Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

59Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

124Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote microscoop test 2023. Hier stellen we alle microscopen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste microscoop voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een microscoop wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Microscopen zijn geschikt om voorwerpen te vergroten die met het menselijk oog niet te zien zijn.
 • Er zijn veel verschillende microscopen, die vooral in twee soorten kunnen worden ingedeeld. Hiertoe behoren lichtmicroscopen en elektromicroscopen. Het verschil zit vooral in de objectresolutie en brengt andere voor- en nadelen met zich mee.
 • Bij de aankoop van een microscoop moet je niet alleen letten op de resolutie en vergroting, maar ook op de verlichting, het aantal objectieven en extra uitrusting en functies.

Microscoop: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een microscoop koopt

Wat is een microscoop eigenlijk?

Een microscoop maakt het mogelijk voorwerpen die kleiner zijn dan de resolutie van het menselijk oog, zo sterk te vergroten dat ze zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Hoe werkt een microscoop?

Een microscoop vergroot heel kleine dingen en structuren. Lenzen worden gebruikt om de lichtstralen te breken, zodat een optisch vergroot tussenbeeld wordt verkregen. Dit tussenliggende beeld wordt dan vergroot tot een “virtueel” tussenliggend beeld” met behulp van het oculair, dat als een vergrootglas werkt.

Mikroskop Chemie

Behalve de gewone microscoop zijn er nog twee andere varianten van hoe een microscoop werkt. Hiertoe behoren de binoculaire en de trinoculaire varianten. (Foto: Ousa Chea / unsplash.com)

De binoculaire versie betekent dat je twee ogen kunt gebruiken voor microscopie. Dit betekent dat je niet zo snel moe wordt van het knijpen met één oog en, in het ergste geval, geen hoofdpijn krijgt.

De trinoculaire versie is dezelfde als de binoculaire met een extra buis. Tijdens de observatie kan een USB camera bevestigd worden, die de waarnemingen opneemt. De opgenomen beelden kunnen dan naar een computer worden overgebracht.

Wat kost een microscoop?

Microscopen zijn er in alle prijsklassen – van de goedkope kindermicroscoop die begint bij 50 €, tot een eenvoudig instapmodel waarvoor een bedrag van drie cijfers verschuldigd is, tot de professionele binoculaire doorvallend-licht microscoop waarvoor geen bovengrenzen zijn.

Al met al denken we dat de investering de moeite waard is als je relatief vaak microscopie wilt doen en liefst met een hoge resolutie.

Eenvoudig geconstrueerde kindermicroscopen beginnen vanaf 50€ en zijn dus een heel goedkope manier om kinderen bezig te houden en ze dichter bij het plezier van wetenschappelijk werk te brengen. Voor iemand die geïnteresseerd is in de natuur en microscopie als hobby wil doen, zijn er instapmodellen die je kunt kopen voor ongeveer € 100 tot € 300, afhankelijk van de winkelier.

Voor een professionele binoculaire en trinoculaire microscoop begint de prijs bij 500 euro en afhankelijk van de accessoires die je erbij wilt, is er geen bovengrens.

Type Prijs
Junior microscoop ca. 50-100 €
Monoculaire microscoop ca. 150-500 €
Bonoculaire doorvallende lichtmicroscoop ca. 1500-6000 €

Hoveel kosten de accessoires voor een microscoop?

Je kunt heel wat accessoires voor de microscoop kopen, afhankelijk van wat je precies met microscopie wilt bereiken, zijn er verschillende soorten accessoires.

Als je microscopie alleen als hobby wilt doen, heb je alleen de basis nodig, zoals reinigings- en verzorgingsmiddelen, die je in een set voor 20 euro kunt krijgen, en microscopie gereedschap, dat je ook in een set voor 30 euro kunt kopen.

Als je extra verlichting wilt, kun je een microscooplampje krijgen voor maar 50 euro. Als je een elektronenmicroscoop wilt kopen, kun je voor zo weinig als 10 euro beits- en insluitingsmateriaal kopen.

Mikroskop Labor

Als je van plan bent aan professionele microscopie te doen, is het de moeite waard te investeren in professionele accessoires. Te beginnen met een podium, dat je kunt kopen voor tussen de 25 en 500 euro. (Foto: Lucas Vasques / unsplash.com)

Je kunt je microscoop ook uitrusten met extra oculairen vanaf 30 euro, objectieven vanaf 20 euro en microscoopcamera’s vanaf 60 euro. Voor optimaal genot kun je een microscoopstatief kopen voor tussen de 150 euro en 2000 euro, afhankelijk van de handelaar.

Accessoires Prijs
Statief ca. 150-2000 €
Reinigings- en onderhoudsmiddelen ca. 20 €
Oculair ca. 30-200 €
Objectief ca. 25-500 €
Objectief ca. 20-500 €
Microtome ca. 100-200 €
Microscoopkoppen ca. 200-3000 €
Microscoopcamera ca. 50-350 €
Microscooplamp ca. 50 €
Microscoopgereedschap ca. 30 €
Kleuring- en insluitgereedschap ca. 10 €
Filters ca. 10-200 €

Kan ik een microscoop huren?

Ja, je kunt een microscoop huren, zowel online als offline. Dit zijn hoogwaardige professionele toestellen die vooral in scholen en laboratoria gebruikt worden. De professionele toestellen hebben een vergroting tot 1200 maal en een scherptediepte in de resolutie.

Zulke microscopen zijn relatief duur in de aanschaf. Als je de microscoop maar korte tijd nodig hebt, loont het de moeite om een microscoop te huren in plaats van er een te kopen.

Besluit: Welke soorten microscopen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten microscopen

 • Lichtmicroscoop
 • Elektronenmicroscoop

Bij elk van deze soorten is de objectresolutie iets anders, wat individuele voordelen en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van wat je wilt microscopen en waar je de meeste waarde aan hecht, willen we je in het volgende gedeelte helpen om uit te zoeken welke soort microscoop voor jou het meest geschikt is.

Daartoe tonen we je alle bovengenoemde soorten microscopen en geven je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Hoe werkt een lichtmicroscoop en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het bijzondere voordeel van een lichtmicroscoop is dat je er levende organismen door kunt observeren. Dus als je cellen of bacteriën wilt microscoperen, heb je de mogelijkheid ze te onderzoeken zonder ze aan te tasten. Bij lichtmicroscopie worden de voorwerpen waargenomen door een of meer glazen lenzen.

Het nadeel van lichtmicroscopie is de beperkte resolutie, waardoor de scherptediepte heel snel verloren gaat. De maximale resolutie van een klassieke lichtmicroscoop hangt af van de golflengte van het gebruikte licht. Er is een beperking van ongeveer 0.2 micrometer. Dit betekent dat details kleiner dan de helft van de golflengte “vervagen” in wat men optische lichtdiffractie noemt.

De lichtmicroscoop kan in verschillende soorten verdeeld worden

 • Weerspiegelde en doorvallende lichtmicroscoop
 • Stereomicroscoop
 • Bedieningsmicroscoop
 • Meetmicroscoop

Invallende lichtmicroscoop en doorvallende lichtmicroscoop

De invallende lichtmicroscoop werkt zo dat het licht van dezelfde kant komt als waar de waarneming op gedaan wordt. Bij de gereflecteerde-lichtmicroscoop is de afstand tussen de onderste lens en het voorwerp uiterst belangrijk. Hier is minstens een afstand van 2 cm nodig voor verlichting.

De doorvallend-lichtmicroscoop is bijzonder geschikt voor doorzichtige voorwerpen, zoals vloeistoffen. Hier schijnt het licht van onderen op het voorwerp. De afstand tussen de onderste lens en het voorwerp is meestal minder dan 2 mm. Het licht komt toch van onderen, dus is geen scherptediepte nodig.

Stereomicroscoop

Met afzonderlijke straalpaden voor beide ogen kun je met de stereomicroscoop het voorwerp vanuit verschillende hoeken bekijken, waardoor je een driedimensionale indruk krijgt. Met de stereomicroscoop kun je tot aan de onderste lens door twee volkomen gescheiden optieken kijken, waarbij je verschillende dubbele optieken op het voorwerp gebruikt. Zo krijg je een driedimensionaal beeld met absolute scherptediepte.

Operatiemicroscoop

De operatiemicroscoop wordt in de meeste gevallen in de geneeskunde gebruikt. Het wordt door artsen gebruikt, vooral bij chirurgische ingrepen. De operatiemicroscoop heeft een betrekkelijk lage vergroting (ca. 6-40x) en geeft een driedimensionaal beeld.

Meetmicroscoop

Een meetmicroscoop is een lichtmicroscoop die voorzien is van een extra functie om voorwerpen te meten.

Voordelen
 • Levende organismen
 • Gekleurde beelden
 • Kleine inspanning
Nadelen
 • Beperkt oplossend vermogen

De modernere versie van de meetmicroscoop is de computermicroscoop, die via een USB-kabel op een computer aangesloten kan worden, die het beeld van het voorwerp weergeeft. De meetmicroscoop is geschikt voor het meten van lengtes, radii, diameters en hoeken.

Wat is de objectresolutie door een elektronenmicroscoop en wat zijn de voor- en nadelen?

Microscopie door de elektronenmicroscoop maakt gebruik van elektronenstralen in plaats van licht, en heeft het voordeel van een betere plastische beeldvorming. Elektronenbundels hebben een veel kortere golflengte dan zichtbaar licht, wat een hogere resolutie oplevert.

Vergeleken met de lichtmicroscoop biedt de elektronenmicroscoop een betere resolutie, die ondanks de enorme vergrotingsmogelijkheden niet afneemt in scherptediepte.

Het nadeel is dat alleen dode voorwerpen met de elektronenmicroscoop bekeken kunnen worden, omdat de biologische monsters vooraf gedroogd moeten worden en er speciale chemicaliën aan toegevoegd moeten worden. Door het gebruik van bewegende elektronen is het alleen mogelijk foto’s in zwart-wit te maken.

De elektronenmicroscoop kan in twee verschillende soorten verdeeld worden

 • Scanning elektronenmicroscoop
 • Transmissie-elektronenmicroscoop

Scanning elektronenmicroscoop (SEM)

Met de scanning elektronenmicroscoop is het mogelijk een oppervlak af te tasten met een zeer fijne elektronenbundel. In tegenstelling tot de vergroting van een lichtmicroscoop, die tot 1000x kan, heeft een scanning tunneling microscoop een vergroting tot 10000.

De SEM biedt, door de veel kortere golflengte van de elektronenstraling, het voordeel dat je structuren kunt waarnemen tot een minimum lengte van 0.1 nanometer. Dit betekent dat de resolutie 1000 keer hoger is dan met een lichtmicroscoop.

Transmissie-elektronenmicroscoop (TEM)

De bundelvorming van een transmissie-elektronenmicroscoop is identiek aan die van een scanning-elektronenmicroscoop. De transmissie-elektronenmicroscoop is een werkingswijze voor elektronenmicroscopen die directe beeldvorming van voorwerpen met behulp van elektronenbundels mogelijk maakt.

De structuur van de TEM lijkt op die van de lichtmicroscoop, d.w.z. hij bestaat uit in serie geschakelde vergrotingslenzen. De TEM produceert een doorvallend-licht elektronenbeeld met een vergroting van 100 tot 500.000 maal en een oplossend vermogen van ongeveer 0.2 nm.

Voordelen
 • Hoog oplossend vermogen
 • Enorme vergroting
Nadelen
 • Dode organismen
 • Zwart-wit beelden

Om een monster met een TEM te kunnen onderzoeken, moet het doorzichtig zijn voor elektronen. Om dit te doen moet het monster voldoende dun zijn, d.w.z. minder dan 50 nm dik.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om microscopen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om microscopen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald instrument geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Vergroting / Resolutie
 • Microscoop afmetingen
 • Verlichting
 • Aantal doelstellingen
 • Extra uitrusting en functies

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Vergroting / Resolutie

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op de vergroting en resolutie van de verschillende soorten microscopen. Toch willen we er nogmaals op wijzen dat de resolutie waarschijnlijk het belangrijkste criterium is bij het kopen van een microscoop, omdat ze een beslissende invloed heeft op het eindresultaat.

Vergroting is echter geen kwaliteitscriterium. Een vergroting hoger dan 400x (objectief 40:1 en oculair 10x) is in het begin niet nodig, en zelfs later is hij nog maar zelden nodig. (Foto: Sharon Pittaway / unsplash.com)

Vraag je dus eerst af wat je precies wilt gaan microscopen. Als je geïnteresseerd bent in de natuur en van plan bent levende organismen te onderzoeken, komen alleen lichtmicroscopen in aanmerking. Als je waarde hecht aan een bijzonder hoge resolutie die niet ten koste gaat van de scherptediepte, dan zijn elektronenmicroscopen het spannender alternatief voor jou.

Als je van plan bent serieus aan microscopie te doen, en dat in grote hoeveelheden, is een binoculaire doorvallend-licht microscoop meestal de beste keuze. In alle andere gevallen is een junior microscoop de beste optie als beginner. Je moet echter ook op z’n minst de alternatieven bekijken.

Zorg dat je van tevoren weet wat je precies wilt onderzoeken. Er zijn essentiële verschillen tussen de afzonderlijke soorten microscopen. Je moet hier ook over nadenken vanuit een financieel standpunt.

De afmetingen van de microscoop

Een microscoop neemt altijd ruimte in in je kamer of kast – vergeet dat niet. Afhankelijk van hoe vaak je microscopie wilt doen, zul je er in je huis meer of minder plaats voor willen inruimen.

Het meest plaatsbesparend is een eenvoudige junior microscoop die je kunt meenemen als dat nodig is. De meeste aankopen van een junior microscoop komen met een bijpassende koffer. De trinoculaire microscopen met drievoudige doorkijk nemen het meeste vloeroppervlak in beslag en zijn ook vrij hoog, maar zijn meestal visueel een echte blikvanger die een speciale plaats verdient.

De meeste microscopen hebben een voetafdruk van ongeveer 30 x 40 centimeter nodig en zijn 40 tot 50 centimeter hoog. Junior modellen zijn iets dieper en breder.

Als algemene regel geldt: hoe professioneler, hoe groter. Dit geldt ook voor professionele microscopen zoals scanning elektronenmicroscopen, die tot 50 centimeter breed kunnen zijn. Een grote microscoop heeft gewoonlijk een grotere productiecapaciteit dan een kleinere.

Verlichting

De verlichting van een microscoop is het hart ervan. De lichtbron kan een spiegel zijn die gebruikt wordt om daglicht op te vangen en het preparaat te verlichten, of een elektrische lamp. De kwaliteit van de belichting is erg belangrijk voor een scherp beeld.

Lichtbronnen op batterijen zijn meestal niet helder genoeg en zijn op den duur ook te duur.

Maar als je je microscoop in de natuur wilt gebruiken, is verlichting op batterijen een goed idee bij slecht weer.

Aantal objectieven

Als de verlichting van een microscoop zijn hart is, kan het objectief zeker zijn ziel genoemd worden. Het objectief is een lichtverzamelend optisch systeem. Alleen de wisselwerking tussen een krachtig belichtingssysteem en een objectief van hoge kwaliteit levert schitterende microscopische beelden op.

Elk objectief heeft een andere mechanische grootheid. Objectieven die maar weinig vergroot kunnen worden hebben een kortere constructie dan objectieven die meer vergroot kunnen worden. Microscoop objectieven zijn er in verschillende vergrotingsniveaus.

Dit begint bij 2x (d.w.z. twee keer zo groot) en gaat tot meer dan 100x (100 keer vergroting). Gangbare microscooplenzen hebben de volgende waarden: 4x, 10x, 15x, 20x, 40x, 50x, 100x.

Wist je dat een van de belangrijkste ontdekkingen van lichtmicroscopen de ontdekking van de celkern door Robert Brown was?

Hij merkte het kleine lichaam binnenin de cel op toen hij het bevruchtingsproces van orchideeën bestudeerde. Hoewel anderen de kern al eerder gezien hadden, was hij de eerste die er een fundamentele rol in de ontwikkeling van embryo’s aan toeschreef.

Extra mogelijkheden en functies

Vooral de microscopen in het hogere prijssegment schitteren met enkele extra functies, zoals instelbare interpupilaire afstand, volledig instelbare Abbe condensor met irisdiafragma en precieze coaxiale kruistrap.

Antislip rubber voetjes zijn voordelig om de grootst mogelijke stabiliteit tijdens het gebruik te verzekeren. Ga hier zo nodig in de laatste stap na of een apparaat positief kan opvallen als je niet zeker weet welke je moet kiezen.

Waar wordt een microscoop het meest gebruikt?

Microscopen behoren tot de belangrijkste medische instrumenten. Ze zijn een essentieel hulpmiddel in biologie, geneeskunde en materiaalwetenschappen.

Ze worden het meest gebruikt in de geneeskunde en zijn een onmisbaar hulpmiddel bij het diagnosticeren van ziekten. Microscopen worden ook vaak in de elektronica gebruikt. Ze worden gebruikt voor kwaliteitscontrole van de productie en assemblage van printplaten.

Welke alternatieven zijn er voor microscopen?

Een alternatief voor de microscoop is de Polytec. De Polytec kan flexibel gebruikt worden door zijn combinatie van zoom of vaste brandpuntsafstand lens met een moderne dradenkruis camera en is veel goedkoper dan een microscoop.

Het Polytec systeem kan rechtstreeks op een monitor worden aangesloten via een VGA of HDMi kabel, zodat een computer niet nodig is en de beelden direct op een USB stick kunnen worden opgeslagen. De Polytec met zijn dradenkruis camera biedt echter niet de mogelijkheid om levende organismen te onderzoeken en de voorwerpen onder de camera te belichten.

Mikroskop Petrischale

Een ander alternatief voor de microscoop is de iPhone. De camera van de iPhone is omgebouwd tot een microscoop met een vergroting van 350 maal, waarmee je bloedmonsters kunt onderzoeken. (Foto: Jaron Nix / unsplash.com)

Om van de iPhone camera een microscoop te maken heb je een rubberen hoesje nodig, wat plakband en een ronde lens van een millimeter dik, die je dan voor de iPhone camera plaatst. Door de goedkope lensconstructie vertonen de foto’s echter verschillende optische fouten.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een Polytec en een Iphone?

De microscoop kan gebruikt worden om levende organismen te onderzoeken en hij garandeert een vergroting tot 1200x. Echte microscoop liefhebbers, zullen tijdens het microscoperen het verschil zien door de Polytec of de Iphone, want er zijn sterke verschillen in resolutie en vergroting.

Samengevat biedt een microscoop je de volgende opmerkelijke voordelen boven de Polytec en Iphone

 • Voorwerp verlichting
 • Levende organismen kunnen gemicroscopeerd worden
 • Resolutie van de scherptediepte
 • Nauwkeurigheid van beelden

De microscoop is bij uitstek geschikt voor het microscoperen van dierlijke en plantaardige onderdelen, en zorgt ervoor dat de resolutie steeds optimaal is.

Wat kan gemicroscopeerd worden?

Afhankelijk van de microscoop die je kiest, kun je ook verschillende monsters microscoperen. Aan de ene kant kun je dierlijke en plantaardige onderdelen microscopisch bekijken.

Je kunt dierlijke bestanddelen zowel levend als dood bekijken. Levende organismen kunnen alleen met een lichtmicroscoop onderzocht worden. Met een scanning tunnelling microscoop kun je atomen en moleculen onderzoeken.

Interessante feiten over de microscoop

Wanneer en door wie werd de microscoop uitgevonden?

De geschiedenis van de microscoop kan in principe beschreven worden als de geschiedenis van de optica, want pas in de 16e eeuw splitste de microscoop zich af van brillen, vergrootglazen en telescopen als een zelfstandig apparaat. De eerste microscoop werd in het begin van de 17de eeuw gebouwd door de Nederlandse koopman Hans Jansen en zijn zoon Zacharias Janssen.

Waar komt de microscoop vandaan?

Microscoop is een Griekse term die samengesteld is uit twee woorden, micros wat “klein” betekent en skopein wat “zien, bekijken, beschouwen” betekent.

Hoe maak ik de microscoop schoon?

Als algemene regel geldt dat optische instrumenten zo weinig mogelijk schoongemaakt moeten worden. Je mag alleen veegvaste, hard-gecoate lensoppervlakken van een microscoop schoonmaken. Hard gecoate oppervlakken mogen alleen met ammoniak- en zuurvrije middelen schoongemaakt worden.

Voordat je de lenzen met een doek of watten afveegt, moet je altijd eerst het stof verwijderen, anders kunnen er krassen ontstaan.

Vingerafdrukken, vet of olie kun je voorzichtig wegvegen met een zachte pluisvrije doek. Stofdeeltjes worden met een blazer verwijderd. Stofdeeltjes die aan de lens blijven kleven kun je voorzichtig schoonmaken met een ontvette borstel of een wattenstaafje, waarbij je erop let dat bij elke schoonmaakbeurt vers katoen gebruikt wordt. Tenslotte moet de lens droog gereinigd worden.

Image source: Chutima Chaochaiya / 123RF.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies