Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

39Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

141Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle kruiptunnels voor die we in detail getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste kruiptunnel voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kruiptunnel wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Kruiptunnels zijn geschikt voor bijna alle peuters, zodra ze kunnen kruipen. Maar ook oudere kinderen hebben er plezier mee.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen eenvoudige kruiptunnels, die met een huisje en/of ballenbad, en x-vormige kruiptunnels.
 • Kruiptunnels bevorderen de motorische vaardigheden, de creativiteit en ze motiveren peuters om te kruipen, wat weer gunstig is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kruiptunnel koopt

Voor wie is een kruiptunnel geschikt?

Een kruiptunnel (ook wel speeltunnel of kruiptunnel genoemd) is geschikt voor alle kinderen en baby’s die kunnen kruipen of kruipen.

Een kruiptunnel kan handig zijn zodra je baby begint te kruipen en nieuwsgierig is om de wereld te verkennen. Maar kruiptunnels zijn ook voor oudere kinderen altijd leuk. (Foto bron: 123rf.com / belchonock)

Hierdoor is het speelgoed voor kinderen vanaf uiterlijk één jaar, hoewel de meeste baby’s zich in een of andere vorm voortbewegen tussen de leeftijd van 7 en 10 maanden. Oudere kinderen vinden het ook leuk om door de kruiptunnel te kruipen of er verstoppertje in te spelen. Het kan ook gewoon een onderdeel worden van een cursus of circuittraining.

Een kruiptunnel is dus eigenlijk geschikt voor iedereen, zolang ze er maar doorheen kunnen bewegen en passen. In principe is het echter voor baby’s en peuters.

Waarom is een kruiptunnel nuttig?

Kruiptunnels bevorderen op speelse wijze de motorische vaardigheden en motiveren kinderen om te kruipen. Het is niet absoluut nodig dat je kind kruipt – sommigen slaan deze stap gewoon over. Maar het helpt de linker en rechter hersenhelften samenwerken.

Kruipen ontwikkelt belangrijke gegevenspaden tussen de linker en rechter hersenhelft – de hersenhelften. (Image source: pixabay.com / Macmaus)

De linker hersenhelft is verantwoordelijk voor logisch en abstract denken, terwijl inzicht, creativiteit en verbeelding ontwikkeld worden in de rechter hersenhelft. Deze vaardigheden en competenties worden echter ook ondersteund door andere manieren om je door de kruiptunnel te bewegen – zoals zeehonden.

Omdat men gewoonlijk niet door een kruiptunnel kan lopen, moeten armen en benen steeds tegelijk gecoördineerd worden. Bovendien biedt een kruiptunnel ook een heerlijk toevluchtsoord voor je jongen of meisje.

Wat zijn de alternatieven voor een kruiptunnel?

Afhankelijk van de reden waarom je in een kruiptunnel geïnteresseerd bent, zijn er verschillende alternatieven. Voor een ding kun je gewoon een tent of een ballenbak kopen. Kinderen hebben er ook veel plezier in. Vooral met een tent of klein huisje kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten, of ze nu in het Wilde Westen of in de ruimte willen zijn.

Een andere optie zijn vaste kruiptunnels. Ze zijn gemaakt van hout of hard plastic en worden bij voorkeur in de tuin geplaatst, want ze kunnen niet gemakkelijk opgeborgen worden. Met dit soort speeltoestellen kun je er zowel doorheen kruipen of op klimmen als erop.

Als de baby nog betrekkelijk klein is en nog maar net begonnen is met kruipen, kan een eenvoudige kruipmat ook als alternatief dienen.

Besluit: Welke soorten kruiptunnels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een kruiptunnel wilt kopen, zijn er verschillende soorten waaruit je kunt kiezen:

 • eenvoudige kruiptunnels
 • speeltunnels met tenten en/of ballenbaden
 • vierdelige kruiptunnels

De speeltunnels met tenten en ballenbaden en de vierdelige tunnels zijn gewoon uitgebreidere speeltunnels. Maar ze hebben allemaal minstens één tunnelelement gemeen. Bovendien zijn ze bijna altijd gemaakt van vervuilingsvrij plastic, zodat ze geschikt zijn voor zowel binnen als buiten.

Wat onderscheidt een eenvoudige kruiptunnel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een eenvoudige kruiptunnel bestaat uit een enkel buisvormig element. Hij is er in verschillende kleuren, zoals roze, blauw, grijs, helemaal kleurrijk, met of zonder kijkvenster en met motiefprints zoals een onderwaterwereld. Sommige speeltunnels zien er ook uit als rupsen of honden.

Eenvoudige kruiptunnels zijn meestal 140 tot 300 cm lang met een diameter van 45 tot 60 cm. Ze kunnen gemakkelijk worden opgevouwen om ruimte te besparen, zodat ze na het spelen niet in de weg zitten.

Voordelen
 • Groot plezier
 • Bevordert motorische vaardigheden, coördinatie en creativiteit
 • Stimuleert de fantasie
 • Zeer plaatsbesparend als ze niet in gebruik zijn
 • Goedkoop
Nadelen
 • Door hun eenvoud kunnen ze al gauw gaan vervelen

Wat onderscheidt een kruiptunnel van een speeltent en wat zijn de voor- en nadelen?

De grotere versie van een kruiptunnel bestaat uit verschillende delen. De kruiptunnel is verbonden met een speeltent en / of een ballenbad. Je kruipt dus of over de tent door de kruiptunnel in een ballenbad, of over de speeltunnel in een speeltent. De tenten zijn vaak ontworpen als een kasteel, circustent of huis. Maar er zijn er ook die op een olifant lijken met de tunnel.

Voordelen
 • Veelzijdig speelplezier
 • Bevordert motorische vaardigheden, coördinatie en creativiteit
 • Stimuleert de fantasie
 • Kan heel snel opgezet worden dankzij pop-up. Meestal ook geschikt voor buiten
Nadelen
 • Meer ruimte nodig

Wat onderscheidt een kruiptunnel met 4 tunnels en wat zijn de voor- en nadelen?

Een speeltunnel met vier tunnels ziet er van boven uit als een X. Je kunt van de ene tak op de andere komen via een kubus- of bolvormig verbindingselement in het midden. Deze soort kruiptunnel biedt nieuwe speelmogelijkheden, je kunt er verstoppertje in spelen of verschillende tunnels met elkaar verbinden zodat je uiteindelijk een heel netwerk van tunnels hebt.

Voordelen
 • Veel speelmogelijkheden
 • Bevordert motorische vaardigheden, coördinatie en behendigheid
 • Stimuleert de fantasie
 • Kan snel opgezet worden
 • Kan opgeborgen worden om plaats te besparen
Nadelen
 • Veel ruimte nodig wanneer opgebouwd

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kruiptunnels te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we een paar criteria voorstellen om je te helpen de juiste kruiptunnel te kiezen. De criteria die je kunt gebruiken om de juiste speeltunnel te vinden zijn:

 • Grootte
 • Kleur en ontwerp
 • Grootte
 • Leeftijdsadvies
 • Geschiktheid voor binnen en buiten

Grootte

Zoals al gezegd bij de verschillende soorten, verschillen kruiptunnels vooral in hun grootte.

Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt in de kamer van je kind of zelfs in je huis, zijn er kleinere of grotere speeltunnels.

Je kunt een eenvoudige kruiptunnel bijna overal plaatsen, want hij kan zelfs om een hoek geplaatst worden als dat nodig is. Je hebt echter geen andere extra’s. De meerdelige tunnels vragen meer ruimte, maar ze zijn uitgerust met tenten, ballen, verschillende buizen, enz. en bieden dus meer speelmogelijkheden. Bovendien kunnen sommige ervan met elkaar verbonden worden, zodat de reikwijdte nog verder kan worden uitgebreid.

Kleur en ontwerp

Behalve eenkleurige of kleurrijke tunnels zijn er ook die bedrukt zijn met een onderwaterwereld, bloemenweide of andere motieven. Vele zijn ook als rupsen vormgegeven.

Je kunt de kleur van de speeltunnel kiezen naar gelang de interesses van je kind. (Image source: pixabay.com / Counselling)

Als je besluit tot een tunnel met een huis en of ballenbad, zijn deze ook gewoon in kleur verkrijgbaar, of als kasteel, hond, olifant, piratenschat en nog veel meer. De vierstrengs speeltunnels zijn meestal tamelijk eenvoudig van opzet. Als je baby of peuter nogal voorzichtig of angstig is, is het misschien een goed idee om een kruiptunnel te kiezen met een kijkvenster of doorzichtig deksel. Zo heeft je jongen of meisje altijd zicht op buiten en voelt hij of zij zich veiliger bij het spelen.

Grootte

Zoals eerder gezegd zijn er enkele verschillen in grootte, die ook afhangen van de grootte van je speeltunnel. Eenvoudige tunnels zijn er klein en kort, met een diameter tussen 45 en 60 cm en een lengte vanaf 110 cm. Maar er zijn ook grote en extra lange kruiptunnels.

Deze extra lange tunnels of die met de aanduiding xxl hebben een lengte tot 3 meter, maar de diameter blijft dezelfde. Uitgebreidere kruiptunnels met een tent en ballenbad vragen meer ruimte. Opgebouwd zijn ze ongeveer een meter breed en 3 meter lang. Maar de lengte en breedte kunnen ook variëren en groter zijn, afhankelijk van het model dat je kiest. Samengevat:

Kruiptunnel lengte breedte
Eenvoudig 140 – 300 cm 45 – 60 cm
Met tent / huis of ballenbad 250 – 300 cm 90 – 100 cm
Met tent / huis EN ballenbak 270 – 380 cm 80 – 120 cm
Vierstrengs 250 cm 250 cm

Leeftijdsadvies

Eenvoudige speeltunnels zijn al verkrijgbaar voor peuters vanaf 12 maanden, of zodra ze kunnen kruipen. De aanbeveling voor de grotere tunnels met tent of huisje en ballenbad is voor kinderen vanaf 24 of 36 maanden. Veel klanten schrijven echter dat grotere speeltunnels ook geschikt zijn voor jongere kinderen. Je moet je jongen of meisje op deze leeftijd sowieso niet zonder toezicht achterlaten. Jij weet het best of je peuter er plezier aan zal beleven of niet.

Geschiktheid voor binnen en buiten

Voor velen is de vraag of de kruiptunnel ook buiten gebruikt kan worden heel belangrijk. Omdat er bijna geen speeltunnels van katoen zijn, maar de meeste van polyester of plastic, kun je ze meestal ook buiten gebruiken. Maar let toch op de aanwijzingen van de fabrikant. Ook al zijn veel van deze toestellen geschikt voor buitengebruik, ze zijn nog steeds niet wind- en weerbestendig.

Dit blijkt duidelijk uit de lichtgewicht constructie van de kruiptunnels. Je moet er ook voor zorgen dat er geen scherpe stenen, takken of dergelijke voorwerpen onder de kruiptunnel liggen. Enerzijds omdat je kind zich zou kunnen bezeren, en anderzijds omdat het materiaal maar gedeeltelijk scheurvast is.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies