Menstruatiecup
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Menstruatie is een lichamelijk fenomeen dat iedere vrouw tot een bepaalde leeftijd maandelijks ervaart. Ieder meisje krijgt er vroeg of laat mee te maken. Helaas betekent dit niet dat we het als prettig ervaren. Sterker nog, meestal voelt deze periode als het tegenovergestelde van prettig. Veel vrouwen associëren de menstruatie met een paar dagen last hebben van onder andere pijn, stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel.

Om de menstruatie toch zo plezierig mogelijk te maken, zijn er in de loop van de geschiedenis verschillende methoden ontwikkeld waardoor vrouwen van meer comfort en hygiëne konden genieten. De menstruatiecup is een voorbeeld van zo een methode. Het is een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief om het menstruatiebloed tijdens je menstruatieperiode op te vangen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

 • De menstruatiecup is een alternatieve methode om het menstruatiebloed op te vangen. In tegenstelling tot maandverband en tampons, absorbeert het het menstruatiebloed niet, maar houdt het het vast.
 • De menstruatiecup wordt in de vagina ingebracht. Eenmaal vol, kun je hem legen in het toilet.
 • Je kunt een menstruatiecup maximaal 12 uur achter elkaar gebruiken zonder de cup leeg te maken. De geschatte levensduur van een menstruatiecup is ongeveer 10 jaar.
 • Er zijn verschillende materialen, maten en modellen verkrijgbaar. Het is een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief om het menstruatiebloed op te vangen.

Onze selectie: De beste menstruatiecups op de markt

Hieronder vind je een rankinglijst met de 4 beste menstruatiecups die op de markt verkrijgbaar zijn. In onze lijst hebben we de belangrijkste kenmerken van elk model samengevat, zodat je ze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Op deze manier zul je al snel ontdekken welke menstruatiecup het beste aansluit op je eigen behoeften.

De beste menstruatiecups in 2 maten

De menstruatiecup van Practicups zijn zeer zacht en comfortabel, geven tot wel 12 uur beschermng en nemen 3 tot 5 keer meer op dan een tampon. Ze drogen je vagina niet uit, veroorzaken geen irritaties en voorkomen nare geurtjes. In plaats van 1 maat krijg je direct beide maten menstruatiecups: zo kun je gemakkelijk proberen welke je het fijnste vindt. De menstruatiecups gaan tot wel 10 jaar mee, dus je kunt veel geld besparen.

De beste universele menstruatiecup

Het praktische aan dit product is dat er maar één maat is, die geschikt is voor iedere vrouw. Van zwakke tot sterke bekkenbodemspieren, de Merula Cup blijft waar hij hoort. De menstruatiecup is bolvorming, met een stevige rand en een dunne en zachte body. Omdat het verfrommeld wordt gedragen en niet hoeft te worden uitgevouwen zoals andere cups, brengt een sterke bekkenbodem de cup niet uit vorm. Je hoeft dus niet lang te twijfelen over welke maat je nodig hebt.

De cup is veganistisch en van medisch gecertificeerde siliconen gemaakt, zonder daarbij verontreinigende stoffen te gebruiken. De Merula menstruatiecup heeft een zeer grote capaciteit (tot 38 ml) met een diameter van 40 mm tot 46 mm. Ook als je een hoge baarmoederhals hebt kun je de cup zorgeloos gebruiken dankzij de laddervormige handgreep.

De beste lek-vrije menstruatiecup

De MyCup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen en biedt je de meest hygienische oplossing tijdens je menstruatie. Je mag ze koken in water van 180°C zodat ze steeds helemaal steriel en bacterie-vrij is. Het veilige medische siliconen bekertje vangt al je menstruatiebloed op en ondersteunt je intieme flora. De MyCup mag je de hele dag laten zitten zonder gevaar van onstekingen. Bovendien lekt de menstruatiecup niet. Perfect voor een sportieve dag, een dagje aan het strand of een drukke dag op het werk.

De beste milieuvriendelijke menstruatiecup

De menstruatiecup van OrganiCup is een vriendelijke en veilige cup. Het is gemaakt van medische siliconen, zeer veilig voor gebruik. Het is verkrijgbaar in verschillende maten. Maat A wordt aanbevolen voor vrouwen onder de 30 jaar zonder een voorgeschiedenis van vaginale bevalling. Maat B is geïndiceerd voor vrouwen ouder dan 30 jaar of die vaginaal zijn bevallen.

Ook deze menstruatiecup kun je tot maximaal 10 jaar na het eerste gebruik blijven gebruiken. Volgens de fabrikant kun je de cup ongeveer 12 uur lang gebruiken zonder deze te hoeven legen. Dankzij het handige ontwerp van de menstruatiecup is deze gemakkelijk in te brengen, en later weer net zo eenvoudig uit je lichaam te halen. Het is een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief. Klanten waarderen de product-kwaliteitverhouding van dit product zeer.

Shopgids: Wat je moet weten over menstruatiecups

Als je een nieuwe menstruatiecup wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste kenmerken van dit product zijn. Hieronder vind je de meest relevante aspecten van de menstruatiecup, zodat je jezelf goed kunt inlezen voor je een model kiest. Door de meest voorkomende vragen van kopers te beantwoorden, hopen we je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past.

Time To Use Period Protector

De meest gebruikte materialen voor menstruatiecups zijn siliconen, thermoplastische elastomeren en latex.
(Bron: Antonio Diaz: 120173724/ 123rf.com)

Wat is een menstruatiecup precies?

Een menstruatiecup is een cup die bedoeld is om tijdens de menstruatieperiode het menstruatiebloed op te vangen. Je brengt de cup in de vagina in. Het doel is hetzelfde als dat van maandverband en tampons, hoewel een menstruatiecup in tegenstelling tot deze 2 methoden geen absorberende eigenschappen heeft.

Door de cup in de vagina in te brengen, dient het als een soort van reservoir voor het menstruatiebloed. De cup trekt vacuüm en zit daardoor goed vast. Na gebruik haal je de cup weer uit je vagina. Je kunt de inhoud ervan door het toilet spoelen.

Een van de sterke punten van een menstruatiecup is dat deze herbruikbaar is, in tegenstelling tot tampons en maandverband.

Waarom wordt het gebruik van een menstruatiecup aangeraden?

Een menstruatiecup heeft veel verschillende voordelen die het een optie maken die het overwegen meer dan waard is. Om te beginnen is een cup echt comfortabel, omdat je het uren kunt dragen zonder het te hoeven vervangen. Bovendien is de cup van buitenaf niet te zien en wordt de kans op doorlekken geminimaliseerd, waardoor de gebruikelijke dagelijkse activiteiten niet beperkt worden.

Ook op economisch vlak is het voordeel van de menstruatiecup duidelijk, omdat het niet langer nodig is om voortdurend geld te investeren in tampons en maandverband. Je kunt een cup tot 10 jaar lang gebruiken. Cups voorkomen infecties, omdat ze speciaal ontworpen worden om geen ziektekiemen vast te houden. Menstruatiecups zijn handig en makkelijk in gebruik.

Maria Elena CarrerasVoorzitter van de Catalaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde
“De menstruatiecup is op dit moment de meest comfortabele, betaalbare, gezonde en milieuvriendelijk methode voor tijdens de menstruatie.”

Tot slot is een van de andere grote voordelen van de menstruatiecup dat het een milieuvriendelijke optie is. Bij de productie komt geen tot nauwelijks giftig milieuafval en vervuiling kijken. Kortom, de menstruatiecup is een handig alternatief met veel verschillende voordelen, op het gebied van comfort, hygiëne en het milieu.

Hoe ziet een menstruatiecup er uit?

Er bestaan verschillende soorten menstruatiecups. De cups zijn verkrijgbaar in diverse vormen, materialen en kleuren. Het meest voorkomende model heeft de vorm van een bel of een beker, zoals de naam al doet vermoeden. Het heeft een groter bovendeel dat versmalt tot een dun uiteinde aan de onderkant.

Dit uiteinde blijft in de vagina zitten en is handig bij het uitnemen van de cup. Het is vergelijkbaar met het draadje dat tampons hebben om ze uit je lichaam te kunnen halen. De meeste cups hebben 2 gaten in hun bovenste gedeelte, waardoor de lucht binnendringt. Zodoende kan de beker in de vagina worden verspreid en zijn functie vervullen.

Young woman hands folding a menstrual cup.

Economisch gezien is het voordeel van een menstruatiecup al snel duidelijk, aangezien het niet langer nodig is om voortdurend geld te investeren in tampons en maandverband.
(Bron: Josep maria suria: 99373421/ 123rf.com)

Sommigen menstruatiecups bevatten een meter. Dit kan nuttig zijn om de hoeveelheid opgevangen menstruatiebloed te meten. Menstruatiecups zijn bijzonder flexibel. Je kunt ze gemakkelijk buigen en in de vagina inbrengen, net als een tampon. Met dezelfde flexibiliteit kunnen ze worden geopend zodra ze zijn ingevoerd, waarbij de oorspronkelijke vorm wordt aangenomen.

Waar worden menstruatiecups van gemaakt?

Menstruatiecups kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Belangrijk is dat het materiaal flexibel is. De meest voorkomende materialen zijn siliconen, thermoplastische elastomeren (TPE) en latex. Als additief nemen fabrikanten soms bepaalde (niet-toxische) kleurstoffen op. Dit verklaart de verschillende kleuren waarin menstruatiecups te vinden zijn.

De genoemde samenstellingen zijn zeer veilig. Ze bevatten geen irriterende chemische elementen, evenals allergene stoffen. Ze respecteren de vaginale flora en veroorzaken meestal geen droogte, krassen of allergische reacties op het materiaal.

Hoe werkt het en hoe breng je een menstruatiecup in?

Zoals we al eerder aangaven, dien je de menstruatiecup in de vagina in te brengen. De cup fungeert als een beker om het menstruatiebloed op te vangen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een beetje complex lijkt, is het gebruik van een menstruatiecup heel gemakkelijk. Wees daarom niet bang om dit een keer uit te proberen! Om te beginnen vouwen we de cup dubbel, zodat deze smaller wordt en gemakkelijk ingebracht kan worden.

Vervolgens breng je de cup in je vagina in, net als een tampon. Je moet de cup inbrengen tot een diepte waarbij het nog mogelijk is om het via het onderste uiteinde weer uit je lichaam te halen. De cups hebben meestal een capaciteit van 30 ml en kunnen daarmee tot 12 uur lang achter elkaar worden gebruikt, afhankelijk van de hoeveelheid menstruatiebloed die je verliest. Na gebruik haal je de cup weer uit je lichaam.

Om de cup uit de vagina te verwijderen, trek je eenvoudig aan het stevige ondereinde. De inhoud van de cup kun je in de toilet legen. Na gebruik moet de beker grondig worden gewassen met water en zeep. Je bent dan direct klaar om de cup opnieuw te gebruiken. Verder raden we aan om de cup aan het einde van de menstruatiecyclus te steriliseren door deze gedurende 5 minuten in kokend water te leggen.

Welke verschillende soorten menstruatiecups zijn er?

Aangezien elke vrouw anders is, is het niet gek dat er ook veel verschillende soorten menstruatiecups bestaan. De markt speelt daarop in en biedt  de consument een grote verscheidenheid aan menstruatiecups. De cups kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn en diverse vormen, kleuren en afmetingen hebben. Hiermee is er voor iedere vrouw en voor ieder soort lichaam een menstruatiecup op de markt.

Naast de beker-achtige vorm, bestaat er ook het diafragmatype. Met betrekking tot de afmetingen zijn er verschillende maten beschikbaar, van de kleinste (S) tot de grootste (XL) maat. Eerder hebben we al de mogelijke materialen besproken. In de volgende tabel vat vind je deze verschillen in een handig overzicht, zodat je de diverse modellen gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken.

Kenmerk Informatie
Vorm Beker- en diafragmavorm.
Materiaal Siliconen, thermoplastisch elastomeer (TPE) en latex.
Afmetingen Small (S): 38 x 45 mm, 23 ml. Speciaal geschikt voor meisjes jonger dan 18 jaar die nog geen geslachtsgemeenschap hebben.
Medium (M): 41 x 48 mm, 28 ml.
Large (L): 44 x 51 mm, 34 ml.
Extra large (XL): 47 x 56 mm, 42 ml.

Hoe vaak moet je de menstruatiecup legen en schoonmaken?

De menstruatiecup is, in tegenstelling tot tampons en maandverband, herbruikbaar. Na het gebruik moet je de cup legen en schoonmaken om hem vervolgens opnieuw in te kunnen brengen. De frequentie van het legen van de menstruatiecup is afhankelijk van hoe heftig je menstrueert. Gemiddeld kun je de cup ongeveer 12 uur achter elkaar gebruiken zonder deze te hoeven legen of verschonen.

Het is echter raadzaam om bij het begin van het gebruik de cup vaker te legen, zodat je lichaam rustig kan wennen. Menstruatiecups zijn zeer resistent en veilig. Ze zijn ontworpen om opnieuw te worden gebruikt, zodat je ze tot 10 jaar lang kunt blijven gebruiken. Na deze tijd is het raadzaam om de menstruatiecup te vervangen met een nieuwe cup.

Je kunt de magnetron gebruiken om de menstruatiecup te steriliseren. Plaats een pan met water zonder deksel in de magnetron en verwarm deze tot het water kookt. Haal de pan uit de magnetron en plaats de menstruatiecup voor tenminste 5 minuten in het kokende water.

Kun je de menstruatiecup ook tijdens seksuele gemeenschap gebruiken?

Het is heel belangrijk om in gedachten te houden dat de menstruatiecup geen voorbehoedsmiddel is. Het werkt als middel om het menstruatiebloed mee op te vangen, maar vertraagt de werking van sperma in de vagina niet. Bovendien biedt het geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarom moet je een menstruatiecup nooit als anticonceptie- of beschermingsmiddel gebruiken.

Bepaalde modellen kunnen echter wel tijdens de geslachtsgemeenschap gebruikt worden. Dit geldt voor het diafragma-model. Dit model is erg flexibel en zacht en steekt dieper in de vagina. De klokvormige bekers zijn meer naar buiten gericht, omdat ze in het onderste deel van de vagina worden ingebracht.

Menstrual cup, detail of object of intimate hygiene of woman

Er zijn veel verschillende menstruatiecups. De cups kunnen van verschillende materialen gemaakt worden en diverse vormen, kleuren en afmetingen hebben.
(Bron: sergiobarrios: 79704992/ 123rf.com)

Wat onderscheidt de menstruatiecup van tampons en maandverband?

Hoewel ze hetzelfde doel hebben, zijn er belangrijke verschillen te vinden tussen enerzijds tampons en maandverband en anderzijds menstruatiecups. Het belangrijkste verschil is dat tampons en maandverband eenmalig te gebruiken zijn. Menstruatiecups daarentegen zijn herbruikbaar en gaan tot maximaal 10 jaar mee. Dit heeft een aanzienlijke impact op het milieu én de portemonnee van de gebruiker.

Tegelijkertijd is de menstruatiecup veiliger voor onze gezondheid dan de andere opties. Het is gemaakt van inert materiaal dat niet bijdraagt aan de ontwikkeling van infecties. Tampons en maandverband daarentegen worden in verband gebracht met het toxisch-shock-syndroom, candidiasis en andere aandoeningen. Tot slot produceert de cup geen uitdroging en irritatie aan de vagina.

Wist je al dat de eerste geregistreerde modellen voor menstruatiecups dateren uit 1937?

Is een menstruatiecup veilig?

Ondanks de gunstige eigenschappen van de menstruatiecup, heeft het ook bepaalde nadelen. De meest voorkomende zijn de aanvankelijke problemen die verband houden met het gebruik ervan. Bijvoorbeeld problemen bij het verwijderen van de cup uit de vagina of het verkeerd plaatsen en het daaropvolgende ongemak dat dit met zich meebrengt.

Bovendien is het zeer goed mogelijk dat je in de eerste paar dagen last hebt van wat doorlekken. Dit is meestal te wijten aan een verkeerde cupmaat of onjuiste plaatsing. Als je een transparante cup gebruikt, kan deze na verloop van tijd een geelachtige kleur krijgen, waardoor een gevoel van vervuiling kan ontstaan. Dit kun je vermijden door een gekleurde cup te gebruiken.

Hoewel er dus enkele nadelen te bedenken zijn, stellen experts dat het gebruik van een menstruatiecup niet onveilig is, mits deze enkele keren per dag geleegd en schoongemaakt wordt.

Wat zijn de voor- en nadelen van menstruatiecups?

De menstruatiecup is comfortabel, veilig en milieubewust. Het biedt veel voordelen in vergelijking met maandverband en tampons. Het gebruik van een menstruatiecup is echter niet zonder nadelen. Hieronder vind je een tabel met de voor- en nadelen van het gebruik.

Voordelen
 • Er bestaan veel verschillende maten en modellen
 • Je hoeft de cup minder vaak te vervangen
 • Veel lagere kosten
 • Minder risico op infecties
 • Droogt de vagina niet uit en beschadigt de vagina niet
 • Milieuvriendelijk
Nadelen
 • Aanvankelijke aanpassingsmoeilijkheden
 • Kans op doorlekken als je de cup niet correct plaatst

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een menstruatiecup is een delicaat product. Als je een nieuwe menstruatiecup koopt, is het daarom belangrijk om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. Hieronder hebben we de meest relevante factoren opgenomen die je moet overwegen voordat je dit product koopt, zodat je de menstruatiecup vindt die het beste bij je past. Deze aspecten zijn:

Maat

Menstruatiecups zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Hoewel sommige deskundigen aanraden om onze keuze voor een bepaalde maat op de ‘heftigheid’ van onze menstruatie te baseren, wordt het meestal aangeraden om naar onze vaginale anatomie te kijken. Deze kan beïnvloed worden door verschillende factoren:

 • Meisjes onder de 18 jaar: Meestal wordt het kleinste formaat (S) aanbevolen, vooral als er nog geen geslachtsgemeenschap (penetratie) heeft plaatsgevonden.
 • Vrouwen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar die geen vaginale bevalling hebben gehad: De maat “M” wordt aanbevolen.
 • Vrouwen van elke leeftijd die minstens één vaginale bevalling hebben gehad: De maat “L” wordt aanbevolen.

Houd er rekening mee dat de bouw van ons lichaam en onze hoogte ook van invloed zijn op de geschikte cupmaat. Een vrouw met brede heupen kan bijvoorbeeld ook een L-maat cup nodig hebben, ondanks dat ze nog geen vaginale geboorte heeft gehad, en een klein gebouwde vrouw kan een maatje S nodig hebben, ondanks dat zij al seksueel actief is.

Menstruatiecup

De menstruatiecup heeft veel voordelen die het een optie maken die het overwegen meer dan waard is.
(Bron: Pablo Hidalgo: 85269922/ 123rf.com)

Kleur

Zoals we eerder al aangaven, biedt de markt voor menstruatiecups een breed scala aan modellen. Je kunt cups in veel verschillende kleuren vinden. De meest voorkomende zijn roze of paarse kleuren. Er zijn echter ook gele, blauwe en groene cups te vinden.

Hoewel transparante cups na enige tijd lichtelijk geel kunnen verkleuren, is er verder geen strikt criterium om voor de een of de andere kleur te kiezen. De functionaliteit van het product zal hetzelfde zijn, ongeacht de kleur. We kunnen je in die zin alleen adviseren om je door je eigen voorkeuren te laten leiden. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de giftigheid van de kleuren, de kleurstof van cups van gerenommeerde bedrijven zijn volkomen veilig en niet-toxisch.

Woman holding tampons and menstrual cup in hands

Je kunt één menstruatiecup net zo lang inlaten als 5 tampons.
(Bron: David-Pereiras-Villagrá: 77480481/ 123rf.com)

Materiaal

Menstruatiecups kunnen ook van elkaar verschillen op basis van hun materiaal. Zoals we eerder al aangaven zijn de meest gebruikte materialen siliconen, thermoplastische elastomeren en latex. Dit zijn allemaal zeer veilige materialen, die geen enkel extra risico op infecties en dergelijke bij zich dragen.

Hoewel ieder materiaal zijn eigen kenmerken en dus voor- en nadelen heeft, is er haast geen verschil in comfort tussen de verschillende materialen te vinden. Ze hebben allemaal een grote flexibiliteit en zijn effectief in het opvangen van menstruatiebloed. Het is belangrijk dat je een materiaal kiest waar je je goed bij voelt. Let daarbij ook op mogelijke allergieën of individuele intoleranties, die bijvoorbeeld bij het gebruik van latex kunnen opspelen.

Model

Hoewel de meeste menstruatiecups cupvormig zijn, zijn er ook andere modellen te koop. Een van de meest aantrekkelijke modellen is het diafragma-model. Het is ontworpen om net onder de baarmoederhals geplaatst te worden. Op deze manier kan het tijdens geslachtsgemeenschap worden gebruikt, waardoor het zich van andere modellen onderscheidt.

Sommige cups hebben ruwere stukken op hun oppervlak die zich aanpassen aan de vaginawanden. Dit maakt ze comfortabeler. Voor beginners is het raadzaam om menstruatiecups te kiezen die uitstekels aan de onderkant bevatten om de cup makkelijker uit je vagina te halen, zodat je lichaam hier nog even rustig aan kan wennen.

Vergeet niet dat er ook opvouwbare modellen zijn. Praktisch om te vervoeren!

Wegwerpmodellen

Er bestaan ook wegwerpmodellen, die speciaal zijn ontworpen om tijdens een enkele cyclus te worden gebruikt. Hoewel deze optie niet zo milieuvriendelijk is als de herbruikbare modellen, bieden wegwerpcups meer autonomie tijdens reizen of excursies waarbij je geen standaard menstruatiecup wilt vervoeren, of bijvoorbeeld niet de kans ziet om deze tussendoor steeds schoon te maken.

Samenvatting

De menstruatiecup is een nieuwe en revolutionaire methode om het menstruatiebloed tijdens je menstruatie op te vangen. De vele voordelen van de cups overtreffen die van de klassieke tampons en maandverband. Het is niet alleen een handig en zeer praktisch alternatief, maar ook nog eens heel veilig. Veel experts beweren dat de menstruatiecup het goedkoopste en milieuvriendelijkste alternatief is.

Ben je het zat om een deel van je salaris te besteden aan maandverband en tampons? Ben je er klaar mee om steeds je tampon of maandverband te moeten verwisselen? Vergeet al deze problemen en stap over op de menstruatiecup. Je kunt de cup tot 12 uur lang dragen zonder je er bewust van te hoeven zijn. Daarnaast gaan menstruatiecups tot 10 jaar mee, waardoor je dus voor een lange tijd geen nieuw product hoeft te kopen.

En jij, weet jij al welke menstruatiecup bij jou past? Als je onze gids over menstruatiecups interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Yulia Grogoryeva: 41240167/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies