talk. Kleurpotloden op oliebasis daarentegen combineren een mengsel van oliën, vetten en andere bindmiddelen. Behalve het basismateriaal is ook de fabricagetechniek van invloed op de hardheid en kwaliteit. De productietechniek van het gekleurde lood verschilt van producent tot producent door de manier van drogen en persen.

Kleurpotloden van kunstmatige materialen zijn populairder dan die van zuivere materialen.

Ondanks de duurzaamheid van natuurlijke pigmenten worden kleurpotloden gemaakt van synthetische pigmenten van gelijke kwaliteit geacht. Natuurlijke pigmenten zijn onder andere planten, rotsen, aardes en mineralen. Vooral de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maakt kleurpotloden van synthetische ingrediënten uiterst aantrekkelijk.

Een kleine kanttekening: Bij de meeste kwaliteitsvergelijkingen komen kleurpotloden op wasbasis als testwinnaar uit de bus bij de kleurpotloden.

Welke eigenschappen hebben kleurpotloden?

Kleurpotloden zijn indrukwekkend door hun grote verscheidenheid aan eigenschappen. Vooral de brede waaier van kleuren omvat geelachtige, roodachtige, groenachtige en blauwachtige tinten. Het unieke kleurenspectrum van de kleurpotloden spreekt vooral kunstenaars aan!

Kleurintensiteit is een belangrijk kwaliteitsaspect van kleurpotloden. (Beeldbron: unsplash.com / Ramakant Sharda)

Het kleurpotlood profiteert van een uitstekende inktdekking. Hoe sterker de dekking van de respectieve kleur, hoe uitgebreider de toepassing. Dit betekent dat de gebruiker een beter resultaat krijgt door de druk en de tekentechniek te veranderen. Behalve kleurintensiteit behoren ook hardheid en breukvastheid tot de doorslaggevende eigenschappen. Daarom moet een kleurpotlood van hoge kwaliteit een evenwichtige verhouding bieden tussen de hardheidsgraad en de breeksterkte.

Voor wie zijn kleurpotloden geschikt?

De kleurpotloden zijn geschikt voor beginners tot en met professionele kunstenaars om te tekenen en te kleuren. Voor kinderen en volwassenen heeft tekentraining een zeer kalmerend effect op de geestelijke gezondheid. Vooral kleuters op de kleuterschool en leerlingen op de lagere school houden zich graag bezig met het kleurpotlood.

Het is vooral nuttig voor mensen van elke leeftijd met veel creativiteit die een eenvoudig schrijf- en tekengereedschap nodig hebben om hun hobby regelmatig te beoefenen.

Van peuters onder de 3 jaar tot kleuters tussen 3 en 6 jaar tot schoolkinderen boven de 6 jaar zijn kleurpotloden geschikt. (Image source: unsplash.com / Aaron Burden)

Naast recreatief gebruik kan het kleurpotlood ook als professioneel gebruiksvoorwerp op het werk gebruikt worden. Of je nu bouwontwerpen tekent als architect of als ontwerper schetsen maakt van kleding, het kleurpotlood kan bijna overal in het dagelijkse werkleven gebruikt worden.

Hoevel kosten kleurpotloden?

Er is maar een klein prijsverschil tussen de twee soorten basismateriaal. De prijs van kleurpotloden varieert minimaal door het basismateriaal van de kleurstift. De algemene prijsvork ligt tussen EUR 0,20 en EUR 1,00 per potlood. De kostenpunten voor assortimentsdozen van vooral lage tot hoge kwaliteit variëren van minder dan EUR 30,00 tot meer dan EUR 60,00.

De sets die aangeboden worden door erkende merken, zoals Sanford en Arteza, variëren in prijs van EUR 50,00 tot EUR 100,00. Door de grote prijsverschillen kunnen de kosten van een potlood in drie prijsklassen verdeeld worden. Men kan zien dat de middelste prijsklasse een goed alternatief biedt met een goede prijs-prestatie verhouding.

Prijsklasse Kwaliteit Prijsklasse
Lagere prijsklasse Lagere kwaliteit onder EUR 30.00
Middelste prijsklasse Middelste kwaliteit EUR 30.00 tot EUR 60.00
Bovenste prijsklasse Hoge kwaliteit boven EUR 60.00

Van goedkoop tot duur, alle versies zijn in de winkel verkrijgbaar. Daarom raden we je aan je te informeren over de aankoopcriteria – kenmerken van de pen, materiaal en kwaliteit – en dan een prijsvergelijking te maken tussen verschillende fabrikanten en kwaliteitsklassen in online winkels.

Een tip van de redactie: Gebruik altijd de prijs per potlood voor de prijsvergelijking!

Wat zijn de alternatieven voor kleurpotloden?

Kleurpotloden zijn er in een grote verscheidenheid aan maten, uitvoeringen en materialen. In het volgende deel geven we je een overzicht van de alternatieven.

Type Beschrijving
Potlood Een potlood is een gewoon potlood met een loodgrijze stift. De twee belangrijkste voordelen zijn het gebruiksgemak en het snel verwijderen van foutieve tekeningen met een gum.
Viltstift Een viltstift is een potlood van hoge kwaliteit met een stift van polyestervezels of andere vezelmaterialen. Dit alternatief is te gebruiken als kleurpotlood, markeerstift, foliepen en andere markeerstiften.

Elk soort kleurpotlood heeft zijn eigen voor- en nadelen, die je moet overwegen voor je het koopt. Kleurpotloden vallen echter op door hun uitstekende breukvastheid, hun ruime toepassingsmogelijkheden en hun goede prijs-kwaliteitverhouding.

Besluit: Welke soorten kleurpotloden zijn er en welke is geschikt voor jou?

Aan de ene kant hangt de keuze tussen de twee mogelijkheden af van het basismateriaal van het kleurpotlood. Anderzijds moet rekening gehouden worden met de voorkeurseigenschappen van de produkten. Daarom zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen:

 • Kleurpotloden op wasbasis
 • Kleurpotloden op oliebasis

De soorten kleurpotloden hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van je voorkeur, kwaliteit en presentatie, is een andere soort meer geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voor- en nadelen van krijtjes op wasbasis?

Een kleurpotlood op wasbasis is een kleurpotlood waarvan het kleurlood bestaat uit was en andere bindmiddelen. Afhankelijk van de gebruikte tekentechniek blijken de lagere kleurpigmentatie en het zachte lood zeer voordelig te zijn. Vooral het gemakkelijke mengen en mengen van de kleuren zorgt voor een uitstekend resultaat.

Voordelen
 • Lagere hardheidsgraad
 • Zachtere overgangen
 • Hogere breeksterkte
 • Talrijke toepassingsmogelijkheden
Nadelen
 • Lagere kleurintensiteit en precisie
 • Lagere duurzaamheid
 • Zelden geschikt voor professioneel gebruik

Waarin onderscheiden kleurpotloden op oliebasis zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Vergeleken met een kleurpotlood op wasbasis, bestaat het kleurpotlood op oliebasis uit een mengsel van olie en andere bindmiddelen. De hogere hardheidsgraad garandeert de precisie van de lijnen en de hardere overgangen. Het gebruik ervan wordt gekenmerkt door het gemakkelijk aanbrengen van verschillende lagen kleur over elkaar.

Voordelen
 • Hogere kleurintensiteit en precisie
 • Langere duurzaamheid
 • Vaak geschikt voor dagelijks en professioneel gebruik
 • Talrijke toepassingsmogelijkheden
Nadelen
 • Hogere hardheidsgraad
 • Hardere overgangen
 • Lagere breukvastheid

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kleurpotloden te vergelijken en te beoordelen

Hieronder stellen we de aspecten voor die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verscheidenheid aan mogelijke kleurpotloden. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende keuzes van elkaar te onderscheiden en ze met elkaar te vergelijken zijn:

In het volgende deel leggen we uit welke criteria essentieel zijn om te overwegen bij het kopen van kleurpotloden.

Potlood eigenschappen

Zoals reeds gezegd, is er een ruime keuze aan producten met veel verschillende eigenschappen op de markt. De eigenschappen variëren naargelang het potlood. Er zijn onder andere vier aspecten die kleurpotlodensets van elkaar onderscheiden:

 1. Kleurengamma
 2. Kleurintensiteit
 3. Mate van hardheid
 4. Breekweerstand

In een assortimentsdoos kan het kleurenassortiment geïdentificeerd worden aan de hand van het aantal stiften. In de regel zit er maar één van elke kleur in een set. Een 75-pennen set bijvoorbeeld bevat een kleurenassortiment van 75 verschillende kleuren.

De kleurintensiteit hangt af van de hardheid en de breeksterkte van het lood. Dit betekent dat de kleurpigmentatie sterk beïnvloed wordt door het basismateriaal. Zachte stiften zijn geschikt voor veeg- en veegtechnieken, terwijl harde stiften uitblinken in het gemakkelijk aanpassen van de kleurintensiteit.

Hier geldt een eenvoudige regel: hoe zachter de kleurpotloodstiften, hoe intenser de kleurverzadiging en hoe vloeiender de overgangen.

Let bij het kopen van kleurpotloden op de informatie over de hardheidsgraad. De hardheidsgraad heeft een beslissende invloed op de breuksterkte van het kleurlood. Uiteindelijk kan de breeksterkte variëren door het kernmateriaal en het omhulselmateriaal.

Materiaal

Van potloden op wasbasis tot potloden op oliebasis, in de handel is een scala van verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Afhankelijk van de gewenste hardheid, breukvastheid en kleurintensiteit, varieert het optimale product voor het binnen- en buitenmateriaal.

Buntstift-3

Van zuiver echt hout tot hout met een laklaag, het buitenmateriaal beschermt het kleurlood. (Image source: unsplash.com / Zdenek Machacek)

Echt hout en hout met een laklaag zijn zeer aan te bevelen als buitenste omhulsel voor kleurpotloden. Behalve de robuuste eigenschappen vertoont vooral de ergonomische hantering een duidelijk koopvoordeel. Potloden met een laklaag worden overwegend aangeboden. Je kunt ook kiezen tussen het kernmateriaal.

Om de gekleurde pennen te beschermen blijken vooral etuis en potloodetuis handig te zijn. Enerzijds is er weinig of geen schade door de verminderde trilling die het herhaaldelijk laten vallen veroorzaakt. Anderzijds worden potloodetuis beschouwd als een gemakkelijke opbergmogelijkheid.

Kwaliteit

Het merk en de prijs zijn een essentiële indicator van kwaliteit. Tegenwoordig is het gebruikelijk om een kleurpotlood en zijn kwaliteit te vergelijken op basis van de fabrikant. In het enorme assortiment kleurpotloden zijn er zowel goedkope als dure alternatieven.

Bekende kwaliteitskeurmerken komen van organisaties als Stiftung Warentest, WWF, FSC en PEFC.

Bij het kopen van krijtjes worden verschillende zegels gebruikt om ze te onderscheiden. Bijzonder voordelig zijn kleurpotloden die ten minste één milieukeurmerk dragen. In dit geval voldoen de potloden aan de respectieve criteria voor het zegel.

In de regel staan bekende fabrikanten en merken als Stabilo, Faber-Castell en Staedtler voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Anderzijds zijn producenten als Lyra, Sanford en Arteza populair voor professioneel gebruik door hobby- en beroepsschilders in een hogere prijsklasse.

Wetenswaardigheden over kleurpotloden

Waar moet ik absoluut op letten als kinderen kleurpotloden gebruiken?

Door hun dagelijks gebruik hebben vooral kinderen hoge verwachtingen van kleurpotloden. Behalve een goede anti-slip greep is ook een zacht kleurensnoer een voordeel. Het is vooral belangrijk dat de krijtjes aangepast zijn aan de leeftijd en vrij van schadelijke stoffen. We geven je een eenvoudig overzicht om je in een oogopslag te laten zien welke potloodeigenschappen op welke leeftijd voordelig zijn:

Leeftijd Potloodvorm Hardheid en breukvastheid Ingrediënten en kleurkeuze
Tot 3 jaar Gemakkelijk vast te pakken en dik Zeer zachte lood, hoge breukvastheid Geen giftige stoffen, geen houtsplinters
3 tot 6 jaar Gemakkelijk vast te pakken, dik, rond of driehoekig Zacht lood, hoge breukvastheid Geen giftige stoffen, geen houtsplinters
Meer dan 6 jaar Driehoekig Hard lood Ruime keuze aan kleuren

Een kleine tip voor vaders en moeders: Je bespaart jezelf veel werk en moeite als je voor je peuter en kleuter tot 6 jaar alleen kleurpotloden koopt met in water oplosbare en gemakkelijk uitwasbare kleur.

Hoe verwijder ik kleurpotloden van muren en behang?

Het verwijderen van kinderkrijtjes van muren en behang hangt af van de reinigbaarheid van het specifieke behang en het specifieke tekengereedschap. Er zijn verschillende oplossingen, afhankelijk van de afwasbaarheid van het muuroppervlak:

 1. Waterbestendige muur of behang: Voorzichtig verwijderen met een droge vuil- en reinigingswisser uit de handel is geschikt.
 2. Wasbestendige muur of behang: Gemakkelijk verwijderen met een vochtig doekje en milde zeep is gunstig.
 3. Schuurvaste muur of behang: Naast een mild schoonmaakmiddel zonder bleekmiddelen, toont schoonmaken met een borstel of spons succes.

Als algemene regel geldt dat je geen bleekmiddel of zuren moet gebruiken bij het schoonmaken van krijtresten. Gebruik liever geen zuiveringszout, afwasmiddel, azijn of citroenzuur om ongewenste veranderingen in de kleur en structuur van de muur en het behang te voorkomen.

Beeldbron: Traut/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies