Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

28Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Kokos is één van de veelzijdigste voedingsmiddelen die we tegenwoordig tegen kunnen komen. Deze vrucht is een fantastisch ingrediënt om een fruitsalade of een cocktail mee te bereiden, maar dit product heeft nog veel meer gebruiksmogelijkheden. De beroemde kokosolie wordt hieruit verkregen, bekend vanwege de verzorgende eigenschappen in de beautysector.

Kokosolie is steeds meer een onmisbaar product aan het worden dankzij de belangrijke rol die deze speelt bij lichaams- en haarverzorging. Behalve hydraterende en voedende eigenschappen kan dit product ook gebruikt worden bij het verwijderen van make-up. Er zijn dus vele redenen om deze olie deel te laten maken van je schoonheidsrituelen.




Belangrijk om te weten

  • Kokosolie is rijk aan laurinezuur, al bevat deze ook vitaminen en mineralen, zoals kalk en kalium. Vanwege deze samenstelling is kokosolie een product met antibacteriele en antioxidante eigenschappen.
  • Deze olie heeft een vloeibare consistentie als de buitentemperatuur hoger dan 24°C is. Als deze lager is dan deze temperatuur verandert de kokosolie in een gestold vet. In beide gevallen zijn de eigenschappen en voordelen hetzelfde.
  • Kokosolie is bekend om diens gebruik in de keuken, lichaamsverzorging, make-up en de gezondheid. Daarom wordt het zowel uitwendig als inwendig gebruikt.

Onze Selectie: De beste kokosolie op de markt

Hieronder laten we een aantal van de beste kokosolie die je tegenwoordig op de markt kunt vinden. Neem even de tijd om de verschillende kenmerken en specificaties te leren kennen van elk product zodat je de kokosolie kunt kiezen die het geschiktste voor jou is.

Eerdere Aanbevelingen

Lucovitaal biologische kokosolie

Kokos Olie van Lucovitaal® is uitermate geschikt om mee te koken en bakken. Kokosolie is het enige plantaardige vet dat voor 50% uit het verzadigde vetzuur laurinezuur bestaat en uitermate geschikt is om mee te frituren, wokken en bakken. Andere plantaardige vetten blijven niet stabiel bij hoge temperaturen waardoor schadelijke transvetten ontstaan. Kokosolie daarentegen is in staat om extreem hoge temperaturen te verdragen zonder z’n voedingswaarden te verliezen of te oxideren. Heeft geen kokosgeur of –smaak. 100% biologisch en geschikt voor vegetariërs.

Body & Fit extra virgin kokosolie

De gecertificeerd 100% biologische en extra virgin kokosolie van Body & Fit is een olie die al haar goede eigenschappen behoudt bij verhitting. Ideaal ter vervanging van onder andere olijfolie of boter. Tijdens het braden, wokken en bakken is er absoluut geen vorming van schadelijke stoffen of vrije radicalen zoals dit met andere oliën of boter soms wel het geval is. De olie heeft geen bewerkingen of toevoegingen, zodat alle stoffen behouden zijn en is koudgeperst.

Pam Coconut Oil Cooking Spray

Of het nu gaat om het invetten van een bakvorm of het bakken en braden van vlees, een ei bakken of groente roerbakken, Pam Coconut Oil voegt net dat beetje extra smaak toe aan je gerecht. Pam Cooking Spray Coconut Oil bevat 100% kokosolie. Wist je trouwens dat wanneer je bijv. je spatel of ander keukengerei even inspuit deze zeer gemakkelijk schoon te maken is? Wanneer je pasta kookt spuit dan wat Pam Cooking Spray Coconut Oil in het water om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kokosolie

Hieronder laten we een aantal aspecten zien van de beste kokosolie die je tegenwoordig op de markt kunt vinden. Neem even de tijd om de verschillende kenmerken en specificaties te leren kennen van elk product zodat je de kokosolie kunt kiezen die het geschiktste voor jou is.

Kokosolie is één van de beste natuurlijke producten die je bij je beautyritueel kunt gebruiken.
(Bron: Ceglarek: 57666899/ 123rf.com)

Wat is kokosolie precies?

Kokosolie is een plantaardige olie, net als andere olieën die we alle dagen gebruiken zoals olijfolie. Deze bestaat voor bijna 90% uit verzadigde vetzuren, ook wel bekend als MKZV (middellangeketen vetzuren) of MCT (Medium Chain Triglycerides). Het overgrote deel hiervan is laurinezuur (circa 45 -50%), myristinezuur, stearinezuur en palmitinezuur.

Ook bevat kokosolie vitamine van de B-groep en mineralen zoals kalk, kalium en magnesium. Het is een stof dat vreemd genoeg een vloeibare consistentie heeft bij een buitentemperatuur die hoger is dan 24 of 25°C. Als de temperatuur lager is dan deze waarde, verandert de kokosolie in een gestold vet.

Waarom wordt het gebruik van kokosolie aangeraden?

Kokosolie is een geweldig product voor alle soorten schoonheidsbehandelingen. De grote hoeveelheid laurinezuur dat de olie bevat maakt het een ideaal product voor het hydrateren van de huid en het haar. De aanwezigheid van vitaminen in deze natuurlijke olie helpt te beschermen tegen externe factoren. Het is in feite een super-oxidant.

Eén van de meest erkende kwaliteiten van kokosolie is het antibacteriële effect hiervan. Daarom wordt kokosolie veel gebruikt in bodylotions, om striae of “stretchmarks” of lidtekens te vervagen. Het wordt ook veel gebruikt in gezichtscrèmes, om acne te bestrijden, of zelfs in tandpasta, omdat het de tanden witter maakt.

Welke voordelen en weldaden kan het gebruik van kokosolie aan mijn beautyritueel geven?

Eén van de voordelen van kokosolie is dat het een product is dat op vele gebieden kan helpen bij verschillende behoeften. Vanwege de samenstelling, rijk aan vetzuren, vitaminen en mineralen, is het een sustantie die zowel inwendig als uitwendig gebruikt kan worden. Hieronder laten we zien waar kokosolie het meest voor gebruikt wordt bij beautyritulen:

  • Verwijderen van make-up. Kokosolie kan gebruikt worden om make-up van het gezicht te verwijderen, precies als een traditioneel product met dezelfde functie. Bij het aanbrengen op de wimpers worden ze hier sterker en voller van.
  • Hydraterende crème. Kokosolie is een geweldig product voor het verzachten en hydrateren van de huid. Je kunt het gebruiken ter vervanging van je dagelijkse hydraterende crème en het resultaat zal je verbazen.
  • Exfoliant. Als je een natuurlijke exfoliant zoekt, probeer dan eens een mengsel van kokosolie met een beetje zout of suiker te gebruiken. Breng dit mengsel aan op de huid en wrijf deze over de huid om dode huidcellen te verwijderen.
  • Haarmasker. De voordelen die kokosolie voor het haar heeft zijn talloos. Je kunt de olie gebruiken als haarmasker, laat deze een paar minuten inwerken, of breng de olie alleen op de punten aan om uitdroging te voorkomen.
  • Witmaken van de tanden. Eén van de minder bekende eigenschappen van kokosolie is dat het de tanden witter maakt. Probeer eens je mond te spoelen met de olie, of gebruik deze af en toe ter vervanging van je tandpasta en je zult het verschil merken.
  • Lippenbalsem. Kokosolie is een goede oplossing voor droge of gebarste lippen. Je hoeft alleen maar af en toe een beetje van deze olie op de lippen smeren om van de hydraterende eigenschappen te profiteren.
  • Nagelversterker. Kokosolie kan ook helpen om breekbare en gebarsten nagels sterker te maken.
  • Verbeteren van een beschadigde huid. Kokosolie kan gebruikt worden als middel om striae (stretchmarks), lidtekens, acne of vlekken te verminderen.
Caroline HarmsenSchoonheidsspecialiste
“Veel vrouwen kleuren hun haar, waardoor het na een aantal behandelingen helemaal uitgedroogd is. Laat die conditioner staan en gun je haar een intense verwenbeurt met kokosolie. Was je haar zoals gewoonlijk met shampoo en smeer daarna een theelepel kokosolie op de puntjes. Laat enkele minuten inwerken en spoel uit.”

Hoe gebruik je kokosolie?

Kokosolie is een sustantie die zowel inwendig als uitwendig gebruikt kan worden. In de gastronomie is het een veelzijdig product voor verschillende gerechten. Op die manier kan je heerlijke maaltijden bereiden met een olie die goed is voor je gezondheid. Deze olie kan bijvoorbeel helpen om abdominaal vet kwijt te raken.

Als cosmetisch product kun je de kokosolie op zones van het lichaam aanbrengen waar je een gewenst resultaat wilt bereiken. Als je een zachte en gehydrateerde huid wilt hebben, gebruik de olie dan als een hydraterende crème. Ook kun je de olie gebruiken om gespleten punten van je haar te vermijden. Je kunt deze olie zelfs op je gezichtshuid aanbrengen om acne te bestrijden.

Kokosolie verandert in een gestold vet bij een temperatuur die lager is dan 24°C.
(Bron: Ginzburg: 74407573/ 123rf.com)

Voor wie wordt kokosolie aangeraden?

Er bestaan bijna geen contra-indicaties in het geval van kokosolie. Dat betekent dat iedereen het product zonder problemen kan gebruiken, van elke leeftijd. Het wordt zelfs veel gebruikt als hydraterende crème voor baby’s. Dat wil zeggen dat het een product is dat geschikt is voor de zeer gevoelige huid.

De enigen die het product niet kunnen gebruiken zijn diegenen die allergisch voor kokos zijn. Deze gebruikers kunnen reacties oplopen zoals jeuk of zwellingen tijdens en na het gebruik. Dit is een nogal voor de hand liggende contra-indicatie, dit geldt uiteraard voor voedingsmiddelen in het algemeen. Als er geen allergie bestaat is het gebruik van kokosolie dus heel veilig.

Wist je dat kokosolie rijk is aan laurinezuur, dat bekend staat om zijn anti-bacteriële eigenschappen?

In welke formaten kan ik kokosolie op de markt vinden?

Kokosolie kan in verschillende formaten gekocht worden. Over het algemeen wordt het in vloeibare vorm aangeboden. Dit is het geval wanneer de buitentemperatuur hoger is dan 24°C is. Als de temperatuur lager is dan wordt de olie meteen een gestold vet.

Het goede nieuws is dat in beide vormen de eigenschappen hetzelfde blijven. Maar er zijn ook speciale verpakkingen die de inhoud isoleren van de schommelende buitentemperaturen. Dit betekent dat dit soort verpakkingen de vorm van de kokosolie niet aantast. Zo kun je deze olie in de winkels vinden in glazen potten of verpakkingen met “dispenser”, om er maar een paar op te noemen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van kokoslie om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de kokosolie te vinden dat het beste bij jou behoeften past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de kokosolie die je nodig hebt:

  • Hoe wordt de olie gewonnen?
  • Bijeffecten
  • Prijs
  • Inhoud
  • Toevoegingen

Hoe wordt de olie gewonnen?

De zuiverheid van kokosolie kan je nalezen op de lijst met ingrediënten op de verpakking van het product. Het is ideaal als het 100% natuurlijke kokosolie is, want dat zijn de eigenschappen en kwaliteit verzekert. Kokosolie kan “virgin” of geraffineerd zijn. In het eerste geval gaat het over een product dat op natuurlijke wijze direct uit de kokosnoten geperst is.

Geraffineerde kokosolie betekent dat de olie een ander proces heeft doorgemaakt, meestal wordt deze geraffineerd, gebleekt en ontgeurd, waarbij de olie een gedeelte van zijn voedingsstoffen verliest. Verzeker jezelf ervan, op het etiket, dat het product geen toevoegingen heeft of andere chemische producten. Zo weet je zeker dat de kwaliteiten van het product intact zijn.

Bijeffecten

De kokosolie dat als beauty product gebruikt wordt, is voor uitwendig gebruik, dus hierbij treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Alleen in het geval van een allergie voor kokos, kunnen er reacties optreden zoals jeuk of zwellingen. In het algemeen is kokosolie een hele veilige sustantie en kan door iedereen gebruikt worden.

Sabrina VinckeBlogger bij Beauty comes natural
“Tip: Als je munt hebt maal de munt dan fijn in een foodprocessor en mix hem met kokosolie om toch het frisse gevoel in je mond te hebben.”

Prijs

De prijs van kokosolie hangt af van het winningsproces, de zuiverheid en de inhoud van de verpakking. Het is een redelijk betaalbaar product, de prijzen gaan vanaf ongeveer 4 euro voor een pot van circa 400 ml, tot 20 euro voor een verpakking van circa 1 liter. De prijs hangt natuurlijk ook af van het merk van het product.

Inhoud

Een groot voordeel van kokosolie is het feit dat er veel verschillende soorten verpakkingen op de markt zijn. Zo is er keus voor alle mogelijke smaken en behoeften. Zo bestaan er kleine verpakkingen met circa 200 of 300 ml. Er zijn ook grotere met inhoud van 1 liter.

Toevoegingen

Kokosolie is een heel fijn product in de beautysector. Daarom is het van belang, dat om zeker te zijn van zijn kenmerken en kwaliteit, de olie puur is. Dit betekent dat er geen toevoegingen en andere chemische sustanties in moeten zitten. We raden je aan om de lijst met ingrediënten te raadplegen om er zeker van te zijn dat de eigenschappen niet veranderd zijn.

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen is kokosolie een product dat je het beste altijd in huis kan hebben. Het is waar dat deze olie op ontelbare manieren te gebruiken is. Kokosolie wordt aangeraden als huid- en haarverzorging, voor de gezichtshuid of voor je nagels. Dankzij de eigenschappen van deze olie kun je veel baat vinden bij het gebruik voor al deze cosmetische doeleinden.

Verzeker je er ervan dat de kokosolie die je kiest, natuurlijk en zonder toevoegingen is. Dit is de enige manier om zeker te weten dat je een product met de oorspronkelijke kenmerken gaat gebruiken. Als je besluit om dit product toe te voegen aan je dagelijkse beautyritueel, dan zullen de resultaten niet lang op zich laten wachten.

Vond je ons artikel over kokosolie interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte kokosolie kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Serenzniy: 37111238/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies